Ogólnopolski Klub Fiata 126p Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Podwyższenie Eleganta
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum Terytorium 126p -> Stylistyka
Autor Wiadomość
RR11 (Lubatów)

PostWysłany: Wto 07 Paź, 08 12:47    Temat postu: Podwyższenie Eleganta Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jeżdżę po lesie i wyboistych drogach.
Na przód już dałem nowy resor. Co jeszcze można zrobić ?
Muszę podnieść szczególnie tylne zawieszenie. Jak to zrobić aby nie stał się sztywny?

Dopisz w profilu skąd jesteś... //PimpQ
Powrót do góry
Ozzy (Wpisz w Profilu skąd jeste!)

Pochwał: 7

PostWysłany: Wto 07 Paź, 08 13:34    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

przede wszystkim wpisz w profilu skąd jesteś, wymaga tego regulamin forum. a co do twojego zapytania... to odpowiedź zostawię starym wyjadaczom podnoszenia zawiasu w bobkach Mr. Green Mr. Green

Powrót do góry
Demon126p (Loża Szyderców)

Użytkownik zbanowany
Pochwał: 13
Ostrzeżeń: 1

PostWysłany: Wto 07 Paź, 08 14:17    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Kup sobie jeepa na teren Crazy

PostWysłany: Sro 08 Paź, 08 10:09    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Maluch na seryjnym zawiasie jest już wystarczająco niestabilny. Jeśli go podniesiesz jeszcze bardziej to grozi to łatwą wywrotką...
Powrót do góry
Moch (Łódź)

Member
Member
Moderator
Pochwał: 16

1979 Fiat 126p ST

PostWysłany: Sro 08 Paź, 08 10:54    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Zostaw jak jest. Nie wyobrażam sobie, terenów gdzie malan nie przejedzie.

Natomiast właściwie można podwyższyć. Rozciągnąc sprężyny, przeklepać resor, ale PO CO PYTAM, PO CO ?????????????????????????????????????????????

PostWysłany: Sro 08 Paź, 08 11:58    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

RR11 napisał:
Jeżdżę po lesie i wyboistych drogach.
- po to na przykład, niech robi co chce...

Moch napisał:
Nie wyobrażam sobie, terenów gdzie malan nie przejedzie.
- cienka wyobraźnia
Powrót do góry
Login (Warszawa)

PostWysłany: Sro 08 Paź, 08 14:03    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam
Myślę że powinniście mu pomóc zamiast pytać się "po co mu to" skoro już powiedział, a skoro chce go podnieść to oczekuje odpowiedzi jak to robić.
Z resztą sam bym chętnie się dowiedział, więc Panowie trzeba ruszyć głowa Razz
Powrót do góry
RR11 (Lubatów)

PostWysłany: Sro 08 Paź, 08 14:30    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Czy można coś podłożyć pod (nad) sprężyny aby nie zmieniły sprężystości.
Jak wpłynie to na amortyzatory i zbieżność (pochylenie) kół ?
Powrót do góry
kaszlak_maniak (3miasto/Żelistrzewo)

Member
Member
Moderator
Pochwał: 6

1988 Fiat 126p FL

PostWysłany: Sro 08 Paź, 08 14:36    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

A nie lepiej Ci byłoby iść na szrot i poszukać jakichś innych, dłuższych sprężyn, które by pasowały??

Member
Member
Moderator

1979 Fiat 126p ST

PostWysłany: Sro 08 Paź, 08 14:50    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Amortyzator będzie cały czas pracował rozciągnięty. Jego żywotność będzie ch... - no będzie krótsza Lol

PostWysłany: Sro 08 Paź, 08 15:04    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Podnieść przód można klepiąc wyżej resor, ale taką czynność przyjdzie Ci powtażać co niecały rok bo klapnie z powrotem może że wymieni się jedno piro na twardsze. Zbyt wysoko jednak nie można podnieść ze względu na zakres pracy amortyzatora. Zmieni się także kąt pochylenia koła.

Z tyłem tak samo można rozciągnąć sprężyny ale też nie za dużo bo amor się całkiem rozciągnie ( myślę że bezpiecznie to tak 2-3 cm) i też zmieni się geometria zawieszenia, zrobi się potężny \---/ i rozbierzny.

Extremalne podniesienie auta to już z ingerencją blacharza -spawacza z olbrzymią wiedzą Smile
http://www.terytorium126p.pl/forum/post34853.html#34853
Powrót do góry
Demon126p (Loża Szyderców)

Użytkownik zbanowany
Pochwał: 13
Ostrzeżeń: 1

PostWysłany: Sro 08 Paź, 08 17:30    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Lub lepiej kupić autko przystosowane do jazdy w terenie.Malec nim nie jest Wink

Pochwał: 3

PostWysłany: Sro 08 Paź, 08 17:56    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Twisted Evil Razz Laughing

Powrót do góry
Login (Warszawa)

PostWysłany: Czw 09 Paź, 08 16:16    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Skoro już jest tu podobny temat to pozwólcie że zadam pytanie.
Dużo jest problemu aby założyć do malca większe koła? i prawdopodobnie o innym rozstawie śrub?

