| Autor |
Wiadomość |
m.a.x.x. (Łódź) Site Admin
Pochwał: 2
1998 Fiat 126p EL
|
Wysłany: Pią 08 Maj, 09 13:23 Temat postu: Brak iskry mimo zasilania cewki FL |
|
|
Czy ktoś może tu na szybko wrzucić foto swojej cewki?
Padł mi chyba moduł od generowania iskry i chciałem podłączyć wszytko tak jak jest fabrycznie ale nie pamiętam. Chodzi o cewkę po prawej stronie. _________________

Ostatnio zmieniony przez m.a.x.x. dnia Pią 08 Maj, 09 19:41, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
djfizyk (Zduńska Wola)

|
Wysłany: Pią 08 Maj, 09 14:15 Temat postu: |
|
|
nie wiem czy pomoże ale mam tylko na szybko coś takiego
tylko nie wiem czy o taką cewkę Ci chodzi. po lewej stronie cewki przewód do kondensatora i z instalacji a po prawej to aparatu zapłonowego i ja mam obrotek podłączony _________________
zawsze i wszędzie na wieki 126p |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
1998 Fiat 126p EL
|
Wysłany: Pią 08 Maj, 09 14:19 Temat postu: |
|
|
Włąśnie o to chodzi, tylko ja mam ten nowszy typ. _________________
  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
krzysztofer00 (Łódź)

Pochwał: 13
|
Wysłany: Pią 08 Maj, 09 18:34 Temat postu: |
|
|
jak chcesz to pozycze Ci moduł, mam w domu chyba  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
1998 Fiat 126p EL
|
Wysłany: Pią 08 Maj, 09 19:33 Temat postu: |
|
|
Właśnie wróciłem z bojów ale nic mi się nie udało.
Do cewki dochodzi +12V a iskry nie ma. Próbowałem podłączyć drugą cewkę (+12V ze stacyjki, masa, kabelek do aparatu, kable WN), ale wtedy też nie odpalił (nie miałem jak sprawdzić sam czy nie ma iskry). Nie wiem tylko czy sama cewka może sobie tak dyndać na kablach, no i druga możliwość że druga cewka też jest walnięta.
To nie alarm, bo on odcina +12V pod cewkę.
Krzysztofer - chetnie pożyczył bym od Ciebie ten moduł do testów. Nie wiem jaki to ma związek ale od tego czasu ani razu nie zawiesił mi się rozrusznik, kręci jak dziki. _________________
  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lama (Litzmannstadt) Site Admin
Pochwał: 33
|
Wysłany: Pią 08 Maj, 09 21:06 Temat postu: |
|
|
| Słuchja ja jutro będe z Kansasa wracał to mogę do ciebie podjechać to zobaczysz jak jest u mnie i moze soś wymodzimy. Dzwoń albo pisz jak coś. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
ScApi (Nowa Sól)
 Pochwał: 3
|
Wysłany: Sob 09 Maj, 09 22:41 Temat postu: |
|
|
Jak masz przerywać a z tego co pamiętam masz, podepnij Cewke (na kabelkach dyndać może) i ruszaj kowadełkiem, przydałby sie miernik wtedy było by wiadomo czy to wina cewki czy czegoś dalej, co do podłączenia nowszy typ czyli kabel oporowy bliżej wnętrza komory silnika (zacisk B+ lub 16) kabel bliżej klapy silnika zacisk (-). Jak masz miernik rezystancja przewodów WN 10kOm rezystancja pierwotnego (zasilanie cewki) w granicach 1,8Om-5Om zależnie od typu wtórne nie pamiętam (grunt żeby było przejście). Jeżeli przy ruszaniu kowadełkiem iskra będzie a przy kręceniu rozrucholem nie, zwarcie na rozruszniku.
P.S. Przy odłączaniu masy od cewki bez przerywacza iskra też powinna sie pojawić, z podpiętą tylko 1 świecą te nowe biazeta mają tendencje do cykania, jak tylko cyka a iskra sie nie pojawia, to zwarcie na wtórnym. _________________ Docieranie 500km/500km. Day 10
V-MAX / In progres. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
krzysztofer00 (Łódź)

Pochwał: 13
|
Wysłany: Nie 10 Maj, 09 11:15 Temat postu: |
|