Ogólnopolski Klub Fiata 126p Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
obnizanie
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Mechanika
Autor Wiadomość
MAPET (Częstochowa)

PostWysłany: Nie 08 Paź, 06 20:04    Temat postu: obnizanie Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

pewnie temat juz przez Was walkowany.. ale jesli mozecie wskazcie gdzie czytac lub odpiscie.. zdecydowalem ze w ramach ciecia kosztow obnize malacza samamu prozd juz sie ulezal raczje wiec chodzi mi glownei o tyl.. czy podciecie sprezyn starcza czy macie inne patenty? np wstawienei innych springow..

pzdr

Temat podwieszony dla szperaczy i nowych uzytkownikow forum //rOgaL
Powrót do góry
Jacq

Użytkownik zbanowany
Pochwał: 5
Ostrzeżeń: 5

PostWysłany: Nie 08 Paź, 06 22:54    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Nie szkodzi, że przód się uleżał, pewnie i tak jest za wysoko Razz
Co do tyłu większość osób ma obcięte sprężyny (od 3/4 zwoja, aż po dwa zwoje). Najlepiej by bylo dać sprężyne do kowala, który ją hmmm (nie wiem czy to tak się robi) zgniecie (będziesz miał całą sprężynę lecz o mniejszej wysokości) i zahartuje.
Co do innych sprężyn to można dać z: żuka, poloneza trucka, z Merola (moch, jakiego bo nie pamiętam?) Tylko w takim przypadku sprężyny są sztywniejsze i co za tym idzie to wiadomo Wink
Powrót do góry
MAPET (Częstochowa)

PostWysłany: Nie 08 Paź, 06 23:00    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

dp kowala nie chcilabym dawac bo nie che sie pakowac w azt akei kosztay.. maluch bedzie zrobiony caly nowy lakier (obecnie zabezpieczam podwozie i nadkola no i jak niektrzy mnei pamietaja sa alu 13 i gumy 135/70 i 145/70

bo to ten maluch..

http://mapet-tuning.com/index.php?id=maluch

chociaz moze ten prozd tez troche nizej dac... Rolling Eyes
Powrót do góry
rOgaL (Wroclaw)

Pochwał: 2

PostWysłany: Nie 08 Paź, 06 23:25    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

obcinasz sringi tak jak Jacq powiedzial od 0.5 do 2 zwoji i pakujsz gumy usztywniajace i jest calkiem w pipke Smile a ile chcesz miec nizej dupcie to juz tylko od ciebie zalerzy Smile

PostWysłany: Nie 08 Paź, 06 23:26    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ok dzieki przod jednak zostaiw chyba bo nei chce w koszty sie pchac to moje 2 auto i chyab bedzie for sale.. a tyl dorownam prozodow i juz.. aha po scieciu np 1 zwoju i wlozeniu gum ile taki maluszek osiada okolo?
Powrót do góry
Moch (Łódź)

Member
Member
Moderator
Pochwał: 16

1979 Fiat 126p ST

PostWysłany: Pon 09 Paź, 06 19:46    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Spręzyny psuja z mercedesa W123 wszem i wobec znanej "beczki", co do sprężyn dobre będą też z Fiata 131. Te,które ma KJUB u siebie miałem chyba z 131ki i sprzedałem mu (mam jeszcze jedną, a jedna starcza na maluszk - chce za nia 10 zeta)...
Powrót do góry
MAPET (Częstochowa)

PostWysłany: Pon 09 Paź, 06 20:35    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

tzn co 1 sprezyna starcza? to co na pol ja sie tnie? Smile
Powrót do góry
FaZZoR ((Wrocław))

Member
Member

1991 Fiat 126p FL

PostWysłany: Pon 09 Paź, 06 22:30    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ja mam obciete o 2 zwoje zrobilo sie pieklny negatyw ;p nuie musisz oddawac do kowala sprezyn zeby je zachartowal rozpal ognicho rozgrzej w nim sprezynki do czerwonosci w wrzuc do oleju jednak nigdy tego nie robilem wiec nie chce ponosic odowiedzialnosci za to co sie moze stac
Powrót do góry
rOgaL (Wroclaw)

