| Autor |
Wiadomość |
KoYoT (Przasnysz)
![]()
|
Wysłany: Sob 13 Gru, 08 18:34 Temat postu: Dziadkowe 126p FL |
|
|
Powitać!
Po kradzieży 126elx rozpocząłem żmudne poszukiwania pojazdu. Po kilku tygodniach natrafiłem na dość ciekawy egzemplarz- 126p FL z 1993r. Auto od przysłowiowego dziadka, nie jeżdżone od 2 lat z powodu bliżej nie określonej awarii (z którą walczę). Zakupiłem go ze względu na ogólny stan techniczny, brak korozji oraz przebieg. Ogółem nie żałuję ale jego fochy przyprawiają mnie już o nerwicę... Poniżej kilka fotek strzelonych telefonem. Nie ma rewelacji bo lakier jest wypłowiały, nie ma kołpaków itp. Ale wszystko przede mną.
Do chwili obecnej założyłem tłumik Michael'a, niski zawias, lotkę nad szybę i "kubełkowe" fotele Groclina. W planach mam odnowienie lakieru oraz felgi. Nic poza tym. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
kaszlak_maniak (3miasto/Żelistrzewo)

Pochwał: 6
1988 Fiat 126p FL
|
Wysłany: Sob 13 Gru, 08 18:38 Temat postu: |
|
|
Do tych planów dorzuciłbym białe kierunki i lampy 50/50 i by było good.
A nad jakimi felgami myślisz? _________________
 |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
KoYoT (Przasnysz)
![]()
|
Wysłany: Sob 13 Gru, 08 18:44 Temat postu: |
|
|
Ano, białe kierunki z EL -zapomniałem. Co to są lampy 50/50 ???
Felgi z Poloneza, 5-cio ramienne. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Harnas (Zgorzelec/ Goerlitz / Raeckelwitz)

Pochwał: 22
1997 Fiat 126p ELX
|
Wysłany: Sob 13 Gru, 08 18:45 Temat postu: |
|
|
na pierwszym zdjeciu ma kolpaki widze ze wydech juz zagoscil konkretny  _________________
 |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
KoYoT (Przasnysz)
![]()
|
Wysłany: Sob 13 Gru, 08 18:46 Temat postu: |
|
|
Harnaś te kołpaki skruszyły się przy pierwszej próbie dokręcenia kół i dopompowania ich  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
kaszlak_maniak (3miasto/Żelistrzewo)

1988 Fiat 126p FL
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
KoYoT (Przasnysz)
![]()
|
Wysłany: Sob 13 Gru, 08 20:06 Temat postu: |
|
|
| Aha kumam. Ale narazie musze przywrócić tego rupiecia do życia bo ten maluch wyznaje zasade- z domu o własnych siłach, do domu na lince. Jak narazie więcej mam z niego wstydu i problemów niż pożytku i przyjemności. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Harnas (Zgorzelec/ Goerlitz / Raeckelwitz)

Pochwał: 22
1997 Fiat 126p ELX
|
Wysłany: Sob 13 Gru, 08 21:15 Temat postu: |
|
|
jak auto dlugo stoi to tak jest.normalne, ale jak doprowadzisz go do porzadku o bedziesz mial czym jezdzic. wierz mi. _________________
 |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Skalak_fsm (Brwinów [Mazowsze])

|
Wysłany: Sob 13 Gru, 08 21:21 Temat postu: |
|
|
| Mamy ze sobą wspólny kolor bobów i tak samo zamontowane haki włącznie z kostką :D |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
KoYoT (Przasnysz)
![]()
|
Wysłany: Sob 13 Gru, 08 21:35 Temat postu: |
|
|
Harnaś ja mam też i inne auto. W zasadzie jest to rarytas w skali naszego kraju i stoi na zimkę w garażu na cegiełkach. Malucha traktuję jako pojazd do codziennego użytku, na wyjazdy tu i tam choć też czuję do niego bardzo wielki sentyment i mam dużo radości z jazdy nim. Jak 12lat temu robiłem prawko to 126p był moim pierwszym pojazdem w którym obróciłem kilka lasek  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bilo (ERA)
 Pochwał: 6 Ostrzeżeń: 1
|
Wysłany: Sob 13 Gru, 08 22:31 Temat postu: |
|
|
Co to za inne auto? _________________ Audi Klub Polska member
Polski Fiat 126p red power, Audi A6 C6 3.0 TDI quattro, Kia Rio 1.2 XL |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
sr99 (Środa Wlkp)
 Pochwał: 3
|
Wysłany: Sob 13 Gru, 08 22:52 Temat postu: |
|
|
A co mu się tak często psuje  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Aron (Skierniewice)

