Ogólnopolski Klub Fiata 126p Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Elegancik - Grociu
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Teraz My!
Autor Wiadomość
Grociu (EL ....K)
Site Admin
Member
Member
Moderator
Pochwał: 4

1995 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Pon 04 Lut, 08 5:07    Temat postu: Elegancik - Grociu Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Chciałbym opisać mojego maluszka i przybliżyć jego historię u mnie.
Maluszek został wyprodukowany w 1995 roku, początkowo był on koloru czerwonego.
Autko zesponsorowała mi Babcia na 16 urodziny w 2004 roku, jednak początkowo miała nim jeździć mama, dopóki nie zrobię prawką... Jesienią 2005 postanowiłem oczyścić go z pęcherzy rdzy. Zacząłem go skrobać, i wtedy przekonałem się, że moje błotniki nie są z blachy tylko z gazety i szpachlówki Shocked
Ojciec nagadywał mnie, żebym oddał go na szrot, albo sprzedał na części...
Nie wiedziałem co robić, autko stało przez zimę i czekało.
Na wiosnę zgadałem się z kumplem, że pomorze mi wymienić błotniki...
Zaprowadziliśmy maluszka do kumpla do garażu i zaczęliśmy działać, niestety natrafiliśmy na dalsze problemy. Okazało się, że podłoga to kawałki blachy posklejane siliconem... pukle połatane nitami i blachą....
Wypiliśmy parę piwek nie wiedząc co dalej działać. Kolega po skończonej debacie, powiedział, żebym kupił arkusze blachy i ''jakoś to zrobimy''
Więc takową kupiłem (2mm) kupiłem też nowe pukle, progi, błotniki, przedni pas, maskę przednią, prowadnice foteli i tylną belkę.
Zaczęliśmy wszystko wymieniać, trwało to dość długo bo to szkołą, w wakacje praca, wiec maluszka robiliśmy tylko wieczorami.
Jesienią maluszek wrócił do mnie już z nowymi elementami i mogłem działać dalej.
Szpachlowanie Mad dużo się namęczyłem. Przygotowanie wszystkiego razem z pryśnięciem w podkład trwało do stycznia '07
Pomalowanie go bazą i klarem to już była tylko przyjemność...
Kolorek jaki w nim zastosowałem to czerwona perła, przechodząca w fioletowy, od spodu autko jest przykurzone złotym kolorkiem.
Autko 3 dni postało, i zacząłem je składać, do złożenia miałem wszystko bo wnętrze też malowałem...
Podczas składania przygotowałem autko pod audio...
Poprowadziłem instalacje do 6 głośników (2 tweetery przód, tył dwa basowe 165mm i 2 szerokopasmowe 165mm). Zwrotnice umieściłem w miejscu gdzie powinien być seryjny głośnik. Tylną półkę przerobiłem tak, żeby pełniła funkcje skrzyni do głośników, wyciąłem z niej otwory na głośniki i zaspawałem w miejscach gdzie wpadało do niej powietrze.
Całość bardzo ładnie grała, ale apetyt rośnie w miarę jedzenia więc...
W wakacje '07 Kupiłem wzmacniacz oraz dwa głośniki 30cm o mocy 600W każdy. Ze starej szafki zbiłem skrzynię i podłączyłem całość. Poezja...
Tu pojawił się kolejny problem bo po 10 minutach słuchania muzyki autka już się nie dawało odpalić, nawet z odpalonym silnikiem podczas jazdy sprzęcik wyjadał wszystko z akumulatora...
Postanowiłem zastosować drugi alternator z drugim akumulatorem tylko dla potrzeb wzmacniacza...
Ogólnie autkiem jeżdżę na co dzień, na uczelnie i do dziewczyny.
Autko nie robi mi głupich numerów, a i ładnie się prezentuje.
Postaram się niedługo wstawić jakieś fotki to sami zobaczycie Wink
Powrót do góry
Kizar (Nysa)

Member
Member
Pochwał: 6

PostWysłany: Pon 04 Lut, 08 9:45    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

wszystko pieknei ładnei ale gdie sa jakies fotki Smile
Powrót do góry
Mandolina (Opole)

Pochwał: 16

PostWysłany: Pon 04 Lut, 08 12:10    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dawaj fotki Very Happy tego drugiego alternatora Smile
http://www.terytorium126p.pl/forum/post34853.html#34853
Powrót do góry
SAS (Kraków/NTarg)

Pochwał: 3

PostWysłany: Pon 04 Lut, 08 12:22    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Mandolina widać co nieco w avatarze.
Fotki się będą robić dziś jak to już Grociu obiecał mi nad ranem, więc czekamy.
Site Admin
Member
Member
Moderator

1995 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Pon 04 Lut, 08 12:31    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Maluszek z Boku

Z boku trochę bliżej

Drzwi bez...

