Ogólnopolski Klub Fiata 126p Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Problem z biegami po przejechaniu 10km

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Mechanika
Autor Wiadomość
wow12911

PostWysłany: Sob 24 Gru, 11 16:16    Temat postu: Problem z biegami po przejechaniu 10km Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Startuje to jest wszystko ok po przejechaniu 10km zaczynaja trudniej wchodzic biegi 1 oraz 2 tylko to tez dotyczy postoju bo jesli chodzi o redukcje do 2 jest ok. Wsteczny tez chodzi dobrze a po rozgrzaniu zgrzyta. Za slabo podciagniete sprzeglo czy malo oleju w skrzyni biegow?
Powrót do góry
młody2 (konin)

Future Member
Future Member
Pochwał: 1
Ostrzeżeń: 1

PostWysłany: Sob 24 Gru, 11 16:25    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

a moze lizak do wymiany olej tez mozesz sprawdzic
Powrót do góry
mateuszgan (Będzin)

Future Member
Future Member
Pochwał: 2

PostWysłany: Sob 24 Gru, 11 16:27    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

młody2 ma racje wymień lizak i olej!
Powrót do góry
piotrekwielki (Łódź, Przysucha)

Organizator Manu'12
Pochwał: 8

PostWysłany: Sob 24 Gru, 11 17:15    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

a moze wejdz pod samochod i zobacz czy wszystko jest na miejscu...w jakim stanie lizak poduchy. Ja bym zaczal od regulacji wysokosci pedalu sprzegla...

PostWysłany: Czw 29 Gru, 11 21:28    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Sprzeglo podciagniete, lizak wymieniony. Dalej to samo. Poduszek i oleju nie moglem wymienic bo w poduszkach sie gwinty na srubie urwaly, a korek wlewowy oleju nie chcial sie odkrecic(patent nasadka num.12, +klucz imbusowy num 12 + nasadka 12) wszystko ladnie nachodzi na srube ale ona ani drgnie w zadna strony. Macie jeszcze jakies ciekawe rady?
Powrót do góry

Organizator Manu'12

PostWysłany: Czw 29 Gru, 11 21:46    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

tam jest normalny gwint więc nie ciągnij w prawo Very Happy nałóż sobie jakąś rurkę i przedłużysz sobie dźwignię..a jak nie masz siły to ebnij młotkiem...jak jeździsz z zerwanym gwintem na poduszkach?? Laughing

PostWysłany: Czw 29 Gru, 11 22:01    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dzis sie zerwal czyt. nakretka sie obraca ale nie przesuwa sie ani w gore a ni w dol gwintu.
Powrót do góry

Organizator Manu'12

PostWysłany: Czw 29 Gru, 11 22:09    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

przecinak młotek/// od tak poprostu sie nie dzieją takie rzeczy,,,musiało być przeciągnięte przy dokręcaniu, i masz tutaj właśnie przyczynę..

PostWysłany: Czw 29 Gru, 11 22:12    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ja przed podejsciem do niej kulczem uzylem WD-40 chwile odczekalem i dawaj.... A ona po prostu puscila ale tak ze dalej ani rusz, jutro skombinuje szlifiere i sie z nia pobawie. A z olejejm to chyba udam sie do specjalisty, bo zapieralem noga o klucz o ta sruba nic,.
Powrót do góry

Organizator Manu'12

PostWysłany: Czw 29 Gru, 11 22:18    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

wow12911 walcz... z maluchem do mechanika... po olej Blee

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12
Pochwał: 20

1989 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Czw 29 Gru, 11 22:25    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Miałem tak samo już myślałem ze grzechotka strzeli, ciągnąłem i strzeliło myślałem że grzechotka ale jednak pościła śruba. Jak nie chce iść to palnikiem ją potraktuj, alu się rozszerzy i da się wykręcić śrubę

Uploaded with ImageShack.us
Powrót do góry
wow12911

PostWysłany: Czw 29 Gru, 11 22:28    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

arek Myślałem nad palnikiem ale niestety nie znalazłem sposobu aby go zdobyć. Bo ja to ogólnie działam u kolegi w garażu gdzie mam tylko prąd i kilka podstawowych kluczy.
Powrót do góry
arek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12