Dopisz w profilu skąd jesteś i użyj opcji Szukaj Temat był już poruszany Wink //PimpQ Wink
Powrót do góry
Moch (Łódź)

Member
Member
Moderator

1979 Fiat 126p ST

PostWysłany: Czw 09 Paź, 08 17:27    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jaki rozstaw, jakie koła...

PostWysłany: Czw 09 Paź, 08 20:52    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Interesowały by mnie koła od Uaza widziałem takie niedawno na allegro za 40 zł używane.
Jakie mogą być trudności w założeniu i użytkowaniu takich kółek?
Powrót do góry
Groszek (Ciechanów)

Pochwał: 4

PostWysłany: Czw 09 Paź, 08 21:18    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Laughing Laughing Laughing

Tego to jeszcze nie grali Very Happy

A od Bizona próbowałeś? Wtedy może byś mógł spróbować przepraw rzecznych Laughing

Padłem, leżę i kwiczę Mr. Green
Login (Warszawa)

PostWysłany: Czw 09 Paź, 08 21:25    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jeśli chodzi o tego bizona:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bizon_(maszyna_rolnicza)
To bardzo śmieszne, a teraz skoroś taki mądry poradz jakie tanie terenówki mogły by po służyć jako dostawcy części do terenowej wersji malucha?
Powrót do góry
Groszek (Ciechanów)

Pochwał: 4

PostWysłany: Czw 09 Paź, 08 21:35    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Sorry ale maluch nie nadaje się w cięższy teren a to jeżdżenia po lesie wystarczy. Jeżeli to Cię nie zadowala to kup sobie jakąś rozklekotaną nivę i masz kilkakrotnie większe pole do popisu.

Po prostu pomysł z kołami które są większe niż 14 cali jest conajmniej śmieszny czy wręcz żałosny. Po prostu nie Wejdą! Wink
Ozzy (Wpisz w Profilu skąd jeste!)

PostWysłany: Czw 09 Paź, 08 21:38    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

czytając ten temat mam wrażenie że ktoś sobie robi jaja...
takei moje prywatne odczucia... sorki za OT Rolling Eyes Rolling Eyes

Powrót do góry
Login (Warszawa)

PostWysłany: Pią 10 Paź, 08 6:23    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dlaczego odrazu mam kupywać czyiś produkt? Nie można samemu zrobić terenówki?
Maluch to dobre autko i na pewno da się dużo zrobić, pytanie tylko jak bardzo ktoś będzie tego chciał.
A teraz ma ktoś jakieś pomysły?
Powrót do góry
natalka (Katowice)

PostWysłany: Pią 10 Paź, 08 6:57    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ja mam pomysl...odnossnie frazesu ktorry ideealnie pasuje do zzaistnialej ssytuacji...
NIE RUSSZ GOWNA POKI NIE ŚMIERDZI!
pamietaj ze to maluch i poki siie trrzyma jest git. jak rozpoczniesz kombinatoryke stosowana to juz nigdy jej nie zakonczysz. wpakujesz sie w niepotrzebne kosztaa a autko i tak sie rozleci bo zwyczajnie nie jest przystosowane do bycia terenowka.
moja rada--> maluszek jako autko 'na niedzieele'. szanuj go, kochaj,piesc jak kobiete...brudna robote zostaw dla jakiegos innego rzępa Wink

Pochwał: 1

PostWysłany: Pią 10 Paź, 08 7:10    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

nie wiem czy pamiętacie kolesia FAP Mr. Yellow więcej nie napiszę :p sorry za OT,a co do terenu to nie wystarczy Ci opona 12 cali z profilem 80? jak D 124? wydaje mi się,że do lasu się nada,może nie przejedziesz przez leżące drzewo,ale tu chyba nie chodzi o off road,pozdrawiam
Powrót do góry
Login (Warszawa)

PostWysłany: Pią 10 Paź, 08 7:46    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Właśnie chodzi o Off-road
Nie znacie jakiś terenówek do których jest kupa części na allegro?
Powrót do góry
PimpQ (EZG)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12

1991 Fiat 126p FL

PostWysłany: Pią 10 Paź, 08 9:12    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Na AlleDrogo.pl są części do większości samochodów, więc nie wiem z czym masz problem. Question Neutral

Myśłe że najlepsze rozwiązanie to zakończenie tego wątku bez sensu. //Kizar
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum Terytorium 126p -> Stylistyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Mapa forum / Forum map

Prezenty na wieczór panieński