| Autor |
Wiadomość |
djfizyk (Zduńska Wola)

|
Wysłany: Sob 21 Mar, 09 10:26 Temat postu: Red Time Machine |
|
|
Witam dzisiaj chciałbym wreszcie przedstawić mojego maluszka. Kupiony w listopadzie 2008
Rok 1993, 104 tys km przejechane. Pali 5.5 do 6 litrów na 100km Do tej pory wymieniłem w nim:
-drażki kierownicze
-tylne szczęki, cylinderki i przewody hamulcowe
-resor, już drugi ponieważ pierwszy też nowy wyprostował się po 2 tygodniach
-gaźnik
-pompa paliwa i przewody paliwowe
-łożyska w tylnych kołach
-naprawa rozrusznika, tulejki
-wymiana linki plusowej od akumulatora
Dzisiaj biore się za wymiane:
-zwrotnic
-przednich szczęk i cylinderków
W najbliższym półroczu mam w planach:
-blacharka, szczególnie progi
-wymiana baku i tłumika
-splanowanie głowicy
-wymiane felg
-zrobienie skrzyni biegów, uszczelnienie i wymiana oleju
-wymiana miseczek pod sprężynami i sprężyn
-wymiana rozrządu
-wymiana drzwi
To tak na te chwile. Wiem że troche mam do roboty w nim. Proszę o opinię i sugestie
A to zdjęcia:
Mam nadzieje że dobrze podałem linki pozdrawiam |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
Stasiu126p (Łódź)

Pochwał: 11
1989 Fiat 126p FL
|
Wysłany: Sob 21 Mar, 09 11:23 Temat postu: |
|
|
No co maluch jak maluch,troche do zrobienia widze masz,zrobisz blacharke,zrobisz cos z tym lakierem bo troche wyblakły i kilka detali poprawisz i bedzie dobrze.
A tak a propo nie przeszkadza ci ten wzmak w schowku?? Ja mysle ze moznaby go gdzies indziej umiescic
A autko bedzie do jazdy codziennej czy moze do czegos innego wykorzystywane? _________________

Dziadek By Stasiu na kanale x)
Urwis Evolution III never done  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
djfizyk (Zduńska Wola)

|
Wysłany: Sob 21 Mar, 09 11:32 Temat postu: |
|
|
masz racje ten wzmak troche nie pasuje tam, umieściłem go tam na chwile więc później poszukam jakiegoś innego miejsca na niego autko będzie to codziennej jazdy fakt lakier jest straszny i pewnie najwięcej czasu zabierze mi doprowadzenie blachy i lakieru do normalności |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
kamil_loczek (Zduńska Wola)

1987 Fiat 126p
|
Wysłany: Sob 21 Mar, 09 16:12 Temat postu: |
|
|
Witam kolege:) A już myślałem że sam będę z naszego miasta na forum hehe
No maluszek jak maluszek ale nie słyszałem o Tobie:P hehe proponuję polerke zrobić
i jak zrobimy spocik Zduńskowolski to porównamy który maluszek głośniejszy pozdrawiam kolego i do zobaczenia
no i o próbie na czas zapomniałem wspomnieć może w końcu ktoś będzie chciał się ścigać  _________________ gdyby bóg preferował przedni napęd to ludzie chodzili by na rękach:D
Moja Zielona Strzała
http://www.terytorium126p.pl/forum/pogromca-polosi-green-arrow-t2400-25.html |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Stasiu126p (Łódź)

1989 Fiat 126p FL
|
Wysłany: Sob 21 Mar, 09 20:05 Temat postu: |
|
|
Co do wzmaka proponuje umiescic go tak jak miał krzysztofer  _________________

|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Moch (Łódź)

