Ogólnopolski Klub Fiata 126p Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Turkus 83r. by imperatoor
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Teraz My!
Autor Wiadomość
imperatoor

PostWysłany: Wto 23 Cze, 09 12:06    Temat postu: Turkus 83r. by imperatoor Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam. Jestem ze Szczecina. Malucha mam od grudnia 2008r. Kupił mi go tata jak się dowiedział że zdałem za pierwszym razem prawko. Jest to rocznik 1983 ale jak na swoje lata się dobrze trzyma. Kiedyś był żółty, jednak teraz posiada kolor powiedzmy "morski".
Zero w nim rdzy, nadkola i progi wyklepane i pomalowane. Przebieg ciężki do określenia, w tej chwili wskazuje 45000km. Auto ładnie chodzi i zapala Posiadało radio Unitra Safari 5 którego nie byłem w stanie naprawić. Zdążyłem przez te pół roku go polubić i to bardzo Mr. Green Sami macie maluchy to wiecie jak to jest. Początki były trudne jak to zwykle bywa. Maluch palił 10l na 100km, hałasował jak kompania na przepustce. Miał pseudo kubełkowe fotele. Obydwa złamane. Nie mogłem się oprzeć w nich, były za duże tak że ja ledwo co się mieściłem w autku. Po 5min jazdy bolały mnie plecy. Do tego potworny szum w środku i spalanie. Jednak się nie poddałem i porobiłem to i owo. Aha maluch był kupiony za 200zł.

Tak wyglądał na początku. Ohydnej obudowy się pozbyłem

Pierwsze co zrobiłem to kupiłem fotele ze standardu (skórzane) i wymieniłem je z brudnymi porwanymi "kubełkowymi", wymieniłem też dwie żarówki, i wyrzuciłem beznadziejną obudowę która była z przodu, no i jeszcze znaczek przykręciłem. Dodatkowo wywierciłem dziurki nad zamkiem klapy silnika żeby powietrze lepiej krążyło, i rzeczywiście coś daje.

Następnie pozbyłem się kołpaków i pomalowałem felgi jak widać na zdjęciach. Nie jest to wcale żadna fuszerka. 5kółek malowałem całą sobotę. Wszystko było wyczyszczone dokładnie i dwa razy pomalowane.

Tylną półkę przerobiłem na małe muzeum. Powykładałem tam przedmioty z epoki. Starą książkę pt: "Jeżdżę samochodem Fiat 126p", walkmana, okulary, metalowy samolocik, elfa który ma tyle lat co ja, do tego jeszcze srajtaśma Cool

Z ciekawostek to tak. Spalanie zszedłem do 5,5 litra chociaż czasem i nawet 7 spali lecz bardzo rzadko. Autko ma podstawkę pod gaźnik. Wiadomo co daje ona. Wakuometr też zrobiony i odziwo działa. Przejechałem już 2000km w mieście. Bez żadnej awarii. Maluch chodził głośno bo miał tłumik zaspawany i z wielką dziurą która działała jak tuba rezonansowa. Nie było też filtra powietrza. Oczywiście go założyłem. Poprzedni właściciel widać miał sportowe zapędy Mr. Green
Z ciekawszych osiągów to tak:
V max: 95km/h
min spalanie: 4,5l/100km (udało się raz, oszczędzałem bo kasy nie było)
max liczba osób na pokładzie = 8
max liczba osób podczas jazdy = 5 chłopa czyli prawie 420kg
osiągniecia: odpalanie na kable skody co stała miesiąc na mrozie, jazda na letnich pod maksymalną oblodzoną górkę, ale z 2jki się udało jakoś

Dnia 25.05 postanowiłem w końcu zamontować radio. Dzięki podpowiedziom zdobytym tu na forum, udało mi się to w końcu zrobić. Radyjko jest, gra i odbiera wszystkie możliwe stacje. Jest to stary kaseciak Clarion, trzy-zakresowy. Głośniczki są dwa bo więcej się nieda. Jeden seryjny pod kierownicą a drugi pod fotelem, ale razem ładnie grają. Niema może mega basu ale mi styknie i po półrocznym okresie ciszy i tak jest coś.

O dziwo jak się jedzie radio nie ma zakłóceń jak stara Unitra i bardzo dobrze się komunikuje z transmiterem fm, więc sobie lece na muzie z mp3.

Na obecną chwilę maluch wygląda tak. Lada dzień przyjdą zderzaki chromowane gdyż już je zamówiłem. Kołpaki na razie nie mają skończonych mocowań. Gdy tylko już wszystko będzie na miejscu, zaraz wrzucam fotki.

