| Autor |
Wiadomość |
Ekjonar (Włoszczowa)

Pochwał: 4
2000 Fiat 126p EL Happy end
|
Wysłany: Sro 10 Gru, 08 22:22 Temat postu: |
|
|
Pisz do Rekina albo Cb_Marcina Ale się mieści bez problemu. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
Rekin (Władca Piekieł)
 Użytkownik zbanowany Pochwał: 9
|
Wysłany: Sro 10 Gru, 08 22:27 Temat postu: |
|
|
Jak nie zapomnę to Ci zmierzę, ale to jutro  _________________ Powiedzcie coś nie tak, a zjem Waszego kota!
 |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Memek (Wrocław)
![]()
|
Wysłany: Sro 10 Gru, 08 22:59 Temat postu: |
|
|
| a można jakoś wmontować silnik lewo obrotowy do malucha?? |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
kaszlak_maniak (3miasto/Żelistrzewo)

Pochwał: 6
1988 Fiat 126p FL
|
Wysłany: Sro 10 Gru, 08 23:56 Temat postu: |
|
|
Od cinquecento 700 razem z jego skrzynią. Tylko trza w skrzyni obrócić dyfer, co by biegi były we właściwą stronę. No i pytanie czy jest sens, bo te niby 30KM co ma cieniasowy silnik można równie dobrze wyciągnąć z maluchowskiego silnika. _________________
 |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
sigo (Katowice)
 Pochwał: 6 Ostrzeżeń: 5
|
Wysłany: Czw 11 Gru, 08 0:07 Temat postu: |
|
|
| Ekjonar napisał: | | rozkładane siedzienia |
raczej wystarczyły  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Memek (Wrocław)
![]()
|
Wysłany: Czw 11 Gru, 08 15:54 Temat postu: |
|
|
nie mi chodzi o silnik hondy. bo jak się parzy od strony rozrządu wzdłuż silnika to wałek do skrzyni się kreci w lewo i taki silnik chciałbym wstawić. jest na to jakiś sposób?? |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Rekin (Władca Piekieł)
 Użytkownik zbanowany Pochwał: 9
|
Wysłany: Czw 11 Gru, 08 15:54 Temat postu: |
|
|
Silnik z Punto 1.2 ma długość (od tylnej krawędzi kadłuba do koła pasowego na wale włącznie) ok 45 cm  _________________ Powiedzcie coś nie tak, a zjem Waszego kota!
 |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |

1988 Fiat 126p FL
|
Wysłany: Czw 11 Gru, 08 16:36 Temat postu: |
|
|
| Memek napisał: | | nie mi chodzi o silnik hondy. bo jak się parzy od strony rozrządu wzdłuż silnika to wałek do skrzyni się kreci w lewo Sad i taki silnik chciałbym wstawić. jest na to jakiś sposób?? |
No to podobnie - można by do tego silnika zastosować skrzynię CC 700, musisz tylko obrócić dyfer w skrzyni, no i dorobić flanszę, by połączyć ją z silnikiem.  _________________
 |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Demon126p (Loża Szyderców)
 Użytkownik zbanowany Pochwał: 13 Ostrzeżeń: 1
|
Wysłany: Czw 11 Gru, 08 20:09 Temat postu: |
|
|
| Memek napisał: | nie mi chodzi o silnik hondy. bo jak się parzy od strony rozrządu wzdłuż silnika to wałek do skrzyni się kreci w lewo i taki silnik chciałbym wstawić. jest na to jakiś sposób?? |
Jest.Zrezygować z tego pomysłu i nie pakować lewo obrota do prawo obrota.A robienie centrala to już kupa rzezby która może każdego przerosnąć.CHyba że posiadasz super wyposażony warsztat samochodowy  _________________
 |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Phantom (Wrocław)

Pochwał: 3
|
Wysłany: Czw 11 Gru, 08 21:07 Temat postu: |
|
|
| Demon126p napisał: | | Memek napisał: | nie mi chodzi o silnik hondy. bo jak się parzy od strony rozrządu wzdłuż silnika to wałek do skrzyni się kreci w lewo i taki silnik chciałbym wstawić. jest na to jakiś sposób?? |
Jest.Zrezygować z tego pomysłu i nie pakować lewo obrota do prawo obrota.A robienie centrala to już kupa rzezby która może każdego przerosnąć.CHyba że posiadasz super wyposażony warsztat samochodowy  |
do tego umiejetnosci, kreatywne myslenie i kupa hajsu  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |

1988 Fiat 126p FL
|
Wysłany: Czw 11 Gru, 08 21:32 Temat postu: |
|
|
No a dać skrzynię z CC z obróconym dyfrem to zły pomysł? _________________
 |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Phantom (Wrocław)

|
Wysłany: Czw 11 Gru, 08 21:35 Temat postu: |
|
|
mozna, ale po co? skrzynia jest droga, duzo jebaniny, a jest tylko troche trwalsza od maluchowskiej. Wiec sie nie opłaca.
fakt jak sie ktos uprze to wsadzi wkoncu 1 zsynchonizowana..... |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
sebcyc (era)
 Pochwał: 2
|
Wysłany: Czw 11 Gru, 08 21:43 Temat postu: |
|
|
ciekawe w jak sposób odwrócisz dyfer
??
od tego zacznijmy _________________ zapraszam na www.budowaswapow.com
Sprzedam części:
Miski alu. Abarth, Giannin, bez napisu
Pokrywy alu. Abarth, Giannin, bez napisu
Zderzaki chromowane
Zamek tylnej klapy chromowany |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Phantom (Wrocław)

|
Wysłany: Czw 11 Gru, 08 21:51 Temat postu: |
|
|
przelozyc z malaka kolo talerzowe i atak... czy cos takiego.. chgw  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |

