Wysłany: Nie 24 Lip, 11 17:32 Temat postu: po blacharce a przed lakierem - troche pytan
witam
mam trochę pytan a nie chcialem sie wcinac do tematu ponizej.
Otóż na dniach maluch wraca od blachmajstra i odstawiam go znajomemu do polakierowania, sam jednak musze go przygotowac pod lakierek. Stad pare zagadnien
1) w maluchu wymienione sa 4x blotniki (tylne do takiej wysokosci jak na rysunku ponizej), przednie podszybie, progi, pas, naroza tylne gdzie sa lampy - wszystkie miejsca po przeszlifowaniu (te w kółkach z rysunków ) gdzie beda spawy chcialbym uzupelnic spachla - prosze o porade odnosnie jakiej szpachli najlepiej uzyc? jakies polecane firmy? czy przed szpachlą można użyć na gołą blachę podklad akrylowy czy trzeba jakis inny?
2) kwestia szlifowania szpachli - wiem że jest sporo róznego rodzaju papierów, dlatego jakich grubości ziaren użyć? Mam szlifować też szpachlę na mokro?
3) Maluch będzie lakierowany na inny kolor niż jest obecnie. I teraz tak - przedni błotnik to rzemiosło, goła blacha - jakim podkładem go potraktować? Jakieś polecane?
Drzwi, klapa, maska, belka tył są nowe fabryczne w fabrycznych podkładzie - wystarczy je tylko zmatowić przed malowaniem czy nie muszę tego robić? Jeśli tak to jakim papierem?
Dach i wnętrze są w oryginale granatowe - wystarczy że zmatowię czy muszę zdzierać do golej balchy? Jakim podkładem mam je póżniej przelecieć?
4) zakup lakieru, utwardzacz, rozpuszczalnik - wystarczą 3 litry akrylu na malowanie lacznie z wnetrzem i komorami bagażnika i silnika? ile muszę mieć do tego rozpuszczalnika i utwardzacza? Pytam bo autko będzie robione w Skawinie, więc dość daleko od Bytomia i chciałbym żeby lakiernik już wszystko miał gdy zacznie się nim bawić.
z góry bardzo dziękuję wszystkim za odzew _________________ 'weź synek włóż hawajską koszule...'
na goła blachę jedziesz minią i dopiero jak przeschnie szpachluj to szpachlówka z włóknem szklanym
pod lakier wyszlifuj wodnym papierem 800 _________________
Więc tak : szpachlujesz na gołą blachę
Miejsca łączone albo szpachlą z włóknem szklanym albo aluminiową a do wykończenia uniwersalna
Papier od 80 do 100 (gradacja ) potem na mokro 600 lub 800
Co do błotnika przedniego to pomaluj go podkładem epoksydowym epoksydowym
Elementy nowe i oryginalne musisz zmatować na mokro 800
Wszystkie wymienione elementy na koniec musisz pokryć podkładem akrylowym
Akrylu powinno wystarczyć bo te farby ogólnie kryją dobrze
Jak będziesz kupował lakier to powinni ci dać odpowiednią ilość rozpuszczalnika i utwardzacza _________________