Ogólnopolski Klub Fiata 126p Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
[Swap 1.2 16V] kilka fundamentalnych pytań
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> SWAP Center
Autor Wiadomość
HNT (MIKOŁÓW)

PostWysłany: Pon 01 Sty, 07 23:49    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam wzystkich Wink
ja swojego Fiata przygotowuję w klasie 2- bedzie przygotowany w nast. specyfikacji:
1) karoseria z fiata 126 '87 - weteran wyscigów górskich z wrocławia, ładnie obspawana buda, klatka zgodna z załącznikiem "j",
dodatkowo wzmocnione zastrzały boczne.
2) klapa przednia- wg. mojego projektu, ta bardziej opływowa, znana z mojego poprzedniego malucha, lecz zamiast wlotu bedzie wylot ciepłego powietrza z chłodnicy, która ma byc umieszczona z przodu wzór podobny do lancera Wink waga to 2,5kg
3) klapa tylnia- wzór FL ze standardowymi wylotami, zamiast kratek siatka alu. waga to 1,3kg
4) drzwi lewe i prawe bedą z włókna szklanego, wraz z seryjnymi zawiasami i zamkiem, dodatkowo wzmocnione, szyby z poliweglanu, uchylane w sposób w jaki rozwiązali to konstruktorzy lancii stratos.
drzwi powinny wazyc max 6 kg kazde,
5) silnik- jednostka gaznikowa z fiata 127 specjal, nominalnie 47KM, po zabiegach wzmacniajacych (min wałek ireco, obrobiona głowica, zmodyfikowany gaznik i pare innych) silnik wykazywał na hamowni moc 55KM
chłodnica ze skody 105 lub poloneza lub BMW 318 z przodu, w pasie przednim lub miedzy pasem a zderzakiem (wiem wiem, zaraz powiecie ze przy małym dzwonie bedzie po chłodnicy- a jaka tez ochrone stanowi powycinany pas przedni? zadną Wink poza tym zderzak bedzie odpowiednio wzmocniony od wewnątrz), wentyle beda juz w bagazniku.
6) skrzynia- Bisowska, na poduszkach nieurywkach, z dłuższym przełozeniem dyfra
7) zderzak przedni- własnej konstrukcji, z laminatu, z przodu zabudowane 2 szperacze, oraz wkomponowana atrapa do chłodnicy. montowany na oryginalnych srubach, przylegajacy do nadwozia i poszerzen błotników.
Cool zderzak tylni- także własnej konstrukcji, bardzo mało odsadzony do tyłu, taze przylegajacy do poszerzen tylnich błotnikow i karoserii, zabudowane swiatła przeciwmgłowe i cofania
9) elektrownia z 4 mniejszymi lub2 wiekszymi halogenami montowana z góry na klape i zachodzaca na pas przedni.
10) szyby tylnie takze z poliweglanu
11) wnętrze- sabelty czarne z żółtymi napisami, ten sam kolor kierownicy OMP 30cm , 2 x bimarco "c"
12) poszerzenia tylnie- po 4 cm na strone, i przednie- po 3 cm na str. (projekt na dziale stylistyka)
14) zawias: z tyłu- żółte bile, i spreżyny z malucha żółte, dystanse po 3 cm i felgi alu- speedline z mojego poprzedniego malucha
z przodu- poszerzone wachacze, poszerzony resor o 2 cm, z dołozonym piórem, tylnie amorki seryjne, sciete koziołki, sciete odboje, drązki reakcyjne na resorze, pchane.
z tyłu bębny z cylinderkami przednimi, z przodu tarcze z zaciskami z SC
15) na dachu wlot powietrza własnego projektu a'la WRC, połączony z konsolka wewnętrzną z regulowanymi nawiewami na kierowce i pilota.

Rajdówka własnie przechodzi prace blacharskie- wymiana zewn. progów, dost. błotnikow do nowych poszerzen, wymiana pasa przedniego i jeszcze kilka drobiazgów Smile

podejrzewam ze przy niewielkiej masie i w miare mocnym jak na 900 silniku, bedzie grożna bronią w starciu z innymi 900 a nawet SC cc sportasiami:)

PostWysłany: Wto 02 Sty, 07 23:30    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

6) skrzynia- Bisowska, na poduszkach nieurywkach, z dłuższym przełozeniem dyfra

Skrzynia bisa ma juz dluzsze przelozenie od zwyklej skrzyni maluchowej skad masz jeszcze dluzsze ?? oddawaj je :p
Powrót do góry
kaza (Bielsko Biała)

