| Autor |
Wiadomość |
Grociu (EL ....K) Site Admin
Pochwał: 4
1995 Fiat 126p SWAP
|
Wysłany: Pon 04 Lut, 08 5:07 Temat postu: Elegancik - Grociu |
|
|
Chciałbym opisać mojego maluszka i przybliżyć jego historię u mnie.
Maluszek został wyprodukowany w 1995 roku, początkowo był on koloru czerwonego.
Autko zesponsorowała mi Babcia na 16 urodziny w 2004 roku, jednak początkowo miała nim jeździć mama, dopóki nie zrobię prawką... Jesienią 2005 postanowiłem oczyścić go z pęcherzy rdzy. Zacząłem go skrobać, i wtedy przekonałem się, że moje błotniki nie są z blachy tylko z gazety i szpachlówki
Ojciec nagadywał mnie, żebym oddał go na szrot, albo sprzedał na części...
Nie wiedziałem co robić, autko stało przez zimę i czekało.
Na wiosnę zgadałem się z kumplem, że pomorze mi wymienić błotniki...
Zaprowadziliśmy maluszka do kumpla do garażu i zaczęliśmy działać, niestety natrafiliśmy na dalsze problemy. Okazało się, że podłoga to kawałki blachy posklejane siliconem... pukle połatane nitami i blachą....
Wypiliśmy parę piwek nie wiedząc co dalej działać. Kolega po skończonej debacie, powiedział, żebym kupił arkusze blachy i ''jakoś to zrobimy''
Więc takową kupiłem (2mm) kupiłem też nowe pukle, progi, błotniki, przedni pas, maskę przednią, prowadnice foteli i tylną belkę.
Zaczęliśmy wszystko wymieniać, trwało to dość długo bo to szkołą, w wakacje praca, wiec maluszka robiliśmy tylko wieczorami.
Jesienią maluszek wrócił do mnie już z nowymi elementami i mogłem działać dalej.
Szpachlowanie dużo się namęczyłem. Przygotowanie wszystkiego razem z pryśnięciem w podkład trwało do stycznia '07
Pomalowanie go bazą i klarem to już była tylko przyjemność...
Kolorek jaki w nim zastosowałem to czerwona perła, przechodząca w fioletowy, od spodu autko jest przykurzone złotym kolorkiem.
Autko 3 dni postało, i zacząłem je składać, do złożenia miałem wszystko bo wnętrze też malowałem...
Podczas składania przygotowałem autko pod audio...
Poprowadziłem instalacje do 6 głośników (2 tweetery przód, tył dwa basowe 165mm i 2 szerokopasmowe 165mm). Zwrotnice umieściłem w miejscu gdzie powinien być seryjny głośnik. Tylną półkę przerobiłem tak, żeby pełniła funkcje skrzyni do głośników, wyciąłem z niej otwory na głośniki i zaspawałem w miejscach gdzie wpadało do niej powietrze.
Całość bardzo ładnie grała, ale apetyt rośnie w miarę jedzenia więc...
W wakacje '07 Kupiłem wzmacniacz oraz dwa głośniki 30cm o mocy 600W każdy. Ze starej szafki zbiłem skrzynię i podłączyłem całość. Poezja...
Tu pojawił się kolejny problem bo po 10 minutach słuchania muzyki autka już się nie dawało odpalić, nawet z odpalonym silnikiem podczas jazdy sprzęcik wyjadał wszystko z akumulatora...
Postanowiłem zastosować drugi alternator z drugim akumulatorem tylko dla potrzeb wzmacniacza...
Ogólnie autkiem jeżdżę na co dzień, na uczelnie i do dziewczyny.
Autko nie robi mi głupich numerów, a i ładnie się prezentuje.
Postaram się niedługo wstawić jakieś fotki to sami zobaczycie  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
Kizar (Nysa)

Pochwał: 6
|
Wysłany: Pon 04 Lut, 08 9:45 Temat postu: |
|
|
wszystko pieknei ładnei ale gdie sa jakies fotki  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Mandolina (Opole)
 Pochwał: 16
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
SAS (Kraków/NTarg)
 Pochwał: 3
|
Wysłany: Pon 04 Lut, 08 12:22 Temat postu: |
|
|
Mandolina widać co nieco w avatarze.
Fotki się będą robić dziś jak to już Grociu obiecał mi nad ranem, więc czekamy. _________________ Żyj aż do śmierci! |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
1995 Fiat 126p SWAP
|
Wysłany: Pon 04 Lut, 08 12:31 Temat postu: |
|
|
Maluszek z Boku
Z boku trochę bliżej
Drzwi bez...
Front
Drugi alternator z drugim akumulatorem. Mało estetyczne, ale działała
Audio

