| Autor |
Wiadomość |
Pro100wnik

|
Wysłany: Czw 12 Sty, 12 18:20 Temat postu: Słabe ładowanie |
|
|
Witam. Otóż tak od dłuższego czasu mam bardzo słabe ładowanie, na wolnych obrotach świeci się kontrolka aku, dopiero gdy dam połowę gazu to gaśnie. Robiłem pomiar voltomierzem i wyszło że na wolnych ładowanie ma 12,75V potem na światłach ma 11,70 a gdy juz włączę radio i światła do tego ładowanie jest 10,12V.
Szczoty i regulator napięcia wymieniony i akcja ta sama.
I pytanie takie jeszcze, mam drugi altek i jak bd wykręcał stary to trzeba odkręcić 4 śruby od bloku i dwie od blach pokrywających wiatrak? |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
Adrian. (Śliwice)

Pochwał: 5
|
Wysłany: Czw 12 Sty, 12 19:19 Temat postu: |
|
|
Pro100wnik prawdopodobnie dioda poszła.
Masz do okręcenia kilka śrub. 2 od pompki, 4 od mocowania do bloku, 1 od wiatraka(musisz ściągnąć słonia- gumę) i 2 śruby od oblachowania.  _________________ Auto bez gleby jest jak kobieta bez cycków... pojeździć się da, ale jednak czegoś brakuje
 |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Pro100wnik

|
Wysłany: Czw 12 Sty, 12 20:36 Temat postu: |
|
|
A diody żeby wymienić to nie trzeba altka odkręcać ?  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
piotrekwielki (Łódź, Przysucha)

Pochwał: 8
|
Wysłany: Czw 12 Sty, 12 20:41 Temat postu: |
|
|
najpierw posprawdzaj szczotki, i podmień regulator, posprawdzaj styki, mase popraw, kabel do rozrusznika - diody i uzwojenia na samym końcu  _________________ MAŁY, ALE WARIAT |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
fiat126pknightrider (Kielce)

|
Wysłany: Czw 12 Sty, 12 20:48 Temat postu: |
|
|
| piotrekwielki napisał: | najpierw posprawdzaj szczotki, i podmień regulator, posprawdzaj styki, mase popraw, kabel do rozrusznika - diody i uzwojenia na samym końcu  |
Nie chcę sie czepiać, ale ...
| Pro100wnik napisał: | Witam. Otóż tak od dłuższego czasu mam bardzo słabe ładowanie, na wolnych obrotach świeci się kontrolka aku, dopiero gdy dam połowę gazu to gaśnie. Robiłem pomiar voltomierzem i wyszło że na wolnych ładowanie ma 12,75V potem na światłach ma 11,70 a gdy juz włączę radio i światła do tego ładowanie jest 10,12V.
Szczoty i regulator napięcia wymieniony i akcja ta sama.I pytanie takie jeszcze, mam drugi altek i jak bd wykręcał stary to trzeba odkręcić 4 śruby od bloku i dwie od blach pokrywających wiatrak? |
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Pro100wnik

|
Wysłany: Czw 12 Sty, 12 20:56 Temat postu: |
|
|
Jak już to diody lub wirnik bo w tą resztę to wątpię.. Rozrusznik niedawno wyjmowałem i czyściłem wszystko papierkiem ściernym  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Adrian. (Śliwice)

|
Wysłany: Czw 12 Sty, 12 20:58 Temat postu: |
|
|
Jak masz drugi alternator to przekładaj  _________________ Auto bez gleby jest jak kobieta bez cycków... pojeździć się da, ale jednak czegoś brakuje
 |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Czw 12 Sty, 12 20:58 Temat postu: |
|
|
| Wymień diody i zobacz czy bedzie działać, tym bardziej, że jest to koszt 5 zł. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Adrian. (Śliwice)

|
Wysłany: Czw 12 Sty, 12 21:02 Temat postu: |
|
|
fiat126pknightrider mostek prostowniczy kosztuje około 5 dych  _________________ Auto bez gleby jest jak kobieta bez cycków... pojeździć się da, ale jednak czegoś brakuje
 |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Czw 12 Sty, 12 21:03 Temat postu: |
|
|
| No oryginalny tak, ja w elektronicznym kupiłem diody za 5 zł i polutowałem, a jak sie okaże, że problemu juz nie ma to może kupic mostek oryginalny. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|