Ogólnopolski Klub Fiata 126p Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
brzeszczot chemika - remont wznowiony !!!
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Teraz My!
Autor Wiadomość
chemik143 (Cieszyn)

PostWysłany: Czw 06 Lis, 08 0:21    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wiesz- miałeś szczęście że Ci odmawiali. Ja dałem maluszka do blacharza i wyrzuciłem kasę w błoto. tłumaczyłem mu, że ma być tip tom, bez rdzy, porządnie pomalowane a co dostałem?? Miał zaspawać dziury obok przednich wahaczy i.. jedna zaspawał blaszką 1mm nie czyszcząc z rdzy i zamazał ją gumbitem jakimś nie malując podkładem. Po podłogą przyspawał kawałek blaszki by zatkać dziurę, ale i tak chyba źle wyciął bo obok dziura była dalej. Oczywiście z rdzy nie wyczyścił. Naprawiał kilka jeszcze miejsc, powypalał dziury w blasze migomatem, drut z miga powbijał się nawet do tylnej kanapy mu ale sie tym nie przejął. Co jak co, ale kiedy niedawno pierwszy raz w łapę chwyciłem miga to myślę, że lepiej spawałem niż on z całym swoim (nie)doświadczeniem.

Kiedy zobaczyłem efekt jego prac uznałem, że idę do pracy, zbieram na spawarkę, części, farby, lakiery itd i sam biorę się za malucha.
Chcesz coś mieć zrobione dobrze? Zrób to sam!!
Powrót do góry
sr99 (Środa Wlkp)

Pochwał: 3

PostWysłany: Czw 06 Lis, 08 9:58    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

chemik143 napisał:

Chcesz coś mieć zrobione dobrze? Zrób to sam!!

Święte słowa, mi nawet taniej wyszło kupić migomat niż oddawać auto do blacharzy którzy niewiadomo co w nim będą robić Rolling Eyes Chemik jak się obrabia tą cyne, masz może foty skończonej tej drugiej strony Question
Powrót do góry
Rafciu346 (Cieszyn)

PostWysłany: Czw 06 Lis, 08 21:51    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

CHEMIK 143 jak byś kiedyś coś potrzebował, albo jakaś pomoc by Ci się w czymś przydała, daj znać, służę pomocą. Myślałeś kiedyś może o włożeniu jakiejś elektroniki do swego "zielonego pupila"? Very Happy

Kupie FIATa 126 BIS z okolic śląska Cieszyńskiego
Powrót do góry
kamil_loczek (Zduńska Wola)

Member
Member

1987 Fiat 126p

PostWysłany: Czw 06 Lis, 08 23:18    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

no ładny pocisk się szykuje Smile jak patrze na te zdjęcia przypomina mi się moja zielona strzała przed reinkarnacją Smile przeczytałem że nie możesz wydłubać rdzy w miejscach trudno dostępnych proponuje zamalować to "cortanin f: ten środek się nazywa. Ładnie wchodzi w reakcje z rdzą i zostawia czarną ochronna powłoczkę. Sprawdziłem na ojca aucie. Konserwacja z ramy odpadła po 3 latach a po tym środku jak blacha była czarna tak jest nadal:) Pozdrawiam I życzę owocnych prac przy sprzęcie:)

Moja Zielona Strzała Smile
http://www.terytorium126p.pl/forum/pogromca-polosi-green-arrow-t2400-25.html
Powrót do góry
chemik143 (Cieszyn)

PostWysłany: Pią 07 Lis, 08 12:32    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

sr99 Do wyrównywania używam takiego papieru ściernego do wiertarki w postaci listków. nie wiem jak się to nazywa:) Przy następnej okazji zrobię temu fotkę. Ten bok który już zrobiłem na razie nie jest wyszlifowany idealnie tylko tak na słowo honoru. Dokładny szlif będę robił przed malowaniem całego pojazdu.

kamil_loczek Ja stosuję brunoxa na razie i nawet wygląda dosyć dobrze. Mam nadzieję, że za kilka lat będzie dalej ok:) Malsuzek z założenia ma być na zloty.

