Ogólnopolski Klub Fiata 126p Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
halogeny - podlaczenie; policja
Idź do strony 1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Stylistyka
Autor Wiadomość
JojO (Łoodź)

Member
Member

PostWysłany: Wto 20 Lut, 07 22:39    Temat postu: halogeny - podlaczenie; policja Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jak bezpiecznie podlaczyc halogeny dalekosiezne?? kiedy ich uzywac?? i czy sie psiarnia nie doczepi??

Pochwał: 1

PostWysłany: Wto 20 Lut, 07 23:52    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

poczytaj w kodeksie i zamontuj zgodnie z tym jak tam pisza i co tam pisza to sie nie przyczepia
a w necie jest mnustow o podlaczaniu halogenow, wystarczy poszukac
Powrót do góry
JojO (Łoodź)

Member
Member

PostWysłany: Wto 20 Lut, 07 23:54    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

dziekuje...

Member
Member
Moderator
Pochwał: 16

1979 Fiat 126p ST

PostWysłany: Sro 21 Lut, 07 9:52    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Mogą być maksymalnie 4 odkryte punkty świetlne na samochodzie. Tylko tyle.
Powrót do góry
Hamer_mocne (Warszawa Żoliborz)

PostWysłany: Czw 19 Kwi, 07 9:18    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Kurde a ja mam 6 Wink i jakos nic sie nie dzieje, nawet na przegląd jeżdze normalnie Very Happy
Powrót do góry
Jacq

Użytkownik zbanowany
Pochwał: 5
Ostrzeżeń: 5

PostWysłany: Czw 19 Kwi, 07 9:21    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

a ja mam 3 punkty świetlne Lol

PostWysłany: Czw 19 Kwi, 07 10:42    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Mi sie wydaje że 6 może byc max bo kuzyn ma 8 ale 2 zaklejone

Użytkownik zbanowany
Pochwał: 5
Ostrzeżeń: 5

PostWysłany: Czw 19 Kwi, 07 11:39    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

rozporządzenie mówi wyraźnie o czterech!

Pochwał: 4

PostWysłany: Pią 14 Wrz, 07 16:50    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Podepnę się pod temat.
Otóż ostatnio trochę mniej jeżdżę bobem, bo mam drugie auto, ale dwa dni temu miałem przejażdżkę. Było bardzo mokro. Odpalił bez problemu (ładowałem akumulator dwa dni wcześniej), pojechałem po kumpelę, następnie po kumpla (jechaliśmy na bilard). Zatrzymałem się w umówionym miejscu i wyłączyłem silnik. Przy okazji przetarłem szybki z wody. I gdy odpaliłem silnik, następnie odczekałem chwilę i dodałem gazu. Światła zaczęły mocniej świecić, dwa razy mrugnęły ostrym niebieskim światłem (coś jak z lampy błyskowej) i poszły się je**ć. Zostały mi postojowe (sprawdziłem bezpieczniki). Nigdy tak się nei działo. Oczywiście czasami jak wciskałem pedał gazu to się jaśniej robiło, ale nie aż tak, żeby żarówki wywalało... I teraz dwa pytania:
Co mogło być powodem przepalenia żarówek?
I jakie żarówki kupić? (Wiem, że H4 ale nic więcej. Czy takie mogą być?)

PostWysłany: Nie 04 Lis, 07 13:14    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

micha$ napisał:
Co mogło być powodem przepalenia żarówek?

zwarcie skoro mówisz że mokro było

Ja też sie pod temat podepne
mam zamiar w zderzak zamontowac prostokątne halogeny z Cinkieta i pytanie brzmi jak podłaczyć kabelki czy osobno pod akumulator i wyłącznik, czy może zmostkowac je z długimi ??

PostWysłany: Nie 04 Lis, 07 13:35    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Osobno i najlepiej na przekaźniku.
http://www.terytorium126p.pl/forum/post34853.html#34853
Powrót do góry
Bilo (ERA)

Pochwał: 6
Ostrzeżeń: 1

PostWysłany: Nie 04 Lis, 07 14:08    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Maja sie zapalac z pozycjami i niezaleznie od tylnego przeciwglowego.

Polski Fiat 126p red power, Audi A6 C6 3.0 TDI quattro, Kia Rio 1.2 XL
Powrót do góry
BeXa (Mysłowice(Śląsk))

PostWysłany: Nie 04 Lis, 07 17:17    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Mandolina napisał:
najlepiej na przekaźniku.

skąd ten przekaźnik wziąsć i jaki??

