Ogólnopolski Klub Fiata 126p Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Chłodzenie!!!

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> SWAP Center
Autor Wiadomość
skamils (Żywiec)

PostWysłany: Pon 25 Gru, 06 19:38    Temat postu: Chłodzenie!!! Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Mam problem bo w mojej 900 chłodnica jest umieszczona z tyłu jest to moim zdaniem mało wydajny pomysł. Mam juz nowa chłodnice z z VW która powedruje do przodu ale mam problem jakie przewody zastoswac i któredy je puscic??
Powrót do góry
nermack (żywiec)
Prezes oddziału
Member
Member

PostWysłany: Pon 25 Gru, 06 20:36    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ja proponuje gumowe puscic przez auto lub miedziane ewentualnie z nierdzewki pod samochodem. to którędy je puscisz wedlug mnie nie ma duzego znaczenia Wink

z jakiego vw masz chłodnice Question

Honda Civic 1,6 16V SOHC VTEC
Powrót do góry
Sobi (Otwock)

Member
Member
Pochwał: 1

1988 Fiat 126p EL

PostWysłany: Pon 25 Gru, 06 20:51    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ja zrobię coś takiego...

Puszczę miedziane rurki 25mm tunelem lub przy nim, nie potrzebny bedzie nawiew cieplego powietrza z silnika więc tamtędy wypuszcze przewody gumowe połączone z tymi rurkami, prowadzące do pompy wody. Z przodu trzeba będzie pokombinować i pociąć trochę, ale też gumowe przewody do samej chłodnicy. Z przodu zagości chłodnica ze Skody 120 z wiatrakiem... tyle z planów... zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce, niedługo ruszam z pracą

Nie ma zakretow, nie ma zabawy Wink
Powrót do góry
skamils (Żywiec)

PostWysłany: Pon 25 Gru, 06 21:36    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Sobi pomysł extra ale co do puszczania przewodów wnetrzem rozmawiałem z wieloma osobami i maja rózne zdania. Najgorsze co jest podobno to w ciepe letnie dni i nie tylko jest strasznie ciepło. Sad

Ja dalej nie mam patetu na to mysle jak je dac moze puszcze je pod autem z miedzi ale problemem jest to ze moge uszkodzic chociaz we wnetrzu podobnie jest mozna miec bardzo goraczy prysznic.

Jezeli ktos miał by jakies fotki jak puszcza sie przewody pod autem i jak wchodza do bagaznika to byłbym wdzieczny.

Powodzenia swapowicze!!!
Powrót do góry
Sobi (Otwock)

Member
Member

1988 Fiat 126p EL

PostWysłany: Pon 25 Gru, 06 22:46    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ja boję się puścić pod autem bo różne przygody miałem.... a puszczając je w środku zabuduję ja dodatkową blachą/osłoną, przykryje wykładzinką... powinno trochę odizolować Wink

Powrót do góry
skamils (Żywiec)

PostWysłany: Pon 25 Gru, 06 23:24    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Sa takie specjalne wygłuszenia zakładaja to czesto do ogrzewania centralnego mozna nad tym pomyslec i tym rurki owinac. Ale czy to pomoze nie wiem Sad
Powrót do góry
Sobi (Otwock)

Member
Member

1988 Fiat 126p EL

PostWysłany: Pon 25 Gru, 06 23:33    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

wiem chyba o co ci chodzi... taka szara otulina.. tylko to jest po to zeby rura jak jest zalana betonem kiedy pracuje pod wpływem zmiany temperatury nie kruszyła betonu taka dylatacja, nie wiem jak to się sprawdza pod względem izolacji termicznej, ale zajmuje niestey dużo miejsca Confused

Powrót do góry
HNT (MIKOŁÓW)

PostWysłany: Pon 25 Gru, 06 23:35    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ja myśle zastosowac sprawdzone rozwiazanie ze skody 105/120
po prostu puszcze miedz pod autem, ale zeby nie uszkodzic rur, to zabuduje je alu płyta, tuz pod tunelem, w sumie przetłoczenia podłogi pod fotelami tez sa dosc nisko, wiec nie powinno byc problemow...
chłodnice zastosuje poczatkowo z bmw 318 - ma rurki rdzenia nie okragłe , lecz profilowane- jak skrzydla samolotu i jest ich raz tyle (pewnie dlatego ze zamiast elektrycznego wentylatora w bmw jest visco na wale) i jest o wiele wydajniejsza niz inna o tych samych gabarytach. Smile
oczywiscie wentylator elektryczny bedzie,
oczywiscie instalacja nagrzewnicy bedzie z Bisa, wraz z wewn. konsolka...

Member
Member
Ostrzeżeń: 1

PostWysłany: Wto 26 Gru, 06 0:51    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

u mnie są poprowadzone gumowe rury w aucie i powiem wam ze same rury nie powodują ze jest tak ciepło w aucie najgorsze jest jak załancza sie wentylator na chłodnicy to wtedy całe gorące powietrze idzie do środka do kabiny wtedy jest masakra. Nagrzewnica według mnie kompletnie nie potrzebna bo jak chcesz mieć ogrzewanie na zime to przysłonisz częściowo chłodnice i jak sie zagrzeje włancza wentylator który dmucha ciepłe powietrze do srodka i jest upał u mnie było niekiedy nawet po 50 stopni.
Powrót do góry
Sobi (Otwock)

Member
Member

1988 Fiat 126p EL

PostWysłany: Wto 26 Gru, 06 0:57    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ale ja mam wyloty w masce, a chłodnicę chcę zabudować w tunel z cienkiej blachy tak żeby poietrze wpadalo p. pasem, przez chłodnicę i wypadało dziurą przy pompie ham. oraz wylotami w masce... więc nagrzewnica się przyda... mam już nawet na oku pewnego bisa na części Twisted Evil

Powrót do góry
nermack (żywiec)
Prezes oddziału
Member
Member

PostWysłany: Wto 26 Gru, 06 8:28    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ja bede miał puszczone rury pod autem Wink Jedynie do nagrzewnicy pójda gumowe przez środek auta

Powrót do góry
Sobi (Otwock)

Member
Member

1988 Fiat 126p EL

PostWysłany: Wto 26 Gru, 06 12:20    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

macie może jakieś fotki, jak wyglądają rurki pod autem?? cały czas nie mogę się jakoś przekonać do tego pomysłu, ale nie mówie nie...

Powrót do góry
nermack (żywiec)
Prezes oddziału
Member
Member

PostWysłany: Wto 26 Gru, 06 12:43    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Hmmm....
jutro jade do kolegi swapowac mojego parcha to porobie fotki bo on ma puszczone rury pod autem.

Powrót do góry
Sobi (Otwock)

Member
Member

1988 Fiat 126p EL

PostWysłany: Wto 26 Gru, 06 12:58    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

było by miło... z góry dzięki

Powrót do góry
shirkan (Jasło city)

Pochwał: 2

PostWysłany: Nie 27 Lip, 08 1:43    Temat postu: ja mam pod autem Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ja mam pod autemale szczerze to zastanawiam sie nad pzeniesieniem ich do srodka bo juz pare razy na polnej drodze poczylem ze slizgam ryreczkami RazzRazz
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> SWAP Center Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Mapa forum / Forum map

Prezenty na wieczór panieński