Ogólnopolski Klub Fiata 126p Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Szczęki hamulcowe

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Mechanika
Autor Wiadomość
arek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12
Pochwał: 20

1989 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Pią 25 Lis, 11 19:11    Temat postu: Szczęki hamulcowe Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Postanowiłem założyć ten temat ku przestrodze
Już kilka razy miałem problemy z nowymi szczekami hamulcowymi, dzisiaj po raz kolejny wymieniałem szczęki na nowe, tym razem udało się kupić dobre z dobrze zakutymi samoregulatorami.
Elementy te mają ogromny wpływ na skuteczność hamulców.

szczęki które do tej pory testowałem u siebie:

producent "KAMPOL"

od samego początku po wymianie był niski pedał hamulca, w miarę zużywania się okładzin pedał był coraz niższy, aż w końcu przestało hamować

Następnie kupiłem nowe szczeki firmy "AD" u Styachury i ten sam scenariusz
zdjęcia niestety nie posiadam, (opakowanie niebiesko czerwone z logo AD)

dzisiaj po raz kolejny zmieniłem szczeki hamulcowe
tym razem kupiłem szczęki firmy SRS France auto i wreszcie samoregulatory trzymają tak jak powinny

Po wymianie skok pedału zmniejszył się aż o 6cm:!:

Dla przypomnienia skok jałowy pedału hamulca powinien wynosić 1,5cm Exclamation

proponuje dodawać tutaj jakie szczęki omijać szerokim łukiem, a które warto kupić

Uploaded with ImageShack.us

Ostatnio zmieniony przez arek dnia Sob 26 Lis, 11 22:13, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
lepa (Zduńska Wola - EZD FW09)

Pochwał: 2

PostWysłany: Pią 25 Lis, 11 19:38    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Zdarzy się, że samoregulator nie trzyma za dobrze, ale wydaje mi się, że wystarczy pie**olnąć młotkiem gdzie trzeba (najlepiej przez tulejkę) i chodzi już dużo ciężej...
Nie raz tak poprawiałem fabrykę i nigdy problemów nie było..
Przed włożeniem szczęki samoregulator musi być przesunięty ku okładzinie, a potem przy pierwszym hamowaniu sam się ustawia.. o to chodzi? Nie wiem czy dobrze zrozumiałem...
arek napisał:
Elementy te mają ogromny wpływ na skuteczność hamulców.

Zgadzam się.

Przejrzyj ten temat:
http://www.terytorium126p.pl/forum/brak-hamulcy-t3344.html
Było coś o samoregulatorach.

Jeśli OT, wybaczcie Sad
Powrót do góry
morrek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12
Pochwał: 17

1991 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Pią 25 Lis, 11 19:38    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Potwierdzam co do pierwszych szczęk, po wciśnięciu pedał jest miękki, odpuszczając szybko i znów szybko wciskając robi się twardy... W sumie problemów z hamowaniem nigdy nie miałem, gdyż iż ponieważ mam tarcze z przodu, na dniach znowu chyba wymienię te szczęki lub spróbuję je "naprawić".

http://www.polskajazda.pl/Samochody/Fiat/126/98711
XD Very Happy
Powrót do góry
Jakub Zakrzewsk (Ostrołęka (Mazowsze))

Future Member
Future Member
Pochwał: 1

PostWysłany: Pią 25 Lis, 11 19:50    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ja osobiście mam dopiero drugi komplet szczęk (od wyjazdu z fabryki) ale jak zmieniałem to kupowałem własnie SRS France auto i nie ukrywam że t\pedał jest strasznie czuły i skok jest barsdzo mały w 100% tak jak arek polecam je każdemu
Powrót do góry
arek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12

1989 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Pią 25 Lis, 11 19:53    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

fistach, wykładu na temat jak montować szczeki większość z nas nie potrzebuje

jakość obecnie produkowanych szczek aż się prosi o tragedię
Lizard miał już dwie stłuczki głównie z tego powodu

Powrót do góry
lepa (Zduńska Wola - EZD FW09)

PostWysłany: Pią 25 Lis, 11 20:20    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

arek napisał:
fistach, wykładu na temat jak montować szczeki większość z nas nie potrzebuje

co znaczy 'z nas'? o kim mówisz? jest już jakiś podział na ja vs Wy?
to nie był wykład..
przepraszam, że się wtrąciłem, ale chciałem tylko napisać, że z żadnymi szczękami nigdy nie miałem problemu, a miałem sporo firm w bębnach..
Powrót do góry
arek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12

