| Autor |
Wiadomość |
szczaw (Białystok)

|
Wysłany: Pią 06 Cze, 08 8:59 Temat postu: Przycisk |
|
|
Zastanawiam się nad przerobieniem tak aby niewielki przełącznik włącza zapłon, a na przycisk (duży, czerwony z napisem START) odpalał. Tylko nie jestem pewien jak dokładnie kable pociągnąć i nie mogę znaleźć odpowiedniego przycisku, wszystkie jakie znajduje są typu ON/OFF. Poza tym przydało by się jakieś dodatkowe zabezpieczanie, w typie odcięcia zapłonu.
Macie jakieś pomysły? |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
Grociu (EL ....K) Site Admin
Pochwał: 4
1995 Fiat 126p SWAP
|
Wysłany: Pią 06 Cze, 08 10:25 Temat postu: |
|
|
| A z kluczyka chcesz całkiem zrezygnować? A blokada kierownicy? |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
kupiec (romi1984 brzozów)
![]()
|
Wysłany: Pią 06 Cze, 08 11:37 Temat postu: |
|
|
Jest to bajer który szybko sie nudzi a w dodatku jesli przesiadasz sie z innej fury do malca motasz sie jak po kilku piwach żeby go odpalić.  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
szczaw (Białystok)

|
Wysłany: Pią 06 Cze, 08 12:17 Temat postu: |
|
|
Blokadę jakoś bym zdjął, choć zastanawiam się nad zostawienie stacyjki dla niepoznaki. Z jakiej innej fury? Maluch to mój jedyny, unikalny i niezastąpiony środek lokomocji (poza rowerem). A inni niech się martwią
A jeśli sie znudzi to wrócę do standardu, może jeszcze dam kolejny przycisk który będzie zapłon przestawiał, z normalnego na guzik i odwrotnie Poza tym w założeniach mam przerabiać tego malucha ile się da, więc jedna zmiana, może być zastąpiona następną. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Grociu (EL ....K) Site Admin
1995 Fiat 126p SWAP
|
Wysłany: Sob 07 Cze, 08 3:04 Temat postu: |
|
|
| Możesz zamiast tego wstawić odpalanie z pilota. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
szczaw (Białystok)

|
Wysłany: Sob 07 Cze, 08 9:48 Temat postu: |
|
|
| Odpalanie z pilota jakoś nie bardzo mi pasuje, bo ze ssaniem była by zabawa, wole na razie coś prostszego. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Franiu126p (z nienacka)
Użytkownik zbanowany Zakaz pisania Pochwał: 8 Ostrzeżeń: 4
|
Wysłany: Sob 07 Cze, 08 10:00 Temat postu: |
|
|
Ma to jeszcze jeden minus - zabawnie jest jak chcesz się popisać przed znajomymi, a nieopatrznie zostawisz auto na biegu....  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ekjonar (Włoszczowa)

2000 Fiat 126p EL Happy end
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Skalak_fsm (Brwinów [Mazowsze])

|
Wysłany: Sob 07 Cze, 08 10:18 Temat postu: |
|
|
| No fajne ale co zrobić z trzema pozostałymi przyciskami:jeden do prądu, drugi starter a 3 pozostałe??? |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ekjonar (Włoszczowa)

2000 Fiat 126p EL Happy end
|
Wysłany: Sob 07 Cze, 08 10:37 Temat postu: |
|
|
| Jak by ktoś mial st i sie pobawił z deską to czemu nie. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Franiu126p (z nienacka)
Użytkownik zbanowany Zakaz pisania Pochwał: 8 Ostrzeżeń: 4
|
Wysłany: Sob 07 Cze, 08 10:46 Temat postu: |
|
|
| Skalak_fsm napisał: | | No fajne ale co zrobić z trzema pozostałymi przyciskami:jeden do prądu, drugi starter a 3 pozostałe??? |
Światła, włączenie halogenów u góry, włączenie halogenów u dołu  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
szczaw (Białystok)