Ostatnio zmieniony przez imperatoor dnia Wto 23 Cze, 09 12:33, w całości zmieniany 5 razy
Powrót do góry
pyrcio_90 (Racibórz)

Pochwał: 1

PostWysłany: Wto 23 Cze, 09 12:19    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ładny maluszek,tylko nie te zderzaki,albo P4 albo Chrom najbardziej chromy tu widzę,nic innego Smile bo szerokie nie pasują mu....za 200zł było warto wg mnie Wink

PostWysłany: Wto 23 Cze, 09 12:21    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Będą chromy lada dzień Very Happy
Powrót do góry
Jozin (Katowice)

PostWysłany: Wto 23 Cze, 09 12:21    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

e no widać, że coś się robi przy autku. Z każdą chwilą coraz ładniej. Kolor ładny, ale niezbyt ładnie położony, jednak jak dopracujesz kosmetycznie będzie super. Teraz weż się rudą, bo widzę, że troszke atakuje autko. Powodzenia w pracach.
Powrót do góry
pyrcio_90 (Racibórz)

PostWysłany: Wto 23 Cze, 09 12:23    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

no to więcej uwag nie mam Very Happy może poza drzwiami do ratowania Smile bo widać że Ci je coś szama Very Happy cowpaxy ładne,z epoki też takie mam tylko jeden jest krzywy Sad dlatego nie chce założyć a co jeszcze to napisz jaki jest Twój stosunek do gleby Very Happy

PostWysłany: Wto 23 Cze, 09 12:32    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Stosunek do gleby czyli?? Mr. Green Sory za brak wiedzy.

Powiem jeszcze tyle. Lewe drzwi są zepsute ale to wynik użytkowania tego auta dwa czy trzy razy przez moich rodziców jak im się zepsuły ich auta to wzieli malca po razie i tak się skończyło. Myślałem że mnie szlag trafi. Drzwi się źle zamykały no ale bez przesady.

Co do rdzy to jak się do tego zabrać?? Jakieś tematy ciekawe o tym. Bo ja kompletnie nic nie wiem w temacie. NIe wiem jakich środków użyc, od czego zacząć itp itd...

Ale chęci są więc jakoś będzie.
Powrót do góry
Porthos (Głosków/ pod Wawą)

PostWysłany: Wto 23 Cze, 09 12:44    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam na forum Smile

Widzę że szykuje się kolejne fajne autko, trochę cierpliwości i na pewno doprowadzisz go do super stanu. Tak trzymac ! Smile
Powrót do góry
kaszlak_maniak (3miasto/Żelistrzewo)

Member
Member
Moderator
Pochwał: 6

1988 Fiat 126p FL

PostWysłany: Wto 23 Cze, 09 13:11    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

imperatoor napisał:
Co do rdzy to jak się do tego zabrać?? Jakieś tematy ciekawe o tym. Bo ja kompletnie nic nie wiem w temacie. NIe wiem jakich środków użyc, od czego zacząć itp itd...

Tematów na ten temat na forum trochę jest. Ale tak prawdę mówiąc, jak nie wiesz jak się za to zabrać to lepiej dać to komuś zrobić. Chociaż wiadomo - dać zrobić = dodatkowy koszt (chyba, masz kogoś znajomego kto się zna i zrobi Ci to za brovar). Wink

Ogólnie wygląda całkiem całkiem. Smile Będą jakieś większe modyfikacje, czy raczej będzie coraz bliżej fabryki? Wink

PostWysłany: Wto 23 Cze, 09 13:16    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

stosunek do obniżenia Very Happy

PostWysłany: Wto 23 Cze, 09 13:35    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

myślę, że jeden z lepszych sposobów na rdze to: wiertareczka na nią szczotka druciana> wydrapać miejsce z rdzą do metalu>pomalować minią>wyrównać szpachlą>i na to lakier.
Powrót do góry
imperatoor

PostWysłany: Wto 23 Cze, 09 13:42    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Co to jest minia??? A szpachla jakiej firmy według was?? I ile kosztuje dorobienie lakieru?

Co do gleby to nie będę obniżał a stan planuję zbliżać coraz bardziej do fabryki ale wiadomo, bez fanatyzmu. Mam zamiar dać chromy + te kołpaki, zrobić rdzę i może kiedyś jak będą chęci, czas, wiedza i miejsce to pomaluję silnika.