Ostatnio zmieniony przez Grociu dnia Pon 04 Lut, 08 13:01, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
SAS (Kraków/NTarg)
|
Wysłany: Pon 04 Lut, 08 12:48 Temat postu: |
|
|
Wszystko pięknie wszystko ładnie ale błagam zciągnij te pokrowce
Moje kochanie zakochalo się w twoich drzwiach bezklamkowych, choć jak twierdzi źle się jej to kojazy.
Fajny kolor nadwozia. Podoba mi się. _________________ Żyj aż do śmierci! |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
1995 Fiat 126p SWAP
|
Wysłany: Pon 04 Lut, 08 13:04 Temat postu: |
|
|
Mi się podobają, są milusie i włochate
A poważnie to mam dość styrane fotele pod nimi, więc lepiej niech zostaną... |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
SAS (Kraków/NTarg)
|
Wysłany: Pon 04 Lut, 08 13:09 Temat postu: |
|
|
A i jeszcze jedno. Mianowicie ja napewno bym nie zrezygnował z tylnej kanapy ale ty ewidentnie postawiłeś na audio więc się nie dziwie.
Co do pokrowców to twoj wybór ale jak znam osobistości z forum to wieczorkiem sie naczytasz o tych pokrowcach  _________________ Żyj aż do śmierci! |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
kapsel
 Pochwał: 5 Ostrzeżeń: 2
|
Wysłany: Pon 04 Lut, 08 13:12 Temat postu: |
|
|
Za brak klamek Ci poleci dowód przy najbliższej kontroli. _________________ [img]http://img138.imageshack.us/img138/7055/126bb.gif[img] |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
1995 Fiat 126p SWAP
|
Wysłany: Pon 04 Lut, 08 13:24 Temat postu: |
|
|
Miałem już kilka kontroli, tylko dwa razy panowie policjanci zauważyli brak klamek, ale nie robili z tego tytułu problemów, wręcz przeciwnie, spodobało im się.
Na przeglądzie też nic nie mówili, diagnosta spytał się jedynie '' Jak to się otwiera?" Więc luzik  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Moch (Łódź)

1979 Fiat 126p ST
|
Wysłany: Pon 04 Lut, 08 13:34 Temat postu: |
|
|
Nie podoba mi się. Kolejny spiep... malacz. Bezklamex system, i dół auta na złoto... szpanować pod remizą chciałeś? Co to kur... za połączenie kolorystyczne. Nie najlepszy wygląd mają też spryskiwacze na masce - za bardzo widoczne. _________________ Moje auto znajdziesz na TwojaFura.pl |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
1995 Fiat 126p SWAP
|
Wysłany: Pon 04 Lut, 08 13:43 Temat postu: |
|
|
Jak bym chciał jeździć zwykłym maluszkiem to kupił bym sobie starego maluszka i trzymał go jak najbliżej oryginału...
A co do koloru, mi się podoba - Tobie nie musi, o gustach się nie dyskutuje...peace |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bilo (ERA)
 Pochwał: 6 Ostrzeżeń: 1
|
Wysłany: Pon 04 Lut, 08 15:45 Temat postu: |
|
|
Elektrownia z panterkami i akumulatorem na wydechu. Nic ciekawego _________________ Audi Klub Polska member
Polski Fiat 126p red power, Audi A4 B7 2.0 TDI black power, Audi 80 1.8 S white power |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Jaromirek6446 (Warszawa/okolice)

|
Wysłany: Pon 04 Lut, 08 16:23 Temat postu: |
|
|
Dajce chłopakowi spokój... Każdy ma własne gusta... Niech robi jak chce. co wy tym tym maluszkiem jeździcie? Niech robi tak jak mu się podoba. _________________ Tuning jest bogiem, Prędkość nałogiem, Nitro podstawą, Turbo zabawą...
Czerwony FL 85r. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madd (Wrocław)
 Pochwał: 11 Ostrzeżeń: 1
|
Wysłany: Pon 04 Lut, 08 16:26 Temat postu: |
|
|
Czerwono-złote nadwozie - Makabra A było tak pięknie...
Audio pewnie gra dobrze, ale wygląda beznadziejnie (już wolę półkę zasłaniającą szybe )
Spryskiwacze na masce - nie podoba mi sie. Zbyt szeroko i zbyt widoczne.
Brak klamek to rzecz gustu, ale tutaj kompletnie mi nie leży.
Daj zdjęcie tyłu auta. _________________ [img]http://img40.imageshack.us/img40/1020/osp.gif[/img] |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kizar (Nysa)

