| Autor |
Wiadomość |
olek_90 (Tuchów)
![]()
|
Wysłany: Pią 13 Sty, 12 22:50 Temat postu: silnik rajdowy |
|
|
| Witam zamierzam zbudować mocny silnik do kjs. Mam jeden na wałku 385 ale planuje zrobić coś mocniejszego. Części jakie aktualnie mam to odchudzone korbowody, tłoki, sworznie tłokowe, koło rozrządu, klawiatura zaworowa. Koło zamachowe mam z tamtego silnika 3.3kg. Wałek jaki mnie zainteresował to 295( chyba że odradzacie to chętnie posłucham innych opini) i pytanie takie jak by to chodziło z głowicą 4.5mm? Więcej czy mniej, mam z tamtego silnika głowice 2.2mm z powiększonymi kanałami ssącymi czy doplanować ją czy wziąść inną i zrobić na seryjnych zaworach. Liczę na fachowe odpowiedzi i z góry dziękuje wszystkim za pomoc. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
Pro100wnik

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
olek_90 (Tuchów)
![]()
|
Wysłany: Sob 14 Sty, 12 0:17 Temat postu: |
|
|
Dzięki wielkie poniekąd mi pomogłeś z tym że w tym silniku są zawory 36 i 31 koszt koło 400zł  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
rybagosc
![]()
|
Wysłany: Nie 15 Sty, 12 12:03 Temat postu: |
|
|
| czyli wałek 385 nie będzie czynił z silnika rakiety ?? |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Tomek84 (Łódź,Aleksandrów Ł.)

Pochwał: 7
1997 Fiat 126p SWAP
|
Wysłany: Nie 15 Sty, 12 13:43 Temat postu: |
|
|
no nie
to jest raczej dołowy wałek do kjs-ów lub kzk _________________
 |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
olek_90 (Tuchów)
![]()
|
Wysłany: Sro 18 Sty, 12 11:41 Temat postu: |
|
|
| Jednak wybiore chyba 290. Narazie nie zamierzam skracać 3 i 4 a interesuje mnie dobry ciąg w miarę w całym zakresie. Głowicę doplanuje, pozamieniam lekkie podzespoły. Mam rurki F8 F74 i F101 i różne dysze tak że z ustawieniem gaźnika nie będzie problemu, podobnie z kołem zamachowym bo mam drugie 4.6. Jeżeli macie jakieś sugestie to piszcie. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Hayabit (Kraków)
![]() Pochwał: 1
|
Wysłany: Sro 22 Lut, 12 14:19 Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | z tym że w tym silniku są zawory 36 i 31 |
panowie, jakie są w oryginale wielkości zaworów i jak dużo daje ich zmiana na np takie jak te 36 i 31?
Pozdrawiam |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Tomek84 (Łódź,Aleksandrów Ł.)

Pochwał: 7
1997 Fiat 126p SWAP
|
Wysłany: Sro 22 Lut, 12 14:42 Temat postu: |
|
|
33/28 ale pewny nie jestem
poza tym w zaworach Paradowskich bo takie siedzą w silniku Porthosa nie tylko są większe zawory ale cały grzybek jest spłaszczony a trzonek na długości której jest w kanale jest cieńszy przez co więcej mieszanki wpada do cylindra a spaliny szybciej go opuszczają _________________
 |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|