Rafciu346 Co do elektroniki: Będzie jej mnóstwo:) W zamiarze ma to być maluszek pokazowy który będzie odpoczywał w każdy deszczowy dzień i zimą. Z zewnątrz zwykły malec, ale wnętrze będzie całkiem odmienione. Mam zamiar zamontować w nim komputer z ładnym wyświetlaczem wysuwanym. Od środka nie będzie żadnych gołych lach, wszystko będzie wytapicerowane. Co do zmian mechanicznych to będę myślał nad założeniem wtrysku. Lakier będzie prawdopodobnie jeśli starczy $$ nanoszony aerografem w postaci jakiegoś motywu lub obrazka - jeszcze muszę przemyśleć:) No ale to wszystko marzenia - narazie trzeba blachy zrobić do końca.
Powrót do góry
Rafciu346 (Cieszyn)

PostWysłany: Pią 07 Lis, 08 15:56    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

To życze powodzenia i dalszych sukcesów odnawiania maluszka

Kupie FIATa 126 BIS z okolic śląska Cieszyńskiego
Powrót do góry
chemik143 (Cieszyn)

PostWysłany: Sob 15 Lis, 08 23:12    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witajcie, dawno nie pisałem, czas na nowe focie:

NIE NO STARY PRZEGINASZ Exclamation WSTAWIAJ MINIATURKI Z ODNIESIENIAMI BO W TAKIEJ ILOŚCI ZDJĘĆ TO NIE IDZIE PRZEGLĄDAĆ TEGO FORM I STRONA SIE WYDŁUŻA. MÓWIŁEM TO JUŻ KILKA RAZY. JAK TAK DALEJ PÓJDZIE TO POLECI OSTRZEŻENIE Exclamation //Lama
Powrót do góry
Lama (Litzmannstadt)
Site Admin
Member
Member
Pochwał: 33

PostWysłany: Sob 15 Lis, 08 23:28    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

No no no, robota idzie do przodu. A tak na dobrą sprawę to jak go skończysz to tam nic fabrycznego chyba nei zostanie z blach poza dachem Razz Laughing
Ustawiłeś sobei jakis termin zakończenia ;?:
Powrót do góry
Aron (Skierniewice)

Future Member
Future Member
Pochwał: 6

PostWysłany: Sob 15 Lis, 08 23:51    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

No właśnie chemik ile to już czasu? Nie to żebym się czepiał moje pytanie bardziej odnosi się do tego że jak widzę taki remont generalny to pytam ile to już trwa. Kurka wodna Lama ma chyba rację że tam to chyba dach tylko seryjny zostanie Smile

PostWysłany: Nie 16 Lis, 08 10:25    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Termin zakończenia?? Chciałbym zdążyć na zlot w Zwoleniu (oczywiście z blacharką, o wnętrzu nie mam mowy niestety:/). Idzie powoli bo pracuję tylko w soboty:)

Trwa to już od poczatku wakacji - wtedy powyciągałem wszystko i okazało się że nie mam tyle kasy żeby to skończyć wiec poszedłem do pracy na miesiąc. Potem nauka na egzaminy i brak doświadczenia powodowały, że szło mozolnie. Teraz prace już nabierają tempa. Za tydzień będę robił jeszcze drobne poprawki wokoło budy a za dwa muszę wykręcić całe zawieszenie.
Powrót do góry
Stasiu126p (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12
Pochwał: 11

1989 Fiat 126p FL

PostWysłany: Pią 21 Lis, 08 15:25    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

no no widze ze prace ida powoli ale jakos idą....wiadomo jak kazdy brak czasu Very Happy zycze powodzenia w pracach widac ze moze z niego ładny malec byc Very Happy pozdro

Dziadek By Stasiu na kanale x)
Urwis Evolution III never done Razz
Powrót do góry
Moch (Łódź)

