Ogólnopolski Klub Fiata 126p Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
krztusi się i gaśnie, odcina napiecie

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Car Audio i elektronika
Autor Wiadomość
metaltymek (Kady)

Pochwał: 2

PostWysłany: Pon 03 Paź, 11 23:16    Temat postu: krztusi się i gaśnie, odcina napiecie Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

kiedy odpalę malucha jest ok, dodam trochę gazu zaczyna się krztusić (jakby wysysał resztki paliwa ze zbiornika) i po pewnym czasie gaśnie. kiedy po zgaszeniu próbuję znów odpalić nie da rady (efekt taki sam jakby nie miał paliwa), ale jak wyłączę zapłon i znów zakręcę od razu odpala

wcześniej już miałem z tym problem (te same objawy), ale dużo rzadziej niż teraz (wcześniej się sporadycznie krztusił jak i gasł, i jak raz zgasł to już nie gasł, a dziś trzy razy zgasłem na odcinku ~5km). wcześniej przy dobieraniu się do immobilizera same wypadły dwie wtyczki i od razu przyczyna padła na nie, że nie stykało i poza wsadzeniem ich na miejsce nic nie było robione no i naprawiło problem (nawet dioda przestawała migać od pierwszego przyłożenia pastylki), lecz teraz znów problem wrócił z większą siłą

dodam jeszcze, że nagle powróciło - wróciłem z pułtuska bezproblemowo, zaparkowałem i wyłączyłem malca (bez żadnego dłubania przy nim), wieczorem jeszcze wybrałem się do miasta i wtedy objawy wróciły, całą drogę do miasta się krztusił a wracając zgasł kilka razy. dziś były rozlutowane i podmienione dwa kabelki, i skrócone kabelki od wtyczek - nie pomogło

ma ktoś jakieś pomysły, spotkał się ktoś z takim problemem?

a i wymiana albo wywalenie tego jest w mojej głowie Wink

Ostatnio zmieniony przez metaltymek dnia Czw 20 Paź, 11 10:09, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
kultowe@op (EL/ETM)

Member
Member
Organizator Manu'12

1994 Fiat 126

PostWysłany: Pon 03 Paź, 11 23:29    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ja bym sie tego dziadostwa pozbył.
tego typu zabezpieczenia są raczej utrudnieniem dla właściciela niż dla złodzieja
kaszlak_maniak (3miasto/Żelistrzewo)

Member
Member
Moderator
Pochwał: 6

1988 Fiat 126p FL

PostWysłany: Sro 05 Paź, 11 20:25    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ja miałem immobiliser boxer block i też miałem z nim problemy. Z tym że ja nie miałem przy nim żadnych wtyczek, a awaria nastąpiła w samym uszkodzeniu. Najpierw przestał się sam uzbrajać. Na początku pomagało puknięcie w centralkę. Potem, aby uzbroić immo, musiałem je odłączać całkowicie od prądu i podłączać ponownie. Po jakichś kilku miesiącach zaczęło mi odłączać zapłon podczas jazdy. Myślałem, żeby zajrzeć do środka do centralki, dostałem się do niej i oglądam a tam nic, ani śrub, ani zatrzasków - zamknięte szczelnie pudełko z wyprowadzoną na zewnątrz wiązką kabli, więc musiałem sobie odpuścić. Mówię sobie jak się zepsuło to trudno, niech już sobie zostanie. Pojeździło dwa miesiące. Przychodzę rano do auta, a tu akumulator rozładowany. Naładowałem, przejechałem się, samochód stał dwa dni i znowu aku do zera wydojone. Sytuacja jeszcze parę razy się powtórzyła. Myślałem, że to radio. Radio odłączyłem, problem nie ustąpił. Rozłączyłem pół instalacji w samochodzie. Działał tylko immobiliser. Pobór prądu - prawie 0,3A! No to śrubokręt, nóż monterski, kostki i izolacja w dłoń i immo out.

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12
Pochwał: 20

1989 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Sro 05 Paź, 11 20:38    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Najprostsze rozwiązania są najlepsze, ja u siebie będę montował ukryty pstryczek i przekaźniki odcinające pompę paliwa i zapłon. Najwięcej problemów sprawiają amatorom cudzej własności tego typu nietypowe wydumki. Z drugiej strony jak będą chcieli ukraść to i tak ukradną

Uploaded with ImageShack.us
Powrót do góry
Karol13 (Poznan)
Prezes oddziału
Member
Member
Pochwał: 1

1991 Fiat 126p FL

PostWysłany: Sro 05 Paź, 11 21:11    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

wywal to ja też wywaliłem... mam zabezpieczanie własnego pomysłu Wink + alarm

Ale tak jak Arek mówi jak będą chcieli to i tak ukradną Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad
www.maluch-poznan.com relacje z imprez motoryzacyjnych
Powrót do góry
metaltymek (Kady)

PostWysłany: Czw 20 Paź, 11 9:59    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

no i okazało się, że immo było w jak najlepszym stanie, bo problem nie zniknął po obejściu go

w momencie kiedy gaśnie, znika napięcie w kablu wchodzącym do modułu zapłonowego (na wtyczce środkowy), po wyłączeniu zapłonu znów się pojawia i odpala

mierzone było napięcie kabelka pod maską i zawsze było, ale po każdym mierzeniu wracało i napięcie we wtyczce do modułu
ten co idzie do modułu przechodzi przez cewkę i się zmienia gdzieś w niebieski, czy wchodzi on gdzieś w jakieś kostki jeszcze? objawy pasują do tego, jakby nie stykał gdzieś

co innego może jeszcze wywoływać takie objawy? ogólnie to cewka i świece na pewno są dobre, moduły podobno się nie psują, zastanawiam się jeszcze nad tym czujnikiem jest podłączony do wału

dodam jeszcze, że silnik był przegrzany

Powrót do góry
Adrian. (Śliwice)

Future Member
Future Member
Pochwał: 5

PostWysłany: Czw 20 Paź, 11 15:43    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Spróbuj może ten moduł przełożyć, i czujnik ?
A prąd dochodzi do elektrodyszy ?

Edit:
te kable co idą obok alternatora są dobrze połączone? U mnie ostatnio podobnie się działo.

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12
Pochwał: 20

1989 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Czw 20 Paź, 11 16:41    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

sprawdź kostkę stacyjki

Uploaded with ImageShack.us
Powrót do góry
metaltymek (Kady)

PostWysłany: Sro 09 Lis, 11 10:23    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

problem rozwiązany, bo prawie miesiąc wszystko działa dobrze Smile

zostały przeczyszczone wszystkie możliwe styki itp. i podociskane wszystkie możliwe kostki, wsuwki i ten czujnik położenia wału (?)

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Car Audio i elektronika Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Mapa forum / Forum map

Prezenty na wieczór panieński