Ogólnopolski Klub Fiata 126p Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Resurrection of fiat 126p
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Teraz My!
Autor Wiadomość
PrzeMan (Łódź)

PostWysłany: Pon 08 Wrz, 08 22:42    Temat postu: Resurrection of fiat 126p Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witajcie, czas abym i ja coś napisał o swoim maluszku, jest to EL, rocznik 95, jest on w kolorze... hmm bijącej po oczach trawy. Cała historia zaczyna się na złomowisku, gdzieś w Aleksandrowie, a dokładnie przed jego bramą. Autko było już przednimi osiami na cmentarzu, ale jakoś udało mi się przekonać tubylców, którzy go tam wpychali, że chętnie je od nich odkupie... kosztowało mnie to tyle co zgrzewka gorzały Laughing . Na pierwszy rzut oka wydawał się być w miare zdrowy blacharsko, i nawet odpalił od pierwszego kopa... niestety dokładniejsze oględziny obnażyły prawdziwe oblicze tego samochodu.
Wcześniej nie miałem styczności z małym fiatem, więc ciężko mi było powiedzieć cokolwiek o jego serduszku i podzespołach. Tak więc udałem się do speca w tej dziedzinie i ...
-wymieniłem termostat
-uszczelki pod gaźnikiem
- uszczelkę pod pokrywą zaworów
...oraz wymieniłem olej. Została jeszcze kwestia zgrzytającego pierwszego biegu i wstecznego...

Ale narazie to zostawie, po zerwaniu bitgumu i osłuchani budy za pomocą młotka i wkrętaka, okazało się że rdza już długo pastwi się nad tym malcem...spore ubytki blachy już są widoczne na prawym błotniku i części nadkola, przez co przedni pas też jest zainfekowany. Z podłogą o dziwo nie jest tak źle, nieliczne dziurki w polu widzenia Wink , gorzej natomias prezentują się progi i klapa bagażnika.
Naszczęście podszybia wymagają jedynie konserwacji...aha byłbym zapomniał, poprzedni właściciel wyciął w tylnej półce dwa gigantyczne otwory na głośniki, moim zdaniem jest to bezsens i głupota. Narazie nie mam pomysłu jak temu zaradzić Sad

tak więc oto i mój maluszek, pewnie ktoś zada pytanie "po co więc go kupiłem", albo padnie sentencja " tego szmelcu nie opłaca się robić"... otórz już prostuje, kupiłem to autko, gdyż chce je wyremontować, i przerobić tak aby przechodniom opadła kopara Wink , jednak nie mówię tu o wieś tuningu, lecz o subtelnych zmianach, które nadadzą wyjątkowy charakter temu fiacikowi.

Niebawe dołącze fotki, narazie nie posiadam takich, gdyż zabezpieczam samochód przed zimą, tak aby wytrzymał do wiosny albo do rychłej wizyty u spawacza, narazie nie będe pisał o modyfikacjach jakie planuje, ponieważ chcę doprowadzić autko do stanu w którym będzie można takie modyfikacje zastosować

napisz w profilu skąd jesteś i dawaj zdjęcia - regulamin //Harnas //Harnas
Powrót do góry
maniek0187 (PIŁA)

PostWysłany: Wto 09 Wrz, 08 6:31    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

gdzie foty Question
Powrót do góry
sigo (Katowice)

Pochwał: 6
Ostrzeżeń: 5

PostWysłany: Wto 09 Wrz, 08 8:13    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

crimsondevil napisał:
rocznik 95

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA Exclamation Shocked

crimsondevil napisał:
Autko było już przednimi osiami na cmentarzu, ale jakoś udało mi się przekonać tubylców, którzy go tam wpychali, że chętnie je od nich odkupie...

jeszcze bedziesz plakać ze im pchac nie pomogles, i sam na piwo nie dostałes Mr. Green
Powrót do góry
Harnas (Zgorzelec/ Goerlitz / Raeckelwitz)

Member
Member
Pochwał: 22

1997 Fiat 126p ELX

PostWysłany: Wto 09 Wrz, 08 9:15    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ale żeś się kolego rozpisał Laughing
piękna i wzruszająca historia. Mam nadzieje że zapał do prac nie jest słomiany. Podoba mi sie kierunek w którym idziesz. Nie zaczynasz od dupy strony, ale najpierw chcesz doprowadzić blacharke i mechanike do porządku a potem tuning i ulepszenia. Tak trzymać Cool

