Ogólnopolski Klub Fiata 126p Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
czy jazda bez zderzaków jest legalna ?
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Stylistyka
Autor Wiadomość
kotniedobry (WARSZAWA)

PostWysłany: Czw 14 Lut, 08 12:38    Temat postu: czy jazda bez zderzaków jest legalna ? Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

czy jazda bez zderzaków jest legalna ?
RedSn@kE (Łódź)

PostWysłany: Czw 14 Lut, 08 13:20    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

nie wolno Smile

Pochwał: 9

PostWysłany: Czw 14 Lut, 08 14:26    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

A mnie się wydawało że można bez ale musi być widoczn dobrze tablica ?
Powrót do góry
Demon126p (Loża Szyderców)

Użytkownik zbanowany
Pochwał: 13
Ostrzeżeń: 1

PostWysłany: Czw 14 Lut, 08 16:23    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Powiedz to pałkersom Rolling Eyes Mr. Green
Maciuhh przerabiał ten temat na innym forum.Nie wolno i tyle.

Pochwał: 4

PostWysłany: Czw 14 Lut, 08 20:17    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

też podba mi sie styl bez zderzaków, ale lepsze rozwiązanie to chromy

PostWysłany: Czw 14 Lut, 08 21:48    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

wlasnie dlatego zakupilem wczoraj chromy Very Happy
BeXa (Mysłowice(Śląsk))

Pochwał: 4

PostWysłany: Czw 14 Lut, 08 21:51    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

i słuszny wybór Very Happy

Pochwał: 1

PostWysłany: Czw 14 Lut, 08 22:35    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

kotniedobry napisał:
wlasnie dlatego zakupilem wczoraj chromy Very Happy

ja też Rotfl Jupi!

Pochwał: 11

PostWysłany: Pią 15 Lut, 08 0:11    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

A ja wczoraj kupiłem pomidory. Ludzie dajcie spokój.

Pochwał: 3

PostWysłany: Sob 16 Lut, 08 0:08    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wolno jeździć bez ale problem w tym, że lepiej tego nie robić bo za każdym razem musisz pokazywać ksero ustawy drogówce, bo ci panowie nie zawsze znają przepisy i rozporządznia ministra.

Poprostu wygodniej i bezpieczniej jest mieć te zderzaki.

Pochwał: 16

PostWysłany: Sob 16 Lut, 08 11:41    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

No to zaprezentuj nam tą ustawę.
Bo z tego co mi wiadomo to tylo niektóre samochody szczególnie ciężarowe na podstawie wymiarów wysokości tylnego zwisu nadwozia mają prawo nie mieć zderzaka.
http://www.terytorium126p.pl/forum/post34853.html#34853
Powrót do góry
Franiu126p (z nienacka)

Użytkownik zbanowany
Zakaz pisania
Pochwał: 8
Ostrzeżeń: 4

PostWysłany: Sob 16 Lut, 08 12:11    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

A nawet jeśli jakoś się uda bez nich jechać, to znając życie wkurwisz ich tym ze oni czegoś nie wiedzą i doczepią się do czegokolwiek - gaśnica, kierunek za słabo świeci, powietrza masz mało w oponach, coś cieknie, krzywo jedzie, ciężko zkręca... Rolling Eyes
Powrót do góry
SAS (Kraków/NTarg)

PostWysłany: Sob 16 Lut, 08 13:08    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Mandolina napisał:
na podstawie wymiarów wysokości tylnego zwisu

I o tym właśnie jest ten przepis Mr. Green

Ale tak jak już napisałem nie za bardzo się to opłaca, bo w maluchu zawsze coś znajdą, a jak nic nie będzie to coś dopiszą.

PostWysłany: Sob 16 Lut, 08 23:22    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

SAS ale miałeś zacytować tu kawałek ustawy, a nie rzucać tekst właśnie o tym
jest i sie nie opłaca.

Powiedzcie mi tylko co jest takiego pięknego w maluchu bez zderzaków- nic.
Jasne jakby nie było rejestracji, to pusty pas i tył wyglądałby zachęcająco,
a tak co z tego ze nie byłoby tam zderzaków, jak musielibyście tam wrzucić
na środek rejestracje i z tyłu podświetlenie. A to zepsuje cały efekt,
nad którym tak myślicie Wink

Małe światełko w tunelu...
Powrót do góry
SAS (Kraków/NTarg)

PostWysłany: Sob 16 Lut, 08 23:34    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Miałem Question
A co to ja służący jestem? Crazy Crazy Crazy

Nie mam takiego zamiaru i robił tego nie będe. Jak chcesz to prosze bardzo. Mi wystarczy to, że przeczytałem i wiem.

Pochwał: 6

PostWysłany: Nie 17 Lut, 08 10:48    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

No to teraz sie SAS popisales..... osobiscie odczytuje to jako nieznajomosc tej ustawy z Twojej strony lub jej niebyt... Bardzo mnie drazni jak ktos powoluje sie na przepisy czy zasady a nie potrafi ich przytoczyc i poprzec nimi swojego stanowiska.