Pochwał: 16
1979 Fiat 126p ST
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madd (Wrocław)
 Pochwał: 11 Ostrzeżeń: 1
|
Wysłany: Nie 22 Mar, 09 13:44 Temat postu: |
|
|
| djfizyk napisał: | W najbliższym półroczu mam w planach:
-blacharka |
Rób, rób. Mam nadzieje, że go odratujesz. Jest w nim coś, co mi się podoba... jeszcze nie wiem co, ale ma coś w sobie.
Powodzenia. _________________ [img]http://img40.imageshack.us/img40/1020/osp.gif[/img] |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
djfizyk (Zduńska Wola)

|
Wysłany: Pon 23 Mar, 09 8:09 Temat postu: |
|
|
W sobotę wziąłem się za wymianę zwrotnic szczęk i cylinderków hamulcowych z przodu. Nawet szybko poszło ale niestety ukazała się smutna rzeczywistość. Bębnów nie mogłem zdjąć i jak się okazało przez to że były strasznie zyżute i szczęki opierały się o rant który się wytarł a druga rzecz to dolna śruba mocowania w amortyzatorach, były tak wygięte jakby ktoś młotkiem zdrowo przydzwonił, ledwie je odkręciłem. Cóż dzisiaj wizyta w sklepach moto. Fakt stan auta jest zły szczególnie blacha ale się nie poddam  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Stasiu126p (Łódź)

1989 Fiat 126p FL
|
Wysłany: Pon 23 Mar, 09 15:03 Temat postu: |
|
|
Dobrze mam nadzieje ze sie nie poddasz,ja mam od uja roboty przy swoim malcu jeszcze ale na poczatku to juz nieraz mi nerwy puszczały naprawde ale jak widac nie poddaje sie
Powodzenia w pracach bo napewno sie przyda _________________

|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |

1987 Fiat 126p
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
piotrek87 (Hajnówka)
![]() Pochwał: 2
|
Wysłany: Sro 25 Mar, 09 6:34 Temat postu: |
|
|
| kamil_loczek napisał: | | a co do zdejmowania bębnów trzeba sposobu użyć |
Dwie śruby M10 i po krzyku tylko trzeba ich początki na płasko zeszlifować bo można gwint w piaście zniszczyć. _________________ 126elx '97 |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
djfizyk (Zduńska Wola)

|
Wysłany: Pon 30 Mar, 09 10:35 Temat postu: |
|
|
bębny i amorki wymienione. ale tak jak podejrzewałem drugi nowy resor już prawie się wyprostował masakra.
Ponieważ jest ładna pogoda postanowiłem że wyciągne wszystko ze środka, siedzenia, dywaniki i wytłumienie i tak jak niestety się domyslałem podłoga nie jest w zaciekawym stanie. po stronie pasażera w miejscu poprzecznego wzmocnienia podłogi dziura na wylot, szyny od siedzenia ktoś próbował nie udolnie spawać i ogólnie ruda jest wszędzie a na niej ten nieszczęsny bitex w tygodniu zrobie zdjęcia to wrzucę... |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |

1987 Fiat 126p
|
Wysłany: Czw 09 Kwi, 09 22:21 Temat postu: |
|
|
kolego działaj działaj ja w moim nawet nie zaglądam nie chce się wystraszyć hehe
a tak apropo kiedy robimy jakiś spocik w zdw ;>?? ja się często przyłączam do chłopaków z timu bmw zduńska wola : w końcu maluszek to bardzo mały wóz a chłopaki są bardzo przyjaźnie nastawienie do aut z tylnym napędem, a sam główny prezes nie da powiedzieć złego słowa na 126p:)
pozdro 650  _________________ gdyby bóg preferował przedni napęd to ludzie chodzili by na rękach:D
Moja Zielona Strzała
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
djfizyk (Zduńska Wola)

|
Wysłany: Czw 16 Kwi, 09 7:42 Temat postu: |
|
|
stan podłogi
niestety nie jest za ciekawie i roboty będzie sporo, na razie pozostaje mi ściągnąć bitex, wyczyścić i wtedy będę miał dokładny obraz blachy |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
lewy06 (Inowrocław)
 Pochwał: 1
|
Wysłany: Czw 16 Kwi, 09 17:08 Temat postu: |
|
|
prawie jak u mnie troche jest do ogarniecia, serio napewno zdjecia nie oddaja tego w zupelnosci rozbierz wszystko dokladnie to dopiero sie zaskoczysz, tez to przerabiam.. _________________ >Połączyła nas wspólna pasja< |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |

1987 Fiat 126p
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Stasiu126p (Łódź)

1989 Fiat 126p FL
|
Wysłany: Nie 19 Kwi, 09 21:58 Temat postu: |
|
|
Podłoga niezaciekawa u mnie było w sumie tak samo w srodku ale jak go przewróciłem i zaczołem tam zrywac konserwacje to dopiero sie pokazało to co tam było
dobrze ze ratujesz malca
pozdr _________________

|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
djfizyk (Zduńska Wola)

|
Wysłany: Pon 20 Kwi, 09 7:55 Temat postu: |
|
|
tak to wygląda po wstępnym ściągnięciu bitexu
martwi mnie ten pas z przodu bo ktoś tak spawał ale jest to zrobione strasznie i jest sporo blachy zaatakowanej rdzą najlepiej jakbym teraz całkowicie wszystko wyjął z malca, i ostro zabrał się za blacharkę ale brak garażu spawarki i kilku porządniejszych narzędzi i wiedzy hamuje mi pracę... |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lama (Litzmannstadt) Site Admin
Pochwał: 33
|
Wysłany: Pon 20 Kwi, 09 9:14 Temat postu: |
|
|
Chciałem powiedzieć o chol.era ale tu chyba tzreba powiedzieć o ku.rwa
Weź sie pożadnei za robote i nie oszczędzaj na preparatach bo bedizesz potem załował. Sprawa jest do ogarnięcia ele roboty będziesz miał w chuhu. Najgorzej wyglada ten próg bo tam to juz trzeba bedzie sporo spawać. Palnik, dobra blacha preparaty i jedziesz z robota bo inaczej po zimie ... |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
piter19850207 (Wrocław/Oława/WBO)
 Pochwał: 3 Ostrzeżeń: 1
|
Wysłany: Pon 20 Kwi, 09 10:18 Temat postu: |
|
|
| Lama napisał: | | bo inaczej po zimie |
... nie będzie już co robić, bo nie będzie blachy
aż sie boję sam u siebie zerwać bitgum  _________________
www.eskadra126p.ugu.pl
 |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lama (Litzmannstadt) Site Admin
Pochwał: 33
|
Wysłany: Pon 20 Kwi, 09 15:29 Temat postu: |
|
|
| Zrywaj póki czas. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |

1987 Fiat 126p
|
Wysłany: Wto 21 Kwi, 09 23:00 Temat postu: |
|
|
farbę będę łatwić specjalną antykorozyjną, którą w malują sondy morskie jak będe miał to ci napisze a z tą podłogą to sie spytam jeszcze w pracy jaki byłby koszt. Może się coś taniej wyrwie i jak załatwie spaware to się tez coś wymyśli bo mój malect też jest do spawania zresztą sam widziałeś pozdrawiam  _________________ gdyby bóg preferował przedni napęd to ludzie chodzili by na rękach:D
Moja Zielona Strzała
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
chemik143 (Cieszyn)

|
Wysłany: Pon 27 Kwi, 09 16:21 Temat postu: |
|
|
| masz dziury podobnie jak ja. Nie kupuj farb na maszty tylko farby do samochodów porządnych firm, np glasurit. Drogie ale masz pewność że są porządne. Jest to do zrobienia:) |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
lewy06 (Inowrocław)
 Pochwał: 1
|
Wysłany: Pon 27 Kwi, 09 19:36 Temat postu: |
|
|
| chemik143 napisał: | | Jest to do zrobienia:) |
no i to jest prawidłowe podejście.
napewno taniej bylo by ci poszukac innej ladnej budy, oszczedzilbys duzo pieniedzy i nerwow no ale taki to sport wiem po sobie  _________________ >Połączyła nas wspólna pasja< |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
djfizyk (Zduńska Wola)

|
Wysłany: Wto 28 Kwi, 09 12:28 Temat postu: |
|
|
cóż czeka mnie full roboty, nie mam co się oszukiwać. na te chwile stawiam konstrukcje więc może uda się złożyć z tego jakiś garaż bym miał gdzie malca robić i zbieram kasę na spawarkę. bez narzędzi nie mam co się zabierać do roboty. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|