| Autor |
Wiadomość |
bing17 (Łódź)

|
Wysłany: Wto 16 Paź, 07 20:34 Temat postu: Fiat 126 Abarth. |
|
|
Witam.
Całkiem możliwe że temat o tym samochodzie już był, ale podczas szukania nic nie znalazłem. Czy posiada ktoś więcej zdjęć 126 w wersji Abarth ?? Czy wiadomo jakie były zmiany oprócz zmiany pojemnosci, wielkości zaworów i wydechu ?? Czy byla to wersja drogowa, czy odmiana sportowa i w jakich latach produkowano te samochody. Pozdrawiam bing17. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
szczaw (Białystok)

|
Wysłany: Sro 17 Paź, 07 5:34 Temat postu: |
|
|
| Poszukaj w google napewno znajdziesz, ja kiedyś znalazłem. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Japoniec (Sopot)
![]()
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
RedSn@kE (Łódź)

|
Wysłany: Wto 25 Gru, 07 21:10 Temat postu: |
|
|
a ten to abarth? _________________ 1.2MPI 75km bylo i wiecej juz chyba nie bedzie
Ostatnio zmieniony przez RedSn@kE dnia Czw 27 Gru, 07 21:03, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Medyk (ETM)
 Pochwał: 3
|
Wysłany: Wto 25 Gru, 07 21:54 Temat postu: |
|
|
| Snake, to co pokazałeś to jest tylko nadwozie BIS'a które ma wszczepiony silnik motocykla z przeniesieniem napędu na koła tylne, to ma mniej wspólnego z Abarth'em niż seryjny maluch. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
RedSn@kE (Łódź)

|
Wysłany: Wto 25 Gru, 07 21:56 Temat postu: |
|
|
kurde nie ten filmik wkleilem sory za bałagan _________________ 1.2MPI 75km bylo i wiecej juz chyba nie bedzie |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Medyk (ETM)
|
Wysłany: Czw 27 Gru, 07 18:24 Temat postu: |
|
|
| Co do tych danych podanych w pierwszym linku Japonca to są one wyssane z palca, bo po pierwsze to zdjęcia przedstawiające białego poszeżonego malucha, nie pokazują prawdziwego Abarth'a 126, po drugie to 126 nie miał pojemności 903, a ok 800cm, moc oscylowała koło ~55-60KM, pojazd powstał tylko w jednej lub dwóch sztukach i nigdy nie doczekał sie oficjalnej prezentacji, pozostał w fazie projektu. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Moch (Łódź)

Pochwał: 16
1979 Fiat 126p ST
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Medyk (ETM)
|
Wysłany: Czw 27 Gru, 07 21:38 Temat postu: |
|
|
ST - stary typ
Z zewnątrz Abarth miał tylko nakładki poszerzające nadkola i felgi aluminiowe 5.5x12" i to by było na tyle, we wnętrzu była sportowa kierownica i kubełkowe fotele z zagłówkiem, cała istota Abartha zawsze tkwiła w jednostce napędowej. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
SAS (Kraków/NTarg)
|
Wysłany: Pią 28 Gru, 07 14:22 Temat postu: |
|
|
| szym_cios napisał: | | wszystko juz wiem |
Medyk napisal kilka drobiazgów a ty piszesz, że już wszystko wiesz?
Litości. _________________ Żyj aż do śmierci! |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
KES (Radomsko)

|
Wysłany: Wto 08 Sty, 08 17:17 Temat postu: |
|
|
A no niektórzy szybko się uczą    |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Harnas (Zgorzelec/ Goerlitz / Raeckelwitz)

