Ogólnopolski Klub Fiata 126p Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Progi - wymiana / naprawa
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Stylistyka
Autor Wiadomość
Silly_Me

PostWysłany: Nie 31 Sie, 08 19:13    Temat postu: Progi - wymiana / naprawa Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam, jak w temacie, Mam kilka pytań dotyczących całkowitej wymiany progów, lub regeneracji "dziur", pordzewiałej powierzchni itp. Czy opłaca się regenerować obecne czy nie, bawić się w jakieś odrdzewiacze, żywice i coś podobnego typu do załatania. Wypełnianie progu czymś typu pianka czy beton stanowczo odpada (spotkałam się również z progiem wypchanym gazetami) / żenada. Ale konkretnie to chciałam się zorientować, jak to wygląda mniej więcej cenowo i w jakie materiały musiałabym się zaopatrzyć. Przy wymianie progów jaka spawarka itp.

Odnośnie samej robocizny to nie pytam o koszty, bowiem ewentualną regeneracją idzie zająć się samemu, a całkowitą wymianę zleciłabym mojemu tacie, który od lat pracując w zawodzie obywa się ze spawaniem.

Z góry dziękuje za udzielanie rad, podejrzewam, ze niejeden z Was podjął się kiedyś owego wyzwania.

Pozdrawiam
Powrót do góry
Karol13 (Poznan)
Prezes oddziału
Member
Member
Pochwał: 1

1991 Fiat 126p FL

PostWysłany: Nie 31 Sie, 08 19:21    Temat postu: Re: Progi - wymiana / reperacja Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

wymiana próg to chyba koszt 4 czy 5zł (tak słyszałem) a jak masz spawacza w domu to już w ogóle wymiana i kolor w spraju ok. 15zł (chyba ze farba z barankiem to trochę drożej będzie). myślę że zamkniesz się w 50zł Wink
www.maluch-poznan.com relacje z imprez motoryzacyjnych
Powrót do góry
Silly_Me

PostWysłany: Nie 31 Sie, 08 19:25    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

A że tak zapytam, jak w granicach kosztują gotowe progi do zamontowania?? bo z różnymi cenami się spotykam ;/
Powrót do góry
Groszek (Ciechanów)

Pochwał: 4

PostWysłany: Nie 31 Sie, 08 19:46    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

próg zewnętrzny w Ciechanowie to koszt 11 zł, ogólnie myślę że nie powinien kosztować więcej jak 15 Wink
Franiu126p (z nienacka)

Użytkownik zbanowany
Zakaz pisania
Pochwał: 8
Ostrzeżeń: 4

PostWysłany: Nie 31 Sie, 08 20:06    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

jw. Najdroższy jest spawacz Wink
Powrót do góry
Demon126p (Loża Szyderców)

Użytkownik zbanowany
Pochwał: 13
Ostrzeżeń: 1

PostWysłany: Nie 31 Sie, 08 21:35    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

We Wroc koszt progu to 25zł.
Blacharz i oczywiście lakiernik.

PostWysłany: Nie 31 Sie, 08 22:06    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Spoko, powiem szczerze, że w sumie to zaskoczyły mnie tak niskie ceny Very Happy Z góry stawiałam na większy wydatek, ale uspokoiliście mnie.
Powrót do góry
chemik143 (Cieszyn)

PostWysłany: Nie 31 Sie, 08 22:28    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Właśnie wymieniam próg w moim pojeździ - kosztował mnie 21zł - zwróć uwagę na grubość blachy!! często pojawiają się tanie podróby z cienką jak papier blachą.
Powrót do góry
Franiu126p (z nienacka)

Użytkownik zbanowany
Zakaz pisania
Pochwał: 8
Ostrzeżeń: 4

PostWysłany: Pon 01 Wrz, 08 11:14    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

dokładnie tak jak Chemik pisze. Oryginałów już nie znajdziesz, więc w rzemiośle trzeba przebierać.
Powrót do góry
Silly_Me

PostWysłany: Wto 02 Wrz, 08 5:20    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

chemik143. Dziękuje za rozmowę na pw. Wink
Powrót do góry
BeXa (Mysłowice(Śląsk))

