Ogólnopolski Klub Fiata 126p Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Polski Fiat 126P ST 83' " Orzeszek"- remont
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Teraz My!
Autor Wiadomość
Rekin (Władca Piekieł)

Użytkownik zbanowany
Pochwał: 9

PostWysłany: Sro 30 Lip, 08 20:45    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Pięknie wyczyszczona skrzynia Mr. Green Mr. Green Mr. Green Czym robiłeś? Wink

Pochwał: 6

PostWysłany: Pią 03 Paź, 08 23:23    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Myjką ciśnieniową udało mi się ją doczyścić.
Witam wszystkich po mojej długiej nieobecności spowodowanej brakiem dostępu do neta. Jeśli chodzi o orzeszka to dużo się nie zmieniło ze względu na brak czasu lakiernika ale to wcale nieznaczy , że nic się nie dzieje.Aczkolwiek chyba bedę musiał poszukać innego fachowca - facet robi super, jest dokładny i robi starannie ale nie będę czekał do przyszłego roku... Narazie przedstawię wam co zostało zrobione od ostatniej aktualizacji.
Drzwi i obie klapy są już przygotowane do podkładu( mam nadzieje, że po weekendzie zostaną wreszcie zapodkładowane). Troszku trza było szpachelkiem porównać to i owo ale nie są to duże ilości:

Jeśli chodzi o karoserię to lakiernik nic jeszcze przy niej nie robił, za to ja sobie powoli grzebię, ze środka wyleciał cały bitgum i wszystko zostało umyte, aktulanie jestem w końcowej fazie usuwania starej konserwacji w miejscach gdzie były już jej resztki i gdzie pojawiło się trochę rdzawego nalotu. Poprzedni właściciel nie załował na niej, miejscami jest tego bardzo grubo ale dzięki temu maluszek jest zdrowy.Teraz mam pytanie do znawców - przed nałożeniem baranka czym pomalować gołą blachę na spodzie- aby wszystko trzymało się kupy, słyszałem o ocynku w spraju ale nie jestem pewny więc liczę na waszą pomoc. W ogóle jeśli jakieś rady macie co do zabezpieczenia budy to piszcie śmiało. W profile zaleje dopiero po malowaniu - kolor autka oczywiście będzie taki sam;)

W kilku miejscach na łączeniach blach jest mosiądz o ile się nie mylę:

Jeśli chodzi o silnik to już prawie jest złożony, zostały jedynie blachy, rozrusznik altek i inne duperele, ale musze to jeszcze "doczyścić" po swojemu, potem tylko regulacja, olej itp. Wymienione zostały:
panewki korbowodowe, pierścienie tłokowe, simmeringi, tarcza i docisk sprzęgła i oczywiście wszystkie uszczelki oraz jak pisałem kiedyś głowica na 1,5mm zamach do 3,5 stoczony.

W kwestii zawieszenia -cały przód razem z drążkami będzie nowy, resor wstawie klepany który mam w elegancie, a do niego coś się znajdzie niższego. Z tyłu oprócz wachaczy również nowe amorki i springi odpowiednio docięte.
Moim marzeniem jest ukończyć go przed czerwcem bo chciałbym się wybrać do Zvolenia , ale jak będzie to się okaże Wink Poświęcam na autko wolny czas i to co mogę robię sam lub z pomocą znajomego... więc coś z niego będzie Wink

Klasyk i elegant- prawie jak ojciec i syn Smile
"Spadochroniarze nie umierają-idą do piekieł aby się przegrupować"
Powrót do góry
pyrcio_90 (Racibórz)

Pochwał: 1

PostWysłany: Sob 04 Paź, 08 9:06    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

el patrzy na orzeszka zza garażu Very Happy
Powrót do góry
Rekin (Władca Piekieł)

Użytkownik zbanowany
Pochwał: 9

PostWysłany: Sob 04 Paź, 08 10:19    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dobra robota, mucha nie siada Very Happy Silniczek jak z fabryki Razz Czekam na koniec tego wspaniałego projektu Smile
Site Admin
Member
Member
Pochwał: 33

PostWysłany: Sob 04 Paź, 08 10:34    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Qrcze kiedy ja się tak za robotę wezme ...
Ten mosiądz na łączeniu pasa z błotnikiem to norma, też tak mam.
Powrót do góry
Aron (Skierniewice)

Future Member
Future Member

PostWysłany: Sob 04 Paź, 08 11:05    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Cytat:
el patrzy na orzeszka zza garażu

i myśli "też bym tak chciał" Very Happy

PostWysłany: Sob 04 Paź, 08 11:21    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Aron napisał:
i myśli "też bym tak chciał" Very Happy

elegancik też bedzie robiony ale najpierw musze skończyć orzeszka Wink
Jeszcze fotki ze składania silniczka:

Powrót do góry
Madd (Wrocław)

Pochwał: 11
Ostrzeżeń: 1

PostWysłany: Sob 04 Paź, 08 14:25    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ładnie ładnie... czekam już na efekt końcowy i ubolewam razem z Tobą z powodu braku czasu.. pozdrawiam Wink Wink

PostWysłany: Sob 04 Paź, 08 18:59    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Silniczek wyglada ślicznie a co do reszty to zmieniaj lakiernika bo doczekac się nie mogę na Orzecha w wersji finalnej Wink
P.s. co do zalewania profili to uderzaj do mnie Mr. Green
Powrót do góry
Bronek (FSM)

PostWysłany: Nie 05 Paź, 08 22:04    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