Polski Fiat 126p red power, Audi A6 C6 3.0 TDI quattro, Kia Rio 1.2 XL
Powrót do góry
SAS (Kraków/NTarg)

PostWysłany: Nie 17 Lut, 08 11:50    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

He he he he he he.
Ludzie, Bilo ty też? A istnieje dla was coś innego jak słowo na monitorze?
W naszym życiu jest jeszcze coś takiego jak papier i choć może ktoś w to nie wierzy to na papierze też można przekazywać różne info. Nie tylko google i monitor.

Miałem przyjemność i możliwość dorwania w łapy całej ustawy a raczej rozporządzenia ministra. Przepisywał tego nie będe, skanował też nie, a jeżeli ktoś chce lub mi nie wierzy to niech szuka!

Dziwnie się poczułem, bo pomagając komuś dostaje po uszach.
Bardzo dobra metoda na podziekowanie.

PostWysłany: Nie 17 Lut, 08 13:34    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Warunki techniczne pojazdu samochodowego i przyczepy przeznaczonej do łączenia z tym pojazdem.

7. Zderzaka lub urządzenia ochronnego, o których mowa w ust. 4, nie wymaga się na:
1) pojeździe, którego konstrukcja uniemożliwia wjechanie pod niego innego pojazdu;
2) pojeździe i przyczepie samowyładowczej;
3) ciągniku siodłowym;
4) przyczepie dłużycowej.

Jak widać w ustawie mowa jest tylko o samochodach ciężarowych i przyczepach.
Powrót do góry
Bilo (ERA)

PostWysłany: Nie 17 Lut, 08 13:38    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

SAS wystarczy numer rozporzadzenia i rok wydania. Na razie to zgadzam sie z Mandolina. Tez wolalbym np bez zdezrakow ale w tym kraju sie tak nie da.

Powrót do góry
kotniedobry (WARSZAWA)

PostWysłany: Pon 18 Lut, 08 9:44    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

http://www.prawojazdy.com.pl/index.php?id=85#d3r1

DZIAŁ III

Warunki techniczne pojazdu samochodowego i przyczepy przeznaczonej do łączenia z tym pojazdem

Rozdział 1

Warunki ogólne

Tu jest mowa ogólnie o pojeździe samochodowym , a nie tylko ciężarowym . Wydrukuje to i zapytam wprost jakiegoś psa z drogówki i tyle . Wtedy się okaże jak to jest naprawde .
Mandolina (Opole)

PostWysłany: Pon 18 Lut, 08 12:06    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

I co ich zapytasz odnośnie pkt.7?

1. czy konstrukcja malucha uniemożliwia wjechanie pod niego innego pojazdu?
2. czy maluch jest pojazdem samowyładowczym?
3. a może ciągnikiem siodłowym?
4. czy przyczepą dłużycową?

I kim jest policjant? Rzeczoznawcą motoryzacyjnym PZMotu?
Bo raczej jak już to z takimi zapytaniami to własnie do rzeczoznawcy powinieneś się udać, ewentualnie do diagnosty.

A według mnie jedynym w 100% legalnym sposobem nieposiadania zderzaków było by wbicie adnotacji w dowód rejestracyjny o braku konieczności posiadania zderzaków.
Powrót do góry
Demon126p (Loża Szyderców)

Użytkownik zbanowany
Pochwał: 13

PostWysłany: Pon 18 Lut, 08 12:47    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

I tu masz racje Mandolina,jesli wbite jest cos w dowód to psiak może skoczyc co najwyżej z mostu Mr. Green
A wydrukowanie czegoś na karteczce raczej nic nie da,bo może stwierzdzic że sam sobie to napisałeś,a policjantowi nie bedzie sie chciało szukac danego rozporządzenia na poboczu jakiejś drogi.

PostWysłany: Pon 18 Lut, 08 16:05    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jest jeszcze cos takiego jak homologacja pojazdu Wink Procedure homologycyjna auto przechodzi ze zderzakami ktore sa elementami stanowiacymi o bezpiczenstwie Wink

Powrót do góry
kotniedobry (WARSZAWA)

PostWysłany: Pon 18 Lut, 08 16:36    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Bilo napisał:
Jest jeszcze cos takiego jak homologacja pojazdu Wink Procedure homologycyjna auto przechodzi ze zderzakami ktore sa elementami stanowiacymi o bezpiczenstwie Wink

Ale jak widzisz Bilo nikt nie potrafi dokładnie powiedzieć można czy nie można a jeśli można to jak to zrobić żeby było legalnie . Zamiast udzielić fachowej odpowiedzi , potrafią tylko wytykać innym błędy i co najwyżej powiedzieć ,, wg mnie............ ,,
Bad (Świętochłowice)

PostWysłany: Pon 18 Lut, 08 20:32    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

SAS to było daremne, to w takim razie po co siedzisz na forum fiata-
weź swoje kartki i według nich wyczytaj co jak robi sie przy maluchu,
kto nim jeździ jak ma zrobionego gdzie sie spotyka itd. Confused Rolling Eyes

Ja też twierdze że jedynym słusznym sposobem byłoby wbicie tego w dowód.

Małe światełko w tunelu...
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Stylistyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Mapa forum / Forum map

Prezenty na wieczór panieński