PostWysłany: Wto 02 Wrz, 08 6:24    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ja Też sam wymieniłem progi bez problemu, 15 zł sztuka, tak jak wyżej mówią, troche roboty jest ale myśle że dzień wystarczy, lecz to zależy też w jakim stanie jest dolna częś produ, rentu i części podłogi łączonej z progiem, nawet CI moge napisa jak to zrobiłem Very Happy ale to na PW chyba że ktos chce też wiedziec

PostWysłany: Wto 02 Wrz, 08 16:58    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

BeXa Dzięki za wsparcie, ale jeżeli mógłbyś to pisz na forum, w sumie po to ten temat, żeby inni też mogli poczytać a nie zakładac podobne tematy ;]

z góry dzięki Wink
Powrót do góry
chemik143 (Cieszyn)

PostWysłany: Wto 02 Wrz, 08 21:40    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Tylko żadnej żywicy!!
Powrót do góry
milo_Art
Gość

PostWysłany: Pią 26 Wrz, 08 19:55    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

chemikj ma racje rzadncyh rzywic nie mozna dawac na progi jedynie spaw ale nie morzna przepalic bo jak masz slabom blache np prug wewnetszny to nie chyci ci i sie pszepali.
Powrót do góry
kulik (Rybnik)

Pochwał: 3

PostWysłany: Pią 26 Wrz, 08 20:28    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

co za błedy i dodaj lokalizacje naucz sie pisac Ekhm... tego sie czytac nie da
Powrót do góry
milo_Art
Gość

PostWysłany: Pią 26 Wrz, 08 20:32    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

jakom lokalizacje
Powrót do góry
kaszlak_maniak (3miasto/Żelistrzewo)

Member
Member
Moderator
Pochwał: 6

1988 Fiat 126p FL

PostWysłany: Pią 26 Wrz, 08 21:21    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

W profilu dopisz skąd jesteś.

Pochwał: 2

PostWysłany: Pią 26 Wrz, 08 22:47    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

nie widzicie że nie ma profilu?... gość

BeXa napisz na forum jak wygląda wymiana

Pamiętaj wstając z wyra, najpierw prawa gira!
Powrót do góry
norbercix (ok. radomia)

PostWysłany: Pon 29 Wrz, 08 20:41    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

no nie gadajcie ze to w sumie tak tanio myslalem ze duzo drozej musze poszukac u mnie w miescie jakiegos dobrego blacharza ktory mi to zrobi
Powrót do góry
Rekin (Władca Piekieł)

Użytkownik zbanowany
Pochwał: 9

PostWysłany: Pon 29 Wrz, 08 20:47    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

norbercix napisał:
dobrego blacharza

A w dzisiejszych czasach o takiego ku*ewsko ciężko... Sami partacze Razz

Pochwał: 5

PostWysłany: Pon 29 Wrz, 08 20:51    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

norbercix jedz do fiatowskiego serwisu przy salonie, tam nikt Cie nie wysmieje ze chcesz robic malucha, zrobia do porzadku bo sie znaja na rzeczy no ale tam tez jest drogo. cos za cos

PostWysłany: Czw 02 Paź, 08 8:36    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ewentualnie wypożycz sprzęt i sam zrób. tylko licz się z tym, ze wymontujesz próg a tu się okaże, że trzeba jeszcze 10 kawałków czegoś wyciąć
Powrót do góry
ScApi (Nowa Sól)

PostWysłany: Sob 11 Paź, 08 20:43    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Pytanko przy okazji wymiany progów, planuje kupić migomat i teraz jaki spawarkę elektrodową mam więc potrzebuje czegoś tylko do malca + ewentualnych jakichś innych pierdułek do czego transformatorowa jest za mocna więc padło na do 160A i teraz jaka jest różnica między migomatem z samoosłonowym drutem a spawanie w osłonie gazu, jakoś gorzej , ciężej czy jak ?
Powrót do góry
Ryba (Radomsko)

PostWysłany: Sob 11 Paź, 08 20:48    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jeśli umiesz spawać to drut samoosłonowy jest ok, tak jak każdy inny. Ja takim robię i już powoli dochodzę do wprawy Very Happy
Powrót do góry
ScApi (Nowa Sól)

PostWysłany: Sob 11 Paź, 08 21:02    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Elektrodową spawam i spawałem, niezapomniane czasy jak elektroda się sklejała) migomatem jeszcze nie spawałem ale kiedyś nauczyć się trzeba.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Stylistyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Mapa forum / Forum map

Prezenty na wieczór panieński