Member
Member
Moderator
Pochwał: 16

1979 Fiat 126p ST

PostWysłany: Pią 21 Lis, 08 16:14    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Odwalcie się od faceta - robi 10 razy tyle, co cała banda 13 - 18 latków na tym forum prezentujących co raz to "nowe" eleganty - szczególnie czerwone i granatowe Laughing Laughing

chemik143 - na razie Ci kibicuję, ale jak chcesz zrobić z nim to co w "marzeniach" pojadę Cię jak psa Mr. Green

Ostrzeżeń: 1

PostWysłany: Pią 21 Lis, 08 16:31    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Moch napisał:
co cała banda 13 - 18 latków na tym forum

tu się zgodzę to prawda,
chemik143 podoba mi sie to że sam robisz, bo nie dość, że czegoś się nauczysz to jeszcze nie musisz kumuś płacić, co i tak fuszere Ci odwali

Moch napisał:
co raz to "nowe" eleganty - szczególnie czerwone i granatowe

a co masz coś do czerwonych elegantów??, tylko klasyk tak??, weź chłopie się opanuj z tym, bo to już przesada, ludzie się z Ciebie śmieją, i uwagę zwracają, żal (sorry za OT)

www.eskadra126p.ugu.pl

Powrót do góry
Demon126p (Loża Szyderców)

Użytkownik zbanowany
Pochwał: 13
Ostrzeżeń: 1

PostWysłany: Pią 21 Lis, 08 16:36    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Piter zaczniesz płakać jak elegancika napadnie kornik(dodawany w fabryce w pakiecie pełnej opcji) Mr. Green

PostWysłany: Pią 21 Lis, 08 16:41    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Nie za słabym pradem spawasz Question coś mi się wydaje że troche słabo przetapia Razz po za tym super że robisz wszystko sam i to wychodzi Very Happy czekam na dalsze fotki
Powrót do góry
chemik143 (Cieszyn)

PostWysłany: Pią 21 Lis, 08 21:21    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

prądu już większego ustawić się nie da - max 135A
Powrót do góry
Stasiu126p (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12
Pochwał: 11

1989 Fiat 126p FL

PostWysłany: Pią 21 Lis, 08 23:05    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Cytat:
robi 10 razy tyle, co cała banda 13 - 18 latków na tym forum

Moch i tu sie z Toba zgodze ale czy ja sie go czepiam?? własnie nie bo widze ze robi wtedy gdy ma czas jak wszyscy zresztą tez tak jak ja Razz i podziwiam go bo robi wszystko sam.Pełen szacun chemik Very Happy

Dziadek By Stasiu na kanale x)
Urwis Evolution III never done Razz
Powrót do góry
Bobi (54°16)

Member
Member
Pochwał: 1

1997 Fiat 126p ELX

PostWysłany: Sob 22 Lis, 08 0:11    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Widać, że wkładasz wiele pasji i poświęcenia w swojego przecinaka. Oby tak dalej, żebyś się nie zniechęcił przypadkiem! Cool

Powrót do góry
Małkers (Lublin)

Pochwał: 2

PostWysłany: Sob 22 Lis, 08 7:32    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Milo popatrzec jak prace ida do przodu .Powodzenia .Pozdro
Powrót do góry
Moch (Łódź)

Member
Member
Moderator
Pochwał: 16

1979 Fiat 126p ST

PostWysłany: Sob 22 Lis, 08 16:37    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

piter19850207 - nie tylko "klasyk" - może być jeszcze FL Mr. Green

Member
Member
Pochwał: 4

2000 Fiat 126p EL Happy end

PostWysłany: Sob 22 Lis, 08 18:20    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

piter19850207 napisał:
a co masz coś do czerwonych elegantów??

Moja kumpela ma i sobie chwali. Nawet namawiałem ją do rejstracji na forum ale coś ona nie chętna Twisted Evil Sorry za OT

Powodzenia w dalszych pracach chemik
Powrót do góry
chemik143 (Cieszyn)

PostWysłany: Pon 01 Gru, 08 22:54    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Maluszek pozbył się jednej dziury ale nie do końca. Prace przerwała matka która kazała mi sie do kwietnia wynieść z garażu. Udało się maluszkowi założyć elektrykę i przeholować do na odległość 14km do stodoły od babci mojej laski:) Jest szansa, że na święta będę mógł skorzystać z ich garażu i podziałać conieco.

