Ogólnopolski Klub Fiata 126p Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
licznik CCS w elegancie
Idź do strony 1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Stylistyka
Autor Wiadomość
tunfish (Knurów)

PostWysłany: Czw 10 Maj, 07 21:06    Temat postu: licznik CCS w elegancie Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

mam problem z podłączeniem czujnika temperatury oleju do wskazówki, nie wiem do której ścieżki się podpiąć w liczniku, może ktoś już to podłączał i może mi zaznaczyć na obrazku albo powiedziec która to ścieżka. reszta sprawna (obrotomierz, paliwo)

NIE SZTUKĄ JEST ZABIĆ MUCHĘ PRZEDNIĄ SZYBĄ,SZTUKĄ JEST ZABIĆ JĄ BOCZNĄ
Powrót do góry
ziomal (WrOcŁaW)

Member
Member
Pochwał: 1
Ostrzeżeń: 1

PostWysłany: Czw 10 Maj, 07 22:29    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

po nitce do kłebka, popatrz która kontrolka jest od oleju i idz palcem z ścieżką a dojdziesz do wyjścia i bedziesz wiedział, jedna sieżka będzie wychodziła do zespolonej masy a druga do kostki i wszystko jasne
Powrót do góry
tunfish (Knurów)

PostWysłany: Pią 11 Maj, 07 3:44    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

problem w tym właśnie że nie wiem która ścieżka jest od oleju, na tym polega moje pytanie.

chodzi mi o wskazówke nie o kontrolke, w CCS to jest wskazówka cieczy chłodzącej.

Powrót do góry
maly187 (Ozorków)

PostWysłany: Pią 11 Maj, 07 7:29    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

cały wykaz kostek od ccs-a jak czegos nie bedziesz wiedziec to podpowiem ja u siebie załozyłem zaznaczam ze czujniki od cieczy sa 2 rodzaje pod kontrolke i pod wskaznik wiec musisz to zaznaczyc jak bedzie go kupowac

Kostka lewa :
1 - kontrolka wtrysku 1
2 - kontrolka wtrysku 2
3 - kontrolka świateł i podświetlanie licznika
4 - kontrolka świateł drogowych
5 - kontrolka awaryjnych
6 - kontrolka ładowania
7 - kontrolka ciśnienia
8 - +12V (ładowanie i ciśnienie)
Kostka prawa górna :
1 - czujnik paliwa
2 - masa
3 - kontrolka ssania
4 - +12V (wskaźniki temp. i paliwa, ssanie, ręczny, obrotomierz, rezerwa)
5 - kontrolka hamulca ręcznego
6 - kontrolka rezerwy paliwa
Kostka prawa dolna :
1 - kontrolka kierunkowskazów
2 - kontrolka światła przeciwmgłowego
3 - kontrolka ogrzewania szyby
4 - obrotomierz
5 - kontrolka nie używana ( pierwsza od prawej czerwona kropka )
6 - czujnik temperatury
Powrót do góry
romi1984 (Iłów)

Pochwał: 2

PostWysłany: Pią 11 Maj, 07 18:15    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Cytat:
maly187

tego szukałem zbawco Jupi!

Powrót do góry
tunfish (Knurów)

PostWysłany: Pią 11 Maj, 07 21:50    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

maly187 napisał:
cały wykaz kostek od ccs-a jak czegos nie bedziesz wiedziec to podpowiem ja u siebie załozyłem zaznaczam ze czujniki od cieczy sa 2 rodzaje pod kontrolke i pod wskaznik wiec musisz to zaznaczyc jak bedzie go kupowac

Kostka lewa :
1 - kontrolka wtrysku 1
2 - kontrolka wtrysku 2
3 - kontrolka świateł i podświetlanie licznika
4 - kontrolka świateł drogowych
5 - kontrolka awaryjnych
6 - kontrolka ładowania
7 - kontrolka ciśnienia
8 - +12V (ładowanie i ciśnienie)
Kostka prawa górna :
1 - czujnik paliwa
2 - masa
3 - kontrolka ssania
4 - +12V (wskaźniki temp. i paliwa, ssanie, ręczny, obrotomierz, rezerwa)
5 - kontrolka hamulca ręcznego
6 - kontrolka rezerwy paliwa
Kostka prawa dolna :
1 - kontrolka kierunkowskazów
2 - kontrolka światła przeciwmgłowego
3 - kontrolka ogrzewania szyby
4 - obrotomierz
5 - kontrolka nie używana ( pierwsza od prawej czerwona kropka )
6 - czujnik temperatury

maly187 dzieki wielkie Smile
PS. ten opis jest do zdjęcia, a na zdjęciu licznik jest do góry nogami, jakby co Razz

Powrót do góry
piter19850207 (Wrocław/Oława/WBO)