Front

Drugi alternator z drugim akumulatorem. Mało estetyczne, ale działała Very Happy

Audio

Ostatnio zmieniony przez Grociu dnia Pon 04 Lut, 08 13:01, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
SAS (Kraków/NTarg)

PostWysłany: Pon 04 Lut, 08 12:48    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wszystko pięknie wszystko ładnie ale błagam zciągnij te pokrowce Exclamation

Moje kochanie zakochalo się w twoich drzwiach bezklamkowych, choć jak twierdzi źle się jej to kojazy.
Fajny kolor nadwozia. Podoba mi się.
Site Admin
Member
Member
Moderator

1995 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Pon 04 Lut, 08 13:04    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Mi się podobają, są milusie i włochate Very Happy
A poważnie to mam dość styrane fotele pod nimi, więc lepiej niech zostaną...
Powrót do góry
SAS (Kraków/NTarg)

PostWysłany: Pon 04 Lut, 08 13:09    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

A i jeszcze jedno. Mianowicie ja napewno bym nie zrezygnował z tylnej kanapy ale ty ewidentnie postawiłeś na audio więc się nie dziwie.

Co do pokrowców to twoj wybór ale jak znam osobistości z forum to wieczorkiem sie naczytasz o tych pokrowcach Wink

Pochwał: 5
Ostrzeżeń: 2

PostWysłany: Pon 04 Lut, 08 13:12    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Za brak klamek Ci poleci dowód przy najbliższej kontroli.
Site Admin
Member
Member
Moderator

1995 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Pon 04 Lut, 08 13:24    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Miałem już kilka kontroli, tylko dwa razy panowie policjanci zauważyli brak klamek, ale nie robili z tego tytułu problemów, wręcz przeciwnie, spodobało im się.
Na przeglądzie też nic nie mówili, diagnosta spytał się jedynie '' Jak to się otwiera?" Więc luzik Very Happy
Powrót do góry
Moch (Łódź)

Member
Member
Moderator

1979 Fiat 126p ST

PostWysłany: Pon 04 Lut, 08 13:34    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Nie podoba mi się. Kolejny spiep... malacz. Bezklamex system, i dół auta na złoto... szpanować pod remizą chciałeś? Co to kur... za połączenie kolorystyczne. Nie najlepszy wygląd mają też spryskiwacze na masce - za bardzo widoczne.
Site Admin
Member
Member
Moderator

1995 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Pon 04 Lut, 08 13:43    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jak bym chciał jeździć zwykłym maluszkiem to kupił bym sobie starego maluszka i trzymał go jak najbliżej oryginału...
A co do koloru, mi się podoba - Tobie nie musi, o gustach się nie dyskutuje...peace
Powrót do góry
Bilo (ERA)

Ostrzeżeń: 1

PostWysłany: Pon 04 Lut, 08 15:45    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Elektrownia z panterkami i akumulatorem na wydechu. Nic ciekawego

Polski Fiat 126p red power, Audi A4 B7 2.0 TDI black power, Audi 80 1.8 S white power
Powrót do góry
Jaromirek6446 (Warszawa/okolice)

PostWysłany: Pon 04 Lut, 08 16:23    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dajce chłopakowi spokój... Każdy ma własne gusta... Niech robi jak chce. co wy tym tym maluszkiem jeździcie? Niech robi tak jak mu się podoba.

Czerwony FL 85r.
Powrót do góry
Madd (Wrocław)

Pochwał: 11

PostWysłany: Pon 04 Lut, 08 16:26    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Czerwono-złote nadwozie - Makabra Confused A było tak pięknie...
Audio pewnie gra dobrze, ale wygląda beznadziejnie (już wolę półkę zasłaniającą szybe Laughing)
Spryskiwacze na masce - nie podoba mi sie. Zbyt szeroko i zbyt widoczne.
Brak klamek to rzecz gustu, ale tutaj kompletnie mi nie leży.

Daj zdjęcie tyłu auta.