PostWysłany: Pon 09 Paź, 06 23:57    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

z tago co ja wiem z tego co czytalem na necie moze tak takie zeczy ja rozgrzeawnie resorow i sprezyn do czerwonosci nie rpzejdzie z e wzgledow na tao ze w momencie rozgrzani owy metal sie rozchartowuje a co za tym idze traci swoje wlaciwosci i mozna sobie go dupe wsadzic RazzRazzRazz polecal byum zgniatanie sprezyn lub najzwyklejsze obcinanie

Użytkownik zbanowany
Pochwał: 13
Ostrzeżeń: 1

PostWysłany: Wto 10 Paź, 06 8:13    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

FaZZoR napisał:
ja mam obciete o 2 zwoje zrobilo sie pieklny negatyw ;p nuie musisz oddawac do kowala sprezyn zeby je zachartowal rozpal ognicho rozgrzej w nim sprezynki do czerwonosci w wrzuc do oleju jednak nigdy tego nie robilem wiec nie chce ponosic odowiedzialnosci za to co sie moze stac

A znacie sie troche na hartowaniu??Ognicho i wrzucanie do oleju to nic nie da bo jeszcze trzeba umiec hartowac.
Najlepiej oddac do specjalisty,kowala jakiegoś i on juz bedzie wiedział co i jak.

Pochwał: 1

PostWysłany: Sob 09 Gru, 06 16:47    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Odkop! Smile

Powiem tak...- Maluch zostaje jako drugie auto ze tak powiem "do zabawy" i zalozenie jest takie ze ma byc najnizszy jak sie tylko da Smile cos jak garby i T1 HoodRide'owe Smile no i tu pytanie- co zrobic zeby bylo jak najnizej z przodu i z tylu ? sprezyne na tyl mam od Mocha chyba z Fiata 131 Razz Pamietajcie ze zalozenie jest takie- najnizej jak sie da z camberem z tylu Smile czekam na sensowne odpowiedzi Smile
Powrót do góry
Kjub

Użytkownik zbanowany
Pochwał: 4

PostWysłany: Sob 09 Gru, 06 16:50    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Poczytaj temat Taquito o TU
I dopisz skąd jesteś!

PostWysłany: Sob 09 Gru, 06 23:11    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ja bym obial sprezyny o 1,5 zwoja i sklepal resor na plasko i mowie ci ze bedzie wyczes w pompe bo juz tak z kumplem robilem:)
Powrót do góry
Jacq

Użytkownik zbanowany
Pochwał: 5

PostWysłany: Sob 09 Gru, 06 23:20    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

resor na płasko bez dodatkowego pióra, podstawki -12mm, tył -2zwoje. Ciekawe ile by resor wytrzymał. Ewentualnie przeróbka podłogi i głębsze osadzenie mocowań resora

Ostatnio zmieniony przez Jacq dnia Wto 19 Gru, 06 14:06, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
nermack (żywiec)
Prezes oddziału
Member
Member

PostWysłany: Sob 09 Gru, 06 23:31    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

no Jacq przydałoby sie fotele i silnik podniesc zeby nie zedzrec miski olejowej i dupska na asfalcie Laughing

Honda Civic 1,6 16V SOHC VTEC
Powrót do góry
maly187 (Ozorków)

PostWysłany: Nie 10 Gru, 06 9:40    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

hartowanie hmmm
jest dużo owych sposobów hartowania i z tego co pamietam z lekcji w szkole to hartowanie niebedzie efektowne jak wrzucisz sprezyne do ogniska i ja sobie do czerwonosci rozgrzejesz tak to tylko możesz spręzyne powierzchownie zahartowac albo i nie hartuje sie poprzez wygrzewanie metalu w picach hartowniczych i tak jak mowiłes chłodzenie w oleju lub wodzie w oleju raczej to lepiej wyjdzie a w wodzie tylko moga postac naprezenia metalu co idzie z tym pekanie go poza tym hartowanie czyli utwardzanie metalu polega na utwardzeniu metalu po dodaniu Cu do stali
Powrót do góry
nermack (żywiec)
Prezes oddziału
Member
Member

