Ogólnopolski Klub Fiata 126p Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
licznik FL do 200km/h
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Stylistyka
Autor Wiadomość
arek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12
Pochwał: 20

1989 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Wto 01 Lut, 11 7:39    Temat postu: licznik FL do 200km/h Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ostatnio trochę mi się nudziło i wystrugałem taki budzik z klamotów które się poniewierały,
wykorzystałem wkład licznika z poloneza caro i tył obudowy z licznika FL starego typu i przód z licznika FL nowego typu. Wszystko udało się w miarę estetycznie opakować muszę tylko jeszcze dorobić osłonę do okoła cyferblatu żeby nie prześwitywało światło od podświetlenia.

licznik z poldka jest na zaczep linki z EL, przełożenie licznika jest takie samo K=1000 czyli 1000 obr na 1km

myślę ze ten patent przyda się w SWAPach, tego licznika nie da się tak łatwo zamknąć Cool

Uploaded with ImageShack.us
Powrót do góry
Sebis (Rybnik)

Future Member
Future Member

PostWysłany: Wto 01 Lut, 11 9:05    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wypas ciekawy pomysł Smile
Powrót do góry
Pawwel92 (Dzbenin / Ostrołęka)

Member
Member
Pochwał: 2

1991 Fiat 126p FL

PostWysłany: Wto 01 Lut, 11 9:18    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Fajny Wink chyba i ja spróbuje sobie taki zrobić Very Happy

http://www.terytorium126p.pl/forum/fiat-126p-fl-patriota-by-pawwel92-t7886-100.html
Powrót do góry
Moch (Łódź)

Member
Member
Moderator
Pochwał: 16

1979 Fiat 126p ST

PostWysłany: Wto 01 Lut, 11 12:50    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Niezłe. Weź to wykończ ładnie i na allegro z dopiskiem SWAP.

Member
Member
Moderator
Pochwał: 6

1988 Fiat 126p FL

PostWysłany: Wto 01 Lut, 11 13:27    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

"Wąski, jak Ty mie w tym momencie zaimponowałeś" Laughing

Bardzo ciekawy patent. Fajnie by było, gdyby jeszcze wskaźnik paliwa miał czcionkę polonezowską. Jak złożysz do kupy to pokaż jak działa. Razz

Ja jak już pozbieram wszystkie potrzebne mi części, będę próbował upychać wskaźniki z caro plusa w elegantowski licznik. Mam nadzieję, że nie zabraknie mi chęci i tego dokonam. Cool

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12

1989 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Wto 01 Lut, 11 15:17    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

w nowy typ licznika nie mieści się dół wkładu polonezowskiego
dzisiaj to wykończę, działać będzie na 100%
wskaźnik paliwa jeszcze dopracuje trzeba będzie wyciąć kawałek płytki z Poldka
problem jest jeszcze z szybką bo nadal pozostaje stary otwór i wygląda to ...

Powrót do góry
kaszlak_maniak (3miasto/Żelistrzewo)

Member
Member
Moderator
Pochwał: 6

1988 Fiat 126p FL

PostWysłany: Wto 01 Lut, 11 17:39    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

arek napisał:
w nowy typ licznika nie mieści się dół wkładu polonezowskiego

Ale ja już myślę o takim konkretnym rzeźbieniu, że stara zostanie praktycznie tylko zewnętrzna obudowa, żeby z zewnątrz kształtem nadal przypominało to licznik maluchowski, a wewnątrz będzie jakiś ulep. Razz

A co do szybki, możesz poszukać od licznika elegantowskiego, który nie posiada okresowego licznika kilometrów - to i nie będzie dziury na przycisk do jego kasowania. Wink Wywiercisz sobie nową w odpowiednim miejscu i beje gitarra. Cool