PostWysłany: Wto 09 Wrz, 08 20:43    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Oto kilka fotek mojego malca

narazie autko wygląda jak wygląda, ale nie mam zamiaru żałować tego że go kupiłem.
Dla chcącego nic trudnego Wink

Poprawiłem linki Wink //Lama
Powrót do góry
Lama (Litzmannstadt)
Site Admin
Member
Member
Pochwał: 33

PostWysłany: Wto 09 Wrz, 08 20:53    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Kogo ja widze, w końcu sie ujawniłeś Mr. Yellow
Rób że go waść Mr. Yellow
Powrót do góry
Zibi (Pszów)

PostWysłany: Wto 09 Wrz, 08 21:01    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Życzę Tobie aby marzenie otwartych gęb przechodniów na widok Twego malca się spełniło.
Roboty mnóstwo, ale nie zapominaj o fotosach z postępów. Powodzenia w remoncie Smile
Powrót do góry
Stasiu126p (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12
Pochwał: 11

1989 Fiat 126p FL

PostWysłany: Wto 09 Wrz, 08 22:09    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

no maluch niczego sobie hehe Laughing bedziesz miał troszke przy nim pracy ale zycze powodzenia Very Happy

Dziadek By Stasiu na kanale x)
Urwis Evolution III never done Razz
Powrót do góry
Ozzy (Wpisz w Profilu skąd jeste!)

Pochwał: 7

PostWysłany: Wto 09 Wrz, 08 22:23    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jeżeli twój zapał nie okaże się słomiany, to będzą z tego maluszka ludzie Smile jak narazie jedyne co moge powiedzieć to zdejmij tą antene ze zderzaka Razz

Powrót do góry
WitchDog (Łódź)

Member
Member

1985 Fiat 126p E

PostWysłany: Sro 10 Wrz, 08 2:14    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam kolejnego Łodzianina na forum.

PostWysłany: Sro 10 Wrz, 08 5:40    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

czy ktos tutaj wie, ze eleganty w 95 roku, jechały na lakiernie niezabezpieczone, i na blachy z nalotem rdzy był kładziony lakier ? Mr. Green ta seria miała rdzę na wyposażeniu standardowym Shocked

Wiec ja z góry zyczę sporo wytrwałości włascicielowi Mr. Green
Powrót do góry
Bonus

Pochwał: 9

PostWysłany: Sro 10 Wrz, 08 6:53    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Też słyszałeś podobną historie . Blachy nie były czyszczone w jakiejś specjalnej wodzie tylko z wisły albo czegoś , i potem w środku już robiła się rdza . Jak to usłyszałem to mnie lekkie zdziwko wzięło ..
Powrót do góry
WitchDog (Łódź)

Member
Member

1985 Fiat 126p E

PostWysłany: Sro 10 Wrz, 08 9:39    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

stary sposób, nie tylko w tym roczniku i w tym modelu stosowany. Po prostu lepiej się lakier trzyma takiej powierzchni. Cool

Pochwał: 4

PostWysłany: Sro 10 Wrz, 08 17:09    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Tylu Łodziaków na forum, a maluchów na mieście nie widzę Ekhm...

Member
Member

1985 Fiat 126p E

PostWysłany: Czw 11 Wrz, 08 11:34    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

czasu nie ma...

PostWysłany: Nie 14 Wrz, 08 21:34    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

czas ruszyć z miejsca, bo temat zaczyna pokrywać warstwa kurzu... Smile
Tak więc w okresie czekania na wolny termin u spawacza, zabrałem się za rzeczy które mogę sam wystrugać w domu...
Ale po kolei, najpierw fotki wnętrza mojego sztrucla... a właściwie tego co tam kiedyś było

Dziura na nadkolu to pozostałość po głośniku... planuje w najbliższym czasie wycieczke po drugą wykładzine do malca, albo po prostu wypad po podgumowaną wykładzine, ale wtedy zaczyna się zabawa z profilowaniem.