|
Wysłany: Sob 07 Cze, 08 21:39 Temat postu: |
|
|
Właśnie, ja zawsze zostawiam na biegu i jeszcze bear locka mam, więc drętwa opcja. A ten panel całkiem, całkiem, dzięki za link do niego. Na pozostałe by coś się znalazło. Tylko cena trochę przytłacza, może jak się pobawię jakimś sprzętem sam coś podobnego stworze.
Ja w pierwotnym założeniu chciałem mniej więcej coś takiego zrobić http://moto.allegro.pl/item379320704_starter_top_gun_odpalanie_na_przycisk.html
Możecie podać jakieś sposoby dodatkowego zabezpieczenia zapłonu? Coś w stylu ukrytego przełącznika, itp. I jeszcze jaki kabelek przy stacyjce jest od czego. W grę raczej nie wchodzą jakieś dodatkowe kluczyki, bo w ogólnym założeniu mam pozbycie się jakichkolwiek kluczy (no może z wyjątkiem tego od korka baku), chce jeszcze centralny zamontować. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
micha$
|
Wysłany: Nie 08 Cze, 08 12:26 Temat postu: |
|
|
Ukryty przełącznik jest w innym temacie. A co do stacyjki to czerwony przewód jest do zapłonu. Pozostałe nie wiem
Możesz sprawdzić w schemacie elektryki, z tym, że u mnie żaden kolor się nie pokrywał z tym co było na schemacie  _________________ Nie bój się zmiany na lepsze... |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
szczaw (Białystok)

|
Wysłany: Nie 08 Cze, 08 12:50 Temat postu: |
|
|
Wiem że jest w innym temacie, ale tam mowa o kluczyku, a ja tych chcę się pozbyć, zostawić tylko na awaryjne sytuacje (aku się wyładuje i nie będę mógł z centralnego otworzyć, czy coś takiego). Dobrze wiedzieć choć po co 1 kabel jest , gdzieś widziałem rozpiskę, muszę poszukać w necie.
Właśnie, u mnie też przeważnie się nie pokrywają. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
micha$
|
Wysłany: Nie 08 Cze, 08 12:53 Temat postu: |
|
|
To przeczytaj sobie temat o tym "kluczyku" jak piszesz i zamiast niego wstaw sobie przełącznik. _________________ Nie bój się zmiany na lepsze... |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
szczaw (Białystok)

|
Wysłany: Nie 08 Cze, 08 13:28 Temat postu: |
|
|
Już wiem jak to zrobić. Mam jeszcze pytanie o centralny, alarm i elektrycznie otwierane szyby. Gdzie mam to podpiąć? Nie mogę znaleźć na forum, a nie chce zaśmiecać nowym tematem. I co do szyb, to nie bardzo wiem jaki zestaw wybrać, aby go zmieścić.
I czy ktoś ma pomysł na zdjęcie blokady kierownicy? Ale coś nie typu, kręć na chama, wsadź rurkę i walnij w nią młotkiem, tylko taki bardziej kulturalny. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
micha$
|
Wysłany: Nie 08 Cze, 08 16:08 Temat postu: |
|
|
W sumie to by się przydał temat o centralnym i alarmie. Centralny i alarm podłączasz do kierunków, zasialania i do jakiegoś źródła dźwięku. Ja kierunki podłączyłem przy kostce łączącej przednią wiązkę z tylną.
Nie ma znaczenia jaki zestaw weźmiesz, bo wszystkie siłowniki są mniej więcej tej samej wielkości. Także problemu nie będziesz miał.
Na blokadach kierownicy się nie znam. _________________ Nie bój się zmiany na lepsze... |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
krzysztofer00

Pochwał: 13
|
Wysłany: Nie 08 Cze, 08 16:10 Temat postu: |
|
|
| szczaw napisał: | | Blokadę jakoś bym zdjął |
blokada jest razem ze stacyjką jak zdejmiesz stacyjkę to zdejmiesz blokadę  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
szczaw (Białystok)

|
Wysłany: Nie 08 Cze, 08 17:21 Temat postu: |
|
|
Dzięki micha$
A co do blokady, to nie chce wymontowywać stacyjki z dwóch powodów.
1. Estetyczny, głupio by z dziurą przy kierownicy wyglądało, a kombinować z łataniem mi się nie chce.
2. Praktyczny, na wypadek gdyby mi się przyciski popsuły, a trzeba by było jakoś odpalić.
Dlatego chce wstawić/ukryć gdzieś dodatkowy przełącznik między przyciskami, a stacyjką, który mógł by od razu za zabezpieczanie robić gdyby miał 3 możliwe ustawienia. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Maddog126
![]()
|
Wysłany: Pią 12 Wrz, 08 16:24 Temat postu: |
|
|
dziurę po przycisku możesz możesz założyć bezproblemowo zaślepką po zapalniczce samochodowej, idealnie pasuje, ja tak mam zrobione,
przycisk mam na miejscu zapalniczki, (strasznie intryguje koleżanki gdy odwożę je do domu ;-D)
znów zapłon mam na cyberblacie, jednak planuje go gdzieś przenieś, myślałem pod kierownice w otwory na śruby
Dopisz w profilu skąd jesteś.. //Pimpq |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|