PostWysłany: Nie 04 Lis, 07 17:28    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Cytat:
skąd ten przekaźnik wziąsć

Kupić Smile powiesz w motoryzacyjnym, że chcesz przekaźnik do włączania halogenów to Ci dadzą

Cytat:
i jaki??

Jak powiesz do czego to Ci doradzą Smile może być taki jak do długich w maluszku Smile

Jak będziesz miał przekaźnik i kable to Ci napiszę jak podłączyć bo teraz nie mam czasu Smile

Np. taki
http://moto.allegro.pl/item259530350_przekaznik_12v_30a_automatyczny_wlacznik_swiatel.html

ale może być też z czterema nóżkami
Powrót do góry
BeXa (Mysłowice(Śląsk))

PostWysłany: Nie 04 Lis, 07 18:01    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

oki jak wszystko zmontuje to sie odezwe narazie WIELKIE DZIĘKI Very Happy

Member
Member

PostWysłany: Czw 08 Lis, 07 10:07    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ja tez poporsze o wskazowki przy podlaczeniu halogenow.. dwa zwykle dwa dalekosiezne..
Powrót do góry
SAS (Kraków/NTarg)

Pochwał: 3

PostWysłany: Czw 08 Lis, 07 11:18    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Światła dzienne:

Świateł dziennych można używać zamiast obowiązkowych świateł mijania w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, od świtu do zmierzchu. Na kloszu lampy musi widnieć oznaczenie RL.
Światła dzienne muszą być zainstalowane:
Symetrycznie względem osi pojazdu
Na równej wysokości
Odległość od ziemi do dolnej krawędzi lampy minimalnie 25 cm, od ziemi do górnej krawędzi maksymalnie 150 cm
Odległość między lampami mierzona od wewnętrznej krawędzi musi wynosić minimum 60 cm, chyba że szerokość pojazdu jest mniejsza niż 130 cm - wtedy odległość minimalna wynosi 40 cm
Lampy nie mogą wystawać poza boczny obrys pojazdu lub być zamontowane dalej niż 40 cm od niego
Ponadto minimalna powierzchnia świecenia lampy musi być ≥40cm², a połączenie elektryczne ma zapewniać równoczesne świecenie tylnych świateł pozycyjnych. W przypadku włączenia świateł mijania światła dzienne mają zostać samoczynnie wyłączone.

Światła drogowe:

Dla pojazdu samochodowego, z wyjątkiem motocykli światła drogowe mogą być 2 lub 4 (jest jeszcze warunek o światłach chowanych, ale Ciebie on chyba nie dotyczy? a jeśli tak to doczytasz), barwa biała lub żólta selektywna, mają byc umieszczone z przodu w taki sposób, aby wysyłane światło nie olśniewało kierującego bezpośrednio lub przez odbicie od elementu pojazdu, muszą mieć obowiązkowy niemigający kontrolny sygnał działania barwy niebieskiej, powinny być włączane wszystkie jednocześnie lub parami, przełączenie świateł mijania na światła drogowe musi powodować włączenie co najmniej jednej pary świateł drogowych, przełączenie świateł drogowych na światła mijania musi powodować wyłączenie wszystkich świateł drogowych, powinny oświetlac droge przed pojazdem na co najmniej 100 m przy nirmalnej przejrzystości powietrza, no i jak sa 4 to jedna para może zmieniać swe ustawienie w zależności od kąta ustawienia kierownicy...
podstawa Dz.U. Nr 32, z 2003 r. poz. 262 (załącznik nr6)

Tu macie link'a: http://www.abc.com.pl/serwis/du/2003/0262.htm
Powrót do góry
Mandolina (Opole)

PostWysłany: Czw 08 Lis, 07 12:31    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wszystko jasne Smile Tylko my rozmawiamy o dodatkowych światłach drogowych, a ty podałeś przepisy o światłach drogowych montowanych seryjnie.
Powrót do góry
Kizar (Nysa)

Member
Member

PostWysłany: Czw 08 Lis, 07 12:42    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Mandolina ta wez jzu zapodaj jak to podlaczyc Smile zwracam sie do ciebie profesjonalisty i znajacym sie na rzeczy
Powrót do góry
SAS (Kraków/NTarg)

PostWysłany: Czw 08 Lis, 07 13:23    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Mandolinaczy może jesteś po gimnazjum?

