Ogólnopolski Klub Fiata 126p Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
ogrzewanie

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Mechanika
Autor Wiadomość
Mroziu126p (Wrocław)

Pochwał: 3

PostWysłany: Czw 26 Sty, 12 22:15    Temat postu: ogrzewanie Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

witam w zwiazku z tym ze w moim maluchu wyjęto wsie elementy ogrzewania, poproszę o porade na co się to ogrzewanie składa, wiem ze na pewno tej rurki nie mam i gdzie to zamontować no i oczywiscie na jakiej zasadzie ono działa, fiat 126 elx
CEJOTUNIO (Warszawa Mokotów)

Member
Member

1993 Fiat 126p ST

PostWysłany: Czw 26 Sty, 12 22:38    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

masz cięgno linki ogrzewania, linkę, taką łopatkę z mocowaniem drugiego końca linki która albo otwiera ciepły obieg albo go zamyka, plastikową obudowę która wchodzi w budę rurę elastyczną, nerkę rurę elastyczną i obudowę termostatu. najlepiej zacząć składanie od tej plastikowej obudowy jak ją wstawisz to proponuję wsadzić rurę elastyczną łączącą nerkę z tą obudową, później nerkę. Mocujesz na dwie śruby blachowkręty (otwory w budzie), jak to uczynisz: obudowa termostatu. później elastyczna złączka między obudową a nerką już masz złożone ogrzewanie na zasadzie działa cały czas.
teraz wkładasz łopatkę i ten trzpień z mocowaniem drugiego końca. trzpień wsadzasz w dziurkę w obudowie w tunelu w łopatkę do oporu jeszcze z drugiej strony trzeba ucelować. pamiętaj alby ustawić dobrze. do cięgna podłączasz linkę a na końcu do mocowania z drugiej strony. Smile operacja dość prosta jak już się za to zabierzesz będziesz robił w miarę intuicyjnie Wink
Crush the glass with my bare hands and swallow it
And spit it back in the face of you racists
And hypocrites who think the same shit but don't say shit

Autor postu otrzymał pochwałę.
Powrót do góry
zolo (Kraśnik)

Pochwał: 4

PostWysłany: Pią 27 Sty, 12 13:30    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Nie baw sie w odbudowe ogrzewania bo to strata czasu.
Zaloz obudowe termostatu z odpowiednia dluga gumowa rura. Wytnij ladny okragly otwot w tylnilniej scianie (bedziesz mial ciepelko).
Na lato zdemotujesz sobie ogrzewanie i latnie zaslepisz otwor.

YouTube
Polska Jazda
Powrót do góry

Member
Member

1993 Fiat 126p ST

PostWysłany: Pią 27 Sty, 12 16:14    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

zoloJak kto lubi Smile dla mnie stratą czasu byłoby odtykanie i zatykanie ogrzewania. Smile a co zrobisz np w marcu? gdy pogody są bardzo zmienne? Wink
Powrót do góry
BOLEKlodz (Łódź)

Pochwał: 2

PostWysłany: Pią 27 Sty, 12 16:57    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Otworzy okna i włączy dmuchawę.
Chociaż lepiej Brat nie mówić ile ten Fiat ma koni.
- O.S.T.R.
Powrót do góry

Member
Member

1993 Fiat 126p ST

PostWysłany: Pią 27 Sty, 12 17:59    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

mnie to nie przekonuje. Pół godziny to nie jest taka strata czasu żeby nie móc zrobić czegoś raz a porządnie Smile

Możesz się jeszcze pokusić o poprawę wydajności ogrzewania Smile
Powrót do góry
sebol861 (Witkowo, Wielkopolska)