PostWysłany: Sob 13 Sty, 07 23:32    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

chłopaki witam pewnie większość już mnie tu kojaży, więc kilka słów ode mnie.
1 primo 900 ze 127 jak jest w dobrym stanie to spalanie wynosi od 5.5l/100 do 10 przy max upalaniu ale jeśli kupujecie silniki po 120 zł to wybaczcie jest to śmiechu warte i nie uwierze w to ze ktoś dobry silnik sprzeda za taką kase więc przypuszczam ze stan odpowiada cenie czyli nie ma się co dziwić że dużo palą a do tego pewnie drugie tyle oleju co i paliwa.
2 primo Nermack w naszym okręgu zapomnij o rejestracji 0.9 nie ma takiej fizycznej możliwośći nawet jeśli masz znajomka diagnmoste co ci to podbije, z tego względu że nasz ukochany naczelnik wydziału komunikacji wydał nieformalny zakaz rewjestracji takich pojazdów i wszyscy trzęsą portkami ze im odbiora licencje , pozostawie bez komentarza...
3 primo może uznacie moją wypowiedz za nieco wybujałą ale już kilkanaście swapów u nas powstało wieloma z nich jezdzilem i uważam ze 1.2 16 na skrzyni malucha to jest hehe jakby to ładnie powiedziec... grzebanie w gównie to chyba dobre określenie... to silnik który zabija momentem nawet skrzynie cieniasów nie mówiąc o malczakowej, po drugie duży i dość cięzki => brak jakiejkolwiek trakcji no ale jeśłi checie grzebać 7dni/24h w garazu a w miedzy czasie tylko jezdzic to w sumie wasz wybór, pozdro.
Powrót do góry
nermack (żywiec)
Prezes oddziału
Member
Member

PostWysłany: Pon 15 Sty, 07 11:18    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

kaza napisał:
Nermack w naszym okręgu zapomnij o rejestracji 0.9 nie ma takiej fizycznej możliwośći nawet jeśli masz znajomka diagnmoste co ci to podbije, z tego względu że nasz ukochany naczelnik wydziału komunikacji wydał nieformalny zakaz rewjestracji takich pojazdów i wszyscy trzęsą portkami ze im odbiora licencje , pozostawie bez komentarza...

Kaza własnie przed momentem dzwoniłem do wydziału komunikacji w żywcu w sumie fajnie to wygladało bo zadna babka nie wiedziala nic na temat zmiany pojemnosci i przełaczali mnie od jednej babki do drugiej Laughing Laughing aż wkońcu trafiła się jakas obeznana i powiedziała że nie ma zadnych problemów wystarczy że przyniose swistek od diagnosty ze mi podbija przeglad i jeszcze blachy musze wziasc
74zł za wymiane dowodu i nowe znaczki na blachy + opłata jakas dla urzedu 10zł czyli w sumie 84 zł i po kłopocie Smile Smile

Honda Civic 1,6 16V SOHC VTEC
Powrót do góry
Wojti (Rzeszów)

Pochwał: 1

PostWysłany: Pon 15 Sty, 07 11:36    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

no a ja wam powiem ze mi babka powiedziala w wydziale komunikacji ze nie trzeba dowodu wymieniac bo po co szkoda kasiorki tylko oni w fdowod wbijaja w adnotacje ze jest zmiana silnika na jakas tam pojemnosc chyba ze zmiania sie rodzaj paliwa to wtedy trzeba....

P.S. i mnie prosze wliczyc bo wlasnie sie buduje swap z silnikiem ze 127 Wink

PostWysłany: Pon 15 Sty, 07 12:55    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

no w Żywcu może i się uda ale żaden diagnosta nie będzie chętny aby ci to podbić, przynajmniej nie w bielsku, co nie zmienia faktu że życzę ci powodzenia no i oby się udało Wink

prosze uzupelnic Miasto w Profilu ! //Spike
Powrót do góry
nermack (żywiec)
Prezes oddziału
Member
Member

PostWysłany: Wto 16 Sty, 07 11:12    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

No ale ja jeszcze bede do rzeczoznawcy oddawał a jak bedzie świstek od rzeczoznawcy to może sie ktoś skusi. Moje pytanie jest nastepujace czy moge podjechac na pierwszą lepsza stacje diagnostyczną czy musze robic przeglad w specjalnie do tego typu stacji przeznaczonych Question

Powrót do góry
Yankee (Kraków)

PostWysłany: Wto 16 Sty, 07 17:27    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

z tego co wiem to chyba tylko możesz na okręgówkach....
Powrót do góry
Wojti (Rzeszów)

