Ogólnopolski Klub Fiata 126p Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Patent na słabe ładowanie (podniesienie napięcia ładowania)
Idź do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Car Audio i elektronika
Autor Wiadomość
morrek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12
Pochwał: 17

1991 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Nie 14 Lis, 10 12:40    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Gdzieś było opisane, że wycina się to tworzywo/gumę i dolutowuje potencjometr jak się nie mylę.

http://www.polskajazda.pl/Samochody/Fiat/126/98711
XD Very Happy
Powrót do góry
m.a.x.x. (Łódź)
Site Admin
Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12
Organizator XZlot'13
Pochwał: 2

1998 Fiat 126p EL

PostWysłany: Nie 14 Lis, 10 18:45    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Tutaj jest to opisane, na dole:
http://www.elektronika-motocyklowa.pl/samochodowe_fiat_126.html

kaszlak_maniak napisał:
O jakim woltomierzu mówisz? Jeździłeś z podłączonym miernikiem, czy masz w aucie taki epokowy woltomierz?
Epokowy, sprawdzałem swego czasu miernikiem ale nie pamiętam ile było. Ale fakt faktem że 2 dni i nie odpalam, i pewnie jutro znów będę pchał.

kaszlak_maniak napisał:

m.a.x.x. napisał:
Zwiększanie koła pasowego mnie nie interesuje bo:

* nie chce przekręcić alternatora na wysokich obrotach
* nie chce zwiększać obrotów wiatraka
* wyższe obroty nic nie dadzą bo ładowanie jest słabe przy wyższych obrotach

Zmniejszanie panie, zmniejszanie. Wink
Tak, tak wiem, zwykły skrót myślowy - myślałem o zwiększeniu obrotów alternatora zamiast koła Smile
Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12
Organizator XZlot'13

1998 Fiat 126p EL

PostWysłany: Sob 27 Lis, 10 16:40    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Zmierzone napięcie, obroty 1500~2000RPM (pełne ładowanie):
  • Światła wyłączone - 14,3v na alternatorze, 13,9v na akumulatorze
  • Światła włączone - 14,0v na alternatorze, 13,5v na akumulatorze

Na wolnych obrotach + światła (ok. 1000RPM, lekko podniesione) mimo że kontrolka się nie pali to na alternatorze jest 12,5v. Dodam jeszcze że pomiar przeprowadzony by dziś po tym jak założyłem diodowe światła stopu + diodowe Oringi więc jedyne prawdziwe żarówki to te z przodu + podświetlenie deski.

Mam już diodę 1n4007, jeśli uda mi się do jutra polutować to dam wam znać jak wygląda sprawa.

Ostatnio zmieniony przez m.a.x.x. dnia Pon 20 Gru, 10 22:21, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
kaszlak_maniak (3miasto/Żelistrzewo)

Member
Member
Moderator
Pochwał: 6

1988 Fiat 126p FL

PostWysłany: Sob 27 Lis, 10 17:36    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Czyli alternator działa. Więcej powiem - chciałbym mieć takie wyniki na alternatorze. To, że napięcie spada na wolnych obrotach to norma. Olej te diody, weź się za czyszczenie mas, styków, przewodu akumulator-rozrusznik. Napięcie na aku za bardzo Ci spada. Nie powinno być spadku więcej niż 0,1V pomiędzy alternatorem a akumulatorem.

PostWysłany: Sob 27 Lis, 10 20:13    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Widać dużą różnicę w tych diodowych żarówkach?
Powrót do góry

Member
Member
Moderator

1988 Fiat 126p FL

PostWysłany: Nie 28 Lis, 10 1:45    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

A gdzie tu dyskusja toczy się o diodowych żarówkach??????

Wall Wall Wall

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12
Pochwał: 20

1989 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Nie 28 Lis, 10 8:41    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

areseral Arrow http://www.ag.bocznica.org/

Uploaded with ImageShack.us
Powrót do góry
areseral (Kolno)

PostWysłany: Nie 28 Lis, 10 11:00    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Oczywiście, można zakładać nowe tematy, ale po co? Dobra, dobra w google pewnie bym znalazł, ale jak ktoś już ma to wolę się jego dopytać.
Powrót do góry
m.a.x.x. (Łódź)
Site Admin
Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12
Organizator XZlot'13

1998 Fiat 126p EL

PostWysłany: Nie 28 Lis, 10 16:17    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

O żarówkach zrobię art. na stronę bo trochę już ich przerobiłem.

