Ogólnopolski Klub Fiata 126p Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ładowanie
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Car Audio i elektronika
Autor Wiadomość
poloska (Łódź)

Pochwał: 5

PostWysłany: Nie 06 Lis, 11 20:39    Temat postu: Ładowanie Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Sprawa wygląda tak:
pewnego dnia odpalając moje 126p z kabli niechcący razem z kablem rozruchowym zdjąłem plusową klemę akumulatora na małą chwilę tak że silnik nie zdążył zgasnąć . Ładowanie zniknęło.
Jednak po wymianie alternatora na sprawny ładowania wciąż brak.
Kontrolka ładowania która popsuta była od dawien dawna (cały czas się jarzyła, ładowanie było)
zaczęła mrugać jak kontrolka kierunkowskazu (co chwila włącza się i wyłącza)
Pomiar miernikiem wskazał 12,10V
Gdzie leży problem Question
Powrót do góry
arek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12
Pochwał: 20

1989 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Nie 06 Lis, 11 21:16    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

sprawdź przewód łączący alternator z rozrusznikiem, brązowy dość gruby

Uploaded with ImageShack.us
Powrót do góry
poloska (Łódź)

PostWysłany: Pon 07 Lis, 11 22:05    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Brązowy kabel łączący alternator i rozrusznik Question nie kojarzę Rolling Eyes
Powrót do góry
arek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12
Pochwał: 20

1989 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Pon 07 Lis, 11 22:25    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

w maluchu jest tak ze od alternatora idzie kabel do rozrusznika i z rozrusznika dopiero do akumulatora

Uploaded with ImageShack.us
Powrót do góry
poloska (Łódź)

PostWysłany: Pon 07 Lis, 11 22:34    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

to jeszcze dwa pytania
jak zmierzyć prąd wychodzący z alternatora???
Czy da się sprawdzić alternator poza samochodem Question
Powrót do góry
PimpQ (EZG)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12
Pochwał: 7

1991 Fiat 126p FL

PostWysłany: Pon 07 Lis, 11 23:13    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

poloska napisał:
Czy da się sprawdzić alternator poza samochodem Question

Da się, ale trzeba mieć odpowiedni sprzęt do tego, chyba "stół obciążeniowy", taki stary stół posiada koleś w Zgierzu, na Gałczyńskiego.

PostWysłany: Pon 14 Lis, 11 22:09    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Nie znam się na elektryce zbytnio więc pojąć tego nie mogę.
Przed feralnym zdjęciem klemy nie mierzyłem ładowania.
Po zdjęciu pojazd bez problemu jechał jedynie po włączeniu świateł znikały kontrolki a same światła przygasały ale nie gasł w trakcie jazdy .Po powrocie pomiar wyniósł 12,10V a na włączonych światłach 11.98V.Na mój rozum oznaczało to że ładowania nie ma.
Po wymianie alternatora wskazania miernika nie zmieniły się.
Sprawdziłem kable wszystko w porządku oprócz rozrusznika zabryzganego olejem(winna uszczelka pod miską olejową).
Przed jazdą do garażu (16km) wskazania wciąż te same.
Podróż na światłach mijania.
Po przyjeździe okazało się że akumulator jest w porządku, rozrusznik kręcił idealnie, czyli ładowanie jest ale pomiar ciągle 12,10V

Kto mi wytłumaczy o co tu chodzi??

Rolling Eyes
Powrót do góry
morrek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12
Pochwał: 17

1991 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Pon 14 Lis, 11 22:21    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

A sprawdzałeś tylko na biegu jałowy bez dodania gazu?

http://www.polskajazda.pl/Samochody/Fiat/126/98711
XD Very Happy
Powrót do góry
poloska (Łódź)

PostWysłany: Pon 14 Lis, 11 22:23    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

tylko na jałowym a po dodaniu gazu pomiar nie zmieniał się Wink
Powrót do góry
morrek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12

1991 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Pon 14 Lis, 11 22:27    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Źle się wysłowiłem Razz Chodziło mi o to czy tylko na wolnych obrotach sprawdzałeś czy też dodawałeś gazu, ale to już wiemy Razz Regulator napięcia wymieniałeś? Kontrolkę od ładowania sprawdzałeś ??

XD Very Happy
Powrót do góry
poloska (Łódź)

PostWysłany: Pon 14 Lis, 11 22:29    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

zapomniałem dodać że po tym jak go odpaliłem przed jazdądo garażu kontrolka ładowania zdechła kompletnie. regulator jest nowy
Powrót do góry
morrek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12

1991 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Pon 14 Lis, 11 22:30    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

To sprawdź czy kontrolka od ładowania jest sprawna... Jeżeli nie to nie ma wzbudzenia i alternator nie ładuje...

