Ogólnopolski Klub Fiata 126p Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Dziwne odpalanie na jednym cylindrze

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Mechanika
Autor Wiadomość
Pro100wnik

PostWysłany: Nie 05 Lut, 12 0:05    Temat postu: Dziwne odpalanie na jednym cylindrze Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

A więc tak, rano przy mrozie -20 odpalałem malucha i odpalił mi na jednym garze(świece iskra f95), wkręciłem f75 i odpalił normalnie, za kilka dni to samo tylko na f75 nie chodzi, wkręcam dawną f95, chodzi.
Zdarzało mi się to kilka razy, świece zastępcze leżą w maluchu, nie podgrzewane niczym ani nic Wink Kable zapłonowe nowe, próbowałem na innej cewce, przemieniać kable od świec i to samo się dzieje, nie mam pojęcia dlaczego :oops
Świece nie mają przejechane nawet 100km : Proszę o pomoc Surprised
Powrót do góry
ikarus280 (Łódź)

Pochwał: 5

PostWysłany: Nie 05 Lut, 12 8:35    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Może te nowe kable są takie chuj... np klasy E jak takie miałem były podobne jaja.
Powrót do góry
Kazek (Łódź)

PostWysłany: Nie 05 Lut, 12 15:48    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jaki jest stan świec? tzn. czy okopcona była ta f95 ja ją wykręcałeś? I tak jak pisze Ikarus, czy problem nie pojawił się po zmianie kabli? No i czy masz aparat zapłonowy czy moduł?
Powrót do góry
piotrekwielki (Łódź, Przysucha)

Organizator Manu'12
Pochwał: 8

PostWysłany: Nie 05 Lut, 12 16:37    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

albo uszczeleczka Smile

PostWysłany: Nie 05 Lut, 12 21:18    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

piotrekwielki napisał:
albo uszczeleczka Smile

Uszczelka wykluczamy, 300km temu zmieniona

Kazek napisał:
Jaki jest stan świec? tzn. czy okopcona była ta f95 ja ją wykręcałeś? I tak jak pisze Ikarus, czy problem nie pojawił się po zmianie kabli? No i czy masz aparat zapłonowy czy moduł?

Świece okopcone -.-

Problem pojawiał się na starych kabelkach
Fiat jest na aparacie ;p
Powrót do góry
Adrian. (Śliwice)

Future Member
Future Member

PostWysłany: Nie 05 Lut, 12 21:19    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Pro100wnik co z tego że wymieniana 300km temu ? Mogła walnąć nawet i po takim przebiegu Razz

PostWysłany: Nie 05 Lut, 12 21:21    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

E tam, jak by wydmuchało to bym czuł że mniej mocy, ciężej by odpalał nawet na dwóch cylindrach i mogła by gdzieś kompresja uciekać co jest słychać Very Happy
Powrót do góry
sebol861 (Witkowo, Wielkopolska)

Pochwał: 1

PostWysłany: Nie 05 Lut, 12 21:43    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Powiem tak Smile, ja zeszłej zimy i dwa lata temu miałem podobne problemy, ale wtedy stwierdziłem że wezmę się za to konkretnie, kupiłem dwie nowe świece NGK, razem ze znajomym co maluchy naprawia "na słuch" Very Happy (słucha i wie co jest nie tak) ustawilismy prawidlowe przerwy na swiecach, dodatkowo smiałem twierdzic ze gaznik ktory miałem juz był tak wychehłany ze dawał za duzo paliwa do komory że mogło niby zalewac świece Shocked hmm więc tak: dałem te wyzej wymienione swiece, dałem nowe przewody, ustawiłem prawidłowo zapłon, gaźnik tak czy inaczej dałem nowy, ustawiłem zawory, i tak jakoś zauważyłem że jakby ręką odjął Smile także nie musze juz wozic zapasowych świec. Smile Ostatnio w tych mrozach mój maluszek stoi nawet tydzien nie odpalany na dworze bo staram się "oszczędzać" Very Happy ale jak przychodzi co do czego to wkładam akumulator i odpalam bez problemu Smile
Tyle co miałem do powiedzenia jeśli miałoby to kolegę jakoś nakierować na prace nad usprawnieniem swojego zapalania Smile Życzę sukcesu Smile Pzdr

PostWysłany: Nie 05 Lut, 12 21:49    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Pro100wnik

Sprawdź na ile obrotów jest wykręcona śruba składu mieszanki w gaźniku.
Ustaw śrubę na 2,5 - 3 obrotów
Odpal silnik, niech chwile pochodzi.
Teraz wykręć świee, przeczyść je i daj raport.
Powrót do góry
piotrekwielki (Łódź, Przysucha)

