Ogólnopolski Klub Fiata 126p Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
75/80 by Ryba
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny

Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum Terytorium 126p -> Teraz My!
Autor Wiadomość
Ryba (Radomsko)

Pochwał: 4

PostWysłany: Sro 07 Maj, 08 16:31    Temat postu: 75/80 by Ryba Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Po dłuższej nieobecności w tym dziale forum powracam, za namową Bronka Laughing
Oto mój "nowy" nabytek. Zdrowa buda na kołach i z szybami Jupi!
W papierach rocznik '75, ale nadwozie było wymieniane na 2 serię. Ma starą deskę (na kapliczkę); wąskie błotniki z przodu, ale słupki tylne są już nowego typu. Wymienione sporo elementów blacharskich przy udziale poprzenich właścicieli m. in. pas przedni; podłoga bagażnika krótka, nadkola przednie wewnętrzne i zewnętrzne, błotniki przednie (wąskie) podszybia przód i tył, prawy próg i tylny błotnik.
Kondycja blacharska; śmiało można powiedzieć bardzo dobra. Na razie zaspawałem 2 dziurki w tym jedną po znaczku Smile
Niestety nie ma róży bez kolcy Crying or Very sad ... auto nosi ślady różnych dziwnych patentów, przeróbek i padło ofiarą kogoś z nadmiarem bitexu pod ręką Mad
Jednbak jak widać wszystko da się powoli zrobić i doprowadzić do należytego stanu. Najważniejsze jest, że mam nad czym pracować i wszystko trzyma się qpy.
Zdjęcia z prac:
Dzień 1

Komora silnika w pierwszym podkładzie:

Praca nad komorą bagażnika:

Komora bagażnika w pierwszym podkładzie:

Plany ... hmm Cool
Najbliższe - pomalować pierwszym podkładem wnętrze.
Następnie masa uszczelniająca na spawy, oraz pare innych miejsc; w kilku miejscach szpachla dla wyrównania pofalowanych powierzchni w komorach i wnętrzu; 2 podkład no i ... lakier.
Dalsze - przekłądka wszystkiego z mojego pierwszego malucha i na ten rok to tyle Cool
Powrót do góry
Moch (Łódź)

Member
Member
Moderator
Pochwał: 16

1979 Fiat 126p ST

PostWysłany: Sro 07 Maj, 08 16:38    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Czym usuwany był lakier (lakiery) z blachy? Mechanicznie, czy ręcznie?

Używałeś jakiegoś paint removera? Scansolu?

PostWysłany: Sro 07 Maj, 08 16:43    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

łoo mochu trochę tego było Laughing
Bemixol na miejsca trudno dostępne maszynowo i do "ścianania" zacieków. Kątówka ze szczotką drucianą do zdzierania mini, bitexu i innych wynalazków. P80 na maszynie do wyprowadzenia przejść i zmatowienia lakieru tam gdzie się dało dojść maszynowo. P80 recznie do wyprowadzania miejsc trudno dostępnych. P220 całościowo ręcznie - wykończenie pod podkład Embarassed
Powrót do góry
Mafiu (Łódź/Andrespol)

Member
Member
Pochwał: 7

PostWysłany: Sro 07 Maj, 08 19:52    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

widzee ryba że cały czas działasz hhe;p piękna wiosna;p

Pochwał: 6

PostWysłany: Sro 07 Maj, 08 20:17    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

No wreszcie Twisted Evil a jak patrze na fotki to maluch zapowiada sie ciekawe, no dużo lepiej niż poprzedni Razz mam nadzieje że wszystko pójdzie po twojej myśli i że kolor oczywiście będzie wiśnia Twisted Evil

Klasyk i elegant- prawie jak ojciec i syn Smile
"Spadochroniarze nie umierają-idą do piekieł aby się przegrupować"
Powrót do góry
Rekin (Władca Piekieł)

Użytkownik zbanowany
Pochwał: 9

PostWysłany: Sro 07 Maj, 08 20:30    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

No, Panie majster, byle do przodu Very Happy Rześko to wygląda, fajna wizja, ale kupa roboty, obyś zrobił dobre auto a nie druta Razz Kiedy pijemy? Razz

Pochwał: 11
Ostrzeżeń: 1

PostWysłany: Sro 07 Maj, 08 21:51    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Zastanawiałem sie czy w końcu powstanie temat, czy nie Smile

Nie pozostaje mi nic innego jak zyczyć powodzenia przy pracach Smile

PostWysłany: Czw 08 Maj, 08 5:34    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

[b]Ryba[/b], czy to nie jest ta buda co kiedyś była tu na sprzedaz??[/i]
Powrót do góry
Ryba (Radomsko)

PostWysłany: Czw 08 Maj, 08 6:02    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Noo dzięki chłopaki Very Happy Do konca lipca ma już jeździć. Oszałamiająco wyglądać z zewnątrz nie będzie, ale tym zajmę się w następnym roku.
Skalak_fsm była kiedyś do dprzednia i pojechałem po nią ~ 300 km w 1 stronę z lawetą Shocked Fajna zabawa była ... 16 h jazdy Rolling Eyes
Powrót do góry
ScApi (Nowa Sól)

Pochwał: 3

PostWysłany: Pią 30 Maj, 08 9:16    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

No i jak tam Ryba, trochę czasu minęło więc dał byś jakieś świeższe info co sie z bobem dzieje, jakieś foty Smile
Powrót do góry
Bronek (FSM)

Pochwał: 6

PostWysłany: Pią 30 Maj, 08 10:34    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Pewnie sesja za pasem i niema czasu...

