Wysłany: Pon 25 Sty, 10 17:01 Temat postu: Kilka porad i pytan
Siema wszystkim w tym temacie. planuje zrobic swapa z uno 1.0 w moim malaczu ale kompletnie nie wiem jak sie do tego zabrac. wiem tylko co pownienem zrobic najpierw(kupic silnik i osprzet z una;p ). i pytania. Czy:
-maluchowska skrzynia podejdzie do w/w silnika?,
-jesli podejdzie to czy wytrzyma?,
-trzeba cos grzebac w kablach?,
-da sie to wstawic nie zaklocajac linii auta?,
-jakie mniej wiecej osiagi i spalanie moze miec to auto na felach 12''?
-ktos ma cos podobnego z okolic Jaroslawia??
Stasiu pisales ze skrzynie podejdzie do silnika z uniaka a na sebcyc'a stronie widzialem ze handluje flansze pod skrzynie bobka i silnik z una (chyba fire). wersja fire sie czyms rozni??
EDIT
jeszcze chcialem spytac czy swapowanie nie pociaga za soba zmiany dowodu rej.
jedni mowia ze trzeba dowod mieniac a inni ze na legalu sobie jezdzisz
sercio_20
zależy jaki silnik z uniaka pojemnościowo to sie mogą różnić mocowaniami
1.0 fire od unolota jest bardzo dobrym silniczkiem z tego co wiem
trzeba zmienić dowód
bo zmieniasz po pierwsze mase pojazdu
naruszasz konstrukcje tego pojazdu
i zmieniasz pojemność silnika _________________
W uno były też silniki na gaźniku, sam taki miałem i z nim większego problemu z podłączeniem nie było (raptem cztery kable)
W silnikach z wtryskiem już jest tego więcej, kabelkologia mnie tochę przeraziła i musiałem prosić o pomoc. (komp immo )
ps: silniki 1.0 1.1 1.2 są tych samych gabarytów jedynie różnią się wielkością sprzęgła co za tym idzie trzeba zmienić grubość flanszy lub tak jak ja zrobiłem stoczyć koło zamachowe
to fajno
Trzeba bedzie cos polookac jak sie cieplo zrobi.
A jezeli chodzi o ta zmiane dowodu to jak sie do tego zabrac??
Ide do wydzialukomoinukacji i mowie im od razu ze jest maluch z silnikiem z Una i chce dowod zmienic czy jak ??
No niezupełnie.
Ja przez to przechodziłem to napisze:
Najpierw rzeczoznawca musi obejżeć samochód i sprawdzić czy wszystkie przeróbki zostały wykonane fachowo, z jakich materiałów (u mnie zażyczył sobie dokumentów od warsztatu który wykonał taką przeróbkę ) chyba że masz papiery, np: na spawacza to wtedy nie , po pozytywnej opini rzeczoznawcy przegląd na stacji diagnostycznej ( i tu zależy czy przegląd zerowy czy tylko obejżą silnik)
Dopiero wtedy po pozytywnie załatwionym przeglądzie możesz sie udać do wydziału komunikacji aby zmienic dowód
Trochę zabawy z tym jest ale masz święty spokój podczas kontroli drogowej
Panowie w mojej glowie wciaz puchnie pomysl na zrobienie swap.
Zdaje sobie sprawe z kosztow jakie musze poniesc ale wiem teraz juz napewno ze dam rade z kasa.
Skrzynia jak narazie seria 126p.
Ogolnie chce wlozyc silnik z punto 1.2 mpi lecz nie wiem jaki czy 8v czy 16v.
Jakie plusy i minusy tych dwoch jednostek??
i tu pytania do posiadaczy swap. Od czego najpierw zaczac?? na co zwrocic szczegolna uwage ??
Poprostu potrzebuje wszelki info na temat tego wlasnie swapu
Z gory dziekuje
Myślę że optymalnym silnikiem jest 1.1 lub 1.2
1.2 16v to tylko w połączeniu z rapidką ale w tedy pojawiają się problemy z prowadzeniem bo za duży ciężar znajduje się za tylną osią
Jak chcesz włożyć 16-tke to tylko central _________________