PostWysłany: Wto 16 Sty, 07 17:43    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

a ja z tego co wiem to jedziesz na obojetnie jaka stacje diagnostyczna co robia przeglady, oni ci wystawiaja kwita i z tym kwitem jedziesz do wydzialu komunikacji i nie jezdzisz po zadnych rzeczoznawcach (wiem bo dzwonilem dzien temu) chyba ze w jakims miejscie sa dziwni ludzie na maxa....
Prezes oddziału
Member
Member

PostWysłany: Wto 16 Sty, 07 23:18    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ja tam sobie wole załatwic też papierek od rzeczoznawcy bo policja na naszych terenach jest bardzo upierdliwa a z takim papierkiem to bede sie czuł bezpieczniej Wink

Powrót do góry
kaza (Bielsko Biała)

PostWysłany: Sob 20 Sty, 07 9:30    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wojti napisał:
a ja z tego co wiem to jedziesz na obojetnie jaka stacje diagnostyczna co robia przeglady, oni ci wystawiaja kwita i z tym kwitem jedziesz do wydzialu komunikacji i nie jezdzisz po zadnych rzeczoznawcach (wiem bo dzwonilem dzien temu) chyba ze w jakims miejscie sa dziwni ludzie na maxa....

Kolego troszkę mnie twoje wypowiedzi rozśmieszają, najpierw coś załatw a potem się wypowiadaj. To co ci ludzie powiedzieli to jedna sprawa a to co zrobią to druga, porozmawiamy jak już zarejestrujesz jakiegoś swapa. Po drugie nie może to być jakaś sobie stacja tylko okręgowa bo tylko takie mają uprawnienia na przeglądy rozszerzone tj ze zmianą pojemności na większą
Powrót do góry
Wojti (Rzeszów)

PostWysłany: Sob 20 Sty, 07 18:39    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

majster ty tez mnie nie rozsmieszaj bo skoro mi tak baba w wydziale komunikacji powiedziala to chyba tak jest?? chyba ze ona sobie sama tak wymyslila....Razz i nie mowila o okregowaj bo tez sie pytalem czy ten kwit to trzeba z jakiejs specjanej stacji przyniesc to mi powiedziala zebym pojechal sobie do obojetnie ktorej stacji ktore robia przeglady okresowe i z tym mam do nich przyjechac:P wiec z palca sobie tego nie wyssalem... gdyby mi tak nie powiedzieli to bym sie nie wypowiadal i bym nie wymyslal. zreszta chcesz sie wozic bo okregowych i co tam uwazasz jeszxze to sobie jezdzij. pozdro 900!!!

PostWysłany: Nie 21 Sty, 07 1:12    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

nie będę się z tobą kłócił, zarejestrowałem już kilkanaście swapów i wiem co mówię a to że ty sobie myślisz że bez problema zarejestrujesz 900 w 126p przerabiałem 10 lat temu jak miałem swojego pierwszego swapa. Najpierw musiałem się nachodzić po urzedach i dowiedzieć co i jak a potem musiałem to zrobić. Jesteś taki kozak zarejestruj ja nik0mu nie będę udowadniał że kula ziemska jest okrągła...

PostWysłany: Nie 21 Sty, 07 10:44    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

OT
Kaza, 10 lat temu to Ty chyba miałeś 14 lat no nie Laughing Razz ?? (albo 15)

PostWysłany: Nie 21 Sty, 07 17:21    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

No dobra 8 lat temu Laughing

PostWysłany: Nie 21 Sty, 07 17:27    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Z tego co mi wiadomo to pierwsze Twoje Swapy robil Ci Twoj Tata a Ty podawales tylko klucze ... poza tym do tej pory chyba tak jest czyz nie ?? Laughing Laughing

TERYTORIUM126pMembers -- Oddzial 100-lica
... ::: /// Pełną Pizdą rally team \\\ ::: ...
Powrót do góry
kaza (Bielsko Biała)

PostWysłany: Nie 21 Sty, 07 22:19    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

heh napisałem kilka słów od siebie ale po przemyśleniu daruję sobie odpowiadanie na moim zdaniem płytkie wypowiedzi mające na celu próbę ośmieszenia mnie, ja nikomu nie muszę nic udowadniać, a i uważam że takie mądre powiedzenie jest jak najbardziej na miejscu : "nigdy nie kłóć się z głupcem - ludzie mogą nie dostrzec różnicy"...

Ostatnio zmieniony przez kaza dnia Nie 21 Sty, 07 22:29, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
rOgaL (Wroclaw)

Pochwał: 2

PostWysłany: Nie 21 Sty, 07 22:22    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

osobiscie ze swapem nie mam nic wspolnego oprocz tego ze fajna rzecz ale panowie dajcie sobie spokoj z takim dogryzaniem jak cos to idzcie sobie na priva i pomarudzcie kazdy kiedys mial swoje poczadki czy samemu siedzieli nad czyms czy ktos mu pomagal nie wazne...nie robcie wiochy i nie najezdzac na siebie...