Pochwał: 1

PostWysłany: Pią 27 Sty, 12 21:05    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Hmm... jeśli pozwolicie że tak coś dopowiem, może dla kolegi Mroziu126p byłoby to za dużo roboty, ale to zależy od niego jak ciepło chce mieć w autku Cool bo kiedyś na forum dałem temat ogrzewania i zamieściłem tam dokładnie o co chodzi, ale mogę przypomnieć w skrócie że od obudowy termostatu jak wychodzi rura to podpiąłem pod nią jednym końcem (tym co zasysa powietrze) dmuchawę z bagażnika a drugim końcem (tam gdzie wtłacza powietrze) w dalszą część kanału, podłączyłem ją pod oryginalny włącznik dmuchawy zamiast tej bagażnikowej, i powiem Wam że jak do tej pory przy tych temperaturach jakie mamy to nawet dobrze zdaje egzamin Smile Ale to taka tylko sugestia do tematu Rolling Eyes
P.S. Pozwolę sobie zapodać link do strony z której korzystałem podczas prac nad ogrzewaniem :
http://aden44.republika.pl/ogrzewanie/ogrzewanie_1/ogrzewanie_1.html
Smile

Autor postu otrzymał pochwałę.
Powrót do góry
olek_90 (Tuchów)

PostWysłany: Pią 27 Sty, 12 23:08    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

sebol861 powiem Ci że niezły patent Smile
Powrót do góry
Mroziu126p (Wrocław)

PostWysłany: Pią 27 Sty, 12 23:28    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

dzieki sebolo na pewno to uwzględnie, bo w moich maluchach pizdzi jak w kieleckim Very Happy najgorsze ze szyby zamarzają..
Galerianek

Member
Member
Organizator Manu'12
Pochwał: 1
Ostrzeżeń: 2

1997 Fiat 126p ELX

PostWysłany: Sob 28 Sty, 12 0:45    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

co mieli ci poradzic to w sumie juz poradzili XD podstawa to aby nie było nie szczelnosci i tyle fabryczne ogrzewanie daje rade XD hmm mowi ten co nie ma silnika ale jak byl to mnie prosili zeby wylaczac ogrzewanie XD ale wszystko bylo fabryczne haha XD w sumie opcja Cejotunia wydaje sie najlepsza plus wyciecie kratki w tunelu przy tylnej kanapie XD zero strat w obiegu powietrza XD i to tyle w temacie XD
Powrót do góry
arek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12
Pochwał: 20

1989 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Sob 28 Sty, 12 17:21    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

W zeszłym roku jak Harry jeździł jeszcze maluchem to miałem okazje z nim jechać i ogrzewanie seryjne tak dawało do pieca ze nie szło wytrzymać.

Myślę ze problemy z ogrzewaniem to kwestia szczelności obiegu i sprawnie działającego termostatu.

Uploaded with ImageShack.us
Powrót do góry
Adrian. (Śliwice)

Future Member
Future Member
Pochwał: 5

PostWysłany: Sob 28 Sty, 12 17:29    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

arek napisał:
W zeszłym roku jak Harry jeździł jeszcze maluchem to miałem okazje z nim jechać i ogrzewanie seryjne tak dawało do pieca ze nie szło wytrzymać.

Myślę ze problemy z ogrzewaniem to kwestia szczelności obiegu i sprawnie działającego termostatu.

Dokładnie. U mnie w FL'u to po 2 minutach jest ciepło w środku, a w zielony el, to można czekać, i czekać, i czekać XD

Pochwał: 2

PostWysłany: Sob 28 Sty, 12 18:43    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Adrian. napisał:
Dokładnie. U mnie w FL'u to po 2 minutach jest ciepło w środku, a w zielony el, to można czekać, i czekać, i czekać XD

To ja mam jakiegoś pecha do maluchów. Dlatego właśnie już leży przerobiona dmuchawa i czeka na montaż.
Chociaż lepiej Brat nie mówić ile ten Fiat ma koni.
- O.S.T.R.
Powrót do góry
arek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12
Pochwał: 20

1989 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Sob 28 Sty, 12 19:13    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

sprawdź czy termostat ci się nie otwiera za wcześnie

Uploaded with ImageShack.us
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Mechanika Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Mapa forum / Forum map

Prezenty na wieczór panieński