Ogólnopolski Klub Fiata 126p Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Przycisk

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Car Audio i elektronika
Autor Wiadomość
szczaw (Białystok)

PostWysłany: Pią 06 Cze, 08 8:59    Temat postu: Przycisk Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Zastanawiam się nad przerobieniem tak aby niewielki przełącznik włącza zapłon, a na przycisk (duży, czerwony z napisem START) odpalał. Tylko nie jestem pewien jak dokładnie kable pociągnąć i nie mogę znaleźć odpowiedniego przycisku, wszystkie jakie znajduje są typu ON/OFF. Poza tym przydało by się jakieś dodatkowe zabezpieczanie, w typie odcięcia zapłonu.
Macie jakieś pomysły?
Powrót do góry
Grociu (EL ....K)
Site Admin
Member
Member
Moderator
Pochwał: 4

1995 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Pią 06 Cze, 08 10:25    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

A z kluczyka chcesz całkiem zrezygnować? A blokada kierownicy?
Powrót do góry
kupiec (romi1984 brzozów)

PostWysłany: Pią 06 Cze, 08 11:37    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jest to bajer który szybko sie nudzi a w dodatku jesli przesiadasz sie z innej fury do malca motasz sie jak po kilku piwach Cool żeby go odpalić. Laughing
Powrót do góry
szczaw (Białystok)

PostWysłany: Pią 06 Cze, 08 12:17    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Blokadę jakoś bym zdjął, choć zastanawiam się nad zostawienie stacyjki dla niepoznaki. Z jakiej innej fury? Maluch to mój jedyny, unikalny i niezastąpiony środek lokomocji (poza rowerem). A inni niech się martwią Razz
A jeśli sie znudzi to wrócę do standardu, może jeszcze dam kolejny przycisk który będzie zapłon przestawiał, z normalnego na guzik i odwrotnie Very Happy Poza tym w założeniach mam przerabiać tego malucha ile się da, więc jedna zmiana, może być zastąpiona następną.
Powrót do góry
Grociu (EL ....K)
Site Admin
Member
Member
Moderator

1995 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Sob 07 Cze, 08 3:04    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Możesz zamiast tego wstawić odpalanie z pilota.
Powrót do góry
szczaw (Białystok)

PostWysłany: Sob 07 Cze, 08 9:48    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Odpalanie z pilota jakoś nie bardzo mi pasuje, bo ze ssaniem była by zabawa, wole na razie coś prostszego.
Powrót do góry
Franiu126p (z nienacka)

Użytkownik zbanowany
Zakaz pisania
Pochwał: 8
Ostrzeżeń: 4

PostWysłany: Sob 07 Cze, 08 10:00    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ma to jeszcze jeden minus - zabawnie jest jak chcesz się popisać przed znajomymi, a nieopatrznie zostawisz auto na biegu.... Laughing
Powrót do góry
Ekjonar (Włoszczowa)

Member
Member

2000 Fiat 126p EL Happy end

PostWysłany: Sob 07 Cze, 08 10:04    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

http://moto.allegro.pl/item370939282_panel_starter_3xtop_gun_wyl_pradu.html

Coś takiego mu zapodaj Laughing
Powrót do góry
Skalak_fsm (Brwinów [Mazowsze])

PostWysłany: Sob 07 Cze, 08 10:18    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

No fajne ale co zrobić z trzema pozostałymi przyciskami:jeden do prądu, drugi starter a 3 pozostałe???
Powrót do góry
Ekjonar (Włoszczowa)

Member
Member

2000 Fiat 126p EL Happy end

PostWysłany: Sob 07 Cze, 08 10:37    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jak by ktoś mial st i sie pobawił z deską to czemu nie.
Powrót do góry
Franiu126p (z nienacka)

Użytkownik zbanowany
Zakaz pisania
Pochwał: 8
Ostrzeżeń: 4

PostWysłany: Sob 07 Cze, 08 10:46    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Skalak_fsm napisał:
No fajne ale co zrobić z trzema pozostałymi przyciskami:jeden do prądu, drugi starter a 3 pozostałe???