Klasyk i elegant- prawie jak ojciec i syn Smile
"Spadochroniarze nie umierają-idą do piekieł aby się przegrupować"
Powrót do góry
Ryba (Radomsko)

PostWysłany: Pią 30 Maj, 08 11:07    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

No dokładnie Sad
Pół pudełka szpachli już poszło tu i tam Cool , jeszcze ze 2 nałożenia i będzie ładnie Very Happy
Zacząłem też skrobać wnętrze, ale wszystko powoli idzie, ponieważ jestem w gorączce sesyjnej Confused , a ponadto mam uczulenie na pyłki - wyjde na dwór i ciężko jest mi cokolwiek modzić Embarassed
Powrót do góry
Demon126p (Loża Szyderców)

Użytkownik zbanowany
Pochwał: 13
Ostrzeżeń: 1

PostWysłany: Pią 30 Maj, 08 14:41    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Cholerne dzieci czarnobyla Rolling Eyes Mr. Green
Maska na gębe i jazda a nie rozczulasz się nad sobą Razz

PostWysłany: Wto 03 Cze, 08 6:23    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ilość promieniowania jaką otrzymujemy "dzięki" czarnobylowi to zaledwie 0,2% ogólnej dawki, którą człowiek otrzymuje w ciągu cąłego życia.
A wracając do tematu to szpachla już wyprowadzona - w bagazniku i komorze silnika; pozostały ostatnie poprawki Laughing
-------------------------------------------------------------------------------
EDIT 03.06.08
Kilka fotek z prac:

Fotki przedstawiają stan na dzień ~28.05; wtedy wpadł do mnie ktoś z aparatem pod ręką Very Happy
Obecnie przejścia w bagażniuk są już wyszlifowane na gotowo, szpachlka również. Komora silnika też przygotowana pod masę uszczelniającą i 2 podkład Cool
We wnętrzu zniknęła juz połowa śladów po podsufitce, oraz wszystkie przejś cia widoczne na zdęciach są już rozszlifowane Cool
Powrót do góry
micha$

PostWysłany: Wto 03 Cze, 08 8:40    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ryba sam to robisz?

Member
Member
Moderator
Pochwał: 16

1979 Fiat 126p ST

PostWysłany: Wto 03 Cze, 08 18:57    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Nie - pokazuje zdjęcia co robi w aucie jego prababcia Cool Mr. Green
Site Admin
Member
Member
Pochwał: 33

PostWysłany: Wto 03 Cze, 08 20:56    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ty Moch'u, a nei przypadkiem pradziadek Question
Zapowiada się OK, zobaczmy co będzie dalej Smile
Powrót do góry
Ekjonar (Włoszczowa)

Member
Member

2000 Fiat 126p EL Happy end

PostWysłany: Wto 03 Cze, 08 22:05    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ryba napisał:
...

...

Jaką podsufitke mu założysz ? Może było by dobrze pokręcić się i załatwić wewnętrzne słupki z I serii...
Powrót do góry
Ryba (Radomsko)

PostWysłany: Sro 04 Cze, 08 17:39    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Podsufitka mała, szara.
Słupki mam w doopie tak samo jak wszystkie inne graty z 1 serii. Nadwozie było wymieniane i poza rocznikiem w papierach nie ma nic wspólnego z 1 serią, więc będzie poliftowe Idea
Powrót do góry
ScApi (Nowa Sól)

Pochwał: 3

PostWysłany: Sro 04 Cze, 08 19:59    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ale kapliczkę chyba zakładasz, bynajmniej z tego co z tobą rozmawiałem tak by wyszło ? Szukałeś bodajże konsoli przedniej do ST o ile pamiętam.
Powrót do góry
krzysztofer00 (Łódź)

Member
Member

PostWysłany: Nie 22 Cze, 08 16:53    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ScApi napisał:
Ale kapliczkę chyba zakładasz

kapliczka to podstawa Wink
Powrót do góry
maniek0187 (PIŁA)

PostWysłany: Nie 22 Cze, 08 18:58    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

No ryba widzę że nie próżnujesz Smile powodzenia w dalszych pracach , mam nadzieje że osiągniesz wymarzony efekt , ale ciekawi mnie co z tym twoim pierwszym bobem sie dzieje może jakies foty dasz jak teraz sie prezentuje . pozdrawiam Smile
Powrót do góry
krzysztofer00 (Łódź)

Member
Member

PostWysłany: Nie 22 Cze, 08 18:59    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

maniek0187 napisał:
co z tym twoim pierwszym bobem sie dzieje

lepiej nie pytaj Rolling Eyes
Powrót do góry
Ekjonar (Włoszczowa)

Member
Member

2000 Fiat 126p EL Happy end

PostWysłany: Nie 22 Cze, 08 19:02    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

A własnie ten maluch z 80 roku to jeszcze istnieje?
Powrót do góry
maniek0187 (PIŁA)

PostWysłany: Nie 22 Cze, 08 19:03    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

a jednak chciałbym sie dowiedzieć Smile
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum Terytorium 126p -> Teraz My! Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Strona 1 z 4

Mapa forum / Forum map

Prezenty na wieczór panieński