Ogólnopolski Klub Fiata 126p Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Pod czas jazdy piszczą głośniki.

Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum Terytorium 126p -> Car Audio i elektronika
Autor Wiadomość
MaluchDriverRajder

PostWysłany: Pią 28 Paź, 11 21:01    Temat postu: Pod czas jazdy piszczą głośniki. Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Mój sprzęt:
radio Pionner, wzmak 840W,2x głośnik 6x9 po 60W
A więc tak gdy radio gra na zapalonym silniku to głośniki piszczą, a gdy jest zgaszony silnik to głośniki nie piszczą, ale pod czas przełączania piosenki jest takie brrrrr.

Podłączenie:
Sterowanie z radia do wzmaka jest podłączone pod biało niebieski kabel 'System Remote Control'.
Kabel od radia 'ACC' jest podpięty pod kabel do radia 'Battery +' (żółty).
Głośniki podłączone pod wzmacniacz.

+ i - radio i wzmacniacz podłączone bezpośrednio do klem, kable do wzmacniacza są grube takie jak powinny być i do radia są dosyć grubawe.

Jest jeszcze jeden kabel od radia nie podłączony nigdzie żółto - czarny 'MUTE'

Radio, wzmacniacz i głośniki nie dotykają masy.
Powrót do góry
Magic (Zelów/Bełchatów)

Pochwał: 1

PostWysłany: Pią 28 Paź, 11 21:06    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Do kabli sygnałowych (czincze nie wiem jak to napisać Very Happy ) Puść masę i po problemie będzie Wink Przylutuj kabelek nie do tego bolca co wystaje z kabli sygnałowych tylko do tego drugiego i to co przylutowałeś daj do obudowy radia i będzie wszystko grać Wink

Jaśniej już się nie da Very Happy
U mnie też tak było i po dołożeniu tego kabla problem minął.
Powrót do góry
MaluchDriverRajder

PostWysłany: Pią 28 Paź, 11 21:12    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ok. Dzięki, spróbuję Smile
Powrót do góry
Harnas (Zgorzelec/ Goerlitz / Raeckelwitz)

Member
Member
Pochwał: 22

1997 Fiat 126p ELX

PostWysłany: Pią 28 Paź, 11 21:54    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Magic, stary co Ty za bzdury piszesz Question Exclamation

TEGO NIE WOLNO ROBIC Exclamation Exclamation Exclamation

Albo kupiles kiepskei kable RCA (te na zdjeciu) albo pusciles je obok innych (zasilajacych) i dlatego masz zaklocenia.

Nigdy przenigdy nic do nich nie lutuj. RCA to kable sygnalowe a nie zasilajace. Przesylaja muzyke a nie prad !

Btw. Przy RCA powinien znajdowac sie trzeci maly kabelek REMOTE, ktory jest pobudzeniem wzmaka Wink
Podpina sie pod Niebieski albo Niebiesko-bialy kabel od radia Wink Pytania? GG zapraszam.

Member
Member
Moderator
Pochwał: 6

1988 Fiat 126p FL

PostWysłany: Sob 29 Paź, 11 0:12    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

A o czymś takim jak filtr przeciwzakłóceniowy to się nie słyszało?

EDIT:

http://allegro.pl/filtr-przeciwzakloceniowy-petli-masy-nowy-f-v-i1850343358.html

O, coś takiego na przykład. A to piszczenie to zakłócenia generowane przez alternator, elektrowentylator, wycieraczki...

Pochwał: 1

PostWysłany: Sob 29 Paź, 11 17:58    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Nie jedna osoba tak ma i gra bez problemu. Winą jest że wzmacniacz nie ma masy. Ja mam i jest ok 2 znajomych też tak ma podłączone i nic się nie dzieje...
Powrót do góry
Domage (Sosnowiec)

PostWysłany: Sob 29 Paź, 11 20:10    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Żadne filtry przeciwzakłóceniowe nie są potrzebne.
Żadne lutowanie masy do przewodów nie jest potrzebne.

Wzmacniacz może być przesterowany (sprawdź jak masz ustawione pokrętło signal level, czy coś w tym stylu).
Kable sygnałowe powinny iść stroną prawą (pasażera), a zasilające lewą(kierowcy).
Masa wzmacniacza powinna być pociągnięta takim samym (lub grubszym) przewodem jak zasilający. (przekrój przewodu tez jest ważny, ale nie chce mi się szukać tabelek).
Sprawdź masę na radiu, a najlepiej pociągnij nową prosto z akumulatora.

Jeżeli powyższe punkty są spełnione, to spróbował bym na oscyloskopie sprawdził napięcie ładowania, i posprawdzał kondensatory przy aparacie i alternatorze. W ostateczności radio podmienić.

Piski są zależne od obrotów? Wycieraczki, wentylator, kierunki, klakson zwiększają zakłócenia ?
W mojej firmie nigdy nie stosuje się filtrów na kablach sygnałowych, bo zawsze są na nich straty sygnału.
Powrót do góry
Damiano (Łódź)

Member
Member
Organizator Manu'12
Pochwał: 5
Ostrzeżeń: 1

1997 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Sob 29 Paź, 11 21:19    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

podepnij masę oddzielnie, jeżeli masz ją pod jakimś innym urządzeniem, np ogrzewaniem tylniej szyby to również może piszczeć. nie wiem od czego to zalezy, jak tak miałem jak miałem stare radio, i minus jednego głośnika miałem przy masie podgrzewania szyby tylniej...

Powrót do góry
morrek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12
Pochwał: 17

1991 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Sob 29 Paź, 11 22:33    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Magic napisał:
Winą jest że wzmacniacz nie ma masy

Wytłumacz mi to, jeżeli nie ma masy to jak on działa ??!!

http://www.polskajazda.pl/Samochody/Fiat/126/98711
XD Very Happy
Powrót do góry
MaluchDriverRajder

PostWysłany: Sob 29 Paź, 11 23:02    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jak dodaję gazu to piszczą tak samo, ni mniej nie bardziej.
Powrót do góry
Damiano (Łódź)

Member
Member
Organizator Manu'12
Pochwał: 5
Ostrzeżeń: 1

1997 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Nie 30 Paź, 11 8:54    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

posprawdzaj te masy wszystkie, może masz to co ja miałem...

Powrót do góry
MaluchDriverRajder

PostWysłany: Nie 30 Paź, 11 18:53    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Już rozwiązałem problem Smile Odsunąłem kable zasilające od impulsowych radio - wzmak i gra wszystko dobrze Smile dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.
Powrót do góry
morrek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12
Pochwał: 17

1991 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Nie 30 Paź, 11 19:58    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

A widzisz pisałem Ci na gg.
Zamykam.

http://www.polskajazda.pl/Samochody/Fiat/126/98711
XD Very Happy
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum Terytorium 126p -> Car Audio i elektronika Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Mapa forum / Forum map

Prezenty na wieczór panieński