Światła, włączenie halogenów u góry, włączenie halogenów u dołu Wink
Powrót do góry
szczaw (Białystok)

PostWysłany: Sob 07 Cze, 08 21:39    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Właśnie, ja zawsze zostawiam na biegu i jeszcze bear locka mam, więc drętwa opcja. A ten panel całkiem, całkiem, dzięki za link do niego. Na pozostałe by coś się znalazło. Tylko cena trochę przytłacza, może jak się pobawię jakimś sprzętem sam coś podobnego stworze.
Ja w pierwotnym założeniu chciałem mniej więcej coś takiego zrobić http://moto.allegro.pl/item379320704_starter_top_gun_odpalanie_na_przycisk.html
Możecie podać jakieś sposoby dodatkowego zabezpieczenia zapłonu? Coś w stylu ukrytego przełącznika, itp. I jeszcze jaki kabelek przy stacyjce jest od czego. W grę raczej nie wchodzą jakieś dodatkowe kluczyki, bo w ogólnym założeniu mam pozbycie się jakichkolwiek kluczy (no może z wyjątkiem tego od korka baku), chce jeszcze centralny zamontować.
Powrót do góry
micha$

PostWysłany: Nie 08 Cze, 08 12:26    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ukryty przełącznik jest w innym temacie. A co do stacyjki to czerwony przewód jest do zapłonu. Pozostałe nie wiem Wink
Możesz sprawdzić w schemacie elektryki, z tym, że u mnie żaden kolor się nie pokrywał z tym co było na schemacie Confused

PostWysłany: Nie 08 Cze, 08 12:50    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wiem że jest w innym temacie, ale tam mowa o kluczyku, a ja tych chcę się pozbyć, zostawić tylko na awaryjne sytuacje (aku się wyładuje i nie będę mógł z centralnego otworzyć, czy coś takiego). Dobrze wiedzieć choć po co 1 kabel jest Smile, gdzieś widziałem rozpiskę, muszę poszukać w necie.
Właśnie, u mnie też przeważnie się nie pokrywają.
Powrót do góry
micha$

PostWysłany: Nie 08 Cze, 08 12:53    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

To przeczytaj sobie temat o tym "kluczyku" jak piszesz i zamiast niego wstaw sobie przełącznik.

PostWysłany: Nie 08 Cze, 08 13:28    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Już wiem jak to zrobić. Mam jeszcze pytanie o centralny, alarm i elektrycznie otwierane szyby. Gdzie mam to podpiąć? Nie mogę znaleźć na forum, a nie chce zaśmiecać nowym tematem. I co do szyb, to nie bardzo wiem jaki zestaw wybrać, aby go zmieścić.
I czy ktoś ma pomysł na zdjęcie blokady kierownicy? Ale coś nie typu, kręć na chama, wsadź rurkę i walnij w nią młotkiem, tylko taki bardziej kulturalny.
Powrót do góry
micha$

PostWysłany: Nie 08 Cze, 08 16:08    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

W sumie to by się przydał temat o centralnym i alarmie. Centralny i alarm podłączasz do kierunków, zasialania i do jakiegoś źródła dźwięku. Ja kierunki podłączyłem przy kostce łączącej przednią wiązkę z tylną.
Nie ma znaczenia jaki zestaw weźmiesz, bo wszystkie siłowniki są mniej więcej tej samej wielkości. Także problemu nie będziesz miał.

Na blokadach kierownicy się nie znam.

Member
Member
Pochwał: 13

PostWysłany: Nie 08 Cze, 08 16:10    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

szczaw napisał:
Blokadę jakoś bym zdjął

blokada jest razem ze stacyjką jak zdejmiesz stacyjkę to zdejmiesz blokadę Wink
Powrót do góry
szczaw (Białystok)

PostWysłany: Nie 08 Cze, 08 17:21    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dzięki micha$
A co do blokady, to nie chce wymontowywać stacyjki z dwóch powodów.
1. Estetyczny, głupio by z dziurą przy kierownicy wyglądało, a kombinować z łataniem mi się nie chce.
2. Praktyczny, na wypadek gdyby mi się przyciski popsuły, a trzeba by było jakoś odpalić.
Dlatego chce wstawić/ukryć gdzieś dodatkowy przełącznik między przyciskami, a stacyjką, który mógł by od razu za zabezpieczanie robić gdyby miał 3 możliwe ustawienia.
Powrót do góry
Maddog126

PostWysłany: Pią 12 Wrz, 08 16:24    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

dziurę po przycisku możesz możesz założyć bezproblemowo zaślepką po zapalniczce samochodowej, idealnie pasuje, ja tak mam zrobione,
przycisk mam na miejscu zapalniczki, (strasznie intryguje koleżanki gdy odwożę je do domu ;-D)
znów zapłon mam na cyberblacie, jednak planuje go gdzieś przenieś, myślałem pod kierownice w otwory na śruby

Dopisz w profilu skąd jesteś.. //Pimpq
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Car Audio i elektronika Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Mapa forum / Forum map

Prezenty na wieczór panieński