Member
Member
Pochwał: 3

PostWysłany: Nie 21 Sty, 07 22:27    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

dobra czas cos nabazgrac.
jaka pompe do 1.1 monowtrysk polecacie? kolega sebcyc podsunal mi takową
http://allegro.pl/item158605977_pompa_paliwa_opel_kadett_vectra_omega_nowa.html
troche kosztuje ale coz jak trzeba to trzeba,a moze jakas alternatywa jest?
nastepna sprawa, jakie patenty na linke gazu myslicie, kupic od uno i cos motac czy jak.
Gdzie najlepiej komputer schowac-osobiscie mam wizje upchania go na sciance oparcia tylnego, kanapy z tylu nie bedzie wiec moze tam go wcisne.
Układ wydechowy, co jak gdzie itp. mysle nad srodkowym z cc700 pare rurek etc.
pytanie nastepne
belka tylna- jak ja wytne to sie mi zmiesci w silnik? glownie chodzi mi o zawiasy na klape tylna, srał pies ta belke tylko nie chce mi sie tarcz do gomowki tracic na zbedne ciecie jej.
jak cos bede mial to napisze
Powrót do góry
pablo170 (katowice)

Member
Member

1993 Fiat 126p

PostWysłany: Nie 21 Sty, 07 23:24    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Phantom napisał:
dobra czas cos nabazgrac.
jaka pompe do 1.1 monowtrysk polecacie? kolega sebcyc podsunal mi takową
http://allegro.pl/item158605977_pompa_paliwa_opel_kadett_vectra_omega_nowa.html
troche kosztuje ale coz jak trzeba to trzeba,a moze jakas alternatywa jest?
Gdzie najlepiej komputer schowac-osobiscie mam wizje upchania go na sciance oparcia tylnego, kanapy z tylu nie bedzie wiec moze tam go wcisne.
Układ wydechowy, co jak gdzie itp. mysle nad srodkowym z cc700 pare rurek etc.

pompki to chodzą czasem fiatowskie zewnetrzne po 100

komputer tam gdzie mówisz w środku jak planujesz i tak nie mieć oparcia to to jest dobre rozwiązanie tylko zabezpiecz przewody by się nie przetarły o otwór przez który bedziesz je puszczał

wydech też wybór trafiony a reszty nie wiem bo nie pytałem nigdy o to ale coś mi się wydaje że belke i tak musisz ciąć albo zrobić inną pod zawias na klape Wink

Pochwał: 4

PostWysłany: Nie 11 Lut, 07 23:46    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Zapytam w tym temacie.
Czy ktoś miał styczność z silnikiem od Kia Rio (1,4)?
Mój starszy rozbił samochód ale silnik jest w porządku. Zastanawiam się czy dużo by trzeba pracy...

Jeśli ktoś coś słyszał to niech napisze...

Pozdrawiam!

Użytkownik zbanowany
Ostrzeżeń: 5

PostWysłany: Pon 12 Lut, 07 14:09    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Tylko central w tym wypadku Wink
Powrót do góry
pablo170 (katowice)

Member
Member

1993 Fiat 126p

PostWysłany: Pon 12 Lut, 07 20:26    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

dokładnie potwierdzam słowa kolegi przerabiać musisz hymmmm lepiej zapytać co nie musisz przerobić mniej tego by było Smile ale jak tylko masz czas miejsce i kase to czemu nie zawsze ktoś ci pomoże doradzi itp

wracając do mojego tematu swapowanie zaczynam na silniku Tomeckiego jest to jednostka 1.0 fire na wałku z fiata 1250 (wałek chyba 868 czy coś podobnego ) brakuje tylko drobnych części i zaczynam składać

PostWysłany: Nie 08 Kwi, 07 0:02    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Czy ktoś z Łodziaków był na ul. Św. Franciszka po silnik ?
Może się ktoś orientuje w ofercie. Bo dla mnie to jest drugi koniec miasta, ale z tego co się wystawiają na allegro.pl to mają niezłe ceny.
Jak ktoś ma jakieś info niech napisze.

Pochwał: 5
Ostrzeżeń: 2

PostWysłany: Nie 08 Kwi, 07 14:47    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ale o so chosi? Rolling Eyes
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> SWAP Center Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 4 z 5

Mapa forum / Forum map

Prezenty na wieczór panieński