Więcej zmian nie chcę. Jakieś kosmetyczne może i to wszystko. Dokpuienie np chromowanego znaczka czy pomalowanie na biało napisów na chlapaczach. Very Happy
Powrót do góry
Jozin (Katowice)

PostWysłany: Wto 23 Cze, 09 14:18    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

heh minia, to taka farba zabezpieczająca, a właściwie podkład pod farbe, są dwa rodzaje, albo siwa, albo brązowa, osobiście polecam brązową. Tu nie chodzi o kolor Wink tylko o skład brązowa ma lepsze parametry, Natomiast co do szpachlówki, nie ma jednej do wszystkiego, ale do takich zaprawek, wyrównań jak np. na drzwiach to najlepiej zwykłą NOVOL uniwersalna.
Powrót do góry
imperatoor

PostWysłany: Wto 23 Cze, 09 15:30    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

okej dzięki, będę działał
Powrót do góry
Lewy_ (Tczew)

PostWysłany: Wto 23 Cze, 09 17:48    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

a ja mam czarną minie i co ty a to Jozin? a Maluszek ładny, jeden z tych przy których nie ma sie do czego doczepic Smile

---------OooO---------

http://www.polskajazda.pl/Samochody/Fiat/126/23522
Powrót do góry
imperatoor

PostWysłany: Wto 23 Cze, 09 21:28    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

o siema Lewy Razz
Powrót do góry
Lewy_ (Tczew)

PostWysłany: Wto 23 Cze, 09 21:38    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

haloł Cool

---------OooO---------

http://www.polskajazda.pl/Samochody/Fiat/126/23522
Powrót do góry
Bonus

Pochwał: 9

PostWysłany: Wto 23 Cze, 09 22:57    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Tylko nie on Laughing Laughing Laughing Confused
Powrót do góry
seba650 (Skierniewice)

PostWysłany: Sro 24 Cze, 09 20:52    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Zakładje jakieś P4 albo chromy ten samochód dość dziwnie wygląda Rolling Eyes

PostWysłany: Sro 24 Cze, 09 21:29    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

CZYTAJCIE UWAŻNIEJ OK??

Chromy już są, kwestia ich zabezpieczenia i założenia. Na co nie mam teraz ani chwili, więc luz Faja
Powrót do góry
Nowaczek (EL)

Użytkownik zbanowany
Pochwał: 3
Ostrzeżeń: 2

PostWysłany: Czw 25 Cze, 09 7:04    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

imperatoor juz tak jest za nie czytają postow od poczotku tylko obrazki oglodają a potem sypią postami bez pomyslunku ja go widze na chromach i oczywiscie chociarz taka zeby nie była przeswitu miedzy oponą a nadkolem uwierz mi autko od razu bedzie inaczej wyglodac Smile
Powrót do góry
imperatoor

PostWysłany: Czw 25 Cze, 09 9:05    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

NO wiem, ale mi potrzebne wysokie autko.
Powrót do góry
piter19850207 (Wrocław/Oława/WBO)

Pochwał: 3
Ostrzeżeń: 1

PostWysłany: Czw 25 Cze, 09 14:50    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

imperatoor co przeniosłeś się z fiat126p.pl Devil Rotfl z tego powodu:
MaluchoMańak napisał:
OT w MM po raz...kto by to zliczył Ekhm...
Żegnamy na 3 miesiące(22 września ban do zdjęcia)

www.eskadra126p.ugu.pl

Powrót do góry
imperatoor

PostWysłany: Czw 25 Cze, 09 17:44    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

NIe nie z tego powodu się przeniosłem. Zostałem tutaj zaproszony przez jednego z adminów. Dalej już nie dyskutujmy o tym temacie.

Dzisiaj około 14 doszedł do mnie pierwszy zamówiony zderzaczek, i odrazu został zamontowany. Oto zdjęcia:

Od razu wyprzedzę pytanie które może się pojawić. Z prawej strony lepiej się świeci bo jest wymieniona wczoraj żarówka Very Happy Oceniajcie ogólnie i powiedzcie jak wam sie widzi, bo po mojemu od razu lepiej.
Powrót do góry
kaszlak_maniak (3miasto/Żelistrzewo)

Member
Member
Moderator
Pochwał: 6

1988 Fiat 126p FL

PostWysłany: Czw 25 Cze, 09 17:50    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

imperatoor napisał:
Z prawej strony lepiej się świeci bo jest wymieniona wczoraj żarówka Very Happy

A nie wsadziłeś jej przypadkiem odwrotnie?

PostWysłany: Czw 25 Cze, 09 17:55    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Odwrotnie czyli?? Przecież nieda się odwrotnie wsadzić żarówki Razz

Może chodzi ci o wsadzenie innej żarówki? Bo ta od stopów ma dwie nici a zwykłe od kierunków pp cofania mają jedną. Ale nie martw się, tego nie zrobiłem, tak świeci a stopy jeszcze mocniej, tamta żarówka jest kosmicznie stara i cała od środka już zakopcona.

Ostatnio zmieniony przez imperatoor dnia Czw 25 Cze, 09 18:11, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Teraz My! Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Mapa forum / Forum map

Prezenty na wieczór panieński