Ogólnopolski Klub Fiata 126p Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
kubelwagen z malucha

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Stylistyka
Autor Wiadomość
Login (Warszawa)

PostWysłany: Wto 30 Wrz, 08 13:15    Temat postu: kubelwagen z malucha Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam
Niedawno miałem okazję dotknąć rekonstrukcji kubelwagena w Otrębusach, samochodzik bardzo mi się spodobał, był taki prosty złomowaty i miał to coś Smile zaczołem zastanawiać się nad takim samochodzikiem, jednak wyczytałem że w stanie złomu może on kosztować 10 tyś. Odrzucając kupno orginału zastanawiam się nad samodzielnym zrobieniem takiego autka, najodpowiedniejszy byłby maluszek, podobna wielkość prosta konstrukcja, silnik z tyłu, podobny rozstaw kół i oczywiście cena.
Jednak jest kilka rzeczy nad którymi trzeba się zastanowić między innymi:
rozstaw kół na szerokość jest idealny, za to na długość odstęp między przednimi a tylnymi jest o ok 0.5 m za mały. O ile mi wiadomo można było było by go przeciąć i przedłużyć, co o tym sądzicie, czy dało by radę to zrobić? Na jakie problemy techniczne mógłbym natrafić budując to autko?
Planuje kupić jakiegoś fiata za ok 200-300 zł byle w miarę działał, karoseria może być w stanie obojętnym.
Zdiąć karoserie zrobić remont podwozia, wzmocnić je i zabezpieczyć podwyższyć zawieszenie no i przedłużyć . Dokonać kilku przeróbek założyć nową i przerobioną karoserie itd...
Co o tym sadzicie, czy mógłby mi ktoś udzielić jakiś rad?
Jeszcze sprawa rejestracji, mimo że samochodzik byłby raczej tylko do rekreacji to mimo wszystko musi poruszać się po drogach. Czy mógłbym w "praktyce" używać dowodu rejestracyjnego od bazy (malucha)? w końcu zawsze mogę powiedzieć że to taka wersja i że trochę ją przerobiłem bo mi się nie podobała Razz w końcu to "prawie" jak ospojlerować auto przecież dokonujemy w nim modyfikacji estetycznych. Co o tym sądzicie?
Pozdrawiam i poniżej zamieszczam zdięcia kubelwagena

http://car-blueprints.narod.ru/images/volkswagen/volkswagen-kubelwagen.gif
Jego budowa jest naprawdę prosta, przepraszam że powtarzam ale poprzednio wybrałem chyba zły dział
Powrót do góry
Bilo (ERA)

Pochwał: 6
Ostrzeżeń: 1

PostWysłany: Wto 30 Wrz, 08 15:01    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Idziesz zla droga. kubelwagen to ewolucja VW Garbusa ktorego prototyp powstal jeszcze przed wojna a w zwiazku z potrzeba stworzenia auta dla wojska w oparciu o garbusa stworzono kubelwagena. Auto bylo na ramie wiec potrzebujesz ramy garbusa i calego zespolu napedowego. To oczywiscie tylko teoria. Maluch sie do tego nie nadaje

Polski Fiat 126p red power, Audi A6 C6 3.0 TDI quattro, Kia Rio 1.2 XL
Powrót do góry
Moch (Łódź)

Member
Member
Moderator
Pochwał: 16

1979 Fiat 126p ST

PostWysłany: Wto 30 Wrz, 08 15:56    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Tak jak w/w dziwie ubrany osobnik pisze... potrzebujesz jakieś auto na RAMIE, nie nadwozie samonośne.

PostWysłany: Wto 30 Wrz, 08 19:15    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Mochu ja tak chodze do pracy Laughing

Powrót do góry
Login (Warszawa)

PostWysłany: Wto 30 Wrz, 08 19:24    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ok czaje o co chodzi, jednak nie chcę zrobić repliki nie zależy mi na idealnym odwzorowaniu, chce aby wyglądał jak kubelwagen a nie udawał że nim jest. Podwozie od garbusa raczej odpada, z powodu że jest ich jak na lekarstwo i pewnie drogie a z malucha jak się rozmyślę po zakupie to mogę śmigać, i tak chciałem malca kupić. A co do przerabiania co by było gdybym wzioł szlifierkę, karton tarcz do metalu i rozmontował wszystko co się da z karoserii, do podłogi. Dalej zastanowiłbym się co z starej karoserii się przyda, przedział silnika jest bardzo podobny więc można zostawić.
Powrót do góry
Moch (Łódź)

Member
Member
Moderator

1979 Fiat 126p ST

PostWysłany: Wto 30 Wrz, 08 19:28    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Hmmmmmm nie podpowiem Ci, generalnie jak maluchowi odetniesz karoserię, to się nie złamie sama podłoga, ajeśli jest w idealnym stanie. Ale to i tak ryzykowne.

Użytkownik zbanowany
Pochwał: 13

PostWysłany: Wto 30 Wrz, 08 19:34    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Tak czy siak trzeba by było zrobić ramę,która by to wszystko trzymała.

PostWysłany: Wto 30 Wrz, 08 19:34    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Fantasta.... no ale ja tez sie nie znam Rolling Eyes

Powrót do góry
Login (Warszawa)

PostWysłany: Wto 30 Wrz, 08 19:53    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

w czym problem, spawara jest, złom niedaleko, żyć nie umierać i tylko czekać na jakieś dłuższe weekendy, jak ktoś może coś podpowiedzieć to proszę bardzo Razz
W razie jakichkolwiek wątpliwości mam rzut beretem do muzeum gdzie jak nikt nie patrzy można wskoczyć do środka i przyjrzeć się co i jak.
Aha a co do tego podwozia to zamierzałem od początku zbudować ramę i na nią blachy
Powrót do góry
Moch (Łódź)

Member
Member
Moderator

1979 Fiat 126p ST

PostWysłany: Wto 30 Wrz, 08 19:57    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Potrzebujesz solidne płaskowniki, malacza, powyżej rocznika 85 ( żebyśmy Cię nie zajebali ) i tyle... to na początek.