Najpierw podałem przepisu odośnie umiejscowienia świateł (w jakich odległościach jak wysoko itd.), Potem napisalem jak mają być podłączone, z którymi światłami mają się wyłączać równolegle.

Nie ma osobnych przepisów odnośnie świateł dalekosiężnych. Zastosujesz te wytyczne o których mówią te przytoczone przeze mnie cytaty i nie ma prawa się polcja przyczepić.

Pracowałem na stacji diagnostycznej i musiałem się tego nauczyć.
Szkoda tylko że nie zrobilem sobie uprawnień ale to inna bajka Sad .
Powrót do góry
Kizar (Nysa)

Member
Member

PostWysłany: Czw 08 Lis, 07 13:25    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ale gdzie zamocowac i z czym to kazdy wie.. tylko jak to zrobic pod wzgledem mechanicznymm.. SAS tu nei chodzi o teorie a o praktyke!!
Powrót do góry
SAS (Kraków/NTarg)

PostWysłany: Czw 08 Lis, 07 13:32    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

No to kizar chyba nie ten temat za bardzo bo JojO pytał wlaśnie o przepisy i chyba o tym jest temat, więc podałem.

Skoro interesuje ciebie montaż to faktycznie pytaj Mandoline, bo ja to tylko teoretykiem jestem Mr. Green

Powodzenia Exclamation
Powrót do góry
Mandolina (Opole)

PostWysłany: Czw 08 Lis, 07 13:52    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Mandolinaczy może jesteś po gimnazjum?

Za moich czasów nie było jeszcze gimnazjum.

Cytat:
Najpierw podałem przepisu odośnie umiejscowienia świateł (w jakich odległościach jak wysoko itd.),

Przepisy, które prztoczyłeś tyczą się świateł do jazdy dziennej.

Cytat:
Potem napisalem jak mają być podłączone, z którymi światłami mają się wyłączać równolegle.

Potem napisałeś o światłach drogowych (czyli popularnie mówiąc długich).

Cytat:
Nie ma osobnych przepisów odnośnie świateł dalekosiężnych.

Ale są odnośnie oświetlenia dodatkowego samochodu i właśnie o tym tu mowa.

Cytat:
Pracowałem na stacji diagnostycznej i musiałem się tego nauczyć.

To widocznie pomyliły Ci się określenia.

Tu trochę o chalogenach przecimgłowych:

Cytat:
...Zgodnie z obowiązującym w Polsce prawem samochód musi być wyposażony w tylne (czerwone) światło przeciwmgłowe. Przednie światła poprawiające widoczność w czasie mgły czy intensywnych opadów deszczu lub śniegu nie są obowiązkowe. Można je jednak zainstalować, ale pod ściśle określonymi warunkami. Zgodnie z wydanym przez Ministra Infrastruktury Rozporządzeniem w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz.U. z 2003 r. nr 32) w samochodzie osobowym można zamontować dwa przednie reflektory przeciwmgłowe. Mogą one mieć barwę białą bądź żółtą. Muszą zostać umieszczone nie dalej niż 400 mm od obrysu bocznego auta, nie wyżej niż światła mijania oraz nie niżej niż 250 mm od dolnej krawędzi samochodu. Kolejny wymóg to możliwość włączania i wyłączania halogenów niezależnie od świateł mijania czy drogowych. Jeśli zamontowane przez nas reflektory nie będą spełniać któregoś z tych warunków, samochód nie przejdzie badania technicznego...

Jak widać mają one włączać się właśnie niezależnie od innych świateł zamontowanych w samochodzie.

Zaraz znajdę coś o dodatkowych drogowych.

Ostatnio zmieniony przez Mandolina dnia Czw 08 Lis, 07 13:58, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
SAS (Kraków/NTarg)

PostWysłany: Czw 08 Lis, 07 13:57    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Mandolina napisał:
Przepisy, które prztoczyłeś tyczą się świateł do jazdy dziennej.

Ale montaż wygląda tak samo!
Mandolina napisał:
Ale są odnośnie oświetlenia dodatkowego samochodu i właśnie o tym tu mowa.

A czy mógłbyś je podać? Ja jakoś nie znalazlem chociaż przeczytałem dokladnie cała ustawą na ten temat.
Powrót do góry
Kizar (Nysa)

Member
Member

PostWysłany: Czw 08 Lis, 07 13:57    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Mandolina ty jak juz piszesz to tak dowalisz do pieca z eszok Smile

a wiec jak z ta praktyka ??
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Stylistyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

Mapa forum / Forum map

Prezenty na wieczór panieński