1989 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Czw 29 Gru, 11 22:34    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

załóż nasadkę kwadratową i ciągnij ile masz pary w łapach musi pościć

Powrót do góry
wow12911

PostWysłany: Czw 29 Gru, 11 22:38    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

arek napisał:
załóż nasadkę kwadratową i ciągnij ile masz pary w łapach musi pościć
Próbowałem ja, próbował kolega i stoi. Próbowaliśmy tak że jeden napierał na klucz żeby się nie zsunął a drugi pchał nogą no i nic. Ja szczerze mówiąc straciłem do tej śruby cierpliwość, oddam specjaliście może jemu się uda.
Powrót do góry
Jakub Zakrzewsk (Ostrołęka (Mazowsze))

Future Member
Future Member

PostWysłany: Pon 16 Sty, 12 16:14    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ja miałem to samo -> okazało sięże sprzęgło i docisk do wymiany (spalone)
Powrót do góry
Jackob (Ostrowiec Świętokrzyski)

PostWysłany: Pon 16 Sty, 12 16:20    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Co do korka wlewu oleju w skrzyni. Bierzesz większą nakrętkę od korka spawasz ją na stałe migomatem do korka, dobierasz klucz do nakretki którą zespawałeś i odkreci sie bez problemu. Jeśli nie masz migomatu to jedź do blacharza to jest 5 min roboty włącznie z wlaniem oleju. Koszta 20zł (ja tyle zapłaciłem ) pozdro.
Powrót do góry
arek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12

1989 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Pon 16 Sty, 12 17:21    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

można też uzyc klucza nasadowego na kwadrat 1/2 i dopasować do niego klucz imbusowy

Powrót do góry
wow12911

PostWysłany: Pon 16 Sty, 12 20:46    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

arek napisał:
można też uzyc klucza nasadowego na kwadrat 1/2 i dopasować do niego klucz imbusowy

To już nie będzie potrzebne bo kolejna skrzynia poszła się kochać. Znaczy się jeszcze jedzie ale pewnie tylko kilka km.
Powrót do góry
fiat126pknightrider (Kielce)

PostWysłany: Pon 16 Sty, 12 21:49    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Hehe też myślałem czym to odkręcić, miałem dorabiać nasadkę, a tu nagle mnie olśniło i zauważyłem, że tą przedłużką od grzechotki co idzie do nasadki, to tam gdzie sie wciska grzechotkę jest taki rozmiar jak śruba od korka wlewowego i poszło odrazu.
Powrót do góry
wow12911

PostWysłany: Sro 15 Lut, 12 21:11    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Odświeżam, ponieważ na kolejnej skrzyni pojawił się ten sam problem. Identycznie jak w poprzedniej zgrzyty przy wstecznym i ciężko wchodzi drugi bieg. Oczywiście jak się rozgrzeje, bo na zimnym wszystko elegancko.
Powrót do góry

Organizator Manu'12

PostWysłany: Sro 15 Lut, 12 21:31    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

bierz się za słoneczko+sprzęgło

PostWysłany: Sro 15 Lut, 12 21:45    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

piotrekwielki napisał:
bierz się za słoneczko+sprzęgło
Pierw wymienię lizak+ poduszki+ podciągnę sprzęgło. A jeśli to nie pomoże to dopiero za to się wezmę.
Powrót do góry
Lucas621p

PostWysłany: Sro 15 Lut, 12 22:00    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

też miałem identyczny problem zmieniłem wszystko włącznie z pedałem sprzęgła a co się okazało to w docisku są takie trzy blaszki które trzymają słoneczko z dociskiem i były 2 urwane wymieniłem sprzęgło i wszystko gra i tańczy a też się męczyłem ze skrzynia olejem poduszkami lizakiem
Powrót do góry
wow12911

PostWysłany: Sro 15 Lut, 12 22:31    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Kurcze szkoda że nie spojrzałem na te blaszki przy wymianie skrzyni biegów. Ale to i tak nie tłumaczy faktu że po wymianie skrzyni było dobrze aż do soboty(jakiś 1k km). Więc chyba podciągnięcie sprzęgła pomoże.
Powrót do góry

Organizator Manu'12

PostWysłany: Sro 15 Lut, 12 23:08    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

no i co do słoneczka, nie musi być widocznych uszkodzeń, żeby było zepsute.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Mechanika Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Mapa forum / Forum map

Prezenty na wieczór panieński