Ogólnopolski Klub Fiata 126p Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Słabe ładowanie

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Car Audio i elektronika
Autor Wiadomość
Pro100wnik

PostWysłany: Czw 12 Sty, 12 18:20    Temat postu: Słabe ładowanie Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam. Otóż tak od dłuższego czasu mam bardzo słabe ładowanie, na wolnych obrotach świeci się kontrolka aku, dopiero gdy dam połowę gazu to gaśnie. Robiłem pomiar voltomierzem i wyszło że na wolnych ładowanie ma 12,75V potem na światłach ma 11,70 a gdy juz włączę radio i światła do tego ładowanie jest 10,12V.
Szczoty i regulator napięcia wymieniony i akcja ta sama.
I pytanie takie jeszcze, mam drugi altek i jak bd wykręcał stary to trzeba odkręcić 4 śruby od bloku i dwie od blach pokrywających wiatrak?
Powrót do góry
Adrian. (Śliwice)

Future Member
Future Member
Pochwał: 5

PostWysłany: Czw 12 Sty, 12 19:19    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Pro100wnik prawdopodobnie dioda poszła.
Masz do okręcenia kilka śrub. 2 od pompki, 4 od mocowania do bloku, 1 od wiatraka(musisz ściągnąć słonia- gumę) i 2 śruby od oblachowania. Wink

PostWysłany: Czw 12 Sty, 12 20:36    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

A diody żeby wymienić to nie trzeba altka odkręcać ? Twisted Evil
Powrót do góry
piotrekwielki (Łódź, Przysucha)

Organizator Manu'12
Pochwał: 8

PostWysłany: Czw 12 Sty, 12 20:41    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

najpierw posprawdzaj szczotki, i podmień regulator, posprawdzaj styki, mase popraw, kabel do rozrusznika - diody i uzwojenia na samym końcu Shocked

PostWysłany: Czw 12 Sty, 12 20:48    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

piotrekwielki napisał:
najpierw posprawdzaj szczotki, i podmień regulator, posprawdzaj styki, mase popraw, kabel do rozrusznika - diody i uzwojenia na samym końcu Shocked

Nie chcę sie czepiać, ale ... Very Happy

Pro100wnik napisał:
Witam. Otóż tak od dłuższego czasu mam bardzo słabe ładowanie, na wolnych obrotach świeci się kontrolka aku, dopiero gdy dam połowę gazu to gaśnie. Robiłem pomiar voltomierzem i wyszło że na wolnych ładowanie ma 12,75V potem na światłach ma 11,70 a gdy juz włączę radio i światła do tego ładowanie jest 10,12V.
Szczoty i regulator napięcia wymieniony i akcja ta sama.I pytanie takie jeszcze, mam drugi altek i jak bd wykręcał stary to trzeba odkręcić 4 śruby od bloku i dwie od blach pokrywających wiatrak?
Powrót do góry
Pro100wnik

PostWysłany: Czw 12 Sty, 12 20:56    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jak już to diody lub wirnik bo w tą resztę to wątpię.. Rozrusznik niedawno wyjmowałem i czyściłem wszystko papierkiem ściernym Twisted Evil
Powrót do góry
Adrian. (Śliwice)

Future Member
Future Member

PostWysłany: Czw 12 Sty, 12 20:58    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jak masz drugi alternator to przekładaj Smile

PostWysłany: Czw 12 Sty, 12 20:58    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wymień diody i zobacz czy bedzie działać, tym bardziej, że jest to koszt 5 zł.
Powrót do góry
Adrian. (Śliwice)

Future Member
Future Member

PostWysłany: Czw 12 Sty, 12 21:02    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

fiat126pknightrider Surprised mostek prostowniczy kosztuje około 5 dych Surprised Surprised Surprised

PostWysłany: Czw 12 Sty, 12 21:03    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

No oryginalny tak, ja w elektronicznym kupiłem diody za 5 zł i polutowałem, a jak sie okaże, że problemu juz nie ma to może kupic mostek oryginalny.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Car Audio i elektronika Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Mapa forum / Forum map

Prezenty na wieczór panieński