| Autor |
Wiadomość |
kropek
 Pochwał: 1 Ostrzeżeń: 2
|
Wysłany: Pią 23 Lip, 10 12:14 Temat postu: alternator z humorami |
|
|
| witam napotkała mnie kolejna awaria... coś mi się dzieje z alternatorem... wczoraj wyjąłem szczotki, przetarłem je papierem 2000 aby było mniejsze prawdopodobieństwo wieszania się i potem trysnąłem WD40 a że styki były takie sobie to je przetarłem papierem aby był kontakt kabla z wsuwką ... oraz delikatnie naciągnąłem sprężynki od szczotek by lepiej przywierały, podczas wkręcania do alternatora czułem że szczotki przywierają bo czułem leciutki opór wkładając je,,, dosłownie 3 rundki po działce zrobiłem wjechałem do garażu i z pustego akumulatora naładował do pełna a z pustego to wiem bo nawet kontrolki mi się palić nie chciały odpalałem go za pomocą prostownika dziś jeździłem i zrobiłem ok 80 km po czym się okazało że altek wcale nie ładował bo co stanąłem to musiałem z kimś na klemy się łapać by odpalić auto... co się może dziać ? od razu dodam że mam radio podpięte bezpiośrednio pod akumulator ale zbyt wydajnych głośników nie mam więc no cóż... jak radio mi wyczerpie aku to powinien się naładować a on nie ładuje co się mogło stać? już pałam małą desperacją bo koniecznie chcę uniknąć rozbierania pół silnika by altek wymienić, możliwe że to moduł taki malutki przykręcony u dołu gdzie z niego kabelki idą do szczotek? albo jakaś inna pierdoła? pomocy bo nie długo autem wywożę złom a hak już jest zamontowany ... nie mogę zostać z palcem w D... |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
morrek (Łódź)

Pochwał: 12
1991 Fiat 126p SWAP
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
arek (Łódź)

Pochwał: 18
1989 Fiat 126p SWAP
|
Wysłany: Pią 23 Lip, 10 17:05 Temat postu: |
|
|
Czy kontrolka od ładowania nie jest spalona?
zmierz napięcie przed odpaleniem i zaraz po odpaleniu, zmierz tez jak zachowuje się na wyższych obrotach _________________
 |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
kropek
|
Wysłany: Pią 23 Lip, 10 18:27 Temat postu: |
|
|
tego czegoś od mierzenia napięcia już nie mam dziś kumpel po to przyjechał nie ładuje na niskich ani na wysokich ani jak jadę 30 km/h ani jak 100 km/h a kontrolka nie spaliła się bo zostaje zapalona gdy maluch chodzi na niskich obrotach po odpaleniu a potem jak dodam lekko gazu i puszczę to gaśnie i się już nie pali ale aku nadal nie ładuje
co ma rozrusznik do ładowania ?? pierwsze słyszę  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
morrek (Łódź)

Pochwał: 12
1991 Fiat 126p SWAP
|
Wysłany: Pią 23 Lip, 10 21:19 Temat postu: |
|
|
Od altka idzie przewód od ładowania do rozrusznika a od rozrusznika idzie dalej do aku, tam mogły prześniedzieć styki, podłącz przewód bezpośrednio od alkta do aku i wtedy sprawdź ładowanie. _________________
http://www.polskajazda.pl/Samochody/Fiat/126/98711
 |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
kropek
|
Wysłany: Pią 23 Lip, 10 23:05 Temat postu: |
|
|
poknocone to trochę ale jak wjadę na kanał to zobaczę dzięki za pomoc
edit
PS: hahahaha tak sobie teraz przypomniałem... pierw to ja rozrusznik naprawię bo się wiesza  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|