Ogólnopolski Klub Fiata 126p Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
pytanie w sprawie kabli w kabinie

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Car Audio i elektronika
Autor Wiadomość
kulik (Rybnik)

Pochwał: 3

PostWysłany: Nie 28 Wrz, 08 13:15    Temat postu: pytanie w sprawie kabli w kabinie Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

mam pytanie zriązane z kablami w srodku a konkretnie z kostkąod zapalniczki
wczoraj podłączając radio znalazłem kabel zółto-czarny który nie był zaizolowany i sobie wisiał ;p i pytanie czy on musi byc podłączony czy tez nie
a proble jest w tym ze gdy załącze radio i wsadze płytke to sie ono wylącza i załącza ;/
pomocy
Powrót do góry
piteer (Jarosław)

Pochwał: 2

PostWysłany: Nie 28 Wrz, 08 13:55    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Cytat:
proble jest w tym ze gdy załącze radio i wsadze płytke to sie ono wylącza i załącza

to masz problem z radiem

Pamiętaj wstając z wyra, najpierw prawa gira!
Powrót do góry
kulik (Rybnik)

PostWysłany: Nie 28 Wrz, 08 13:56    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ale w innym maluchu radio gra bez zadnego problemu
schemat pokazuje ze ten kabel musi byc złączony z kostkąod zapalniczki ale obok kostki zapalniczki wisi jeszcze jeden kabel juz zaizolowany
Powrót do góry
piteer (Jarosław)

PostWysłany: Nie 28 Wrz, 08 14:05    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

jaki schemat?

Powrót do góry
Harnas (Zgorzelec/ Goerlitz / Raeckelwitz)

Member
Member
Pochwał: 22

1997 Fiat 126p ELX

PostWysłany: Nie 28 Wrz, 08 14:07    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

schmat na radiu pewnie. od zapalniczki za duzo kabli mic nie mozesz. plus i minus w sumie.

PostWysłany: Nie 28 Wrz, 08 14:12    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

jeszcze takiego radia nie widziałem żeby schemat pokazywał jak podłączyć do kostki od zapalniczki... jaja jakieś Shocked

co to masz za radio? jaki model?

Powrót do góry
Lama (Litzmannstadt)
Site Admin
Member
Member
Pochwał: 33

PostWysłany: Nie 28 Wrz, 08 14:29    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

w kabinie masz czarno żółty do zapalniczki i na nim jest prąd po wąłćzenieu świateł, tego z radiem nie tykaj Exclamation Fabrycznie są wyprowadzone dwa kable do radia czarny masa i bodajże czerwono jakiś tam jako + niezależny pociagnięty prosto z aku to pod to to podłącz. tyle teorii a praktyka i to co pozostawił u ciebie po sobie poprzedni właściciel to Ci eni powiem bo tego eni widziałem.
Powrót do góry
kulik (Rybnik)

PostWysłany: Nie 28 Wrz, 08 14:45    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Harnas napisał:
schmat na radiu pewnie.
zaden schemat z radia
schemat instalacji z macla
chodzi o to ze wisi mi zółto-czarny kabel i nie wiem do czego on jest
Powrót do góry
Lama (Litzmannstadt)
Site Admin
Member
Member

PostWysłany: Nie 28 Wrz, 08 14:47    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

No to chyba Ci napisałem doc czego on jest
Powrót do góry
kulik (Rybnik)

PostWysłany: Nie 28 Wrz, 08 18:18    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ale ten zółto-czarny kabel jest oderwany i nie wiem skąd Ekhm... a schemat instalacji fla pokazuje ze powinien on byc podpiety pod kostke zapalniczki
Powrót do góry
Lama (Litzmannstadt)
Site Admin
Member
Member

PostWysłany: Nie 28 Wrz, 08 18:27    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

A co o ma wspólnego z radiem Question
A tak swoją drogą to jako zasilanie zapalniczki to jest on beznadziejny bo musisz włączać .światła jak potrzebujesz z niej skorzystać.
Powrót do góry
kulik (Rybnik)

PostWysłany: Nie 28 Wrz, 08 18:32    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

mi działa bez swiateł
a jak mi kolega kiedys podłączałradio to z zapalniczki i tak było do wczoraj
Powrót do góry
Kilem0 (Chojnice)

PostWysłany: Nie 28 Wrz, 08 21:04    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

kulik napisał:
mi działa bez swiateł
a jak mi kolega kiedys podłączałradio to z zapalniczki i tak było do wczoraj

w Tico podłączyłem masę radia do masy światel i radyjko działało tylko do czasu włączenia świateł. proponuję podłączyć + kabelkiem bezpośrednio pod bezpiecznik (nie polecam podłączenia bezpośrednio pod aku bo można zrobić kuku całej instalacji), a masę na bude. w tico działa bez problemu. w maluchu odziedziczyłem kostki ISO po poprzednim właścicielu. zasilanie i masa są podłączone pod kable zapalniczki.
kulik (Rybnik)

PostWysłany: Pon 29 Wrz, 08 12:20    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

juz wiem jak to powinno byc próbując radio w domu okazało sie ze nie działa Sad chyba sie spaliło
Powrót do góry

Member
Member

1997 Fiat 126p ELX

PostWysłany: Pon 29 Wrz, 08 12:48    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

moze tylko bezpiecznik sie w nim spalil, sprawdz.

PostWysłany: Pon 29 Wrz, 08 14:01    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Niema to jak oryginalne radyjko i kostki ISO - ostatnio to przerabiałem. Życzę powodzenia
Powrót do góry
Lama (Litzmannstadt)
Site Admin
Member
Member

PostWysłany: Pon 29 Wrz, 08 14:19    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

A widzisz nie wiem jakie to radio jest ale w wiekszości starszych a we wszystkich nowych aby działało potrzebne są dwa + jeden podtrzymywanie a drugi zasilanie. Można je oba połączyćpod jeden i bedzie działało a mozesz jeden pod stały bo tak musi być a drugi np pod zapłon. ja mam u siebie ona plusy razem i dzięki temu rado mi działa neizależnie od niczego.
Powrót do góry
Kilem0 (Chojnice)

PostWysłany: Pon 29 Wrz, 08 17:51    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

napisz jakie to radio, może jakieś foto kabli i schematu na obudowie. a w domu to pod jaki zasilacz podłączyłeś??

ważne! nie podłączaj żadnej prowizorki. kable muszą się dobrze trzymać wtyczek, bo jeżeli przypadkiem niezaizolowany "+" dotknie styków głośnikowych możesz spalić końcówkę mocy będzie jak to czesio mówi: buba

Member
Member

1997 Fiat 126p ELX

PostWysłany: Pon 29 Wrz, 08 17:59    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

mi sie kabel niezaizolowany dotknal obudowy radia, bezpiecznik sie palil ale nic poza tym. dlatego kable od radia zawsze przez bezpiecznik do pradu !

PostWysłany: Pon 29 Wrz, 08 20:18    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

przyczyna znana i usunieta
kabel zasilania dotknął obudowy radia i spalił mi scieszke masy tak wiec masa z kabla nie działała ale jak podłączyłem pod obudowe to radio grało
znajomy zlutował scieszke i radio smiga ;] a kabel zasilania oswietlenia zapalniczki zaizolowany ;]
radio to kenwood KDC 4021
Powrót do góry

Member
Member

1997 Fiat 126p ELX

PostWysłany: Pon 29 Wrz, 08 20:39    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

kulik, czyli to co pisalem Very Happy
Strona 1 z 1

Mapa forum / Forum map

Prezenty na wieczór panieński