Ogólnopolski Klub Fiata 126p Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Podkład epoxydowy na podkład reaktywny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Stylistyka
Autor Wiadomość
chemik143 (Cieszyn)

PostWysłany: Pią 07 Lis, 08 12:36    Temat postu: Podkład epoxydowy na podkład reaktywny Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witajcie, Gołe blachy maluję dobrym podkładem reaktywnym glasuritu, jednak nie jest on epoxydem i chciałbym nanieść na niego podkłąd gruntujący w postaci epoxydu. Czy ten podkład dobrze spełni tę funkcje czy proponujecie jakiś inny?

http://allegro.pl/item463544266_podklad_epoksydowy_novol_0_8l_0_8l.html

Ostatnio zmieniony przez chemik143 dnia Sob 08 Lis, 08 1:31, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
kaszlak_maniak (3miasto/Żelistrzewo)

Member
Member
Moderator
Pochwał: 6

1988 Fiat 126p FL

PostWysłany: Pią 07 Lis, 08 16:28    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Niżej są już chyba trzy tematy odnośnie malowania i konserwacji. Nie można było zapytać tam tylko założyć kolejny temat? ;>

http://www.terytorium126p.pl/forum/malowanie-i-konserwacja-od-a-do-z-t4562.html

http://www.terytorium126p.pl/forum/preparat-do-konserwacji-t4550.html

http://www.terytorium126p.pl/forum/wypiaskowalem-karoserie-co-dalej-t4430.html

Pochwał: 1

PostWysłany: Pią 07 Lis, 08 17:18    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

uzywam tego podkladu i uważam ze jest bardzo dobry
gdzie kupowales podklad glasuritu ten zolty i ile placiles??
Powrót do góry
Grociu (EL ....K)
Site Admin
Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12
Pochwał: 4

1995 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Pią 07 Lis, 08 20:37    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Według danych producenta należy na niego bezpośrednio podkład wypełniający, czyli nie epoxydowy, bo nie jest podkładem wypełniającym tylko gruntującym.

Pochwał: 5
Ostrzeżeń: 2

PostWysłany: Pią 07 Lis, 08 20:38    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

a do tego znakomicie nadaje się novol protect 310 (z niebieską etykietą)

PostWysłany: Pią 07 Lis, 08 22:16    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

MateuszC Napisałem do jednego goscia z allegro i mi skołowałVery Happy Dam namiary jak znajdę. 200zł za komplet 1l + 1l

Grociu Nie rozumiem... Tzn wg Ciebie na podkład reaktywny glasuritu nie mogę dawać tego podkłady epoxydowego? Istnieją przecież podkłady epoxydowe - wypełniające. Dotarłem do informacji, że na ten reaktywny podkład mam dawać albo podkład gruntujący epoxydowy albo akrylowy.
Powrót do góry
Grociu (EL ....K)
Site Admin
Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12

1995 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Sob 08 Lis, 08 4:47    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

No fakt przeglądając teraz neta znalazłem coś takiego jak podkład epoxydowy wypełniający.
Ale i tak nie polecam epoksydowego, bo będzie to zbędna warstwa pomiędzy podkładem reaktywnym a akrylowym. Im cieńsza warstwa lakiernicza na blasze tym lepiej, a przy okazji więcej kasy w kieszeni zostaje... Smile

PostWysłany: Sro 12 Lis, 08 9:07    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Nie kładzie się epoksydowego na reaktywny. Protect 310 jest silnie wypełniający, protect 300 taki normalny.
Powrót do góry
chemik143 (Cieszyn)

PostWysłany: Sro 12 Lis, 08 19:34    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Grociu napisał:
warstwa pomiędzy podkładem reaktywnym a akrylowym
A to jak daje epoxyd to potrzeba jeszcze akrylowy podkład??

Ryba napisał:
Nie kładzie się epoksydowego na reaktywny

Producent tego reaktywnego twierdzi co innego - ale ja się nie znam:D
Powrót do góry
Ryba (Radomsko)

PostWysłany: Pią 14 Lis, 08 18:04    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

chemik143 napisał:
Producent tego reaktywnego twierdzi co innego - ale ja się nie znam:D

Który producent ? U mnie, w nowych kartach technicznych jest napisane, żeby nie kłasć epoxydowego na reaktywny, co nie znaczy, że u każdego jest tak samo Cool
Powrót do góry
chemik143 (Cieszyn)

PostWysłany: Pią 14 Lis, 08 18:43    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ryba napisał:
Który producent ?

Glasuritu Smile
Powrót do góry
Grociu (EL ....K)
Site Admin
Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12

1995 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Pią 14 Lis, 08 19:01    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

chemik143 napisał:
Grociu napisał:
warstwa pomiędzy podkładem reaktywnym a akrylowym
A to jak daje epoxyd to potrzeba jeszcze akrylowy podkład??

Lakier(baze) kładzie się na podkład akrylowy, na epoxydowym mogą wyjść drobne przebarwienia koloru.

PostWysłany: Pią 14 Lis, 08 20:18    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ok, wszystko jasne!!

Żeby nie zakładać nowego tematu mam jeszcze pytanie: Jaka jest jakość kupowanych reperaturek i całych elementów blacharskich? Czy jeśli prawidłowo zostaną zabezpieczone a maluch będzie jeździł od święta to długo pociągną?
Powrót do góry
Grociu (EL ....K)
Site Admin
Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12

1995 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Sob 15 Lis, 08 2:55    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

U mnie jest ok, reperaturki raczej słabej jakości miałem, ale porządnie zabezpieczyłem. Dwa lata już z nimi jeżdżę i nic nieprzyjemnego mi nie wyskakuje. Ale jeżeli masz możliwość to kup oryginały, grubsza blacha i łatwiej spasować ze sobą.

PostWysłany: Sob 15 Lis, 08 7:52    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Mam pas przedni który podobno jest oryginałem. Myślę, że jeśli zostanie mi trochę siana z remontu to kupię kilka oryginalnych części i schowam na przyszłe lata - potem morze już nie być.

Dziękuję za odpowiedzi, na razie wiem co chciałem wiedzieć - thx
Powrót do góry
MateuszC

Pochwał: 1

PostWysłany: Sob 15 Lis, 08 17:57    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

dobra to powiedzcie mi co dać na podloge po piaskowaniu??
epoxyd novola czy coś lepszego?
Powrót do góry
chemik143 (Cieszyn)

PostWysłany: Sob 15 Lis, 08 22:37    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

najlepiej wg mnie epoxyd reaktywny.
Powrót do góry
Mały (okolice piły)

PostWysłany: Sob 07 Lut, 09 22:02    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Byłem dziś w sklepie i oto jakie są dostepne podkłady novola
A
B
C
który pierwszy na goła który na niego i na który dawać już normalna baze Question
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Stylistyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Mapa forum / Forum map

Prezenty na wieczór panieński