Ogólnopolski Klub Fiata 126p Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
kilka pytań odnośnie zakupu malucha :)

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Hydepark
Autor Wiadomość
kozyra1988

PostWysłany: Pią 11 Gru, 09 20:50    Temat postu: kilka pytań odnośnie zakupu malucha :) Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam,Jestem tutaj nowy.Mam zamiar kupić maluszka w okolicach marca 2010.Chciałbym żeby mi służył do jazdy na codzień na uczelnię i czasami do sklepu.Na maluszka chciałbym przeznaczyć przy zakupie jakieś do 1500zł.Da radę kupić jakiś egzemplarz w tej kwocie że tak powiem zdatnego do użytku na codzień?wiadomo niewymagam cudów od malucha Smile ale musiałby być w stanie pokonać te 20km(łącznie) dziennie,na uczelnię i spowrotem.Pisano kilka tematów niżej że przy kupnie trzeba sprawdzić podłogę w jakim jest stanie,ale jak to sprawdzić?na jakąś stację zajechać?bo niemam żadnego kanału żeby sobie obejrzeć podwozie.. Bardziej mi się podobają maluszki z końcówki produkcji,ale ponoć je bardziej bierze korozja... a oplaca się wziąć takiego elx`a jakiegoś gdyby blacharka była w miarę dobrym stanie?czy jednak lepiej się skupić na poszukiwaniu jakiegoś FL`a?a różni się czymś 126ELX od Town`a?Pozdrawiam fanów malucha Very Happy
Powrót do góry
Stasiu126p (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12
Pochwał: 11

1989 Fiat 126p FL

PostWysłany: Pią 11 Gru, 09 21:54    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

kozyra1988 wiesz ogólnie sa wyjatki Elegantów Wink jezdzą jeszcze zadbane egzemplarze wiec mozna cos tam wychaczyc ale trzeba miec jakąs osobe co sie zna troche na samochodach jezeli Ty sie nie znasz zbytnio,przepatrzyc to co było pisane w innym temacie dogadac sie z ceną i kupowac Wink
a dokładniej o El'ach to niech sie ktos inny wypowie co do tych wersji ale chyba Town był uboższą wersją ale nie chce owijac w bawełne Embarassed

Dziadek By Stasiu na kanale x)
Urwis Evolution III never done Razz
Powrót do góry
kaszlak_maniak (3miasto/Żelistrzewo)

Member
Member
Moderator
Pochwał: 6

1988 Fiat 126p FL

PostWysłany: Sob 12 Gru, 09 18:47    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

1500zł to przynajmniej kwota, z którą można szukać dobrego egzemplarza, a nie tak jak większość, przychodzi i za 3, 4 stówy chce cudów. Jak nie wiążesz z tym samochodem jakiejś dłuższej przyszłości (więcej jak 2-3 lata), możesz śmiało kupić eleganta. Są młodsze, często można znaleźć takie po małym przebiegu, zdarzają się egzemplarze, których rdza nie zdążyła zaatakować, więc jakby dbać o nie dalej, to będzie dobrze. Trzeba zobaczyć w jakim stanie jest cała podłoga, profile, mocowania amorów i wahaczy, progi... Raczej unikaj roczników 95 i 96, bo te z reguły rdza bardzo lubi (chociaż wyjątki się zdarzają). Eleganty mają parę bajerów umilających życie jak lusterka ustawiane od wewnątrz, zapłon, którego nie trzeba regulować, ciut lepszą instalację elektryczną...

Town to taka uboga wersja, czyli brak m. in. szyby ogrzewanej, dmuchawy, licznika dziennego (choć to też nie jest reguła.

FLe natomiast... W tej cenie to się kupuje niemal ideały. Mr. Green Blachy mają o wiele lepsze niż eleganty. Ale z racji tego, że są starsze, ciężej jest kupić ładnego, dobrego FLa z niskim przebiegiem, niż eleganta (chociaż to też zależy od okolicy w jakiej się mieszka).

PostWysłany: Sob 12 Gru, 09 19:17    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dzieki Wam za informacje Very Happy ktoś mi mówił żebym sobie pszoukał jakiegoś poldka ale znowu tak około za 1500 to kupię niefajnego poldka,a niby jest większy,ale ja chcę dojeżdzać nim głownie na uczelnię więc mi wystaczy maluszek,a zwłaszcza ze w centrum miasta niema zbyt wiele miejsca na parkingu.A jak wygląda kwestia spalania w malsuzkach waszych?tzn eleganty i FLe mają podobne spalanie?(przy założeniu że oczywiście silnik jest we w miare dobrej kondycji).
Powrót do góry

Member
Member
Moderator

1988 Fiat 126p FL

PostWysłany: Sob 12 Gru, 09 19:56    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Czyli nie szukasz koniecznie malucha, tylko taniego auta? W takim razie może warto rozejrzeć się za Cinquecento 700? Co prawda to to nie jedzie, ale jest ciut większe, ma lepsze ogrzewanie, pali tyle samo jak nie mniej, ma bagażnik, który bardziej przypomina normalny bagażnik niż ten w maluchu, trochę mniej się psuje i jest cichszy.

