[fiat 126el]Alternator, lampka od aku
Started By
czarez1
, 19 paź 2010 17:37
11 odpowiedzi na ten temat
Napisany 19 października 2010 - 17:37
witam, mam problem prawdopodobnie z alternatorem. Fiat 126el 96r. 40 tyś km. Dzisiaj gdy jechałem zapaliła mi się lampka od akumulatora i teraz cały czas tak lekko świeci, bez obrotów mocno ;p akumulator wczoraj został naładowny i działa, sprawdziłem również szczotki i też są w porządku. O co może chodzić??
Napisany 19 października 2010 - 17:42
Zapewne nieszczęsny przewód od ładowania przy rozruszniku zaśniedział. Aby sprawdzić czy to na pewno wina zaśniedziałego przewodu możesz bezpośrednio przeciągnąć przewód od altka do aku.
Napisany 19 października 2010 - 17:43
Przewody....? Możliwe ja osobiście miałem kiedyś coś takiego walczyłem na różne sposoby a okazało się że to diody prostownicze które są w środku altka pod plastikową obudową [najszybsze i najprostsze usunięcie usterki to wymiana altka] tylko jak już byś wymieniał pamiętaj o łożyskach bo one często siadają...
Napisany 19 października 2010 - 18:05
Nie przewody tylko przewód, to jest najczęstsza usterka.
Napisany 23 listopada 2010 - 19:20
Witam, jestem tu nowy od jakiegos czasu, ja mam ten sam problem, lecz są to podobno diody w alternatorze, lecz waszych porad równierz posłucham. Jeśli juz chodzi o elektronikę to potrzebuje pomocy. Mam taki problem że na odpalonym silniku czy nawet na zgaszonym, nawet gdy mam naładowany aku to jesli np wlacze swiatła i np awaryjke i jeszcze co innego to kontrolki lekko przygasają(i nie tylko kontrolki, wszystko co swieci) więc nie wiem co to moze byc, myslalem ze masa samochodu juz pada:(, innym przypadkiem jest to ze zamierzam zalozyc sygnał od elx'a i probujac na krotko to dawał ładnie, ale jak go podlaczylem normalnie tak jak powinien byc to dziala ciszej?? Proszę o jakąkolwiek pomoc. Z gory dziekuje bardzo. Seba
Napisany 23 listopada 2010 - 19:23
Jeżeli chodzi o przygasanie świateł to norma... A o klakson to sprawdź czy nie podłączyłeś odwrotnie przewodów.
Napisany 23 listopada 2010 - 19:28
Pamiętaj że przekrój przewodu, który podłączałeś na "krótko" ma znaczenie, w instalacji malucha przewody są liche, to jest moje zdanie.
Napisany 24 listopada 2010 - 03:58
lecz są to podobno diody
Też mogą być, ale zanim zacznie się do nich dobierać, warto sprawdzić najpierw resztę.

Przygasanie kontrolek to norma, zwłaszcza przy zgaszonym silniku (załączając kolejne urządzenia zwiększa się pobór prądu, więc spada napięcie - na zapalonym silniku jest odczuwalne to nieco mniej, bo wtedy "coś do powiedzenia" ma jeszcze regulator napięcia). Ewentualnie jak bardzo Cię ten stan niepokoi, możesz spróbować przeczyścić wszystkie punkty masowe, powinno się nieco poprawić.

Similar Topics
Temat | Forum | Rozpoczęty przez | Statystyki | Informacje o ostatnim poście | |
---|---|---|---|---|---|
2022.08.12 - 18 Ogólnopolski Zlot Fiata 126p, Sochaczew |
Relacje ze zlotów/spotów/rajdów | m.a.x.x. |
|
![]()
|
|
2017.08.11 - 14 Ogólnopolski Zlot Fiata 126p, Sochaczew |
Relacje ze zlotów/spotów/rajdów | m.a.x.x. |
|
![]()
|