1989 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Pią 25 Lis, 11 20:29    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

fistach, nie miałem nic złego na myśli

Powrót do góry
Magic (Zelów/Bełchatów)

Pochwał: 1

PostWysłany: Pią 25 Lis, 11 20:44    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Też kiedyś trafiły mi się takie szczęki gdy dobiłem cały układ hamulcowy w swoim (łącznie z pompą) Niby wszystko odpowietrzone i poskładane tak jak powinno być a hamulca jak nie było tak nie ma. Dopiero po pod pompowaniu znajdowały się hamulce. Pojechałem wtedy do starszego mechanika który siedzi tylko w maluchach i rozgiął mi lekko sprężynę tą co ściąga szczęki u samej góry (ta przy cylinderku) i jakby ręką odjął hamulce się znalazły i hamuje do dziś. Wtedy on sam powiedział że trafiały mu się takie szczęki że samoregulatory są za "słabe" i nie trzymają.
Powrót do góry
ikarus280 (Łódź)

Pochwał: 5

PostWysłany: Pią 25 Lis, 11 20:50    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ja aktualnie też tak mam że pedał jest coraz niżej a luz to chyba z 6 cm Sad ,ale dzięki za info.w poprzednim też tak miałem i odpowietrzanie nic nie pomagało,więc ogarnę te samoregulatory.
Powrót do góry
arek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12

1989 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Pią 25 Lis, 11 20:53    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

jak chcesz zobaczyć jak powinien stać pedał hamulca prawidłowo to zapraszam

Powrót do góry
ikarus280 (Łódź)

PostWysłany: Pią 25 Lis, 11 21:04    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Chyba się arek pokuszę i zobacze na spocie.Bezpieczeństwo na 1 miejscu .
Powrót do góry
Quoter (LDZ)

Member
Member
Pochwał: 4

1998 Fiat 126p ELX

PostWysłany: Sob 26 Lis, 11 0:51    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

no u mnie tez pieje jak szalony i bardzo wysoko bierze

PostWysłany: Sob 26 Lis, 11 22:06    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Czemu ten temat jeszcze nie jest przyklejony?!
Powrót do góry
piotrekwielki (Łódź, Przysucha)

Organizator Manu'12
Pochwał: 8

PostWysłany: Sob 26 Lis, 11 22:39    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

arek napisał:
Lizard miał już dwie stłuczki głównie z tego powodu

z tego co kojarze wszem i wobec było wiadomo, że nie paliło mu się do wymiany okładzin Rolling Eyes
i zrobił to bodajże po którejś ze stłuczek

Future Member
Future Member

PostWysłany: Sro 30 Lis, 11 20:51    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

arek gdzie można kupić takie szczęki "dobre" ? Bo na allegro raczej nie ma.

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12

1989 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Sro 30 Lis, 11 20:53    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ja kupowałem w Łodzi w sklepie fiata "autosam" Przędzalniana 89

edit:już poprawione, adresy pomyliłem

Ostatnio zmieniony przez arek dnia Czw 01 Gru, 11 15:35, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Adrian. (Śliwice)

Future Member
Future Member

PostWysłany: Sro 30 Lis, 11 20:54    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

arek a cena kompletu na oś ?

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12

1989 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Sro 30 Lis, 11 20:56    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

oszałamiające 30zł

Powrót do góry
morrek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12
Pochwał: 17

1991 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Czw 01 Gru, 11 0:48    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

arek co najwyżej to Przędzalniana Wink

http://www.polskajazda.pl/Samochody/Fiat/126/98711
XD Very Happy
Powrót do góry
fiat126pknightrider (Kielce)

PostWysłany: Czw 15 Gru, 11 22:57    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jęśli ktoś jest z Kielc to na ul. Maja są dwa sklepy z częściami do fiata 126p, poł roku temu kupiłem tam szczęki, niestety nie pamiętam jakiej firmy ale hamulce działają jak w najlepszym porządku.
Powrót do góry
FSMarcin (Trzcianka)

PostWysłany: Czw 29 Gru, 11 15:41    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jakby co to mam fabrycznie nowy zestaw sprężyn na jedną oś, za 10 zł oddam
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Mechanika Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Mapa forum / Forum map

Prezenty na wieczór panieński