Ogólnopolski Klub Fiata 126p Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Szpachla, Szpachla i jeszcze raz szpachla...

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Stylistyka
Autor Wiadomość
Quoter (LDZ)

Member
Member
Pochwał: 4

1998 Fiat 126p ELX

PostWysłany: Sro 02 Cze, 10 21:56    Temat postu: Szpachla, Szpachla i jeszcze raz szpachla... Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

wiadomo ze trzeba szpachlować... Tylko jak ??
mam do zrobienia kilka miejsc z rdzą...
i mam pytanko czy jest ktos kto by krok po kroku wytłumaczył co i czym sie je...
poproszę o tłumaczenie dla blondynki XD

wiadomo szpachla utwardzacz itp. co czym szlifować na co kłaść...

Sądzę ze temat przyda sie nie tylko mi ale wszystkim tym który maja problemy z blacharką i wiedza na jej temat Razz
Dzienx

coś na lepszy sen Very Happy

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=VXjiP17nQpE[/youtube]
Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12

1995 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Sro 02 Cze, 10 22:29    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

odczyszczasz, ubytki zaspawujesz, ewentualnie wymieniasz całe elementy, podkładujesz, szpachlujesz, znowu podkładujesz i kolor. Smile

PostWysłany: Czw 03 Cze, 10 9:36    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ja robie tak szlifuje rdze do gołej blachy potem brunox i dopiero szpachluje potem tre to papierem 120 poźniej poprawiam tzn zacieram rysy lekko szpachlą i tre 400 do patowego i aby rowno było cala filozofia
Powrót do góry
Wolf88 (RymanówZdrój/Krosno)

Pochwał: 6

PostWysłany: Czw 03 Cze, 10 12:21    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ja najpierw:

Arrow czyszczę go gołej blachy
Arrow rozrabiam szpachle we wiaderku (ok 10l),
Arrow mieszam, mieszam, mieszam (nie dolewam wody)
Arrow jak widzę, że zaczyna twardnieć to staram się szybko, aczkolwiek dokładnie zarzucać ją łopatą na karoserię Wink
Panowie z Calibra Team to spece w tej dziedzinie...

Joke Laughing

Mnie nurtuje jedno pytanie: chłopy mówią żeby pod szpachle dawać podkład, a druga połowa mówi żeby na "gołą" blache zarzucać? Wy jak robicie?
kaszlak_maniak (3miasto/Żelistrzewo)

Member
Member
Moderator

1988 Fiat 126p FL

PostWysłany: Czw 03 Cze, 10 12:26    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Najpierw DAĆ PODKŁAD!

Sam mam przykład, co się dzieje, jak się nie da podkładu pod szpachlę. To coś odkryłem 4 lata po remoncie blacharki. Właściwie nie odkryłem, tylko samo odpadło podczas jazdy. Poprzedni blacharz spieprzył robotę totalnie.
Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12

1995 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Czw 03 Cze, 10 12:48    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

szpachla ma strukturę gąbki, czyli przepuszcza wodę. Jak zarysujesz zewnętrzną powłokę lakierniczą to woda dostanie się pod szpachlę i na nowo mamy korozję... Dlatego powinno się dawać podkład pod szpachlę, najlepiej pokład z własciwościami antykorozyjnymi

Pochwał: 2

PostWysłany: Czw 03 Cze, 10 14:37    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

minia ma wlasciwosci antzkoroyzjne Laughing Laughing
Powrót do góry
Quoter (LDZ)

Member
Member

1998 Fiat 126p ELX

PostWysłany: Czw 03 Cze, 10 16:25    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ok a jak zaszpachluje to czymmoge to pokryć zeby to postało zeby pożniej mozna to zalakierować ?

PostWysłany: Czw 03 Cze, 10 17:22    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ja u siebie pokryłem szpachle normalnie pędzlem, podkładem... dopiero po zimie podkład wyszlifowałem, i polakierowałem, rdza już od ponad roku nie wychodzi
Powrót do góry
kaszlak_maniak (3miasto/Żelistrzewo)

Member
Member
Moderator

1988 Fiat 126p FL

PostWysłany: Czw 03 Cze, 10 22:10    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Quoter napisał:
ok a jak zaszpachluje to czym moge to pokryć zeby to postało zeby pożniej mozna to zalakierować ?

Jakimkolwiek podkładem. Ważne żeby pod samą szpachlę dać podkład.

Member
Member

1998 Fiat 126p ELX

PostWysłany: Czw 03 Cze, 10 22:23    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

a co polecacie ??
jaka szpachla i jaki podkład ?

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12
Pochwał: 20

1989 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Wto 08 Cze, 10 22:23    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Podkład pod szpachlówkę obowiązkowo, najlepiej taki co kładzie się na goła blachę.
Można tez dać szpachlę z włóknem szklanym która jest nieco droższa ale nie nasiąka wodą.

Uploaded with ImageShack.us
Powrót do góry
Moch (Łódź)

Member
Member
Moderator
Pochwał: 16

1979 Fiat 126p ST

PostWysłany: Sro 09 Cze, 10 12:01    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Podkład firmy NOVOL - jest super tani i bardzo dobry.
Jeszcze lepsze są ( właściwie NAJLEPSZE ) produkty firmy FERTAN, drogi i bez poprawiania.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Stylistyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Mapa forum / Forum map

Prezenty na wieczór panieński