Pochwał: 3

PostWysłany: Wto 16 Gru, 08 14:55    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

odgrzeję tego strucla Mr. Green

pytanko do elektroników, elektryków i innych magików Laughing

chodzi mi o przeróbkę/zamontowanie licznika z CCS'a, a dokładnie rozchodzi mi sie o obrotek, a mianowicie o potencjometr montażowy, ma on 3 nóżki, środkową łączymy z jedną nóżką diody, a która nóżka potencjometru jest masą??, którą wg. poniższego opisu trzeba wlutować w wolny otwór?? obojętnie jak go obrócimy? będzie to albo prawa/lewa albo lewa /prawa

opis http://www.126fan.pl/www/deska_i_wskazn.htm

ps. proponuję temat przenieść do działu car audio i elektronika

www.eskadra126p.ugu.pl

Powrót do góry
Karol13 (Poznan)
Prezes oddziału
Member
Member
Pochwał: 1

1991 Fiat 126p FL

PostWysłany: Wto 16 Gru, 08 15:15    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

u mnie na stronie (niestety tylko skan mi się zachował ze strony które już nie istniej) Jak dołożyć obrotomierz do licznika od EL i o czujniku oleju też coś jest Wink
http://start5g.ovh.net/~maluch/Porady/Zegary/zegary.htm
www.maluch-poznan.com relacje z imprez motoryzacyjnych
Powrót do góry

PostWysłany: Wto 16 Gru, 08 16:00    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

mam te skany już od bardzo dawna Mr. Green , ale moje pytanko jest następujące: jak poznać która nóżka potencjometru montażowego jest masą, no chyba że nie ma różnicy

www.eskadra126p.ugu.pl

Powrót do góry
Dominik2 (Tarnów)

PostWysłany: Wto 16 Gru, 08 17:39    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Nie ma to znaczenia. Jeżeli montujesz go w elegancie to po jaką cholerę w ogóle przerabiasz obrotomierz?
Powrót do góry

PostWysłany: Sro 17 Gru, 08 11:11    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

no jak po jaką cholerę?? mam cały licznik od CCS'a i chcę go zamontować w maluchu i dlatego przerabiam obrotek

przecież to jest obrotek na 4 gary TAK???
a maluch ma 2 gary TAK???
no to chyba będzie zawyżać obroty TAK???
chyba logiczne, że trzeba przerobić TAK???

ROZUMIESZ JUŻ?

www.eskadra126p.ugu.pl

Powrót do góry
Dominik2 (Tarnów)

PostWysłany: Sro 17 Gru, 08 17:30    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Piter nie pisz głupot. Liczników od ccs montowałem już kilka w ciagu paru lat. Swoją drogą, niezła panuje kultura, chce pomóc a ty się drzesz. Musisz przerabiać tylko wtedy gdy stosujesz go do starego układu zapłonowego z aparatem. Ze względu na zakłocenia i przeróbka ma za zadanie dopasować sygnał. W nowym układzie z nanoplexem nic nie przerabiasz i pokazuje dobrą wartość. W ccs masz 2 cewki i obrotek polączony jest do jednej, wiec ''zczytuje'' jakby polowe obrotów. W maluchu jest jedna dlatego pokazuje prawidlowo.
Powrót do góry
Grociu (EL ....K)
Site Admin
Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12
Pochwał: 4

1995 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Sro 17 Gru, 08 23:49    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

piter19850207 napisał:

przecież to jest obrotek na 4 gary TAK???
a maluch ma 2 gary TAK???
no to chyba będzie zawyżać obroty TAK???
chyba logiczne, że trzeba przerobić TAK???

ROZUMIESZ JUŻ?

Odwrotnie, będzie zaniżać.

Dominik2 napisał:
W ccs masz 2 cewki i obrotek polączony jest do jednej, wiec ''zczytuje'' jakby polowe obrotów.

Mylisz się, w ccs obrotomierz jest podłączany pod przekaźnik pompy paliwowej, a nie pod cewkę.

Licznik z ccs trzeba przerobić.
Jeżeli w maluszku jest nanoplex to przeróbka polega tylko na wylutowaniu rezonatora 8Mhz i wlutowaniu rezonatora 4Mhz
Dodatkowo jeżeli w maluszku jest starszy zapłon to oprócz tej przeróbki z rezonatorami trzeba wlutować potencjometr, czyli w Twoim przypadku piter19850207 ta operacja jest zbędna.

PostWysłany: Czw 18 Gru, 08 11:54    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dominik2 napisał:
Swoją drogą, niezła panuje kultura, chce pomóc a ty się drzesz

nie dre się tylko napisalem żeby było wyraźnie i zrozumiale Rolling Eyes a tak swoją drogą to dopisałbyś w profilu skąd jesteś Wink

Grociu napisał:
Licznik z ccs trzeba przerobić.
Jeżeli w maluszku jest nanoplex to przeróbka polega tylko na wylutowaniu rezonatora 8Mhz i wlutowaniu rezonatora 4Mhz
Dodatkowo jeżeli w maluszku jest starszy zapłon to oprócz tej przeróbki z rezonatorami trzeba wlutować potencjometr, czyli w Twoim przypadku piter19850207 ta operacja jest zbędna.