Z brakiem ładowania na wolnych już się pogodziłem Smile. Założyłem dziś ten patent, ładowanie skacze, tzn. nie ma stałego tylko waha się między 13,9v a 14,5v (raz pokazało 14,6v) na akumulatorze z włączonymi światłami oczywiście. Pojeżdżę tak tydzień i dam znać.

Styki czyściłem już miliony razy, postaram się tylko wymienić kabel alternator - rozrusznik na gruby, oczkowany, lutowany - tak dla pewności.

Czy ktoś może potwierdzić tak mały spadek napięcia o którym pisał kaszlak_maniak ?

PS. Ciekawe jest to że jak odłączyłem diodę to przez chwilę miałem ładowanie 14,5v na altku.
PS2. Bez świateł było 15v na alternatorze.

Użytkownik zbanowany
Pochwał: 1
Ostrzeżeń: 1

PostWysłany: Pon 29 Lis, 10 0:36    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

to za duzo jak 15V jest proponuje zmienic regulator tudziesz szczotki jesli jest taka potrzeba aler regulator na bank bym podlozyl inny
Powrót do góry
morrek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12
Pochwał: 17

1991 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Pon 29 Lis, 10 1:39    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jakbyś wiedział o co chodzi to by było lepiej, tu było takie założenie żeby alternator dawał większe napięcie.

http://www.polskajazda.pl/Samochody/Fiat/126/98711
XD Very Happy
Powrót do góry
m.a.x.x. (Łódź)
Site Admin
Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12
Organizator XZlot'13

1998 Fiat 126p EL

PostWysłany: Pon 29 Lis, 10 14:29    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ciekawe jest że przy normalnej jeździe, powyżej pewnych obrotów napięcie się stabilizuje na poziomie 13v (mierzone na woltomierzu w aucie a nie układem dedykowanym), potem jak obroty spadają to skacze a potem zanika na wolnych.

Member
Member
Moderator

1988 Fiat 126p FL

PostWysłany: Pon 29 Lis, 10 20:28    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

No to już Ci napisałem, że tym wskaźnikiem nie ma się co sugerować. Masz radio? Albo nie wiem, zapalniczkę w samochodzie? Zmierz napięcie na aku, wyciągnij przewody od zapalniczki, podepnij do nich przewody miernika i będziesz mógł sobie mierzyć napięcie podczas jazdy. Ja Ci mówię, miałeś dobre ładowanie, a problem leży w instalacji (być może właśnie w przewodzie aku-rozruch-altek), bo nie ma opcji, żeby przy sprawnej instalacji była taka różnica w napięciach.
Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12
Organizator XZlot'13

1998 Fiat 126p EL

PostWysłany: Sob 04 Gru, 10 17:36    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dziś był u mnie Adam z Quoterem i teraz uwaga:
Adam ma altek z wersji exportowej i ma na wolnych obrotach bez świateł ładowanie 14,6v na altku i na klemach.
Po włączeniu świateł ma na wolnych obrotach 13,5v na alternatorze, po dodani gazu ma 14,5v na alternatorze i klemach! Dodam że ma wszystkie żarówki normalne a z przodu H4 100W.

Bez strat między altkiem a akumulatorem! Czyli idę teraz drogą wskazaną przez kaszlak_maniaka i dążę do tego aby nie mieć strat na połączeni!

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12

1989 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Sob 04 Gru, 10 23:54    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

u siebie w bisie ostatnio zmierzyłem to spadek napięcia na klemach mam o 0.02V

wyczyść dokładnie wszystkie połączenia papierem ściernym i dobrze skręć, jak poskręcasz to możesz też zabezpieczyć wazeliną techniczną

Powrót do góry

Member
Member
Moderator

1988 Fiat 126p FL

PostWysłany: Nie 05 Gru, 10 0:43    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dodatkowo (już nie raz z resztą pisałem) polecam osobnym przewodem połączyć ze sobą wszystkie punkty masowe. Niekiedy na prawdę pomaga (zwłaszcza gdy w karoserii jest coraz mniej metalu a coraz więcej szpachli Mr. Green).
Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12
Organizator XZlot'13

1998 Fiat 126p EL

PostWysłany: Pon 20 Gru, 10 22:20    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Po wymianie kabla + przesmarowaniu styków pastą miedzianą, z włączonymi światłami jest 14,4v na altku, 13,9v na klemach @ ~1900RPM. Nadal jest gdzieś strata, teraz sprawdzę mocowanie oczka na kablu od masy przy aku. Generalnie po wymianie jest lepiej ale nadal trzeba wyeliminować stratę.

