Ogólnopolski Klub Fiata 126p Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Poprawa ladowania seryjnego alternatora
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Car Audio i elektronika
Autor Wiadomość
Harnas (Zgorzelec/ Goerlitz / Raeckelwitz)

Member
Member
Pochwał: 22

1997 Fiat 126p ELX

PostWysłany: Pią 14 Paź, 11 22:37    Temat postu: Poprawa ladowania seryjnego alternatora Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam,

szukam informacji o poprawie ladowania seryjnego altka. Z tego co czytalem "ma" on 35A. Do grania, ktore mam zamontowane/chce jeszcze zamontowac jest to o conajmniej 10A za malo.
Slyszalem, ze mozna troche to poprawic, ale nie znalazlem konkretnej instrukcji co i jak.

Widzialem zdjecia od Grocia z drugim altkiem z CC, ale to wyjscie mnie nie interesuje.

Przy wlaczonych swiatlach, wolnych obrotach i porzadnym zejsciu napiecie na akku spada do 10,5V.
A potrzebuje jeszcze 4-kanalowke na zestaw przedni Twisted Evil

Zastanawialem sie nad drugim akku, tylko ze musialbym go ladowac w domu z prostownika co jakis czas...

Member
Member
Pochwał: 4

1998 Fiat 126p ELX

PostWysłany: Sob 15 Paź, 11 0:11    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ha zaskoczę cie iż... 126p Bosmal miał altek 45A Very Happy
Spytaj adama z pabianic jak gram mu audio Very Happy
albo grocia i jego patent na dwa alternatory i drugi aku

Member
Member

1997 Fiat 126p ELX

PostWysłany: Sob 15 Paź, 11 8:25    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Nie Bosmal a Bis Wink

Dwa altki mnie nie interesuja.

Member
Member
Organizator Manu'12
Pochwał: 7

1997 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Sob 15 Paź, 11 8:30    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Harnas niestety Quoter ma rację
Quoter napisał:
126p Bosmal miał altek 45A
Powrót do góry

Member
Member

1997 Fiat 126p ELX

PostWysłany: Sob 15 Paź, 11 9:25    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Zwracam honor. Wczoraj przeczytalem na elektrodzie inaczej. Mozecie podac jakies zrodlo tej informacji albo wiecie gdzie taki altek wyhaczyc?

Member
Member
Organizator Manu'12
Pochwał: 5
Ostrzeżeń: 1

1997 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Sob 15 Paź, 11 9:40    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

cieżko będzie:) musisz szukać, może znajdziesz Smile

Powrót do góry
Quoter (LDZ)

Member
Member

1998 Fiat 126p ELX

PostWysłany: Sob 15 Paź, 11 9:50    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

w maluchach było kilka alternatorów
- A 108-14V-35A
- AA 108-14V-33A
- A 115-34b
- A 115-43
- AA 125R-14V-45A

"Alternator: typ A115-43 produkcji ZEM lub typ AA125R-14V-45A produkcji Magneti Marelli"
Kod:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Fiat_126

Member
Member

1997 Fiat 126p ELX

PostWysłany: Sob 15 Paź, 11 10:35    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Panowie wg:

http://www.pf126.ovh.org/podstrony/danetechniczne/4.htm

i

http://fiat126bis.republika.pl/dane_techniczne.htm

BIS mial altek:
AA 125 R-14V-45A

a tam jest inny silnik.

Maxx pisal kiedys cos po przerobieniu altka tylko nie moglem znalesc tego tematu.

Member
Member

1998 Fiat 126p ELX

PostWysłany: Sob 15 Paź, 11 14:17    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

tak ale ja miałem silnik z BOSMALA ! i adamowi sprzedałem alternator z niego i mia 45A
tyglądał tak samo jak zwykły tylko najprawdopodobniej miał grubsze uzwojenie? czy jakoś tak pytaj adama

Autor postu otrzymał pochwałę.
Powrót do góry
Adam (Pabianice)

Member
Member
Organizator Manu'12
Pochwał: 1

1992 Fiat 126p FL

PostWysłany: Sob 15 Paź, 11 15:06    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Co tu jest grane XD ??

Member
Member

1997 Fiat 126p ELX

PostWysłany: Sob 15 Paź, 11 15:49    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Adam,pytanie do Ciebie jaki masz alternator Twisted Evil

Member
Member
Organizator Manu'12

1992 Fiat 126p FL

PostWysłany: Nie 16 Paź, 11 9:37    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Magnet marelli ze zmienionym zwojem i wirnikiem. A co ??

Member
Member

1997 Fiat 126p ELX

PostWysłany: Nie 16 Paź, 11 10:20    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ktos zmienial, seryjnie byl taki ?
Mozna taki gdzies dorwac?
Konkretne oznaczenie ?
Jest 45A ?
Mierzyles spadki napiecia na akku przy tym altku ?

Member
Member
Moderator
Pochwał: 6

1988 Fiat 126p FL

PostWysłany: Czw 20 Paź, 11 22:20    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Harnas napisał:

Maxx pisal kiedys cos po przerobieniu altka tylko nie moglem znalesc tego tematu.