Przejde jednak do tego co udało mi się poskładać do kupy, chodzi tu o fotele. Nie ukrywam że ich stan pozostawiał wiele do życzenia... na wstępie musiałem je rozebrać do samej ramy, potem ładnie pospawać, następniezałożyć nową gąbke i poszycie...
Tak mniej więcej wyglądał jeden z foteli podczas pracy

nie podobały mi się te wykładzinowe obicia foteli, więc załatwiłem obicia i sprężyny z FL-a, a oto efekt

poza wymianą sprężyn i obicia, dołożyłem nieco gąbki na obrzeżach fotela, ponieważ te "niby" profile zanikły z biegiem lat.

a to zdjątko nieskończonego fotela i dawcy organów Very Happy
Powrót do góry
Ozzy (Wpisz w Profilu skąd jeste!)

Pochwał: 7

PostWysłany: Nie 14 Wrz, 08 22:17    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

kurde.. jakoś mi nie pasują te obicia do zagłówków... moim zdaniem o wiele lepiej wyglądałyby bez. tak czy siak odwaliłeś dobrą robote Mr. Green

Powrót do góry
Ekjonar (Włoszczowa)

Member
Member

2000 Fiat 126p EL Happy end

PostWysłany: Nie 14 Wrz, 08 22:36    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Fajne wyglądają te obicia z tymi zagłówkami... Głośnik był do wykładziny przymocowany? Shocked
Powrót do góry
BAZIjarocin (Jarocin)

PostWysłany: Nie 14 Wrz, 08 23:23    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

no kolego widze ze jak by nie bylo bierzesz sie za ratowanie ELka Very Happy i pelen szacun dla takich ludzi jak ty. a co do efektu koncowego o ktorym piszesz wyzej to zycze powodzonka Very Happy i jak koledzy pisza,czekam na postepy i efekty koncowe Very Happy

PostWysłany: Pon 15 Wrz, 08 1:05    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

z tym obiciem to troche glupota ... Crazy

wolisz odparzanie tyłka na tym czarnym czymś od o wiele przyjemniejszego materiału ? Shocked Crazy
Powrót do góry
PrzeMan (Łódź)

PostWysłany: Pon 15 Wrz, 08 6:19    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

A oto kolejna mała modyfikacja Very Happy

wszelkie skojarzenia z byłym licznikiem LAMY, bardzo trafione Very Happy
Zdjęcie jest kiepskiej jakości, ale chyba widać o co chodzi...

aha i tu jeszcze fotka tylnej kanapy po remoncie Smile

Zdecydowałem się na takie obicia gdyż nawet czary materiał nie daje takiego efektu jak derma, a co do odparzeń... no cóż wcześniej miałem dużego fiata z takimi obiciami i nie doświadczyłem efektu patelni Very Happy

Co do dziury w nadkolu, tak głośnik był przymocowany kawałkiem blachy, i leżał swobodnie na nadkolu, totalna głupota moim zdaniem
Powrót do góry
sigo (Katowice)

PostWysłany: Pon 15 Wrz, 08 6:25    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

no ja np wypiejdoliłem cale te skajowe kupy na smietnik i szukałem czarnych materiałowych ... ciezkie do dorwania ale mam Twisted Evil wygodne to to, ładnie wygląda i przyjemnie jest klapnąc jak Ci malec w słoncu postoi Mr. Green
Powrót do góry
PrzeMan (Łódź)

PostWysłany: Pon 15 Wrz, 08 21:49    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Każdy ma swój gust, jeden przepada za moherem w aucie, a drugi za smażalnią schabów pod tyłkiem Razz
Co do tylnej kanapy planuje dorzucić zagłówki, ale jakoś narazie tego nie widzę Smile
Powrót do góry
Aron (Skierniewice)

Future Member
Future Member

PostWysłany: Wto 16 Wrz, 08 18:32    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Widzę że prace idą do przodu i dobrze, ratować dziada Mr. Green

PostWysłany: Nie 21 Wrz, 08 18:37    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Salamalejkum, przedstawiam ciąg dalszy odświeżania wnętrza, jest jeszcze kilka poprawek w tym projekcie, ale chyba źle to nie wygląda Smile

Kilka fotek z rozbiórki

A to już nowe poszycie "deski"

i efekt prawie końcowy...prawie bo brakuje kilku drobiazgów wykończeniowych

niektórzy może skrytykują mój tok działania i myślenia, ale na chwilę obecną są to drobne naprawy i modyfikacje które jestem sam w stanie wykonać...niestety co do spraw blacharskich jestem zdany na łaskę spawacza Sad

naszczęście w sprawach mechaniki jest lepiej Smile
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Teraz My! Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Strona 1 z 7

Mapa forum / Forum map

Prezenty na wieczór panieński