Ogólnopolski Klub Fiata 126p Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Proszę o poradę w kupnie wzmacniacza.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Car Audio i elektronika
Autor Wiadomość
wow12911

PostWysłany: Nie 04 Gru, 11 21:18    Temat postu: Proszę o poradę w kupnie wzmacniacza. Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam! Chciałbym zakupić wzmacniacz do mojego malca. Budżet ok 250-300zł. Radio już mam(Peiying), kolumny na tylne podszybie też. Ale pod samym radiem słabo to gra. Wzmacniacz według mojego pomysłu był by usytuowany z przodu pod wykładziną bagażnika tak więc rozmiar dowolny. Kolumny są 6 Ohm ale nie wykluczam dołożenia później głośników 6x9 w boczki i piszczałek w rogach. Mógłby ktoś doradzić coś nie drogiego co by to wszystko ogarnęło?
Powrót do góry
arek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12
Pochwał: 20

1989 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Nie 04 Gru, 11 22:04    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Nie bardzo siedzę w car audio ale jedno mogę ci powiedzieć, nie kupuj wzmacniaczy VoiceKraft

Uploaded with ImageShack.us
Powrót do góry
Harnas (Zgorzelec/ Goerlitz / Raeckelwitz)

Member
Member
Pochwał: 22

1997 Fiat 126p ELX

PostWysłany: Nie 04 Gru, 11 22:19    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

arek - dokladnie Wink

Na Twoim miejscu zamiast kupowac wzmacniacz wyrzucilbym ten dziwny sprzet, ktory masz i kupil zestaw odseparowany. Dobrze dobrany pod samym radiem zagra przyjemnie Wink
Przyklad z mojego malucha (gdy gral tylko przod):

Zapisz ten film na dysku

Druga rzecz, glosniki koaxialne, czyli 6x9 sa przewaznie dwudrozne, wiec kupowanie tweeterow nie ma sensu bo juz jest wbudowany w nie. Poza tym kiepsko graja (mialem Razz )

Trzecia rzecz, jak dobrac wzmacniacz jak nic konkretnego o sprzecie ktory masz nie napisales... Moc, marka itp. itd.

Member
Member
Moderator
Pochwał: 6

1988 Fiat 126p FL

PostWysłany: Nie 04 Gru, 11 23:44    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Harnas napisał:

Druga rzecz, glosniki koaxialne, czyli 6x9

Mylisz pojęcia w tym momencie. To, że głośnik jest koaksjalny to nie znaczy, że jest to 6x9. 6x9 znaczy tyle, że głośnik ma kształt eliptyczny. A że jest koaksjalny to znaczy właśnie, że ma współosiowo umieszczone dwa lub więcej głośników. I generalnie nie ma sensu kupować głośników dwu czy więcej drożnych, bo zwykle mają gwizdki słabszej jakości to raz, dwa jak chcesz taki głośnik zakupić i umieścić w drzwi, to gwizdki będą Ci grały w nogi a nie wyżej, co jest błędem i nie będzie to brzmieć tak jak powinno.

Member
Member

1997 Fiat 126p ELX

PostWysłany: Pon 05 Gru, 11 10:52    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

kaszlak_maniak napisał:
Mylisz pojęcia w tym momencie.

O sry, rozpedzilem sie Rolling Eyes

PostWysłany: Pon 05 Gru, 11 17:10    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Kwestia jest jeszcze inna moim zdaniem - zależy co chcesz słyszeć.
Bo jeśli chcesz pobijać rekordy jeśli chodzi o głośność to niestety nie pomogę. Ale jeśli chcesz mieć głośny dźwięk, czysty i bass który zatrzęsie tyłkiem (ale w aucie, a nie zburzy kamienice w okolicy) to już mógłbym coś poradzić Smile
Pierwszy lepszy przykład - miałem w pewnej koreańskiej ceracie audio Clariona - radio 4x50watt w rmsie i do tego cztery 20cm głośniki Clariona 3-drożne + dwa tweeterki. Cóż... Dźwięk na prawdę składał, dowolna regulacja praktycznie każdej barwy, brzmienie czyściutkie i bass który rozmazywał lusterka.
Ale podkreślam - to był zestaw, który jest idealny dla samochodu, a nie dla otoczenia Smile

W Bobku miałem keidyś 4x7wattów i starczyło na tyle żeby zagłuszyć silnik Smile Więc nie wiem czy do Boba jest potrzebny wzmak Smile
Powrót do góry
piotrekwielki (Łódź, Przysucha)

Organizator Manu'12
Pochwał: 8

PostWysłany: Pon 05 Gru, 11 17:17    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

loony napisał:
4x50watt w rmsie

to całkiem sporo Cool

Member
Member

1997 Fiat 126p ELX

PostWysłany: Pon 05 Gru, 11 18:49    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

loony napisał:
4x50watt w rmsie

4x50W tak, ale nie RMS Wink

loony napisał:
cztery 20cm głośniki Clariona 3-drożne + dwa tweeterki.