Pochwał: 22
1997 Fiat 126p ELX
|
Wysłany: Nie 27 Sty, 08 13:38 Temat postu: |
|
|
Cytat z ksiazki FIAT 126 P – MAŁY WIELKI SAMOCHÓD– Aleksander Sowa
Fiat 600 Abarth
● str. 99
Fiat 600 AbarthFiat 600 Abarth
W tym samym roku podjęto współpracę ze stajnią tuningową Abarth, czego efektem był najsilniejszy w historii Fiat 126p grupy 2. Ten niezwykle mocny malutki samochód rajdowy został zbudowany w 1977 roku. Jako bazę do jego stworzenia wykorzystano oczywiście Fiata 126p - 600, czyniąc w nim ogromnie wiele modyfikacji, dostosowując jego konstrukcję do przepisów 2 grupy. Już wizualnie rajdowy 126 różnił się od swojego seryjnego odpowiednika.
Aż o 35 mm poszerzono nadkola poprzez zastosowanie specjalnych nakładek, co było wymuszone zamontowaniem szerszych kółz 4,5-calowymi obręczami (również ze stopów lekkich cromodora) oraz opon o rozmiarze 155/70 - SR 12. Zmianie uległo oświetlenie, składające się 4 dodatkowych reflektorów. Fiat Abarth miał 2 światła drogowe Cibe z halogenowymi żarówkami 100W każda oraz 2 przeciwmgielne o mocy 45W. Zmodyfikowano również wnętrze - autko otrzymało pełną klatkę bezpieczeństwa, obejmującą również górną krawędź przedniej szyby. Kierowca zasiadał w fotelu kubełkowym zapięty w pasy Klippan. Aby zminimalizować wagę pojazdu wymontowano wszelkie zbędne elementy, takie jak tapicerka czy kanapa. Sednem zmian jednak były modyfikacje silnika.Standardowy gaźnik zastąpiono wyczynowym, dwugardzielowym, poziomo zamontowanym modelem Weber 45DCOE. Na jego potrzeby skonstruowano również specjalny, odlewany z lekkich stopów układ ssący. Powiększono znacznie średnicę grzybków zaworowych oraz wykonano kuty wałek rozrządu o zwiększonych wzniosach krzywek 7,1 mm. Z uwagi na zwiększenie średnicy zaworów oraz ich skoku, zastosowano również wyczynowe kute tłoki o zmniejszonej wysokości, uzyskując znaczny przyrost stopnia sprężania mieszanki paliwowo-powietrznej do 9,5. Tak wysilona jednostka wymagała oczywiście specjalnego chłodzenia. Dlatego też obok lekkiego wentylatora o zmienionym przełożeniu 1:1 zastosowano chłodnicę oleju. Nowa skrzynia biegów zaprojektowana została pod kątem
lepszego wykorzystania zwiększonej mocy i nadwyżki momentu obrotowego. Nadal pozostały 4 biegi, ale znacznie „krótsze”, plus sprzęgło z jednostki Fiata 127. Listę zmian zamykały: rajdowy układ wydechowy, poprzeczny drążek stabilizacyjny drgań silnika, elektryczna pompa paliwa, druga linka gazu oraz duraluminiowa płyta ochronna o zmiennej długości zależnie od nawierzchni. Tak przygotowany Fiat 126p-600 Abarth osiągał moc od 46 do 50 KM przy 7600-7800 obr/min. Przy masie 575 kg jego prędkość maksymalna oscylowała w granicach 140-150 km/h, co czyniło ten samochodzik wielce narowistym pojazdem. _________________
 |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bilo (ERA)
 Pochwał: 6 Ostrzeżeń: 1
|
Wysłany: Nie 27 Sty, 08 13:42 Temat postu: |
|
|
Swietny material zalazles Harnas Nie masz przypadkiem tej ksiazki w wersji elektronicznej? _________________ Audi Klub Polska member
Polski Fiat 126p red power, Audi A6 C6 3.0 TDI quattro, Kia Rio 1.2 XL |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Harnas (Zgorzelec/ Goerlitz / Raeckelwitz)

Pochwał: 22
1997 Fiat 126p ELX
|
Wysłany: Nie 27 Sty, 08 14:34 Temat postu: |
|
|
Mam, oczywiscie ze mam. Tylko nie wiem czy mam prawo wyslac ja do innych. Wiesz, prawa autorskie itp. _________________
 |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
MAD_DOGG (Łódź)

|
Wysłany: Nie 27 Sty, 08 16:43 Temat postu: |
|
|
Ta bzdurna "książka" zawiera głównie przedruki z czasopism i stron internetowych. Opis dotyczy 126p z OBRu a nie abartha i był zamieszczony w magazynie WRC:
 _________________ RACE TECH |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Medyk (ETM)
|
Wysłany: Pon 28 Sty, 08 9:29 Temat postu: |
|
|
| Po pierwsze to zacznijmy od tego że Abarth 126 miał początkowo pojemność 696cm3, później pracowali nad silnikiem o pojemności zbliżonej 800cm3, silniki te miały blisko 60KM, a książki p. Sowy to lepiej nie cytować bo to jest zbieranina wszystkiego co ludzie napisali na forach internetowych i różnych artykułach. Mam tą książkę bo dostałem ją na AleZlocie, ale po przeczytaniu jej, stwierdzam że jest tam wiele niejasności mijających sie z prawdą. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kaszan_Motosport (Gdańsk)

|
Wysłany: Pon 06 Kwi, 09 15:47 Temat postu: |
|
|
Pojemność 903 DA SIĘ UZYSKAĆ Z ZASTOSOWANIEM WAŁU KOROBWEGO Z CC 700 I PRZERÓBKI NA 800 _________________ FIAT 126 KMP-PROJEKT ROZPOCZĘTY |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Moch (Łódź)

Pochwał: 16
1979 Fiat 126p ST
|
Wysłany: Pon 06 Kwi, 09 20:25 Temat postu: |
|
|
W latach kiedy ten samochód był na drogach - nie myślano nawet, że będzie coś takiego jak CC
Plany wdrożenia do produkcji CC to lata kiedy wprowadzono do SERYJNEJ produkcji BISa. _________________ Moje auto znajdziesz na TwojaFura.pl |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Medyk (ETM)
|
Wysłany: Wto 07 Kwi, 09 9:23 Temat postu: |
|
|
Wał od CC nic tu nie da, bo wykorbienie jest identyczne jak w maluchu, jedynie ratuje nieobrobiony wał gdzie można wykorbienie przesunąć o jakieś 5mm. _________________
BMW 325e (e30) '86
Polski Fiat 126p 700 BIS '87
Polski Fiat 126p 650 '77
Polski Fiat 126p 650 '88 "ef-elo"
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|