Member
Member
Organizator Manu'12
Pochwał: 3

1987 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Wto 01 Lut, 11 17:47    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

przecież to jest prędkościomierz z Poloneza, kumpel kiedyś dostosował taki prędkościomierz razem z obrotkiem do favoritki i fajnie to wyglądało
Powrót do góry
arek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12

1989 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Wto 01 Lut, 11 18:16    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

jutro jadę jeszcze po nowy wskaźnik temperatury bo złamałem wskazówkę

Aby wsadzić wkład z poloneza potrzebne nam będą następujące rzeczy:
-wkrętak płaski
-wkrętak krzyżakowy
-ostry nóż [ja używałem skalpela]
-linijka i cyrkiel
-nożyczki
-tylna część obudowy licznika FL starego typu
-przednia część obudowy licznika FL nowego typu
-prędkościomierz z licznika od Poloneza Caro
-klej typu super glut [ten co dobrze palce skleja Razz ]
-tarcza licznika nowego typu [na wzór]
-kawałek czarnego brystolu wielkości tarczy licznika
-szybka licznika z EL bez licznika dziennego
-linka szybkościomierza z EL [lub sama końcówka]
A więc zaczynamy od przygotowania tylnej części obudowy licznika.
W liczniku starego typu przy wnęce wkładu licznika jest plastikowa ścianka którą usuwamy na równo z rantem aby wkład z poloneza dobrze przylegał.
Teraz montujemy wkład w obudowie, na szczęście jest ten sam rozstaw śrub mocujących Mr. Green
Teraz bierzemy się za dorobienie z brystolu maskownicy która zasłonie przestrzeń do okoła licznika, kładziemy sobie tarczę licznika na brystolu i obcinamy nadmiar papieru nożem, następnie przy pomocy starej tarczy wycinamy nożem Mr. Green otwór na wskaźnik paliwa i ewentualnie otwór na wskaźnik temperatury, teraz gdy mamy starą tarczę położoną na papierze celujemy cyrklem w środek otworu na ośkę wskazówki tak aby pozostał ślad. Następnie bierzemy linijkę i mierzymy średnice tarczy licznika z poldka [średnica 90mm] po zmierzeniu dzielimy wynik na pół i rysujemy cyrklem kółko o średnicy licznika opierając nóżkę o wcześniej zaznaczony otwór. teraz nożyczki w dłoń i równo wycinamy zakreślone kółko jeżeli wszystko zrobiliśmy dobrze wycięty papier powinien ładnie przylegać do licznika na całym obwodzie. z licznika wystaje kilka elementów na które nakładamy odrobinę kleju i równo przyklejamy naszą wycinankę.
Gdy mamy już to gotowe przechodzimy do przedniej części obudowy.
Wkład licznika poloneza jest duży i nieco wystaje od dołu, można to obciąć lub wyciąć kawałek plastiku z obudowy aby wszystko się ładnie zamknęło.
gdy mamy już wszystko poskładane zabieramy się za szybkę, trzeba wywiercić w niej otwór aby bolec do zerowania mógł się swobodnie poruszać[uwaga szybka łatwo pęka]

Teraz pozostaje nam tylko wymiana linki prędkościomierza na tą z EL i możemy cieszyć się licznikiem do 200km/h :drive:

Ostatnio zmieniony przez arek dnia Wto 01 Lut, 11 18:47, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Pawwel92 (Dzbenin / Ostrołęka)

Member
Member

1991 Fiat 126p FL

PostWysłany: Wto 01 Lut, 11 18:24    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Nie no super Very Happy mi tam się podoba.. 10/10 za pomysł Cool

http://www.terytorium126p.pl/forum/fiat-126p-fl-patriota-by-pawwel92-t7886-100.html
Powrót do góry
arek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12

1989 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Wto 01 Lut, 11 18:48    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

dodałem opis jak to zrobić, można by to do artykułów wrzucić

Powrót do góry
Szczepan (Łódź)

Member
Member

1991 Fiat 126p FL

PostWysłany: Wto 01 Lut, 11 19:28    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wrzuć tez sobie zrobię Very Happy