W tych trojdroznych miales juz wbudowane tweetery wiec po cholere Ci byly jeszcze dwa?

loony, ogolnie to malo slyszales jeszcze kolego Kolego Wink Sprzet dobrany pod SQ sklada sie z zestawu odseparowanego 3-droznego a nie pary glosnikow 3w1 Wink

FAQ Nazara polecam poczytac Wink
[znajde linka to dorzuce]

Ostatnio zmieniony przez Harnas dnia Pon 05 Gru, 11 18:54, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
wow12911

PostWysłany: Pon 05 Gru, 11 20:16    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

To co zaproponujecie mając budżet 500zł i radio.?
Powrót do góry
Magic (Zelów/Bełchatów)

Pochwał: 1

PostWysłany: Pon 05 Gru, 11 20:33    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

W zależności czy chcesz mieć miejsce na tylnej kanapie czy mieć ew auto trzy osobowe. Wkładasz głośnik 16cm w półkę (przy nogach pasażera) Ew 5x6 (nie wiem czy wejdzie bo nie znam dokładnych jego wymiarów) Na tył w półkę 6x9 głośniki. Na początek by Ci starczyło(mi wystarczało) A później możesz na tylną kanapę skrzynię basową jakiegoś trapez-a walnąć. Sam mam na tyle 2 razy 6x9 (jeden Blaupunkt 250w drugi Boschman 550w niestety nie jednakowe bo takie miałem tylko a nie było kasy) z przodu głośnik Pioneer 16cm 80w w półce + dwa Pioneer-y 16cm 120w w drzwiach. A na kanapie wyleguje się Tuba JBL-a 1000w(250RMS)z wzmacniaczem Orionem Cobalt-em 500.1 (250RMS) i jak na razie mi wystarcza bo lusterka się zamazują Wink Aha i do tego radio Pioneer Deh 3900MP
Powrót do góry
wow12911

PostWysłany: Pon 05 Gru, 11 20:42    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Maluch musi być 4-osobowy. Więc zostają drzwi, tylne boczki)plastik), półka pod szybą.
Powrót do góry
Magic (Zelów/Bełchatów)

PostWysłany: Pon 05 Gru, 11 20:50    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

To jedynie tak jak napisałem wcześniej posta jedynie bez tuby na tylnej kanapie. I już Ci wystarczy
Powrót do góry
wow12911

PostWysłany: Pon 05 Gru, 11 20:53    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ok dzięki. Poszukam jakichś konkretniejszych elementów i dam znać co upatrzyłem i jak chcę to złożyć w całość.
Powrót do góry

Member
Member

1997 Fiat 126p ELX

PostWysłany: Pon 05 Gru, 11 22:00    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Poczytaj zanim cos kupisz. To jest swietny poradnik dla poczatkujacych!
http://www.car-audio.waw.pl/PolskiCarAudioFAQ.pdf

Magic, Twoje rozwiazanie bedzie gralo ale co Ci po tych wszystkich 250/80 czy ilu tam Wattach jak wszystkie glosniki (poza tuba) podpinasz pod radio i dostaja po 12-15W RMS ?
Nast rzecz: tube masz z tylu a za nia jeszcze glosniki. Nawzajem sie zagluszaja/przekrzykuja... Robcie po bozemu...jak w w/w poradniku.

PostWysłany: Pon 05 Gru, 11 22:22    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Te głośniki co są więcej nie potrzebują ponieważ podłączone były pod wzmacniacz i dużej różnicy nie było. Po przekroczeniu 30 na radiu z "loud" Te głośniku charczały. A sory bardzo ale tuby gdzie indziej nie wstawię jak tak jak teraz mam. Dla mnie dobrze gra i nic więcej mi nie potrzeba
Powrót do góry
morrek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12
Pochwał: 17

1991 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Pon 05 Gru, 11 22:53    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

loony napisał:
4x50watt w rmsie

Zapomnij!

http://www.polskajazda.pl/Samochody/Fiat/126/98711
XD Very Happy
Powrót do góry
arek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12
Pochwał: 20

1989 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Wto 06 Gru, 11 7:36    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

jak ma ze 20W na kanał to jest dobrze

Uploaded with ImageShack.us
Powrót do góry

Member
Member

1997 Fiat 126p ELX

PostWysłany: Wto 06 Gru, 11 12:49    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Magic, rozumiem Wink Jak doradzam staram sie, zeby chlopak zrobil raz a porzadnie bo troche kasy chce zainwestowac. Mnie tez kiedys wystarczyly glosniki w tylnej polce.

Member
Member
Moderator
Pochwał: 6

1988 Fiat 126p FL

PostWysłany: Sro 07 Gru, 11 19:21    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

U mnie w kaszlu też jest ten problem, że tuba leży na tylnej kanapie, a jeszcze za nią są głośniki, przez co brakuje mi średnich tonów. Jak ktoś chce mieć skrzynię/tubę, to instalowanie czegokolwiek na tylną półkę mija się z celem. I moim zdaniem skrzynia jest lepsza, niż pakowanie głośników w półkę a... jak będziesz chciał kiedyś wsadzić do malucha 4 osoby, to skrzynię przecież zawsze można wyjąć, a nie wierzę, że na co dzień podróżujesz z kompletem pasażerów.
Strona 1 z 1

Mapa forum / Forum map

Prezenty na wieczór panieński