A dzięki, też się niemoge doczekać, mam tylko nadzieje ze na zvolen autko będzie gotowe Wink

Powrót do góry
Bilo (ERA)

PostWysłany: Nie 05 Paź, 08 22:06    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Bronek... nie posadzalem cie o gustowanie w malowanych na srebrno kolankach dolotu Laughing Mial byc oryginal? Reszta swietna

Polski Fiat 126p red power, Audi A6 C6 3.0 TDI quattro, Kia Rio 1.2 XL
Powrót do góry
Moch (Łódź)

Member
Member
Moderator
Pochwał: 16

1979 Fiat 126p ST

PostWysłany: Czw 09 Paź, 08 10:10    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Luks. Mocno pofalowane widać były prawe drzwi. U mnie było podobnie, pełno jakiś mini wgnieceń, jakieś "fale dunaju" na karoserii. Jak samochód ma 100 lat to to jest normalne. Już teraz po zrobieniu 3 tysięcy kilometrów od remontu u mnie gdzieniegdzie jest jakiś uszczerbek w blacharce. Odprysk, jakaś "fala". Ale rób remont i ciesz się nim potem dozgonnie. Nie ustrzegniesz auta przed uszkodzeniami, trzeba by je trzymać po pierzyną ciągle.

PostWysłany: Nie 19 Paź, 08 14:44    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam, drzwi i klapy oraz oraz belka są już pryśnięte podkładem akrylowym i po szlifowanku bedzie można malować Smile wczoraj zacząłem przygotowywac pod podkład komore bagażnika, a jak kupię Fertan to będę działał dalej z podwoziem:

Powrót do góry
micha$

Pochwał: 4

PostWysłany: Nie 19 Paź, 08 17:06    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jak kupisz Fertan to daj mi znać, gdzie go można dostać. W Łodzi szukałem i nikt nic nie wie...

PostWysłany: Nie 19 Paź, 08 17:59    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

hehe na allegro kolego bo w moich okolicach nawet nie wiedzą w sklepach co to jest Laughing

Powrót do góry
micha$

Pochwał: 4

PostWysłany: Nie 19 Paź, 08 22:31    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dzięki, ale nie ma. Co jakiś czas sam szukam Smile

Ale patrząc na te drzwi i klapy zaczynam Ci zazdrościć Smile

EDIT:
Tutaj znalazłem Fertan -> http://www.lr.pl/main.html
Jest nawet lista dealerów.

Pozdrawiam!

PostWysłany: Pon 03 Lis, 08 16:01    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dzięki za linka Wink
Dziś na szrocie dorwałem chroma przedniego za dyszke, jego stan nie wróżył za wiele ale nie był nigdzie powgniatany ani krzywy - pod tym wzgledem ideał , było natomiast dużo rdzy, myslałem że nic mu nie pomoze oprócz lakieru w kolorze czarny mat ale potraktowałem go pastą polerską bolla i oto efekt, zderzaczek zagości w orzeszku po remoncie Smile
Przed:

Po:

Mam jeszcze pytanie: czy zderzaczek można potraktować jakims papierem ściernym i po tym pastą aby usunąć kilka głębszych plamek i kropek??

Ostatnio zmieniony przez Bronek dnia Pon 03 Lis, 08 22:41, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Bilo (ERA)

PostWysłany: Pon 03 Lis, 08 16:05    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

papieru raczej nie polecam. Mozesz nie odzyskac potem polysku pasta. chrom to nie aluminium czy stal nierdzewna. Piekna robota Wink

Polski Fiat 126p red power, Audi A6 C6 3.0 TDI quattro, Kia Rio 1.2 XL
Powrót do góry
Harnas (Zgorzelec/ Goerlitz / Raeckelwitz)

Member
Member
Pochwał: 22

1997 Fiat 126p ELX

PostWysłany: Pon 03 Lis, 08 16:24    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

papierem chromu nie ruszaj. tylko pasta.
Gratuluje lupu XD

PostWysłany: Pon 03 Lis, 08 16:51    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Chrom piękny po polerce bollem. Zderzaczki w orzeszku będą teraz takie jak w nowym z polmozbytu Wink

A ja mówiłem, że nie warto jechac na ten szrot Mr. Green
Powrót do góry
Marchewa (Łódź)

PostWysłany: Pon 03 Lis, 08 17:05    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Broniu,a po co Ci tyle tych chromów...Zostaw coś innym potrzebującym...
Obnosisz się z tymi chromami,a inni jeżdżą bez zderzaków Razz
Powrót do góry
Wolf88 (RymanówZdrój/Krosno)

PostWysłany: Pon 03 Lis, 08 17:48    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

jak papierem przejedziesz to mimo wszystko pozostaną później maleńkie ryski Ekhm...
ładnie, ładnie teraz orzech będzie nie do poznania Razz
Madd (Wrocław)

Pochwał: 11

PostWysłany: Sro 05 Lis, 08 2:11    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wolf88 napisał:
teraz orzech będzie nie do poznania

...będzie do Zvolenia Very Happy

pozdrawiam, ładnie pracujesz Mr. Green

Member
Member
Moderator
Pochwał: 16

1979 Fiat 126p ST

PostWysłany: Sro 05 Lis, 08 14:35    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Nawet ładny ten chromik. Doskonały do wychromowania późniejszego, bo prosty. Zachowany jest kształt przedniego zderzaka, prawidłowy.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Teraz My! Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Strona 7 z 7

Mapa forum / Forum map

Prezenty na wieczór panieński