| Autor |
Wiadomość |
kosster
![]()
|
Wysłany: Wto 03 Sty, 12 20:55 Temat postu: Rzeczoznawca a SWAP |
|
|
Witam,
Wiem że tematy były poruszane na forum, ale większość to ma daty dość stare i nie chce "odgrzewać starych kotletów" wiec zakładam nowy temat, który dotyczy właśnie legalnego zarejestrowania SWAPa którym można sobie spokojnie pojeździć po ulicach.
Posiadam naprawdę starego "fiacika" który jest starszy nawet odemnie. Stan bardzo dobry, uczyłem się na nim jeździć, jeździłem nim jako kawaler, swoją żonę nawet woziłem aż do momentu kiedy urodziło mi się dziecko i byłem zmuszony odstawić poczciwego maluszka na kołeczki.
Ponieważ lekko mi zawala w garażu chciałem się go pozbyć i nawet lawetę zamówiłem i odesłałem z powrotem gdy wyciągnąłem maluszka na zewnątrz. Sentyment pozostaje.
Postanowiłem, że chce go "reanimować" i dać mu szanse. Chce go swap'ować. No tak ale nie po to aby taki swapowany stał tylko po to żeby móc nim się poruszać po mieście.
W tym celu udałem się do WK. Dowiedziałem się że istnieje taka możliwość tylko:
musi to wykonać firma która się tym zajmuje. Resztę mieli mi powiedzieć na okręgowej stacji kontroli pojazdów.
Wiec tam się też udałem. Panowie bo było ich tam 3 uznali, że istnieje taka możliwość ale to jest droga przez mękę. Należy bowiem załatwić papiery jeśli się samemu to robi od zakładu który ma do tego uprawnienia, czyli może wykonywać modyfikacje pojazdów, musi być opinia rzeczoznawcy, potem do nich na badanie i do WK.
Co do zakładu to raczej nie ma problemu, jest problem z rzeczoznawcą.
Wydzwaniałem chyba do wszystkich, których spotkałem w necie, z polecenia itd. , Jedni mówili, że nie chcą mieć problemów w przypadku "dzwona", bo wtedy są ciągani, a wolą mieć spokojne życie, inni mówią że nie da rady bo zwiększenie mocy powyżej 10% to kwalifikuje pojazd do badań w instytucie, inni mówili że nie da się bo żyjemy w Polsce itd itd.
Czytając fora, przeglądając rożne strony widzę że jakoś te samochody mają rejestrację i poruszają się po mieście. Sam zresztą w Warszawie widziałem maluszka z jakimś "dopalaczem" Wiec skąd mam wziąć takiego rzeczoznawcę który byłby na tyle "odważny" aby mógł zbadać, ocenić i przyklepać papier? Jaki jest to koszt takiego rzeczoznawcy? Mieszkam w województwie łódzkim. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
arek (Łódź)

Pochwał: 20
1989 Fiat 126p SWAP
|
Wysłany: Wto 03 Sty, 12 21:11 Temat postu: |
|
|
Ja Jak rejestrowałem swojego bisa z silnikiem 1.2mpi pojechałem na okręgową stacje kontroli pojazdów i diagnosta bez żadnych problemów wystawił mi zaświadczenie o zmianie silnika, za całą zabawę zapłaciłem 60zł  _________________
Uploaded with ImageShack.us |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
kosster
![]()
|
Wysłany: Wto 03 Sty, 12 22:57 Temat postu: |
|
|
Fajnie, gratuluję. Dawno to było?
Może ktoś byłby w stanie pomóc mi. Jakieś namiary na rzeczoznawcę (jak pisałem poprzednio zadzwoniłem do chyba 10 z okolic i nic). W stacji kontroli nawet nie chcą słyszeć o tym że nie będize rzeczoznawcy. Podrzuć mi na której stacji byłeś w Łodzi? JA jestem z niedaleka bo z Łowicza wiec jakoś bym się dostał do Łodzi jak by trzeba było. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
morrek (Łódź)

Pochwał: 17
1991 Fiat 126p SWAP
|
Wysłany: Wto 03 Sty, 12 23:05 Temat postu: |
|
|
Ja jakoś jeżdżę SWAP'em jeszcze bez przerejestrowania... Miałem kolizję nie z mojej winy... Teraz tylko przegląd i wsio, a jeżdżę tak od ok. 1,5 roku? _________________
http://www.polskajazda.pl/Samochody/Fiat/126/98711
 |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
arek (Łódź)

Pochwał: 20
1989 Fiat 126p SWAP
|