A wracając do spalania w 126p, to w EL teoretycznie spalanie powinno być nieco mniejsze niż w FL, ale w praktyce różnie z tym bywa. Mnie na przykład EL pali więcej niż palił mi FL... A samo spalanie w zależności od stanu silnika, sposobu jazdy i warunków na drodze waha się między 5-8L/100km, co jak na samochód tych rozmiarów jakimś rewelacyjnym wynikiem niestety nie jest...

PostWysłany: Sob 12 Gru, 09 21:49    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Myślałem też nad jakimś CC ale za tą kwotę to kupię w nieciekawym stanie cc,tzn będzie on w takim że będzie trza by w niego dość zainwestować by się nadawał do jazdy więc wole kupić jakiegoś malucha ale w lepszym stanie techn i pojeżdzić nim Very Happy no i jak w maluchu cos się zepsuje to koszty naprawy są bardzo niewiekie...
Powrót do góry
Stasiu126p (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12

1989 Fiat 126p FL

PostWysłany: Sob 12 Gru, 09 22:47    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ja tam polecam maluszka Very Happy
Tylni napęd frajda w zime Razz a ogrzewanie jest kilka patentów które umilą zycie w zime Wink
i za taką kwote mozna kupic cos dobrego Very Happy

Powrót do góry
Moch (Łódź)

Member
Member
Moderator
Pochwał: 16

1979 Fiat 126p ST

PostWysłany: Pon 14 Gru, 09 11:41    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Koszty napraw CC tez sa niewielkie.
Jak zamierzasz kupic auto bez zamiłowania - kup za 2 tysie ładne CC700 - awaryjnośc mniejsza niz w przypadku malacza i nie koroduje.
Daj sobie z 126p spokój.
Skąd jesteś?

PostWysłany: Pon 14 Gru, 09 15:48    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jestem z Katowic,jeszcze się zastanowię nad maluchem czy CC.
Powrót do góry
Stasiu126p (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12

1989 Fiat 126p FL

PostWysłany: Pon 14 Gru, 09 22:41    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Moch za 2 tys CC 700 ? to musiałby byc igiełka Wink

Powrót do góry
kozyra1988

PostWysłany: Wto 15 Gru, 09 21:57    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Czy ja wiem czy za 2tys dostałbym w takim dobrym stanie cc 700??chyba jednak nie.. z tego patrząc na allegro po okłoszeniach to w takim średnim i kiepskim stanie sa cc w okolicach cenowych 1000-1500zl a średnie ceny egzemplarzy jako takich sa po okolo:2000-3000.
Powrót do góry
kropek

Pochwał: 1
Ostrzeżeń: 2

PostWysłany: Wto 15 Gru, 09 22:59    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ja ci polecam Malucha auto które możesz naprawić w trasie w mało czasu i osobiście polecam EL ze względu na to że czasami... (nie zawsze) możesz mieć problem z ustawieniem zapłonu w FL a EL ma czujnik położenia wału rzadko się spotyka żeby on nawalił wygodniejszy jest a także linie ma ładną co do spalania to naprawdę różnie czytałem na nie jednym forum że nie którym maluszki palą 4.5L do 5.5L na 100 km ale to jest ekonomicznie ustawiony gaźnik ... auto owszem tanie i to bardzo najlepiej jest zakupić kilka rzeczy i wozić komplet kluczy ze sobą ... przedmioty które były by przydatne w trasie to

-pompa paliwa
-2 przeguby
-żarówki na wymianę
-ewentualnie gaźnik

ale trzeba się liczyć z tym że no jak koledzy mówią ... ruda suka lubi łapać często za podłogę i błotniki w EL zajrzyj do naszych aut "Elegancik by Kropek" i zobacz co rdza może zrobić z elegantem z roku 97... teraz przejdźmy do FL tu masz mocniejszą budę ale możesz mieć problemy z aparatem zapłonowym może się przestawić albo młoteczki mogą się już wybić no i koniec trasy jeśli chodzi o wygląd FL-a to jest co ponarzekać chyba że ktoś ma własną inwencje i coś sam przerobi gdzie nabierze to uroku eksploatacja tego pojazdu nie jest droga części są bardzo tanie wręcz niektórzy oddają coś za darmo oby się pozbyć więc o to się nie martw części łatwo dostać jeśli dysponujesz kwotą 1500zł na auto i na opłaty też masz odliczone to za taką kwotę jak się rozejrzysz to znajdziesz ładnego EL z małym przebiegiem w eleganckim stanie ... reszta należy do ciebie co zrobisz to zrobisz
Powrót do góry

Member
Member
Moderator

1988 Fiat 126p FL

PostWysłany: Sro 16 Gru, 09 9:26    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

http://moto.allegro.pl/item843766884_fiata_cinquecento_700_cm3_okazja.html

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C10848943

http://moto.allegro.pl/item853072621_fiat_cinquecento_700_okazja.html

Pierwsze dwa warto by było jechać zobaczyć, ten ostatni zadzwonić i spytać czy na chodzie.
Da się wynaleźć dobrego cieniasa za te pieniądze, ale trzeba się liczyć, że jak jest faktycznie dobry, to z ogłoszeń znika szybko. Smile
Strona 1 z 1

Mapa forum / Forum map

Prezenty na wieczór panieński