Ogólnopolski Klub Fiata 126p Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Sygnał otwartych drzwi

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Car Audio i elektronika
Autor Wiadomość
szczaw (Białystok)

PostWysłany: Czw 15 Maj, 08 14:44    Temat postu: Sygnał otwartych drzwi Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Zastanawiam się czy dało by rade zrobić coś takiego jak w niektórych samochodach piszczy kiedy są drzwi otwarte, z tą różnicą aby jakaś melodyjka leciała. Jest coś takiego możliwe? I jak by sie za to zabrać? Może dało by się podpiąć do głośników od radia.
Powrót do góry
Lama (Litzmannstadt)
Site Admin
Member
Member
Pochwał: 33

PostWysłany: Czw 15 Maj, 08 15:12    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Bierzesz brzęczyk (tpo co ma piszczeć grać) podłączasz pod prą + a masę dajesz na włącznik/czujnik od drzwi i przy otwarciu gra co tu więcej kombinowac Neutral
Powrót do góry
szczaw (Białystok)

PostWysłany: Czw 15 Maj, 08 17:33    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ja nie chce jakiejś tandetnej melodyjki jak z grającej pocztówki, mi chodzi bardziej żeby to była normalna muzyka, w dość dobrej jakości, a nie zestaw pisków układający się w melodyjkę. Chce aby mi to grało, a nie piszczało.
Powrót do góry
Przemooo (Przeczyce)

PostWysłany: Czw 15 Maj, 08 17:54    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

To czy będzie piszczało, czy grało, to już zależy od modułu, który sobie wybierzesz. Jeśli obwód (razem z tym grającym modułem) jest zamknięty to gra (czyli drzwi są otwarte i te czujniki co uruchamiają Ci lampkę w kabinie są zwarte i prąd płynie). Zamykając drzwi otwierasz obwód, prąd nie leci i nie ma co grać. Od Ciebie zależy co będzie grało. Pamiętaj jeszcze, że w niektórych bolidach przy drzwiach od pasażera nie ma tej czujki. Jeśli masz komplet, to możesz się podpiąć pod kabel który leci do światła w kabinie Smile

PostWysłany: Czw 15 Maj, 08 18:36    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dobra, to już kapuje. A gdzie ewentualnie można coś takiego dostać? Ma to jakąś fachową nazwę, czy po prostu moduł sygnalizujący otwarte drzwi?
Powrót do góry
Przemooo (Przeczyce)

PostWysłany: Czw 15 Maj, 08 19:11    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ja bym stawiał na wszelkiej maści sklepy elektroniczne... Są takie zestawy typu zrób to sam, do samodzielnego złożenia ale to raczej nie ma sensu się bawić... Czy Ja wiem, czy to ma jakaś specyficzną nazwę? Może syrena sygnału sinusoidalnie zmiennego o częstotliwości X i wzmocnieniu 100 dB Razz Wytłumaczysz sprzedawcy, to napewno Ci doradzi Wink Teraz sobie tak myślę, że czasami jak masz zwykłą zabawkę, to możesz z niej wymontować jakiś moduł odpowiedzialny za efekty dźwiękowe, jeśli Ci się spodoba... Ale to tez dużo kombinowania. Ja bym bił na początek do elektronicznego Smile

_ _ _ _ _ _ _ _

http://www.nowyelektronik.pl/searchsklep.php?mode=opis&nr=66974&Sygnalizator%20%B6wiate%B3%20sam.za%B3/wy%B3%20Przypominacz%20AMT&nadkat=Samoch%F3d&kat=ALARMY%20SAMOCHODOWE&nazwa=Inne%20Osprz%EAt
Tylko że nie melodyjka, ale napewno coś takiego się znajdzie Cool

_ _ _ _ _ _ _ _

Czy tylko mi się wydaję, czy przez tego linka, całe forum przesunęło się w bok? Confused

PostWysłany: Czw 15 Maj, 08 19:33    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ja znajduje tylko moduły które piszczą, buczą, pipczą, albo wydają inne wkurzające dźwięki (bądź "zwiększają moc silnika nawet o 40 KM). Może da się jakiś chip zaprogramować, albo coś takiego. Trzeba będzie szukać.
Chyba w żadnej zabawce nie zjadę czegoś co po dłuższej chwili nie przyprawi o ból głowy.
Powrót do góry
ScApi (Nowa Sól)

Pochwał: 3

PostWysłany: Czw 15 Maj, 08 22:54    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Z takich "nie badziewnych" dźwiękówto polecam
http://sklep.avt.pl/p/pl/482300/pozytywka+-+iesdofon.html
Sam składałem kiedyś z tym że nie KIT ale na uniwersalnej wyszło coś koło 40zł a tutaj gotowy KIT.
Powrót do góry
micha$

Pochwał: 4

PostWysłany: Czw 15 Maj, 08 23:27    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Zdecydowanie szukaj wśród zabawek a nie cześci elektronicznych. Jeżeli masz stare organki (np. Casio) to tam było demo, możesz wymontować.
A pozytywek jest od groma, nawet dla niemowlaków...

PostWysłany: Pią 16 Maj, 08 7:06    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Mi zależy na tym abym sam mógł zdecydować co ma lecieć, i ewentualnie zmienić, kiedy się znudzi. Ten moduł był by dobry, tylko nie mam na razie tyle kasy.
Może pokombinuje wpierw właśnie z jakimiś tandetnymi pozytywkami, a jak dobrze będzie, i będę miał kasę kupie coś lepszego.
Dzięki za pomoc.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Car Audio i elektronika Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Mapa forum / Forum map

Prezenty na wieczór panieński