Ogólnopolski Klub Fiata 126p Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
skracanie osłon popychaczy i samych popychaczy ; )
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Mechanika
Autor Wiadomość
Mroziu126p (Wrocław)

Pochwał: 3

PostWysłany: Czw 02 Lut, 12 20:30    Temat postu: skracanie osłon popychaczy i samych popychaczy ; ) Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

pytanko czy znacie kogoś , kto dorobiłby mi skrocone oslony i popychacze do obniżonej o 4mm głowicy ; ) z gory dziekuje !
Tomek84 (Łódź,Aleksandrów Ł.)

Member
Member
Organizator Manu'12
Pochwał: 7

1997 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Czw 02 Lut, 12 20:36    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

http://porthosgarage.npx.pl/viewpage.php?page_id=17 proszę

Future Member
Future Member
Pochwał: 5

PostWysłany: Czw 02 Lut, 12 21:06    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

a to popychacze też się skraca ? Surprised

PostWysłany: Czw 02 Lut, 12 21:09    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Adrian. napisał:
a to popychacze też się skraca ? Surprised

w temacie modyfikacji silników jestem dosyc zielony, składam dopiero swoj pierwszy dlubany silnik wiec wybaczcie za niektóre głupoty Very Happy choc mysle ze po to sa fora by własnie nabrać wiedzy i dowiedzieć się co i jak Wink
Tomek84 (Łódź,Aleksandrów Ł.)

Member
Member
Organizator Manu'12

1997 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Czw 02 Lut, 12 21:14    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Adrian. tak też się skraca aby koniki uderzały w zawory pod odpowiednim kątem

Future Member
Future Member

PostWysłany: Czw 02 Lut, 12 21:20    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Tomek84 o tym pierwszy raz słyszę Surprised Możesz opisać jak to skrócić ?

PostWysłany: Czw 02 Lut, 12 21:22    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ja tez wlasnie slyszalem ze się skraca, wiec raczej się nie przeslyszalem Wink
arek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12
Pochwał: 20

1989 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Czw 02 Lut, 12 21:27    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

jak bardzo splanujesz głowice to w pewnym momencie skończy ci sie regulacja na klawiaturze, wtedy trzeba skrócić laski

Uploaded with ImageShack.us
Powrót do góry
piotrekwielki (Łódź, Przysucha)

Organizator Manu'12
Pochwał: 8

PostWysłany: Czw 02 Lut, 12 21:31    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

haha Tomek84 Very Happy nie mów Very Happy no i muszę Cię poprawić, skracając czy nie relacje konik-zawór pozostają bez zmian Smile konik laska, i laska szklanka - to tutaj można by się trochę pospierać Smile

Mroziu126p przy 4mm raczej powinieneś tym się zainteresować, żeby Ci zakresu regulacji zaworu nie brakło Smile

Ostatnio zmieniony przez piotrekwielki dnia Czw 02 Lut, 12 21:35, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Adrian. (Śliwice)

Future Member
Future Member

PostWysłany: Czw 02 Lut, 12 21:32    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

a przy 3 mm ?

Organizator Manu'12

PostWysłany: Czw 02 Lut, 12 21:38    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

u mnie starczyło, ale nie zaszkodzi skrócić, ja to zrobiłem później

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12
Pochwał: 20

1989 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Czw 02 Lut, 12 21:41    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ewentualnie laski od bisa można założyć, porównywałem w tymi od 650 i różnica była bodajże 7mm

Uploaded with ImageShack.us
Powrót do góry

Organizator Manu'12

PostWysłany: Czw 02 Lut, 12 21:45    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

łoj, to sporo...

Member
Member
Organizator Manu'12

1997 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Czw 02 Lut, 12 21:58    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

piotrekwielki chodzi o to żeby drążek odpowiednio współpracował z dźwigną Razz

Organizator Manu'12

PostWysłany: Czw 02 Lut, 12 22:05    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

pozostanę przy swoim - kąt pomiędzy zaworem a konikiem pozostaje bez zmian, bez względu na długość laski Smile musiał byś skrócić zawór Smile bądź spiłować konika Very Happy żeby to zmienić.

kąt może i się zmienia, ale śrubki regulacyjnej względem laski no i może laski względem szklanki, no ale po coś są tam zaokrąglone styki tych połączeń

PostWysłany: Pią 03 Lut, 12 9:37    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ja przy 2mm tylko osłony skróciłem Wink
Powrót do góry
Mroziu126p (Wrocław)

PostWysłany: Pią 03 Lut, 12 10:14    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

wojtek6996 napisał:
Ja przy 2mm tylko osłony skróciłem Wink

przy takim planie nic wiecej nie trza Very Happy
Hayabit (Kraków)

Pochwał: 1

PostWysłany: Sob 04 Lut, 12 14:08    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Cytat:

wojtek6996 napisał:
Ja przy 2mm tylko osłony skróciłem

przy takim planie nic wiecej nie trza

Jak to nie trzeba? A jak dodasz do tego uszczelkę miedzianą? to przecież już się naprężenia robią

Pozdrawiam
Powrót do góry
Adrian. (Śliwice)

Future Member
Future Member

PostWysłany: Sob 04 Lut, 12 17:16    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Hayabit napisał:
Cytat:

wojtek6996 napisał:
Ja przy 2mm tylko osłony skróciłem

przy takim planie nic wiecej nie trza

Jak to nie trzeba? A jak dodasz do tego uszczelkę miedzianą? to przecież już się naprężenia robią

Pozdrawiam

Nie pierdol głupot. Skoro ma głowicę po planie 2mm, i do tego przyjmijmy uszczelkę miedzianą 0,5 to wychodzi 1,5 mm planu. Rolling Eyes

PostWysłany: Sob 04 Lut, 12 17:54    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Nie pierdol głupot. Skoro ma głowicę po planie 2mm, i do tego przyjmijmy uszczelkę miedzianą 0,5 to wychodzi 1,5 mm planu.

No to dziwne wyliczenia masz, jak może być 1,5? głowica schodzi 2,5mm w dół(miedź ma 0,3mm) a tobie nagle się 1,5mm zrobiło.

Brawo
Powrót do góry

Organizator Manu'12

PostWysłany: Sob 04 Lut, 12 17:58    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Adrian.
a mierzyłeś seryjną uszczelkę ile ma jak usiądzie??

PostWysłany: Sob 04 Lut, 12 19:33    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Seryjna ma bodajże 0,7 mm, mierzyłem starą kiedyś po wyciągnięciu z silnika.
Powrót do góry

Organizator Manu'12

PostWysłany: Sob 04 Lut, 12 20:00    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Adrian. no więc wychodzi że na miedzianej siada niżej niż na seryjnej. Ile splanowałeś to splanowałeś, nie liczy się uszczelki do planu głowicy... Neutral

Future Member
Future Member

PostWysłany: Sob 04 Lut, 12 22:25    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ktoś mi kiedyś tłumaczył że tak się właśnie liczy. Rolling Eyes Sory Hayabit, zwracam honor Smile

Organizator Manu'12

PostWysłany: Sob 04 Lut, 12 22:46    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Adrian. no jasna sprawa że liczy się grubość uszczelki - do efektów planowania, no ale skoro splanowałeś 2mm to nie odejmujesz od tego grubości uszczelki... ba, skoro dajesz miedź 0,5, to sam widzisz że usiądzie niżej niżna seryjnej Very Happy o całe 0,2 mm,
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Mechanika Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Mapa forum / Forum map

Prezenty na wieczór panieński