Ogólnopolski Klub Fiata 126p Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
nie pali sie kontrolka ładowania przy zapalaniu

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Car Audio i elektronika
Autor Wiadomość
kulik (Rybnik)

Pochwał: 3

PostWysłany: Sro 12 Lis, 08 16:42    Temat postu: nie pali sie kontrolka ładowania przy zapalaniu Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

mam nastepujacy problem
gdy przekrece kluczyk i pali sie lampka oleju i recznego (gdy jest zaciagniety )a ładowania nie
gdy zapale auto to kontrolka delikatnie mryga a gdy jade na dosc wysokich obrotach swieci Ekhm... co z tym fantem zrobic
z góry dziex Wink
Powrót do góry
Mafiu (Łódź/Andrespol)

Member
Member
Pochwał: 7

PostWysłany: Sro 12 Lis, 08 17:18    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

witam jest to wina elektromagnesu sprawdz kable przy rozruszniku może się urwały lub poprostu przerwał się tobie kabel od ładowania idący od alternatora do elektromagnesu w rozruszniku możesz jeszcze sprawdzic regulator napiecia ale w to wątpie:)

Member
Member
Pochwał: 13

PostWysłany: Sro 12 Lis, 08 19:38    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

A może sie żaróweczka spaliła?? Blee
Powrót do góry
kulik (Rybnik)

PostWysłany: Sro 12 Lis, 08 19:49    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

nie wiem co sie tam działo ale juz działa samo sie naprawiło Rolling Eyes
Powrót do góry
Harnas (Zgorzelec/ Goerlitz / Raeckelwitz)

Member
Member
Pochwał: 22

1997 Fiat 126p ELX

PostWysłany: Sro 12 Lis, 08 19:59    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

czyli tak jak to w maluchu bywa. Mi się na dziura zapalała i gasla, tak migała i też się naprwaiła sama XD

PostWysłany: Czw 13 Lis, 08 13:40    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

dzis rano problem powrócił Ekhm... ale do katowic i spowrotem dojechałem Smile
Powrót do góry
Ozzy (Wpisz w Profilu skąd jeste!)

Pochwał: 7

PostWysłany: Czw 13 Lis, 08 13:54    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

sprawdź ładowanie miernikiem i jak będzie dobre to wysraj się na to, kontrolka świruje i tyle

Powrót do góry
kulik (Rybnik)

PostWysłany: Pią 14 Lis, 08 19:40    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

wymieniłem cały rozrusznik i dupa tak samo jak zapale to ona sie zazy troche a gdy przejechałem 500 m zgasła czy to bedzie regulator napiecia ?
Powrót do góry

Member
Member

1997 Fiat 126p ELX

PostWysłany: Pią 14 Lis, 08 19:56    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

a ładowanie sprawdziłeś czy nie ?

PostWysłany: Pią 14 Lis, 08 21:24    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

nie a ile powinien dawac pradu ?
Powrót do góry
Rekin (Władca Piekieł)

Użytkownik zbanowany
Pochwał: 9

PostWysłany: Sob 15 Lis, 08 9:43    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Exclamation Exclamation Exclamation

PostWysłany: Wto 18 Lis, 08 19:42    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

odswiezam temat Harnasładowanie 14,1 na wolnych obrotach bez niczego załączonego
wczoraj rozładował mi sie aku Ekhm... załozyłem inny miesiąc ma i dzis rano tez padł załączyłem poprzedni aku do ładowania i poszłem do pracy .jakies 15 min temu złozyłem i próbowałem zapalic i nie odzywa mi sie rozrusznik bendix nie odbija a rozrusznik nie kreci Ekhm... dołoze to ze wczoraj tez paliła mi sie kontrolka ładowania podczas jazdy ale tylko delikatnie pomózcie Wink
Powrót do góry

Member
Member

1997 Fiat 126p ELX

PostWysłany: Czw 20 Lis, 08 12:10    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

cos Ci wpierdala prad caly czas. nawet jak auto zgaszone. wez odczep wsio od pradu, radio itp i zobacz czy na rano bedzie tak samo - aku padniety

PostWysłany: Czw 20 Lis, 08 12:14    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

usterka usunieta altek nie ładował wcale a rozruch przy próbie zapalenia sie spalił
rozrusznik 70 zł Rolling Eyes
naprawa altka 20 zł
ucieszona twarz bezcenne Very Happy
Powrót do góry
elektronik (Bielsko-Biała)

PostWysłany: Nie 21 Gru, 08 23:20    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

odświeżę trochę to mój 1 post więc proszę o wyrozumiałość w moim 126p mam problem ponieważ gdy podłączam akumulator wkładam kluczyk przekręcam zaświecają się 2 kontrolki ręczny i akumulator próbuję odpalić rozrusznik robi max jakiś 1 obrót kołem zamachowym i wszystko zdycha i akumulator znów do ładowania jak odpalę na popych to idzie normalnie wszystko przynajmniej tak myślę, jak jest podłączony kablami z 2 samochodem to odpala jakby nigdy nic jak odepnę kable to chodzi lecz jak wyłączę go i spróbuje znów załączyć to mam to samo wie ktoś zo może być źle ???
Powrót do góry
kaszlak_maniak (3miasto/Żelistrzewo)