Member
Member

PostWysłany: Pon 04 Lut, 08 16:49    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

mi sie wydaje czy prawy przedni kierunkowskaz ci odpadl ?? na zdjeciu bedzie to oczywiscie lewy patrzac na samochod od przodu
Powrót do góry
Mandolina (Opole)

PostWysłany: Pon 04 Lut, 08 16:57    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ciekawe ile ten drugi alternator koników ujmuje?

Cytat:
. szpanować pod remizą chciałeś? Co to kur... za połączenie kolorystyczne.

Cytat:
Czerwono-złote nadwozie - Makabra A było tak pięknie...

Zluzujcie trochę panowie bo wam żyłka pęknie Very Happy

Mi też się nie podoba połączenie kolorystyczne ale nie trzeba od razu z kó..ami lecieć. Bo jak tak dalej pujdzie to już nik tu tematu ze swoim malcem nie wstawi.
http://www.terytorium126p.pl/forum/post34853.html#34853
Powrót do góry
Moch (Łódź)

Member
Member
Moderator

1979 Fiat 126p ST

PostWysłany: Pon 04 Lut, 08 17:07    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wstawią, wstawią - poczekamy i będą same ładne. Albo jak to mówi SAS, ponoć same podobne do siebie.
Site Admin
Member
Member
Moderator

1995 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Pon 04 Lut, 08 17:49    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Co do alternatora to rzeczywiście trochę kucy ujmuje.
A kolorystyka w realu lepiej wygląda niż na zdjęciach, jak ktoś zobaczy mam nadziedzieję, że doceni, do tej pory jeszcze się nie spotkałem z negatywnymi uwagami co do tego (poza forum)
Kierunkowskaz - wyskoczył z zaczepów, zauważyłem po wrzuceniu zdjęć, już z nim wszystko ok

Zdjęcie tyłu wrzucę jeszcze dziś.
Powrót do góry
WitchDog (Łódź)

Member
Member

1985 Fiat 126p E

PostWysłany: Pon 04 Lut, 08 19:53    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Piękna postawa chłopaki. Nowa chętna osoba do klubu chce się przyłączyć a już jada...
Auto super. Szczególnie podziwiam za zapał i chęci do ratowania auta w tak krytycznym stanie, ale jak widać - można. Za to duży plus. Z głośnikami jest tak, że mają grać a nie wyglądać.
Kolor rzecz gustu. Ważne że jeździ, sprawia przyjemność i jest wdzięczne, za danie drugiej szansy.
Tak w ogóle to witam łodzianina Very Happy

PostWysłany: Pon 04 Lut, 08 19:57    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

dalej uwazam ze nie ma na razie czogo glaskac ale jesli ktos potrafi wyciagac wnioski to cos z tego moze bedzie

Polski Fiat 126p red power, Audi A4 B7 2.0 TDI black power, Audi 80 1.8 S white power
Powrót do góry
paczkos

PostWysłany: Pon 04 Lut, 08 20:30    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

podobnie jak kolega gorciu jestem nowy.. na forum. i mysle ze kazdy robi auto pod siebie.. (swuj gust) u mnie tez ma plusa za checi i wysilek jaki wlozyl w tego malca. ja osobiscie wolal bym tych pare kucy niz takie granie za uchem ale tak tez moze byc Very Happy
Powrót do góry
Vector (Giżycko)

PostWysłany: Pon 04 Lut, 08 20:56    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

No na pewno nie pod swuj tylko swój Wink
Powrót do góry
Grociu (EL ....K)
Site Admin
Member
Member
Moderator

1995 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Pon 04 Lut, 08 21:05    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Tak jak obiecałem wstawiam zdjęcie tylu

P.S Dzięki za wsparcie
Powrót do góry
Ryba (Radomsko)

PostWysłany: Pon 04 Lut, 08 21:39    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Mnie się podoba - porządnie pomalowany, fajny kolor ... no może to połącznie złotego niezbyt szczęśliwe ale całość jast bardzo dobra. Ja zamienił bym 2 spryskiwacze na 1 np. z Fiata Uno (3 dysze), zrobił w zderzaku wnękę na tablicę rejestracyjną i przemyślał jeszcze raz audio Smile

Patent z alternatorem to fajna sprawa, ale jeśli jest to altek z "normalnego" auta to ten maluchowski można by wybebeszyć tak aby nie stwarzał dodatkowych oporów, tak samo zlikwidować 2 akumulator koło tłumika, ponieważ alternator z "normalnego" auta spokojnie uciągnie całe audio Twisted Evil
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Teraz My! Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 1 z 5

Mapa forum / Forum map

Prezenty na wieczór panieński