Grociu dzięki i właśnie o to mi chodziło Wink ale wlutowałem też potencjometr, tak na wszelki wypadek żeby dwa razy tego nie robić, jak skończę silnik i zamontuję liznik to dam znać, a Ty robiłeś też coś takiego u siebie?

www.eskadra126p.ugu.pl

Powrót do góry
Dominik2 (Tarnów)

PostWysłany: Czw 18 Gru, 08 17:41    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Grociu ale próbowales już praktycznie podlaczać bez zmiany rezonatora? Ja nie zmieniam go i pokazuje dobrze.
Powrót do góry
Grociu (EL ....K)
Site Admin
Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12

1995 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Czw 18 Gru, 08 23:35    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Tak, u siebie właśnie mam licznik od CCS.
Dwa dni jeździłem bez zmiany rezonatora, obroty były o połowę za niskie.

PostWysłany: Pią 19 Gru, 08 11:10    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Grociu i jak Ci się ten licznik sprawuje? tzn. bardziej chodzi o obroty?

www.eskadra126p.ugu.pl

Powrót do góry
Grociu (EL ....K)
Site Admin
Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12

1995 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Pią 19 Gru, 08 19:31    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Tzn? Bo nie bardzo rozumiem...
Wskazywać wskazuje, tak jak w innych autach które mają obrotomierz... problemów z nim nie mam

PostWysłany: Sob 20 Gru, 08 10:45    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

chodzi mi o to czy podobno wskazówka czasami nie szaleje? że niby przez zakłócenia, bo gdzieś kiedyś na forum o tym czytałem

www.eskadra126p.ugu.pl

Powrót do góry
Grociu (EL ....K)
Site Admin
Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12

1995 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Sob 20 Gru, 08 17:49    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

U mnie wszystko jest ok. Wymieniłem sam rezonator bez montażu potencjometru

PostWysłany: Sro 24 Gru, 08 0:18    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

a ja tylko dalem wiekszego kwarca i tez chodzi, chociaz na kablu sygn (dolaczony do jakiejs kostki serwisowej) musialem filtr RC zastosowac bo mi przy wlaczonym zaplonie wskazowke wykrecalo.
Generalnie nie wiem jeszcze czemu wylacza sie przy 4,5 - 6 tysiacach obrotow. roznie to bywa, zalezy od dnia/ wilgotnosci.. sam nie wiem

tak to mniej wiecej u mnei wyglada

Zapisz ten film na dysku
Powrót do góry

PostWysłany: Sro 24 Gru, 08 20:41    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Domage a czemu ci się CODE zaświeca??? Smile

www.eskadra126p.ugu.pl

Powrót do góry
Domage (Sosnowiec)

PostWysłany: Sob 27 Gru, 08 0:26    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

To czujnik wolnych obrotów, zamkniętej przepustnicy, czy jakoś tak.
Obok jest ta prawidłowa kontrolka, ale jakos nie zwrocilem na to uwagi przy skladaniu tego licznika, a mi to specjalnie nei przeszkadza.
Grunt ze wiem o co chodzi Smile
Powrót do góry
piotrek87 (Hajnówka)

Pochwał: 2

PostWysłany: Sob 27 Gru, 08 2:29    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Domage napisał:
Generalnie nie wiem jeszcze czemu wylacza sie przy 4,5 - 6 tysiacach obrotow. roznie to bywa, zalezy od dnia/ wilgotnosci.. sam nie wiem

tak to mniej wiecej u mnei wyglada

Zapisz ten film na dysku

1.Masz ELXa?
2.Obrotek podłączyłeś do cewki?
3.Wskazówka wariuje tylko jak puszczasz gaz?
Jeżeli na 3 pytania odpowiedziałeś TAK to obrotek zachowuje się prawidłowo. Jak chcesz żeby wskazówka nie skakała to podłącz kabel do modułu a nie do cewki Smile

PostWysłany: Sob 27 Gru, 08 2:36    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

1. Tak
2. Nie - napisałem że obrotomierz podłączyłem do jakiegoś kabla 2 żyłowego który wychodzi z modułu
3. Nie - obrotomierz wylacza sie niezaleznie czy puszcze gaz czy go wciskam do oporu zawsze okolo 4,5 tys obrotow (roznie to bywa, zalezy od dnia)

Nie przeszkadza mi to zbytnio uzytkowaniu, rzadko kiedy wykrecam go na takie obroty, wiec nie mam motywacji zeby sie tym zajac.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Stylistyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

Mapa forum / Forum map

Prezenty na wieczór panieński