PostWysłany: Nie 10 Gru, 06 10:04    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ja uważam ze wystarczy zgniesc spręzyny u jakiegos kowala i dac gumy usztywniajace Wink

Powrót do góry
rOgaL (Wroclaw)

PostWysłany: Pon 11 Gru, 06 16:30    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

co do zawieszneia to nie ma takeigo przepisu ze kazdy zrobi tak soamo i bedzie dorbze ...mozna zrobic zawiesznei pod szuterek i hopki mozna zarobic zawieche pod rowne asfalty mozna zrobic meeega glebe ktora sie nie bedzei nadawac do niczego ale bedzie kozacko wygladac ...robiac zawieche trzeba sobie zadac pytanie do czego to ma byc Smile

PostWysłany: Pią 15 Gru, 06 16:01    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Hmm a trzeba hartować springi?? bo znam wielu co wcale tego nie zrobili i jakoś śmigaja...
Powrót do góry
rOgaL (Wroclaw)

PostWysłany: Pią 15 Gru, 06 16:40    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ja nie mam hartowanych i smigam Very Happy

Użytkownik zbanowany
Pochwał: 13

PostWysłany: Pią 15 Gru, 06 19:13    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Nie trzeba hartowac springów no chyba że masz nadmiar kasy to hartuj Very Happy
Na początek starczą zwykłe obcięte Wink

PostWysłany: Pią 15 Gru, 06 23:32    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

jak sprezynki poszły o -2 zwoje to miałem 2-3cm przeswitu miedzy wachaczem i buda

jak łatwo sie domyslic nie dało sie jezdzic (normalnie)

http://i96.photobucket.com/albums/l199/jozekrj/Zdj_cie003.jpg

potem przyszły sprezynki o -1 gumy usztywniajace i amory zalane hipolem i haldpasy i wyglda tak

http://i96.photobucket.com/albums/l199/jozekrj/Zdj281cie004.jpg

nadal dobija ale teraz na dziurach

http://s2.metaldamage.pl/c.php?uid=147129
Powrót do góry
nermack (żywiec)
Prezes oddziału
Member
Member

PostWysłany: Sro 20 Gru, 06 16:56    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

a ja mam pytanko bo mam resor sklepany na 5cm a siedzi mi tak samo jak koledze który ma sklepany na 13cmm czy to może byc spowodowane tym ze mam wspawane okolo 2cm blachy w mocowaniu resora??

Powrót do góry
hellrider (Okolice Rzeszowa)

PostWysłany: Pon 26 Mar, 07 21:20    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ja mialem sklepany na 13 a siedial wyzej niz ci na 13-15 ...
Skelapalem na 5 i jest wyzej niz ci co maja sklepane okolo 5 ...
Ze springami mam tak, 2 kumpli ma obciete o 1,3/4 zwoja i maja tak samo posadzonego jak ja a ja mam obciete o 1 zwoj.

Jak widac to zalezy od sprezyn i resora, kazdy inny, kazdy inaczej reaguje na mlotek Smile
Powrót do góry
scandaL (Warszawa)

PostWysłany: Pon 26 Mar, 07 21:34    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

zalezy od wszystkiego!
od tego jaki przebieg ma resor, jak wyruchane sa sprezyny, podstawki itp itd
Porthos ma 7 pior sklepane na 6cm a ja 6pior na 10,5cm i jemu nie obceraja opony 145/70 o nadkola a mi tak,a mamy na takich samych felgach

malucha maluchowi nie rowny Razz
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Mechanika Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Strona 1 z 4

Mapa forum / Forum map

Prezenty na wieczór panieński