Witam, poważnie zastanawiam sie nad montażem poduszek z bisa w 650-tce. I tutaj pytanie szukać kołyski z bisa albo wspawać samemu całe mocowanie ? mógłby ktoś podać wymiary takowej kołyski ?
Docelowo obmyśliłem sobie mocowanie skrzyni na poduszkach bisa a zawieszenie silnika na 2 poduszkach z cc700 z dorobionym mocowaniem. Co myślcie o takim zawieszeniu silnika ? teoretycznie powinno być sztywno, ale czy wibracje przenoszone na budę też się zwiększa ?

poduszki skrzyni biegów bis w 650
Started By
Mato96
, 02 lut 2014 19:20
5 odpowiedzi na ten temat
Napisany 02 lutego 2014 - 21:08
Mam u siebie tak zrobione kołyska i poduszki, z tym, że po 1 to nie są tanie rzeczy Z Zalet o masz poduszki nie urywki, jedna jedyna słuszna pozycja jeśli chodzi o poziomowanie skrzyni. wibracje - w moim odczuciu podobne do seryjnych z 650. Jedynym mankamentem jest to, że oryginalnie w bisie poduszka jest montowana na 2 śruby na otworach fasolkowych, a w 126p masz na 1 śrubę i ona lubi się przesunąć w fasolce. Rozwiązałem ten problem że napawałem otwór owalny do okrągłego w poduszce (myślę, że wiesz o co chodzi) Z minusów nie masz osłony lizaka, po prostu nie występuje w tej konfiguracji. Poduszki osiągają niemałe ceny w internecie, a w sklepie moto są w ogóle astronomiczne, jeśli w ogóle znajdziesz gdziekolwiek dostępne. Kołyski raczej nie wyspawasz, (oczywiście wszystko jest możliwe) ale tam przychodzi kwestia wyosiowania, wypoziomowania, w oryginalnej są specjalne rowki na zagłębienia w poduszkach, by te były w odpowiedniej pozycji. Poza tym sama kołyska jest asymetryczna, tak jakby wygięta. Mam taką jedną na sprzedaż w stanie bdb za 80zł - cena nie podlega negocjacji.
Napisany 03 lutego 2014 - 19:13
A więc tak, miły pan w sklepie motoryzacyjnym powiedział że w środę będą poduszki do bisa za 30zł komplet. Cena dosyć niska, ale obawiam się że będą to zwykłe poduchy do 650... zobaczymy. jak nie wypali to będę polował gdzieś indziej. Może uda się kupić taniej niż 60zł jak wszystkie które znalazłem w internecie.
Panowie, nie macie jakiejś innej alternatywy na zawieszenie skrzyni biegów które ją trochę usztywni i nie będzie tak awaryjne
?
Panowie, nie macie jakiejś innej alternatywy na zawieszenie skrzyni biegów które ją trochę usztywni i nie będzie tak awaryjne

652 powody do radoci
Napisany 03 lutego 2014 - 20:01
Jeśli gość ma dojście po 30zł to zamawiam cały karton
Co do sztywności.. Można kombinować na różne sposoby, koleżka robił sobie 3 poduszkę na tym samym pałąku, na którym są już 2 oryginalne. Mocował ją na środek pałąka. Lepszą i prostszą medotą będzie usztywnienie samego silnika. Jest on na stałę połączony ze skrzynią, więc zadziała tak samo. To już Twoja inwencja Twórcza jak to zrobisz, czasami w internetach pojawiają się oferty oryginalnych "tłumików drgań" silnika, montowanych akcesoryjnie by poprawić sztywność układu napędowego, więc musisz poszukać, zapolować.

Napisany 18 marca 2025 - 18:16
Wzmocnione zawieszenie skrzyni biegów Fiat 126p podobne do tego w BISie
Similar Topics
Temat | Forum | Rozpoczęty przez | Statystyki | Informacje o ostatnim poście | |
---|---|---|---|---|---|
zawieszenie skrzyni biegów BIS |
Mechanika | ananas |
|
![]()
|
|
Inna skrzynia |
SWAP Center | PLGrzyb123 |
|
![]()
|