|
Wysłany: Nie 14 Gru, 08 11:35 Temat postu: |
|
|
| KoYoT napisał: | | Co to za inne auto? |
opel calibra  _________________
 |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
KoYoT (Przasnysz)
![]()
|
Wysłany: Nie 14 Gru, 08 12:42 Temat postu: |
|
|
| Aron napisał: | | KoYoT napisał: | | Co to za inne auto? |
opel calibra  |
Pewny jesteś? Masz coś lepszego od Calibry? Nie? To zamknij jape... Calibra to bardzo fajny i udany samochód, ale my polaczki za pewne mamy taką motoryzajcę ze HEJ, nic tylko śmiać się nam z innych aut... Szczególnie tobie Aron, kierowco wysłużonego leciwego 126p... Sory kolego ale gdyby coś takiego napisali na forum Calibry, na pewno byś podniósł wrzask na pół internetu! Nie lubię i nie tolueruję dyskryminacji polegającej na wyśmiewaniu się z innych aut. Dla mnie NIE jest ważne czy ktoś jeździ Żukiem czy BMW czy Calibrą czy 126p. Ale Ty pewnie jesteś inny.
Z tego co wiem jest to jedyny w kraju egzemplarz takiego Fiata Coupe. Szukałem po forach i klubach podobnego ale nie znalazłem. Jego nietuzinkowość polega na tym, że jest to jeden z 300szt. jakie wypuścił Fiat na rynek. Celowość tego była taka, że Fiat potrzebował uzyskać homologację na Coupe by startować w jakiś 24-godzinnych wyścigach. Homologację można było uzyskać po wyprodukowaniu danego modelu w ilości min. 250szt. Tak zrobił Opel właśnie z Calibrą 4x4 Turbo by móc startować w wyścigach DTM. Moje Coupe posiada seryjnie silnik z Ferrari 355F, skrzynię biegów o 6-ciu przełożeniach typu DSG sterowaną przy kierownicy oraz "klasycznie" też z w/w Ferrari. Hamulce to 6-cio tłoczkowe zaciski Brembo o średnicy tarcz 388mm. (są większe niż felga malucha). Felgi 9'' Borbet z oponami 265 tył i 225 przód.Nie wiem jakiej jest firmy zawieszenie, ale nie jest regulowane, jedynie co to pow. 120km/h samo opuszcza się o 4cm. Samochód uruchamiany jest z przycisku, kluczyk jest potrzebny tylko aby komp wczytał kody immobilizera. Fabryczne wstawki z prawdziwego carbonu takie jak konsola przednia i listwa na zegarach. Oprócz tego climatronic, pełna elektryka, 4 poduszki i inne bzdury.
Jakie to ma osiągi? 300KM, 416Nm, prędkość ograniczona elektornicznie do 250km/h, spalanie jak lokomotywa czyli w trasie ok.15-17L w mieście 25-30L. To tłumaczy dlaczego jeżdzę na codzień 126p
Poniżej mały filmik jak to śmiga:
http://pl.youtube.com/watch?v=bzEMVMVf0yg
I kilka fot:

Ostatnio zmieniony przez KoYoT dnia Pon 15 Gru, 08 12:35, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Aron (Skierniewice)

|
Wysłany: Nie 14 Gru, 08 17:47 Temat postu: |
|
|
Mogłeś grzeczniej a nie od razu "zamknij jape itp." _________________
 |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madd (Wrocław)
 Pochwał: 11 Ostrzeżeń: 1
|
Wysłany: Nie 14 Gru, 08 22:34 Temat postu: |
|
|
Uwielbiam Fiata Coupe. Nienawidzę określenia "Ferrari dla ubogich"
| Aron napisał: | | Mogłeś grzeczniej a nie od razu "zamknij jape |
Koyot ma racje.
Ty no stop nawijasz o tych BMW, Cali itp "na siłe", chcesz pokazać jak bardzo jesteś kozak i wysmiewasz te samochody. Większosc osób sie z nich śmieje, ale nie zaznaczamy tego na kazdym kroku, tak jak Ty, więc nie przypierdalalalaj sie , ze napisał "zamknij jape"  _________________ [img]http://img40.imageshack.us/img40/1020/osp.gif[/img] |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
sigo (Katowice)
 Pochwał: 6 Ostrzeżeń: 5
|
Wysłany: Nie 14 Gru, 08 22:55 Temat postu: |
|
|
chciałbym widziec jak podjeżdzasz z zimnym łokciem do świateł obok Cali swoim elegantem wartym mniej niz pokrywa zaworów tej ch00yowej calibry i wyśmiewasz właściciela
Coupe'tka w cipkę. Przytuliłbym taką  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
KoYoT (Przasnysz)
![]()
|
Wysłany: Pon 15 Gru, 08 12:40 Temat postu: |
|
|
| Dzięki panowie za słowa uznania. Też kocham ten wózek. A ze 126p walczy już 4 mechanik i rozkłada ręce. To jest patent.... |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
piter19850207 (Wrocław/Oława/WBO)
 Pochwał: 3 Ostrzeżeń: 1
|
Wysłany: Pon 15 Gru, 08 12:53 Temat postu: |
|
|
podoba mi się
| KoYoT napisał: |
1 bieg - brak trakcji
2 bieg - brak trakcji
3 bieg - pojechał  |
może od razu z trójki trzeba było ruszać Coupe kozackie, tylko rzeczywiście pali jak czołg _________________
www.eskadra126p.ugu.pl
 |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
KoYoT (Przasnysz)
![]()
|
Wysłany: Pon 15 Gru, 08 16:05 Temat postu: |
|
|
Piter no niestety coś za coś, taka moc nie bierze się z samego powietrza a co do trakcji to dodam że filmik był kręcony w lipcu na suchym i gorącym asfalcie. Nie pytaj co dzieje się jak asfalt jest mokry  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bilo (ERA)
 Pochwał: 6 Ostrzeżeń: 1
|
Wysłany: Pon 15 Gru, 08 16:26 Temat postu: |
|
|
Spodziewalem sie czegos ciekawszego. Moc pow 200 PS w osce FWD jest nieporozumieniem. Polecam jako nastepne auto Audi S2 tam nie ma problemu z trakcja http://pl.youtube.com/watch?v=hdgduUL2Ebc&feature=related
Co do nasmiewania sie ze stereotypow... no coz myslenie stereotypowe to myslenie szablonowe.... proste, tak nie powinno sie postrezgac swiata ale z drugiej strony tak samo mozna brechtac sie z malucha i to dzieki jego uzytkownikom.. nawet tutaj mozna znalesc osoby potrafiace skutecznie pokazac swoj brak gustu i dobrego smaku na przykladzie wlasnego auta.
Reakcja na zaczepke Arona... bez komentarza jesli chodzi o styl wypowiedzi. _________________ Audi Klub Polska member
Polski Fiat 126p red power, Audi A6 C6 3.0 TDI quattro, Kia Rio 1.2 XL |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Moch (Łódź)

Pochwał: 16
1979 Fiat 126p ST
|
Wysłany: Pon 15 Gru, 08 19:43 Temat postu: |
|
|
Jeszcze raz strzelicie wymiankę zdań i posypią się ostrzeżenia.
Aron - będziesz mógł sobie więcej pojeździć swoim EL-em.
A kolega KoYoT poustawiać na kobyłkach co chce.
Jeśli oczywiście będziecie tak się wobec siebie zachowywać. _________________ Moje auto znajdziesz na TwojaFura.pl |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|