Member
Member
Moderator
Pochwał: 6

1988 Fiat 126p FL

PostWysłany: Nie 21 Gru, 08 23:51    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Sprawdź go na innym aku, bo ten co masz w aucie jest prawdopodobnie do wyrzucenia... Wink
Weź jeszcze miernik i sprawdź napięcie na zaciskach.

PostWysłany: Nie 21 Gru, 08 23:53    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

a napięcie na zaciskach mam sprawdzić jak jest na chodzie czy jak jest wyłączony ?
Powrót do góry

Member
Member
Moderator

1988 Fiat 126p FL

PostWysłany: Pon 22 Gru, 08 2:45    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

No w tym wypadku interesuje nas napięcie przy wyłączonym silniku. Wink Ale przy okazji możesz sprawdzić sobie też przy silniku na chodzie - będziesz wiedział, czy alternator ładuje. Smile

I dopisz w profilu skąd jesteś. Wink

Pochwał: 16

PostWysłany: Pon 22 Gru, 08 10:05    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Cytat:
zaświecają się 2 kontrolki ręczny i akumulator
A powinna jeszcze świecić kontrolka oleju.

I wymień akumulator bo ten już nie żyje.
http://www.terytorium126p.pl/forum/post34853.html#34853
Powrót do góry

PostWysłany: Pon 22 Gru, 08 14:35    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

kontrolka oleju mi nie świeci może jest jakiś kabel do niej w silniku a jak jest to gdzie i gdzie go podłączyć lub gdzie powinien być podłączony ? ;] sprawdzałem na klemach aku napięcie i mam mniej więcej 12.5V na włączonym jeszcze dziś sprawdzę i dopisze.
Powrót do góry

Member
Member
Moderator

1988 Fiat 126p FL

PostWysłany: Pon 22 Gru, 08 16:31    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

elektronik napisał:
mam mniej więcej 12.5V

To jest napięcie na silniku uruchomionym czy nie? Bo trochę trudno rozszyfrować Twoją wypowiedź. Razz
U mnie jak żywot aku dobiegł końca, to na zaciskach miałem około 10,8V. Razz

A co do kontrolki oleju - a może to tylko żarówka do wymiany?

Ostrzeżeń: 1

PostWysłany: Pon 22 Gru, 08 16:57    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

elektronik napisał:
kontrolka oleju mi nie świeci może jest jakiś kabel do niej w silniku a jak jest to gdzie i gdzie go podłączyć lub gdzie powinien być podłączony

czujnik cisnienia oleju masz poniżej głowicy, w prawo i trochę wyżej od bagnetu (od sprawdzania oleju), czujnik ten jest wkręcony w blok silnika, możliwe, że tak jak kaszlak_maniak napisał kontrolka tylko się spaliła, albo kabel przy liczniku od niej jest oberwany/odlutowany itp. sprawdź to najpierw i zobaczymy

www.eskadra126p.ugu.pl

Powrót do góry

PostWysłany: Pon 22 Gru, 08 20:47    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

no jestem jak włączyłem silnik mam na aku ~14.2V i jeszcze jedno jak przekręcam kluczyk (wyłączony silnik) zapalają się te 2 kontrolki przekręcam dalej i elektromagnes wyrzuca mi bendyx czy jakoś tak do koła zamachowego rozrusznik coś tam próbuje ale zdycha dodam że podpiąłem sobie miernik na jakiś czas i jak włączam rozruch to napięcie mi maleje z 12.6 do 6 z czymś czy to wina mojego aku i czy dolanie do niego wody destylowanej coś da czy muszę nowy aku kupić ?
Powrót do góry

Member
Member
Moderator

1988 Fiat 126p FL

PostWysłany: Wto 23 Gru, 08 11:50    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Sprawdź samochód jeszcze na jakimś innym aku, ale najprawdopodobniej ten już kończy swój żywot... Wink

Pochwał: 2

PostWysłany: Nie 05 Lip, 09 1:17    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Żeby nie zakładać nowego tematu zapytam tutaj Wink
W FLu mojego kolegi nie świeci w ogóle kontrolka od ładowania.
Da się jechać ale nie ma ładowania (zasięg ograniczony pojemnością aku Ass... ).
W czym może tkwić problem?
Proszę o szybką odpowiedź bo muszę jutro (znaczy dzisiaj Wink ) to naprawić Wall
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Car Audio i elektronika Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Mapa forum / Forum map

Prezenty na wieczór panieński