Ogólnopolski Klub Fiata 126p Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Obrotomierz z poloneza w maluchu

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Car Audio i elektronika
Autor Wiadomość
Krzyż (Łódź)

PostWysłany: Wto 30 Lis, 10 23:38    Temat postu: Obrotomierz z poloneza w maluchu Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Nie znalazlem starego tematu na ten temat, mianowicie chcialem pokazac (no i troche tez pochwalic) moja konstrukcja obrotomierza. Obrotomierz sam z siebie pochodzi z Poloneza Caro (nie wiem czy plus) z zaplonem Abimex, po malej przerobce w ukladzie scalonym zaczal pokazywac realne obroty, podswietleniu sluza 4 biale diody led a wskazowka podswietlana jest 1 czerwona dioda. Calosc wpakowana jest w obudowe licznika od CZ 350 Razz z piekna chromowana ramka Smile

Narazie zamieszczam jedynie slabej jakosci filmik pokazujacy prace obrotka, jak bede mial dostep do normalnego aparatu to zrobie zdjecia i nakrece filmik w lepszych warunkach oswietlenia, a nie jak w tym filmiku nagrane praktycznie w ciemni telefonem. Przynajmniej widac podswietlenie Very Happy

Zapisz ten film na dysku

Prosze o jakies opinie a w razie pytan -> pytac Wink

Obrotek pracuje w EL 96r, wczesniej w FL 92
Powrót do góry
arek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12
Pochwał: 20

1989 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Sro 01 Gru, 10 7:29    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

fajny budzik Razz

Uploaded with ImageShack.us
Powrót do góry
morrek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12
Pochwał: 17

1991 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Sro 01 Gru, 10 14:35    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Troche stare jakbyś przejrzał dodałem artykuł jak przerobić właśnie taki obrotek na dwa gary.
Zapraszam do artykułu.
http://www.terytorium126p.pl/Pozostale/Obrotomierz-z-Poloneza-w-Fiacie-126p.html

http://www.polskajazda.pl/Samochody/Fiat/126/98711
XD Very Happy
Powrót do góry
Krzyż (Łódź)

PostWysłany: Sro 01 Gru, 10 18:30    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ten obrotomierz jest inny, nowszy model w ktorym nie wymieniasz kondensatora, łaczysz piny w ukladzie.
Jest lepszy bo wskazowka nie skacze jak w staszym, chodzi plynniej z takim lekkim oporem, nie wiem jak to wytlumaczyc jasniej Very Happy
Powrót do góry
morrek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12

1991 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Sro 01 Gru, 10 18:37    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jak jeździłem to u siebie nie zaobserwowałem, żeby wskazówka skakała Wink

XD Very Happy
Powrót do góry
krzysztofer00 (Łódź)

Member
Member
Pochwał: 13

PostWysłany: Sro 01 Gru, 10 22:54    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ale przekłamuje... widać gołum okiem
Powrót do góry
morrek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12

1991 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Sro 01 Gru, 10 22:58    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Mój nie przekłamywał.

XD Very Happy
Powrót do góry
Krzyż (Łódź)

PostWysłany: Sro 01 Gru, 10 23:27    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

krzysztofer00 napisał:
ale przekłamuje... widać gołum okiem

Sprecyzuj. Smile
Powrót do góry
kropek

Pochwał: 1
Ostrzeżeń: 2

PostWysłany: Nie 13 Mar, 11 7:11    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

odgrzeję kotleta... mam pytanko miałem obrotek z poldona borewicza kwadratowy i pojechałem zakupić kondensator "220nk" do niego aby działał w maluchu w efekcie okazyjnie kupiłem cały obrotek z dużego fiata ale tą okrągłą wersję ... z kwadratowego wyprułem kondensator i wlutowałem go do tego ze 125p... ale mam problem przy podłączeniu... a więc tak, 12v podłączyłem pod akumulator jako prąd stały ... "1" podłączyłem pod masę raz do akumulatora a potem do karoserii (efekt i tak ten sam) i ostatnią wsuwkę podłączyłem pod aparat zapłonowy... a ten mi nic nie pokazywał zero reakcji co źle robię??
Powrót do góry
arek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12