XD Very Happy
Powrót do góry
poloska (Łódź)

PostWysłany: Pon 14 Lis, 11 22:33    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ale skoro nie laduje to czemu dojechałem do garażu i akumulator się nie rozładował Question
Powrót do góry
morrek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12

1991 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Pon 14 Lis, 11 22:36    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ciężko stwierdzić Razz W którym miejscu sprawdzałeś ładowanie? Zaraz przy altku czy na klemach akku. Po przekręceniu kluczyka w pozycję zapłonu kontrolka się świeci?

XD Very Happy
Powrót do góry
poloska (Łódź)

PostWysłany: Pon 14 Lis, 11 22:39    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

nie nie świeci się zdechła jak wcześniej wariowała tak teraz zdechła a ładowanie sprawdzałem przy klemach na akumulatorze. Jak sprawdza się przy altku???
Powrót do góry
morrek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12

1991 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Pon 14 Lis, 11 22:45    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dochodzi biały lub brązowy przewód nie pamiętam dokładnie, jest przykręcany na 10. Jeżeli kontrolka już w ogóle nie świeci to bierz się za wymianę i sprawdź, potem zdaj relacje co jest Razz

XD Very Happy
Powrót do góry
poloska (Łódź)

PostWysłany: Pon 14 Lis, 11 22:56    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ja myślę że bez elektryka albo przynajmniej kogoś kto ma o tym jakieś pojęcie się nie obędzie. Cała elektryka woła o pomstę do nieba Crying or Very sad
Za tydzień podejmuję ostatnią próbę ogarnięcia tego jeżeli przegram to składam broń Razz

Ostatnio zmieniony przez poloska dnia Pon 14 Lis, 11 22:58, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
morrek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12

1991 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Pon 14 Lis, 11 22:57    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

W jakich okolicach mieszkasz?

XD Very Happy
Powrót do góry
poloska (Łódź)

PostWysłany: Pon 14 Lis, 11 22:58    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Widzew ale maluszek jest 30km od Łodzi
Powrót do góry
morrek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12

1991 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Pon 14 Lis, 11 23:00    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

No to szkoda, ale tak jak mówię musisz sprawdzić kontrolkę.

XD Very Happy
Powrót do góry
poloska (Łódź)

PostWysłany: Pon 14 Lis, 11 23:03    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wykorzystam jeszcze ten temat:
Brak migaczy na odpalonym silniku czym może być spowodowany Question
Powrót do góry
Quoter (LDZ)

Member
Member
Pochwał: 4

1998 Fiat 126p ELX

PostWysłany: Pon 14 Lis, 11 23:25    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

dobra rada... poczyść wszystkie masy ale tak naprawde solidnie papier scierny, druciana szczotka i czyść wszystko co sie da i ma związek z masą... a pozniej pytaj i szukaj dalej bo z moich doświadczeń najczęstrze problemy z kierunkami sa spowodowane brakiem masy

Member
Member
Moderator
Pochwał: 6

1988 Fiat 126p FL

PostWysłany: Wto 15 Lis, 11 21:39    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Generalnie jak podczas pracy silnika ściągnie się klemę z akumulatora, to zostaje w tym momencie uszkodzony regulator napięcia, więc trochę szkoda, że męczyłeś się z wymianą całego alternatora.

Kontrolka od ładowania musi być sprawna, bo jak już wspomnieli wyżej jest ona wpięta w obwód wzbudzenia alternatora i bez niej ładowania nie będzie.

No i wykonaj pomiar napięć przy wyższych obrotach silnika, bo maluch na wolnych obrotach nie ładuje.

PostWysłany: Wto 15 Lis, 11 21:57    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ech każdy twierdzi co innego Rolling Eyes
Słyszałem tyle wersji tego co może się stać po odpięciu klemy że pogubiłem się już kompletnie Mad
Powrót do góry
Adrian. (Śliwice)

Future Member
Future Member

PostWysłany: Wto 15 Lis, 11 21:59    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ja potwierdzam to co kaszlący pisał. Też tak słyszałem. W czwartek zapytam majstra w robocie, on będzie na 100% wiedział Wink
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Car Audio i elektronika Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Strona 1 z 4

Mapa forum / Forum map

Prezenty na wieczór panieński