Nie... jeszcze 2* skrzynka dobrego browara dla mnie za rady Rolling Eyes

PostWysłany: Wto 30 Wrz, 08 20:04    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Czyżby chodziło oto że pow 1984r wymagane są pasy bezpieczeństwa i abym nie podbił statystyki wypadków drogowych z skutkiem śmiertelnym?
Powrót do góry
Moch (Łódź)

Member
Member
Moderator

1979 Fiat 126p ST

PostWysłany: Wto 30 Wrz, 08 20:13    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Nie, chodzi tylko o to abyś nie niszczył klasyka.

To, że sam chcesz robić kibelwagena z malacza, świadczy o tym, że osobiście masz w dupie swoje bezpieczeństwo. To czemuż my mamy się nim przejmować ?

PostWysłany: Wto 30 Wrz, 08 20:26    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ja się tym nie przejmuje, to dlaczego wy byście mieli? pojazd ma służyć rekreacyjnie do wypadów do lasu i co miało by mi tam zaszkodzić? Niedzwiedz grizzli Razz? żartuje
A skoro już na ten temat to wiem że poszczególne roczniki różniły się niektórymi szczegółami, które roczniki byłyby najbardziej odpowiednie do mojego wstępnego projektu?
Szkoda że nie produkują już maluchów, choć mało kto chciałby kupić dziś nowego malca.
Ehh pomyliłeś mi i na Ebayu zamiast kubel wpisałem kibel ;] hehe

Ostatnio zmieniony przez Login dnia Wto 30 Wrz, 08 20:37, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Moch (Łódź)

Member
Member
Moderator

1979 Fiat 126p ST

PostWysłany: Wto 30 Wrz, 08 20:30    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Do projektu najlepszy maluch który będzie zdrowy od spodu, a np lekko uszkodzony blacharsko po stłuczce - ale broń boshe krzywy od spodu - zawieszenie musi być igła, bo na tym będziesz coś budował.

PostWysłany: Sro 01 Paź, 08 21:11    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ja osobiście proponowałbym skorzystać z planów jakiegoś buggy na bazie malucha. dół zostawiasz, a na górę wstawiasz szkielet od buggy i "oklejasz" blachą. ale to tylko moje skromne zdanie
Login (Warszawa)

PostWysłany: Czw 02 Paź, 08 8:53    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Coś takiego planuje, zostawić dół i na to rama, blacha i cała reszta, przy okazji wyjmie się silnik i zrobi remont (ma ktoś pomysł jak podwyższyć zawieszenie?). Puki co powstrzymam się z szczegółami do czasu aż kupie malucha, jednak jeśli ktoś może coś pomóc to proszę bardzo Razz
Powrót do góry
Kizar (Nysa)

Member
Member

PostWysłany: Czw 02 Paź, 08 9:09    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Login napisał:
pojazd ma służyć rekreacyjnie do wypadów do lasu hehe

po tym kawałku mówie ci kup se motor i bedziesz smigał po lasach ile wlezie.. ale jak będzie za sucho to nei wjedziesz.. wieć może rower ?? Rolling Eyes Rolling Eyes
Powrót do góry
Bilo (ERA)

PostWysłany: Czw 02 Paź, 08 16:08    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Po przemysleniu uwazam ze autorowi do lasu starczy zwykly rurowiec a nie kopia kubelwagena. Laughing

Powrót do góry
kaszlak_maniak (3miasto/Żelistrzewo)

Member
Member
Moderator

1988 Fiat 126p FL

PostWysłany: Czw 02 Paź, 08 17:39    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wiecie, jak chłopak chce to niech sobie nawet czołg buduje, jego sprawa, w końcu być może spełnia swoje marzenia. Wink Rady już dostał to niech się bawi... Smile

Pochwał: 11

PostWysłany: Czw 02 Paź, 08 19:24    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Kosztem kolejnego Malucha?

Member
Member
Moderator

1988 Fiat 126p FL

PostWysłany: Czw 02 Paź, 08 19:39    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

No to jest inna sprawa...

Ale może nie będzie się w to bawił krojąc malucha. Nie raz na alledrogo sprzedają za przyzwoitą cenę już gotowe buggy. Wink

Future Member
Future Member

PostWysłany: Pią 03 Paź, 08 16:26    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Kup Calibrę i zrób z niej kubelwagena, to będzie dopiero coś Very Happy

Member
Member
Moderator

1988 Fiat 126p FL

PostWysłany: Pią 03 Paź, 08 17:06    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Aron napisał:
Kup Calibrę i zrób z niej kubelwagena, to będzie dopiero coś Very Happy

I będzie miało napęd 4x4 Laughing Laughing Laughing

PostWysłany: Pią 03 Paź, 08 19:26    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dobry dzień!!
Jednak po głębszym przemyśleniu postanowiłem że może być to trochę za trudne.
Na początek zbuduje buggego a potem pomyślimy Very Happy
Dajcie jakieś linki do forów o ruraczach jak ktoś zna
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Stylistyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Mapa forum / Forum map

Prezenty na wieczór panieński