D'N'B-Dobry bass cały czas Very Happy
Nadworny awanturnik Mr. Green
Powrót do góry
arek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12

1989 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Pon 07 Lut, 11 19:05    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

projekt ukończony, dołożyłem jeszcze regulację jasności podświetlenia w miejsce wałka do zerowania licznika dziennego i jest też możliwość całkowitego wyłączenia podświetlenia
niedługo budzik wyląduje w bisie

Powrót do góry
Oweb (Łódź)

PostWysłany: Wto 08 Lut, 11 3:26    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Czekam na filmik pod tytulem "zamykanie licznika" Smile
Powrót do góry
Sebis (Rybnik)

Future Member
Future Member

PostWysłany: Wto 08 Lut, 11 8:22    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

No tego będzie ciężko zamknąć .... Confused
Powrót do góry
Adrian. (Śliwice)

Future Member
Future Member
Pochwał: 5

PostWysłany: Wto 08 Lut, 11 8:44    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

fajny ten licznik Smile Idealny do swapa Very Happy

Pochwał: 1
Ostrzeżeń: 2

PostWysłany: Sro 16 Lut, 11 18:47    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

a z czymś takim nie ma problemów że będzie przekłamywał??

bo ja np chce wsadzić budzik z cc do 160 i tu się martwie o błędna skalę a jak będzie w czymś takim?
Powrót do góry
Tomek84 (Łódź,Aleksandrów Ł.)

Member
Member
Organizator Manu'12
Pochwał: 7

1997 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Sro 16 Lut, 11 18:53    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

arek napisał:
przełożenie licznika jest takie samo K=1000 czyli 1000 obr na 1km

Rolling Eyes
Powrót do góry
arek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12

1989 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Sro 16 Lut, 11 19:07    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

szukaj na obudowie oznaczenia K=1000 lub K 1000 jeśli takie coś znajdziesz to będzie działało poprawnie, większość liczników ma taką skalę

zrobiłem już lekko ponad 100km na tym liczniku i wszystko działa jak należy

Powrót do góry
kropek

PostWysłany: Sro 16 Lut, 11 20:49    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

dzięki no to ja idę podumać coś przy liczniku Smile
Powrót do góry
Piter126p (EL)

Użytkownik zbanowany
Ostrzeżeń: 1

PostWysłany: Czw 17 Lut, 11 0:50    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Oweb napisał:
Czekam na filmik pod tytulem "zamykanie licznika" Smile

a dorzucimy gratis wizytowke z podrozy ? Mr. Green Mr. Yellow
Powrót do góry
arek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12

1989 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Czw 17 Lut, 11 10:47    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ok ale ty płacisz Mr. Green

Powrót do góry
kropek

PostWysłany: Czw 17 Lut, 11 15:19    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

a takie pytanko... bo własnie spostrzegłem to na liczniku... na maluchowskim mam K=1000 a na tym od CC K=1080. dużo może mnie to przekłamać jak tak to w którą stronę i na ile ?
Powrót do góry
morrek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12
Pochwał: 17

1991 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Czw 17 Lut, 11 15:25    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Prawdopodobnie do przodu ok 20km/h

http://www.polskajazda.pl/Samochody/Fiat/126/98711
XD Very Happy
Powrót do góry
piotrekwielki (Łódź, Przysucha)

Organizator Manu'12
Pochwał: 8

PostWysłany: Czw 17 Lut, 11 16:08    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

morrek skoro ma 1080 tzn iż będzie zaniżał, przy tej samej prędkości co w maluchu linka w cc kręci się szybciej, więc analogicznie licznik będzie wskazywać nieco mniej, prędkość przebieg itp itd
arek czyli jednak dobrze słyszałem, że licznik od cc zaniża w malcu Very Happy
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Stylistyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Mapa forum / Forum map

Prezenty na wieczór panieński