Patent z diodą nie sprawdził się. Nie poprawiło to ładowania, przy wysokich obrotach dochodziły zmiany napięcia jakieś (migotanie świateł, podświetlenia deski rozdzielczej, itd.)

Member
Member
Moderator

1988 Fiat 126p FL

PostWysłany: Wto 21 Gru, 10 0:10    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

A nie mówiłem. Cool

A tak w ogóle jakimś cudem dopiero teraz przeczytałem to:

m.a.x.x. napisał:
Dodam że ma wszystkie żarówki normalne a z przodu H4 100W.

I Ty się dziwisz, że masz problemy z instalacją. Wywal to gówno jak najszybciej, bo Ci będzie ciągle smażyć styki w instalacji. Załóż sobie normalne żarówki i nie kombinuj. Jak masz dobrze utrzymaną instalację, reflektory w należytym stanie, to zwykłe H4 oświetlają drogę wystarczająco. Śmiem nawet twierdzić, że mam lepsze światła niż w niektórych "lepszych" samochodach.

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12

1989 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Wto 21 Gru, 10 6:35    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Potwierdzam Rolling Eyes 100W szybko zmatowią odbłyśnik, reflektory nie są przystosowane do takich temperatur

Powrót do góry
djfizyk (Zduńska Wola)

PostWysłany: Wto 21 Gru, 10 8:20    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Tak jak koledzy piszą zmień te żarówki. Ja jak kupiłem malucha były w nim 100W. Fajnie oświetlały ale kable, kostki i łącza mi się grzały a niekiedy topiły. Musiałem później instalacje przejrzeć bo potrafiły mi w czasie jazdy zgasnąć lub migać światła. No i reflektory. Kiedyś widziałem taką akcję że strzeliło szkło reflektora po ochlapaniu przez mijający samochód. Za duża temperatura.

zawsze i wszędzie na wieki 126p
Powrót do góry
m.a.x.x. (Łódź)
Site Admin
Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12
Organizator XZlot'13

1998 Fiat 126p EL

PostWysłany: Wto 21 Gru, 10 15:40    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Tak właśnie powstaje plotka! Czytamy ze zrozumieniem:
m.a.x.x. napisał:
Dziś był u mnie Adam z Quoterem i teraz uwaga:
Adam ma altek z wersji exportowej i ma na wolnych obrotach bez świateł ładowanie 14,6v na altku i na klemach.
Po włączeniu świateł ma na wolnych obrotach 13,5v na alternatorze, po dodani gazu ma 14,5v na alternatorze i klemach! Dodam że ma wszystkie żarówki normalne a z przodu H4 100W.

A teraz wersja dla niekumatych Mr. Green Ass...
m.a.x.x. napisał:
Dziś był u mnie Adam (....) Adam ma (...) wszystkie żarówki normalne a z przodu H4 100W.

I dla blondynek
m.a.x.x. napisał:
Adam ma (...) z przodu H4 100W.

A tak poza tym to mam H4 na przekaźnikach.

Member
Member
Moderator

1988 Fiat 126p FL

PostWysłany: Wto 21 Gru, 10 19:42    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ej no... Zobacz o której godzinie to pisałem, miałem prawo niedowidzieć. Mr. Green
Tak czy inaczej, nawet jak nie miałeś tych żarówek, to nie próbuj zakładać. Cool
Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12
Organizator XZlot'13

1998 Fiat 126p EL

PostWysłany: Sro 22 Gru, 10 10:42    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Uaktualnienie, ja też źle zrozumiałem Adama, ma 100W razem, czyli 2x50W Blee - sorry Wink
Wczoraj wymieniłem masę przy aku i odczyściłem na łączeniu blachy, odczyściłem też masę przy rozruszniku, odczyściłem parę najważniejszych styków w instalacji, wszystko przesmarowane smarem do styków, wychuchane, wymuskane. Przekaźnik od świateł na osobnym kablu +12v do aku.
Woltomierz w kabinie pokazuje 14,1v na światłach i 14,5v bez świateł - pomiar zewnętrznym woltomierzem już niedługo. Na pewno jest jeszcze trochę lepiej.
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

Mapa forum / Forum map

Prezenty na wieczór panieński