Powrót do góry
Tomekboa177 (Cieszyn)

PostWysłany: Wto 02 Gru, 08 9:49    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

No Nic tylko życzyć by prace nadal trwały;) Powodzenia

http://www.polskajazda.pl/Samochody/Fiat/126/65935
Powrót do góry
chemik143 (Cieszyn)

PostWysłany: Sob 25 Kwi, 09 19:12    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Kilka fotek co zostało zrobione. Maluszek wrócił do garażu i tydzień temu rozpocząłem prace:D

Lista rzeczy do zrobienia: (Zielone gotowe, czerwone nie gotowe, żółte zaczęte)

BLACHARKA
- wymiana progu prawego
- wymiana progu lewego
- wymiana błotnika prawego przedniego
-wymiana błotnika lewego przedniego
- wymiana pasa przedniego
- reperacja podłogi krótkiej bagażnika

-reperacja nadkola prawego tylnego
-reperacja nadkola lewego tylnego
-reperacja nadkola prawego przedniego
-reperacja nadkola lewego przedniego

- reperacja podłogi pod tylną kanapą z prawej strony
- reperacja podłogi pod tylna kanapą z lewej strony
- reperacja podłogi na styku z progiem z prawej strony
- reperacja podłogi na styku z progiem z lewej strony
- wymiana czyny prawej prawego fotela
- wymiana szyny lewej lewego fotela
- wymiana krótkiego wzmocnienia nieopodal mocowania zapinki pasów przednich

- wymiana lewego mocowania wahacza tylnego lewego
- wycięcie wzmocnienia do podnoszenia auta z lewej strony
- wycięcie wzmocnienia do podnoszenia auta z prawej strony
- naprawa mocowania osadzenia tylnej prawej spręzyny zawieszenia
- naprawa przedniej lewej części podłogi
- naprawa mocowania prawego przedniego wahacza

- naprawa mocowania lewego przedniego wahacza
- naprawa tylnego prawego naroża pojazdu
- naprawa tylnego lewego naroża pojazdu

- naprawa rynienek dachowych
- odsłonięcie wszystkich zgrzewów podwozia i zabezpieczenie
- naprawa podłużnicy prawej
-naprawa podłużnicy lewej
- naprawa prawej części przegrody czołowej
- naprawa lewej części przegrody czołowej
- likwidacja rantu błotnika prawego przedniego

- likwidacja ranty błotnika lewego przedniego
- likwidacja rantu błotnika prawego tylnego
- likwidacja rantu błotnika lewego tylnego
- reperacja maski
-reperacja klapy
- reperacja drzwi prawych
- reperacja drzwi lewych

- wspawanie nowego noska prawego
- wspawanie nowego noska lewego

CYNOWANIE
- spaw błotnik prawy - pas przedni
- spaw błotnik lewy - pas przedni
- spaw błotnik prawy - próg

- spaw błotnik lewy - próg
- ocynowanie błotnika prawego tylnego
- ocynowanie błotnika lewego tylnego
- ocynowanie błotnika prawego przedniego
- ocynowanie błotnika lewego przedniego

- ocynowanie zgrzewów tylnego prawego naroża
- ocynowanie zgrzewów tylnego lewego naroża
- ocynowanie zgrzewów tylnego podszybia
- ocynowanie spawów nosek błotnik prawy
- ocynowanie spawów nosek - błotnik lewy

- ocynowanie spawu błotnik prawy - słupek przedni
- ocynowanie spawu błotnik lewy - słupek przedni
Powrót do góry
Aron (Skierniewice)

Future Member
Future Member
Pochwał: 6

PostWysłany: Sob 25 Kwi, 09 21:21    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Podoba mi się że robisz generalkę i ratujesz tego Maluszka, oby więcej takich ludzi Cool
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 4 z 5

Mapa forum / Forum map

Prezenty na wieczór panieński