Organizator Manu'12
Pochwał: 8

PostWysłany: Nie 05 Lut, 12 22:09    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Pro100wnik a dociągnąłeś ją??? wydmuchana uszczelka nie musi oznaczać odczuwalnego spadku mocy Confused

Pochwał: 1

PostWysłany: Nie 05 Lut, 12 22:14    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Mi po 80 km wydmuchało uszczelkę. U mnie jedynie były wtedy problemy z odpalaniem i jak zimny to wyglądało jak by ktoś Esa odpalał Very Happy

Polecił bym przejrzeć gaźnik Ew jeżeli nie zapali na jeden garnek wykręć ją i wypal ją i wkręć z powrotem ja tak w bisie miałem i pomogło. Ogólnie co do świec po wkręceniu nowych powinno się wykonać dłuższą trasę aby świece się wygrzały (Z tego co mi kolega mówił odnośnie motocykla)
A wtedy jak nie odpali to świeca nie ma przebicia? W sensie iskra nie jest między elektrodami tylko gdzieś obok lata.
Powrót do góry
Adrian. (Śliwice)

Future Member
Future Member

PostWysłany: Pon 06 Lut, 12 7:45    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Magic napisał:
U mnie jedynie były wtedy problemy z odpalaniem i jak zimny to wyglądało jak by ktoś Esa odpalał Very Happy

No to muszę się szykować na wymianę uszczelki Razz

PostWysłany: Pon 06 Lut, 12 11:33    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ja bym postawił na świece bo poskładałem silnik na nowych częściach swiece również zmieniłem i kable i tak właśnie się działo palił na jedną na dwie i powiem wam że kupiłem chyba ze 4 zestawy świec tylko iskry i dalej to samo więc wujek jest mechanikiem więc posprawdzał było wszystko ustawione dobrze więc się wku... i założyłem z długim gwintem NGK podłożyłem po 3 podkładki miedziane pod świece i do tej pory zapiernicza,pali w największe mrozy co 15 lat młodsze auta nie dały rady zapalić
Powrót do góry
Pro100wnik

PostWysłany: Pon 06 Lut, 12 21:22    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Kazek napisał:
Pro100wnik

Sprawdź na ile obrotów jest wykręcona śruba składu mieszanki w gaźniku.
Ustaw śrubę na 2,5 - 3 obrotów
Odpal silnik, niech chwile pochodzi.
Teraz wykręć świee, przeczyść je i daj raport.

Iglica jest ok Smile
Jak przeczyszczę to pewnie będzie też czarna potem, ale przez jakiś czas powinien lepiej odpalać Smile

Magic napisał:

A wtedy jak nie odpali to świeca nie ma przebicia? W sensie iskra nie jest między elektrodami tylko gdzieś obok lata.

Właśnie kiedyś, gdy był jeszcze źle ustawiony zaplon i świeca byla okopcona na czarno to miała przebić nie na elektrode tylko gdzieś na bo i miał problemy z paleniem, zostały przeczyszczone i było ok. Ale teraz nie wiem jak jest, będę jutro pewnie składał obudowe od silnika bo altek naprawiałem to zobaczę Wink

Lucas621p napisał:
i założyłem z długim gwintem NGK podłożyłem po 3 podkładki miedziane pod świece i do tej pory zapiernicza,pali w największe mrozy co 15 lat młodsze auta nie dały rady zapalić

mam dwie świece NGK R z długim gwintem, do jednego cylindra w głowice jest specjalna tulejka bo był zerwany gwint i tam mogę 100% wkręcać tą świecę (tłok nie będzie uderzał Smile ) A na drugim spróbuję dać podkładek kilka ( na tym garze mi nie odpala) i zobaczę co i jak Smile
Powrót do góry
kaszlak_maniak (3miasto/Żelistrzewo)

Member
Member
Moderator
Pochwał: 6

1988 Fiat 126p FL

PostWysłany: Wto 07 Lut, 12 0:14    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Pro100wnik napisał:
E tam, jak by wydmuchało to bym czuł że mniej mocy, ciężej by odpalał nawet na dwóch cylindrach i mogła by gdzieś kompresja uciekać co jest słychać Very Happy

Nie bądź taki pewien. To zależy od uszkodzenia. Przyłóż lepiej rękę do gwizdków i zobacz czy nie dmucha.
Strona 1 z 1

Mapa forum / Forum map

Prezenty na wieczór panieński