Ogólnopolski Klub Fiata 126p Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
"Odświeżanie" plastików

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Stylistyka
Autor Wiadomość
sercio_20 (Stary Dzików (Dziczma))

Pochwał: 2

PostWysłany: Nie 07 Lut, 10 20:41    Temat postu: "Odświeżanie" plastików Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Nie widzialem zeby taki temat byl poruszany wiec zakladam.
Tak jak w temacie chcialbym sie dowiedziec jak mozna solidnie odswiezyc plastikowe zderzaki i kratki boczne.
Slyszalem opinie zeby odtluscic benzyna i pomalowac je czarnym matem i to ma grac.
nie wiem czy to dobry i solidny sposob wiec prosze o pomoc i rady.
Robil ktos cos takiego w swoim Bobie moze??
Powrót do góry
kropek

Pochwał: 1
Ostrzeżeń: 2

PostWysłany: Nie 07 Lut, 10 22:01    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ja ci powiem tak że... zderzaki z EL nie nadają się do odświeżania bo one FABRYCZNIE SĄ "SZARE" więc tu nie masz co modzić lecz ostatnie FL miały takie same zderzaki ale czarne i je możesz potraktować odświeżaczem a najlepiej żebyś kupił ze 4 puszeczki pasty do butów szczotkę ryżową i szmata potrzebna ... szmata rozprowadzasz dokładnie po całych zderzakach pastę a na sam już koniec po wcieraniu jej ... szczotką ryżowa (ale nie za twardą) rozetrzeć na koniec i będzie cacy... plastiki na wlotach będzie trochę trudniej ale też się tak da Smile

podałem ci najprostszy i według mnie najbardziej skuteczny i sprawdzony sposób... opony też tak możesz natrzeć będą ładne czarne oraz się zabezpieczą od słońca
Powrót do góry
pudlosky (Bieruń)

PostWysłany: Nie 07 Lut, 10 22:06    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

boczne kratki potraktowałem, podkładem do tworzyw sztucznych i czarnym matem Wink trzyma elegancko
Powrót do góry

PostWysłany: Pon 08 Lut, 10 9:36    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

no i tak pewnie zrobie.
Powrót do góry
Grubszy (ŚWIĘTOGRÓD)

PostWysłany: Pon 08 Lut, 10 20:03    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

A ja mam zderzaczki od ELX'a pomalowane zwykłym COLORLux czy innym samochodowym lakierem czarnym w sprayu, błyszczącym bez podkładu do plastików i zderzaczki są lux czarne i ładnie wyglądaja.
I od razu dla narzekaczy, którzy od razu mnie zakrzyczą, zobaczymy jak będą wyglądać po zimie, lakier zejdzie płatami-odpowiadam, zderzaczki są pomalowane tak od 4 lat, w zimie malec jest katowany i nic się nie dzieje i nie musze smarować g...nem typu PLAK czy jak niektórzy smarować olejem silnikowym.
|Tylko dobrze wyczyśc i odtłuść zderzaczek...
Powrót do góry
SAMAEL66 (Inowrocław (kiedyś Finlandia))

PostWysłany: Pon 08 Lut, 10 20:09    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

i to cała prawda w tym temacie
pewnie znajdzie się teraz paru specjalistów co powiedzą że tak się nie powinno robić
ale czasem proste rozwiązania są najlepsze
pomalować na czarno i jest spokój na długi długi czas
Powrót do góry

PostWysłany: Pon 08 Lut, 10 20:19    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

tal wlasnie chce zrobic i mysle ze odtluszczenie paliwem wystarczy.
Powrót do góry
Grubszy (ŚWIĘTOGRÓD)

PostWysłany: Pon 08 Lut, 10 20:24    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ale chyba benzyną ekstrakcyjną, a nie paliwem Pb95, 98 bo ma domieszki efekt może byc nie halo, albo delikatnie, np. ścierką bawełnianą bez pyłów BIROLEM, tylko Birolem nie trzyj bo on przytopi wtedy tworzywo.
Powrót do góry

PostWysłany: Wto 09 Lut, 10 9:03    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

no o ekstrakcyjna mi chodzilo oczywiscie;p
Powrót do góry
Arek18

PostWysłany: Czw 07 Paź, 10 18:52    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ja wlasnie mysle czy by w swoim ELXie nie pomalowac tych zderzaczków ;p mam szare- ok takie byly fabryczne... ale one są juz takie jakby... yyy... postarzale od slonca czy cusss no wiecie o co kaman...
i wogole to bede mial problem z odkreceniem tylnego zderzaka bo mam hak Very Happy ale jakos sobie poradze, a na te moje jak solidnie odtłuszcze to moge czarnym matem przejechac? jedna warstwe czy kilka cienkich ?
Powrót do góry
arek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12
Pochwał: 20

1989 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Czw 07 Paź, 10 19:13    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

farba zacznie złazić płatami, Quoter swojego czasu podał fajny patent na odświeżanie plastików opalarką

Uploaded with ImageShack.us
Powrót do góry
Quoter (LDZ)

Member
Member
Pochwał: 4

1998 Fiat 126p ELX

PostWysłany: Czw 07 Paź, 10 19:46    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Q-dtbBzky-s[/youtube]

Użytkownik zbanowany
Pochwał: 1
Ostrzeżeń: 1

PostWysłany: Czw 07 Paź, 10 22:52    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ja moge odswiezyc swoje p-4 najpierw pomalowac podkladem pozniej lakierem ;rozwarzam taka inicjatywe
Powrót do góry
Arek18

PostWysłany: Pią 08 Paź, 10 6:05    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Quoter to robia sama opalarka? bo tak to wyglada
Powrót do góry
Tomash85 (Staszów)

PostWysłany: Pią 08 Paź, 10 9:25    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Cytat:
to robia sama opalarka? bo tak to wyglada

Tak.Ale najlepiej plastiki zdjąć Wink
Powrót do góry
Quoter (LDZ)

Member
Member
Pochwał: 4

1998 Fiat 126p ELX

PostWysłany: Pią 08 Paź, 10 15:25    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

trzeba go dokładnie wyczyścic z kurzy itp. bo chodzi aby z plastiku wydobyć color a nie przypalić bród
Strona 1 z 1

Mapa forum / Forum map

Prezenty na wieczór panieński