1989 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Nie 13 Mar, 11 7:47    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

podepnij się pod przewód oporowy przy cewce zapłonowej

Powrót do góry
kropek

Ostrzeżeń: 2

PostWysłany: Nie 13 Mar, 11 12:10    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

już się udało... obrotek działa ale musze go potem przetestować czy dobrze bo puki co matka się drze że pustak za głośny ;p
Powrót do góry
Roslav

PostWysłany: Pon 19 Wrz, 11 17:08    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam. Mógł by ktoś wyjaśnić na czym polega ta przeróbka w ukladzie scalonym takowego obrotomierza??
byl bym bardzo wdzięczny za odpowiedz:)
Powrót do góry
kaszlak_maniak (3miasto/Żelistrzewo)

Member
Member
Moderator
Pochwał: 6

1988 Fiat 126p FL

PostWysłany: Pon 19 Wrz, 11 17:20    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Pytanie zadane w samą porę, bo zdaje się, że mój obrotomierz też jest z poloneza na abimexie.

PostWysłany: Pon 19 Wrz, 11 21:41    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Zmniejsza jakieś napięcie aby nie zawyżał. Ja u siebie mam od poloneza z wlutowanymi dwoma kondensatorami i chodzi dobrze Wink Jedynie muszę wskazówkę poprawić bo ja mam wsadzonego w liczniki Very Happy
Powrót do góry
morrek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12

1991 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Pon 19 Wrz, 11 23:25    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Zmieniasz kwarc (jeśli jest takowy) na 2 x mniejszy czyli z 4MHz na 2MHz.

XD Very Happy
Powrót do góry
arek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12

1989 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Wto 20 Wrz, 11 14:35    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

jest tez obrotek ze scalakiem w którym przy scalaku trzeba przeciąć dwie ścieżki i dwie inne naprawić

Powrót do góry
Roslav

PostWysłany: Wto 20 Wrz, 11 20:33    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

no własnie ja mam ten ze scalakiem... i byl bym wdzieczny jesli ktos by wrzucił jakies foto jak to mniej wiecej wygląda... Very Happy
Powrót do góry
morrek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12

1991 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Wto 20 Wrz, 11 20:34    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Raczej odwrotnie... To ty wrzuć foto jak to wygląda ...

XD Very Happy
Powrót do góry
Roslav

PostWysłany: Wto 20 Wrz, 11 20:40    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

miałem na mysli foto tej przeróbki...
seryjny jest taki: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/238f2f2687349827.html
Powrót do góry
arek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12

1989 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Wto 20 Wrz, 11 22:02    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

znalezione na elektrodzie, wujek Google nie gryzie

Powrót do góry
Roslav

PostWysłany: Sro 21 Wrz, 11 10:23    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

no to takie coś znalazłem i tak zrobiłem ale nie wiedziałem czy to taka kombinacja, bo jak podłaczyłem i odpaliłem auto przegazowałem to kreci sie nawet ponad 7tyś...
Powrót do góry
arek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12

1989 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Sro 21 Wrz, 11 18:00    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

przy 40km/h na 4 biegu powinno być 2000obr/min

Powrót do góry
Magic (Zelów/Bełchatów)

PostWysłany: Sro 21 Wrz, 11 18:45    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

u mnie mierzę inaczej i na 2 przy 2 tyś mam 20km/h i co 10km/h to o 1tyś więcej czyli chyba dobrze? Smile
Powrót do góry
Roslav

PostWysłany: Sro 21 Wrz, 11 22:04    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

na 4 przy 80km/h mam 4000obr/min a podobno ma byc 3500... Sprawdze juztro z ta 40 na 4...
Powrót do góry
arek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12

1989 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Czw 22 Wrz, 11 7:49    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Magic http://klub.chip.pl/krzysiekz/fiat126p/predkosc.htm tu mozesz sprawdzić

na gumach 135/80 r12 jest 46km/h przy 2000obr/min na IV biegu

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Car Audio i elektronika Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Mapa forum / Forum map

Prezenty na wieczór panieński