Pochwał: 6
|
Wysłany: Pon 04 Lut, 08 16:49 Temat postu: |
|
|
| mi sie wydaje czy prawy przedni kierunkowskaz ci odpadl ?? na zdjeciu bedzie to oczywiscie lewy patrzac na samochod od przodu |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Mandolina (Opole)
|
Wysłany: Pon 04 Lut, 08 16:57 Temat postu: |
|
|
Ciekawe ile ten drugi alternator koników ujmuje?
| Cytat: | | . szpanować pod remizą chciałeś? Co to kur... za połączenie kolorystyczne. |
| Cytat: | | Czerwono-złote nadwozie - Makabra A było tak pięknie... |
Zluzujcie trochę panowie bo wam żyłka pęknie
Mi też się nie podoba połączenie kolorystyczne ale nie trzeba od razu z kó..ami lecieć. Bo jak tak dalej pujdzie to już nik tu tematu ze swoim malcem nie wstawi. _________________ http://www.terytorium126p.pl/forum/post34853.html#34853 |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Moch (Łódź)

1979 Fiat 126p ST
|
Wysłany: Pon 04 Lut, 08 17:07 Temat postu: |
|
|
Wstawią, wstawią - poczekamy i będą same ładne. Albo jak to mówi SAS, ponoć same podobne do siebie. _________________ Moje auto znajdziesz na TwojaFura.pl |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
1995 Fiat 126p SWAP
|
Wysłany: Pon 04 Lut, 08 17:49 Temat postu: |
|
|
Co do alternatora to rzeczywiście trochę kucy ujmuje.
A kolorystyka w realu lepiej wygląda niż na zdjęciach, jak ktoś zobaczy mam nadziedzieję, że doceni, do tej pory jeszcze się nie spotkałem z negatywnymi uwagami co do tego (poza forum)
Kierunkowskaz - wyskoczył z zaczepów, zauważyłem po wrzuceniu zdjęć, już z nim wszystko ok
Zdjęcie tyłu wrzucę jeszcze dziś. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
WitchDog (Łódź)

1985 Fiat 126p E
|
Wysłany: Pon 04 Lut, 08 19:53 Temat postu: |
|
|
Piękna postawa chłopaki. Nowa chętna osoba do klubu chce się przyłączyć a już jada...
Auto super. Szczególnie podziwiam za zapał i chęci do ratowania auta w tak krytycznym stanie, ale jak widać - można. Za to duży plus. Z głośnikami jest tak, że mają grać a nie wyglądać.
Kolor rzecz gustu. Ważne że jeździ, sprawia przyjemność i jest wdzięczne, za danie drugiej szansy.
Tak w ogóle to witam łodzianina  _________________
  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bilo (ERA)
 Pochwał: 6 Ostrzeżeń: 1
|
Wysłany: Pon 04 Lut, 08 19:57 Temat postu: |
|
|
dalej uwazam ze nie ma na razie czogo glaskac ale jesli ktos potrafi wyciagac wnioski to cos z tego moze bedzie _________________ Audi Klub Polska member
Polski Fiat 126p red power, Audi A4 B7 2.0 TDI black power, Audi 80 1.8 S white power |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
paczkos
![]()
|
Wysłany: Pon 04 Lut, 08 20:30 Temat postu: |
|
|
podobnie jak kolega gorciu jestem nowy.. na forum. i mysle ze kazdy robi auto pod siebie.. (swuj gust) u mnie tez ma plusa za checi i wysilek jaki wlozyl w tego malca. ja osobiscie wolal bym tych pare kucy niz takie granie za uchem ale tak tez moze byc  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Vector (Giżycko)

|
Wysłany: Pon 04 Lut, 08 20:56 Temat postu: |
|
|
No na pewno nie pod swuj tylko swój  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
1995 Fiat 126p SWAP
|
Wysłany: Pon 04 Lut, 08 21:05 Temat postu: |
|
|
Tak jak obiecałem wstawiam zdjęcie tylu
P.S Dzięki za wsparcie |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ryba (Radomsko)
|
Wysłany: Pon 04 Lut, 08 21:39 Temat postu: |
|
|
Mnie się podoba - porządnie pomalowany, fajny kolor ... no może to połącznie złotego niezbyt szczęśliwe ale całość jast bardzo dobra. Ja zamienił bym 2 spryskiwacze na 1 np. z Fiata Uno (3 dysze), zrobił w zderzaku wnękę na tablicę rejestracyjną i przemyślał jeszcze raz audio
Patent z alternatorem to fajna sprawa, ale jeśli jest to altek z "normalnego" auta to ten maluchowski można by wybebeszyć tak aby nie stwarzał dodatkowych oporów, tak samo zlikwidować 2 akumulator koło tłumika, ponieważ alternator z "normalnego" auta spokojnie uciągnie całe audio  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|