Nie pisał o przerobieniu samego alternatora, ale o tym, że można przed regulatorem napięcia wpiąć diodę - spadek napięcia na diodzie wynosi 0,4-0,8V w zależności od zastosowanej diody i tym samym w instalacji teoretycznie napięcie by się podniosło o tą właśnie wartość. Teoretycznie, bo z tego co pamiętam jak pisał kiedyś maxx, sprawdził ten "mod" i napięcie w instalacji było niestabilne a ładowanie też się nie poprawiło.

Quoter napisał:

- A 108-14V-35A
- AA 108-14V-33A
- A 115-34b
- A 115-43
- AA 125R-14V-45A

A 108 nie ma 35A, ma ich książkowo 30 czy 31.
A 115-34b ma min 35A - to ten alternator jaki posiada zdecydowana większość 126p
A 115-43 i AA 125R to są alternatory od Bisa a nie bosmala...

Member
Member
Organizator Manu'12

1992 Fiat 126p FL

PostWysłany: Pią 21 Paź, 11 0:24    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

oddałęm go sam do przerobki małej. róznica miedzy aku a alternatorem jest to 0.1V

Organizator Manu'12
Pochwał: 8

PostWysłany: Pią 21 Paź, 11 5:19    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

haha wiec zabrac pochwale quoterowi Smile
a kondensatorek masz? U mnie na seryjnym altku 1f od Adasia wystarcza, akumulator 43Ah i audio niema problemow ze spadkami, nawet po kilku godzinach grania...przetestowane na ostatnim zlolcie w manu.

Member
Member

1997 Fiat 126p ELX

PostWysłany: Pią 21 Paź, 11 6:49    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Nie mam kondensatora, pomysle nad nim. Kolega ma to zawsze mozna potestowac Wink

kaszlak_maniak napisał:
Teoretycznie, bo z tego co pamiętam jak pisał kiedyś maxx, sprawdził ten "mod" i napięcie w instalacji było niestabilne a ładowanie też się nie poprawiło.

Tak, wiem. Rozmawialem z maxxem juz.

kaszlak_maniak napisał:
Quoter napisał:

- A 108-14V-35A
- AA 108-14V-33A
- A 115-34b
- A 115-43
- AA 125R-14V-45A

A 108 nie ma 35A, ma ich książkowo 30 czy 31.
A 115-34b ma min 35A - to ten alternator jaki posiada zdecydowana większość 126p
A 115-43 i AA 125R to są alternatory od Bisa a nie bosmala...

Czyli jednak ja mialem racje Rolling Eyes

Member
Member

1998 Fiat 126p ELX

PostWysłany: Pią 21 Paź, 11 10:10    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Bosmal !! będe sie przy tym upierał !!

Organizator Manu'12
Pochwał: 8

PostWysłany: Pią 21 Paź, 11 13:55    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ja nie moge ;/ bis ma kompletnie inny alternator, w jakims katalogu sobie sprawdźcie i od razu zobaczycie roznice

PostWysłany: Pią 21 Paź, 11 14:30    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

piotrekwielki napisał:
ja nie moge ;/ bis ma kompletnie inny alternator, w jakims katalogu sobie sprawdźcie i od razu zobaczycie roznice

Popieram.
Mam jednego jak i drugiego malucha i inne mają altki.

Obecnie dowiaduję się ile będzie kosztować przewinięcie na grubsze uzwojenie bo sam potrzebuję więcej prądu(ze względu na halogeny)
Powrót do góry

Member
Member

1997 Fiat 126p ELX

PostWysłany: Pią 21 Paź, 11 15:54    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Magic, jak bedziesz mial info to podziel sie Wink

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12
Pochwał: 20

1989 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Pią 21 Paź, 11 16:21    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

hmm... stojan od bisa by nie dopasował? chyba się pobawię w wolnej chwili bo mam kilka altków i od bisa i od 126p Mr. Green

Uploaded with ImageShack.us
Powrót do góry

Member
Member

1997 Fiat 126p ELX

PostWysłany: Pią 21 Paź, 11 19:07    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jakby sie sprawdzilo, to pierwszy skladam zamowienie Twisted Evil

PostWysłany: Sob 22 Paź, 11 22:49    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ok przewijanie załatwione na dniach oddam kumplowi stary stojan i uwinie mi go na większym drucie. A już kiedyś kombinowali z maluchem na grubszym uzwojeniu i robiło "robotę" Very Happy Jeżeli będzie to chodzić to jakąś sztukę może będę mieć na popchnięcie ale nie obiecuję
Powrót do góry

Member
Member

1997 Fiat 126p ELX

PostWysłany: Nie 23 Paź, 11 12:30    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

No prototyp musi byc dobrze przetestowany, spadki napiecia przy maksymalnym obciazeniu pomierzone. Potrzebuje cos konkretnego. Seryjne ladowanie mam bardzo dobre, ale jak pisalem nie starcza pod Car Audio Twisted Evil
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Strona 1 z 4

Mapa forum / Forum map

Prezenty na wieczór panieński