1988 Fiat 126p FL
|
Wysłany: Czw 11 Gru, 08 21:55 Temat postu: |
|
|
Ja nie twierdzę, że to jest opłacalne, no ale skoro kolega sobie wymarzył mieć taki silnik jaki sobie wybrał, to to jest rozwiązanie. A czy skrzynia jest taka droga... Na szrocie można wytargać jakąś sprawną za niewielką kasę...
Sebcyc:
| zuraw na fiat126p.pl napisał: | Panowie - niektorzy swoimi zlotymi myslami mnie rozwalaja tutaj tak, ze az muysze sie uspokoic ze smiechu i zebrac w sobie by napisac cokolwiek dalej. Zapamietajcie sobie wszyscy, a szczegolnie ci co zyja w nieswiadomosci:
SILNIK CC700 JEST SILNIKIEM LEWOOBROTOWYM!!!!
Wsadzenie go do bisa spowoduje posiadanie 4 biegow do tyly i 1 do przodu. NAWET jesli zastosujemy sjkrzynie biegow od cc700. GRRR.....
Zeby miec silnik od cc700 i skrzynie od cc700 i miec 4 biegi do przodu trzeba odwrocic dyfer w skrzyni biegow. Wtedy skrzynka kreci sie we wlasciwa strone, wszystkie kola zebate w dalszym ciagu pracuja we wlasciwym zlozeniu, ale na osiach dostajemy przeciwny obrot.
Dokladnie odwrotnie jest ze skrzynka cc700 i silnikiem prawoobrotowym. Dyfra nie trzeba przekladac, ale cala skrzynka kreci sie w przeciwna niz zamierzal kontruktor strone razem z dyferencjalem, ktorego kola nie pracuja we wlasciwy sposob (zamiast zaciskac sie - odpychaja), co czesto owocowalo wylamywaniem kol zebatych na talerzu dyfra w moim swapie z silnikiem 1.2 (80KM bylo troche za duzo na skrzynke projektowana na 35KM).
Dlatego blagam was - nie osmieszajcie sie juz wiecej i przyjmijcie do wiadomosci, ze silnik cc700 JEST lewoobrotowy i wlozenie go do bisa razem ze skrzynka bez zadnych przerobek spowoduje posiadanie 4 biegow do tylu i 1 do przodu.
A jesli ktos chce zrobic tak, zeby bylo dobrze, to na tym rysunku http://www.126fan.pl/www/...ora_dyfra_2.jpg trzeba wyciac dolna srobe z tulejka na plasko do obudowy i po tej wlasnie stronie wsadzic dyfer. I bedzie dobrze. |
Tak więc chyba można... Sam nigdy tego nie robiłem, dlatego się nie kłócę, ale z tego co mówi zuraw to raczej nie ma z tym większego problemu... _________________

Ostatnio zmieniony przez kaszlak_maniak dnia Czw 11 Gru, 08 21:57, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Phantom (Wrocław)

|
Wysłany: Czw 11 Gru, 08 21:56 Temat postu: |
|
|
ano fucktycznie cos takiego bylo  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
sebcyc (era)
 Pochwał: 2
|
Wysłany: Czw 11 Gru, 08 23:30 Temat postu: |
|
|
ale to są tylko domysły
z ciekawość muszę to zobacz
bo coś mi się wydaje ze nie będzie na to miejsca (zęby dyfer obrócić ) _________________ zapraszam na www.budowaswapow.com
Sprzedam części:
Miski alu. Abarth, Giannin, bez napisu
Pokrywy alu. Abarth, Giannin, bez napisu
Zderzaki chromowane
Zamek tylnej klapy chromowany |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |

1988 Fiat 126p FL
|
Wysłany: Pią 12 Gru, 08 0:20 Temat postu: |
|
|
Gdzieś (na fiat216p.pl chyba) czytałem też, jeden koleś miał tam tak śmiesznie zrobionego bisa, taki kolor ni to niebieskie ni to fiolet, mniejsza o to, w każdym razie koleś mówił, że miał w nim silnik i skrzynię z CC. Co prawda fot żadnych silnika ani skrzyni tam nie było no ale...
Ja skrzyni od CC nigdy nie rozbierałem, więc głowy nie daję, że się da, ale jeśli mówi o tym ktoś taki, jak zuraw, który już trochę się z takimi rzeczami nakombinował, to ja mu wierzę.  _________________
 |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Cybul (Wrocław)
 Pochwał: 1
|
Wysłany: Pią 12 Gru, 08 21:24 Temat postu: |
|
|
z tego co mi wiadomo (czytalem, oglądałem film) z buggym/formułą czy czymś takim, gostek wsadzil silnik i skrzynie z malca, (silnik z tylu oczywiscie) a silnik byl ustawiony z przodu, natomiast skrzynia z tylu... 4 biegi przod i 1 tyl... wiec sie chyba da... jakos to opisywal o obroceniu dyfra... _________________ Budowa trwa;]
 |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|