| Autor |
Wiadomość |
Patryk352
![]()
|
Wysłany: Pon 14 Mar, 11 17:31 Temat postu: Brak iskry w Elegancie |
|
|
Witam, mam maluszka eleganta z brakiem iskry, jest tam zapłon zrobiony na przełącznik, który jest całkowicie wyodrębniony od reszty elektryki, jest zastosowany schemat:
http://www.domage.neostrada.pl/obrotek.jpg
Wymieniłem moduł oraz cewkę oraz czujnik wału też sprawdziłem omomierzem, wszystko jest sprawne, spięte zgodnie z tym schematem, tylko zamiast stacyjki jest przełącznik a iskry nie ma. Czego to może być przyczyna, jest może jakieś błąd w tym schemacie? A i te strzałki na schemacie to nie moja robota, na nie nie patrzcie, proszę o pomoc.. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
arek (Łódź)

Pochwał: 20
1989 Fiat 126p SWAP
|
Wysłany: Pon 14 Mar, 11 17:35 Temat postu: |
|
|
odepnij kostkę od modułu i zobacz czy na grubym pomarańczowym kablu masz 12V po zapłonie _________________
Uploaded with ImageShack.us |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Patryk352
![]()
|
Wysłany: Pon 14 Mar, 11 17:36 Temat postu: |
|
|
| Jest 12V, sprawdzałem. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
arek (Łódź)

1989 Fiat 126p SWAP
|
Wysłany: Pon 14 Mar, 11 17:44 Temat postu: |
|
|
mase ma dobrą? jak nie chodzi to moduł uwalony albo któryś kabel przerwany _________________
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Patryk352
![]()
|
Wysłany: Pon 14 Mar, 11 17:49 Temat postu: |
|
|
| Masa jest dobra, szlifowałem do gołej blachy miejsca styczności mas i masa jest dobra, sprawdzałem ciągłość kabli miernikiem uniwersalnym oraz tą mase też sprawdzałem miernikiem, a że to moduł to te odpada bo to juz drugi, a ten co mam jest napewno dobry bo wyciągnięty z jeżdżącego maluszka.. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
arek (Łódź)

1989 Fiat 126p SWAP
|
Wysłany: Pon 14 Mar, 11 21:20 Temat postu: |
|
|
może czujnik położenia wału trafiony _________________
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
kaszlak_maniak (3miasto/Żelistrzewo)

Pochwał: 6
1988 Fiat 126p FL
|
Wysłany: Pon 14 Mar, 11 23:07 Temat postu: |
|
|
Mówił, że go mierzył i jest dobry. Na pewno miał trafioną cewkę, bo na obwodzie WN uzwojenie było przerwane, ale cewkę wymienił i dalej nie ma iskry. Dziwne trochę. Coś MUSI być nie tak podłączone... Świece masz na pewno dobre? _________________
 |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Patryk352
![]()
|
Wysłany: Wto 15 Mar, 11 7:10 Temat postu: |
|
|
| Świece mam także nowe, iskry 95. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
arek (Łódź)

1989 Fiat 126p SWAP
|
Wysłany: Wto 15 Mar, 11 8:44 Temat postu: |
|
|
znajdź no jakiegoś ochotnika żeby wsadził palucha w fajke ,a ty zakręć silnikiem _________________
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Patryk352
![]()
|
Wysłany: Wto 15 Mar, 11 10:42 Temat postu: |
|
|
| Wsadziłem palec w fajkę i nic, nie idzie napięcie podczas kręcenia silnikiem, myślałem, ze to przewody. ale je też wymieniłem, pomysły? |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Pawwel92 (Dzbenin / Ostrołęka)

Pochwał: 2
1991 Fiat 126p FL
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Patryk352
![]()
|
Wysłany: Wto 15 Mar, 11 13:23 Temat postu: |
|
|
Witam ponownie, kupiłem sprawny moduł wraz z cewką na tej blaszce od eleganta, założyłem do swojego i iskry nadal nie ma, schemat jest zrobiony od nowa z zastosowaniem kabli takiej samej grubości jak oryginalne, ładnie po lutowane z dobrym przejściem, wszystko sprawdzałem miernikiem, kable mają łączność, do nanoplexa idzie 12v, ma dobrą masę, masa silnika jest, alternatora też, nowe świece i przewody W.N. a iskry nadal nie ma, co jeszcze może być nie tak, bo mi brakło już pomysłów  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|